Avansatul wrote:Deci daca vrei un filtru extern sunt 2 variante
1. Daca ai indemnare poti sa iti faci tu unul homemade
2. Depinde cat te tine bugetul deoarece filtre bune sunt o gramada.
Si inca ceva poti incerca cu carbune activ nu tin minte in momentul de fata ce face carbunele ( lapsus )
Fara suparare, dar esti un pic pe langa subiect
Impartasesc aceeasi parere cu colegul Koh-i-Noor (si alti colegi) ca filtrarea biologica masiva contribuie capital la limpezimea apei. Suspensiile respective, dupa capul meu nu sunt altceva decat materii fecale, mancare ramasa nemancata, resturi de plante...toate astea fiind compusi biologici, ce au un ciclu si pot fi consumati si descompusi pana la elementele din care sunt formate, respectiv azot, carbon, fosfat si altele (nu prea le am cu chimia

), elemente ce nu pot fi vazute cu ochiul liber. Descompunerea asta o fac bacteriile, care se dezvolta in materialul filtrant biologic.
Bine, daca e cazul descris de colegul Humbert, atunci da, resturi de nisip, pietris, n-au treaba si pot fi scoase doar cu o filtrare mecanica. Dar spre exemplu, un acvariu proaspat startat, cu un substrat spalat ca dementu' (cum fac io

), are apa limpede ca lacrima (chiar daca dai cu mana prin substrat)...deci e clar ca nu mai raman resturi de nisip, praf. Si totusi in timp, apa nu mai ramane chiar la fel de clara ca in prima zi...de ce? Substratul e acelasi, doar incarcatura biologica se modifica.
Pe de alta parte, nici nu prea ne permitem filtre cu volum de zeci de litri si nici materialul filtrant aferent. Astfel incat folosim filtrarea mecanica cu perlon, filtrare ce clar face o diferenta, asta nu poate fi contrazis. Si cu ceva atentie la curatenie, schimb de apa, facem si noi un compromis
Doar colegul Claudiu Truta parca avea un filtru DIY in care bagase 40 de litri de material filtrant biologic

(fara material filtrant mecanic ! ) si apa era intr-adevar super clara (si este inca). Si asta fara bureti. Mi se pare o dovada destul de buna.
Revenind la primul post...din punctul meu de vedere poti lua orice filtru, de orice denit (il pot micsora din clapeta). Ia-ti cu un volum cat mai mare, cat iti permite bugetul. Dupa care poti pune materialul in timp, nu trebuie tot de la inceput. Dar mai degraba mai astepti un pic si iei un filtru cu volum mai mare, decat sa iei unul mai mic plus material, din prima.
Ca producatori, Eheim sau JBL. Poti sa-ti iei si JBL ul e1501
Ca material pe langa matrix, am citit de ada bio rio (asta avea Claudiu), dar nu stiu daca se mai gaseste de cumparat. Si Substrat pro-ul de la Eheim e bun.
Referitor la intrebarea cu ce se vor mai hrani bacteriile. Pai probabil vor reusi sa descompuna si restul suspensiilor pana la amoniac si il vor consuma. Nu stiu ce sa zic, e o varianta