Message |
|
Eu detin 9 exemplare ale revistei "Pet magazin. Zilele trecute le-am fotografiat si am pus imaginea in galerie, dar de teamä cä s-ar putea interpreta ca reclamä, sau cä lezez drepturi de autor am luat-o de acolo.
Dacä administratia forumului este de pärere cä nu trebuie sä-mi fac griji din pricina asta, as putea sä pun imaginea din nou in galerie, dacä crede cineva cä foloseste la ceva.
|
 |
|
Din päcate am citit postul abia azi, asa cä-i cam tärziu si dacä-i asa cum bänuiesc, o ciupercä, e foarte posibil sä fi bätut ceasul deja 12, cä dacä-i creste in carne nu-l mai salvezi! Acuma depinde pe ce suprafatä s-a intins.
Ai putea incerca sä tamponezi locul cu un betisor cu vatä inmuiatä in albastru de metil, metilen, cät mai concentrat, eventual dacä ai, chiar sub formä de granule uscate. Sunt extrem de periculoase ciupercile!!!
|
 |
|
Initial stik sunt foarte bune, dar in lipsa lor poti folosi lut galben sau rosu. Contine mult fier, necesar plantelor.
|
 |
|
*Se inmoaie o orä in apä färä sare pentru cä eclozeazä mai repede. (La mine dupä 12 ore.)
*Se clätesc si se pun in apä cu 1-2 linguri de sare la un litru de apä. (Eu nu le mai clätesc. Adaug sarea la apa in care i-am inmuiat.)
*Pentru colectare se pozitioneazä lumina la baza recipientului si se opreste aerarea. Dupä 5 min. se aspirä cu o pipetä.
*Pe ambalaj se recomandä ">2000LUX". (Eu folosesc un "Economic" de 18W.)
*Se recomandä PH=8,1-8,4. Nu l-am potrivit niciodatä.
*Se pun 1,5-2g de ouä la litru. Eu pun aproape jumate de linguritä la un sfert de litru, si de obicei nu le folosesc pe toate pänä iese cealaltä turä, dar depinde de numärul si märimea puilor, si asta obsearvä fiecare.
*Cel mai bine ies la 28-29°C. Peste 30°C ies foarte greu, sau de loc!!!
*Se pästreazä inchise ermetic in frigider. Se stricä rapid la cäldurä si luminä. Eu impart 1L in sticle de 30-50ml.
|
 |
|
Bunä dimineata Vlad!
Oare cum ar aräta dac-ai fixa niste trestie intre oglindä si spatele acvariului? Sau altceva care aminteste de un peisaj subacvatic? Poate cä s-ar putea accentua senzatia de adäncime spre spate?
Ioan
|
 |
|
Luminozitatea imaginii depinde de timpul de expunere, deschiderea diafragmei, sensibilitatea filmului sau cea setatä la cele digitale, cantitatea de luminä reflectatä sau produsä de cätre subiect. De exemplu: ca sä obtii aceeasi luminozitate a imaginii, dacä reduci timpul de expunere va trebui sä märesti deschiderea diafragmei, ceea ce duce la micsorarea profunzimii de claritate, sau sä märesti sensibilitatea filmului sau a aparatului, ceea ce duce la märirea granulatiei la aparatele digitale, sau la märirea granulatiei si scäderea contrastului la cele cu film. In functie de combinatia acestor parametrii poti obtine majoritatea efectelor de luminä, dinamicä, profunzime de claritate, contrast si definitie (cantitatea detaliilor intre cea mai intunecatä si cea mai luminoasä zonä). Pe scurt: cu cät ai mai multä luminä cu atät ies imaginile mai bune. O imagine fäcutä la luminä naturalä va pärea intotdeauna mai naturalä decät o imagine fäcutä cu un singur "Flash".
|
 |
|
Bunä seara mitus!
Da, cänd sunt mai mari poti sä-i tii in acvariu plantat. Cu cät sunt mai mici cu atät le trebuie mai multä hranä /g de peste. Bucuria algelor! Sä nu suprapopulezi acvariul, sä nu lasi hrana neconsumatä in apä, sä schimbi apa inainte de a creste cantitatea de nitrat peste 75-100mg/L, sä urmäresti permanent dacä lucreazä filtrul biologic la parametrii necesari, dacä primesc bacteriile suficient oxigen, dacä nu trece apa prin el prea repede sau prea incet, viteza apei prin materialul filtrant sä fie cca. 0,5-1m /min, sä pästrezi temperatura intre 28-31°C, sä urmäresti si sä corectezi lent, nu brusc, duritatea, cca. 7°dgH (3-14°dgH), si PH-ul apei, cca. 6,5 (5,8-7,5), etc...etc...etc!
I-ti doresc mult noroc, si incä mai multä räbdare pentru noul an!
Ioan
|
 |
|
Bunä seara, buzunar!
Dacä vrei sä obtii o scädere la jumätate a duritätii, amesteci apa durä cu o cantitate egalä de apä dedurizatä. Aciditatea apei distilate se datoreste continutului de bioxid de carbon, care se dizolvä in ea din atmosferä. Dacä aerisesti apa suficient, revine PH-ul la 7, si o poti amesteca linistit cu cea durä, färä sä ai cresteri semnificative ale aciditätii, atäta timp cät mai ai cel putin KH=2°. Trebuie sä stii cä in acvariu mai existä si alte surse de bioxid de carbon cum ar fi respiratia vietuitoarelor si mai ales cel produs prin activitatea bacteriilor din filtrul biologic. Dacä KH nu creste in mäsura in care creste cantitatea de bioxid de carbon, va creste aciditatea in apa acvariului. Aceasta inseamnä cä dacä ai o apä foarte moale, (KH=<2°) ar fi recomandat sä-i ridici duritatea filtränd-o prin pietris märunt (3-15mm) de granit, sau dacä nu ai, de marmorä. (Care este mult mai säracä in minerale)
Ioan
|
 |
|
Salut!
Da, existä o deosebire majorä, demnä de luat in seamä!
La folosirea instalatiilor de distilare confectionate din metal (cupru) se contamineazä apa distilatä cu aceste metale in cantiäti ignorabile la folosirea apei in acvaristicä. Ca sä nu rämänä urme de metale dizolvate in apa distilatä ar trebui sä fie folositä o instalatie de sticlä. Prin apä "Demineralizatä" se intelege lipsa prezentei mineralelor in acea apä, si nicidecum lipsa altor componente aflate in apä inaintea procesului de demineralizare, cum ar fi substante organice, insecticide, pesticide, etc. Demineralizarea se face cu ajutorul räsinilor selective, schimbätoare de ioni. O apä din care lipsesc toate substantele sträine, aflate in componenta acesteia inaintea procesului de purificare, in procent de cca. 95-98%, se poate obtine filtränd-o prin osmozä inversä (RO=Revers-Osmosis)
|
 |
|
Salut ezra!
Vezi cä chestia cu reäntoarcerea la lemn nu-i in regulä! O datä ce se ataseazä de pärinti trebuie sä rämänä längä ei si sä mänänce färä intreruperi mai lungi de citeva minute, altfel rämän in urmä in crestere. Cautä cauza comportärii anormale si inlätur-o. Pärinti agitati?
|
 |
|
Da Dalles, ai dreptate, trebuia sä mentionez si eu asta ca sä nu fiu inteles gresit. Sigur cä sunt absolut de aceeasi pärere cu tine!
|
 |
|
Heeeei ! elerey !
Mä incäntä constatarea cä s-ar putea sä fim pe aceeasi lungime de undä!
Nici eu nu tin neapärat cä trebuie schimbatä apa, dacä nu le däuneazä vietuitoarelor din acvariu. In definitiv, dacä totul este in regulä, nu rämäne nici mäcar nitrat in apä, pentru cä-l pot consuma plantele. Bineinteles, cu conditia sä se stabileascä un echilibru intre materia organicä adäugatä si cea consumatä. Si tocmai aici se vede dacä un acvarist i-si cunoaste hobby-ul sau nu. Ar mai fi de amintit cä trebuie tinutä si duritatea sub observatie, dar dacä se completeazä apa evaporatä cu apä purä se pot amäna schimburile destul de mult. Coloizii care se acumuleazä nu le däuneazä, ci le plac anumitor pesti. (Nu la toti!)
|
 |
|
@Räzvan
Probabil cä contine gräsimi pe care nu le pot digera Azoreii mei, dar metoda de prelucrare poate fi baza unor idei noi, ale cäror fantome deja-mi bäntuie prin jurul neuronului, asa cä-ti multumesc pentru ostenealä si-ti doresc särbätori fericite!
Ioan
|
 |
|
Si atunci sä vezi frate cursä contra cronometru cu schiurile la vale spre PH 3 !!!!!
|
 |
|
Bunä dimineata Räzvane!
Ce este "Chappy" ? Bobitele uscate nu plutesc?
|
 |
|
Salut mg-cmt!
Carnea poate sä pluteascä pentru cä contine prea mult aer, sau prea multä gräsime!
Uitä-te sä vezi dacä se gäsesc goluri de aer in carnea inghetatä si verificä proportia ingredientelor. Cänd mai faci carne o pui in pungä si o lasi sä cadä cu punga pe masä ca sä se aseze si sä iasä aerul din ea. Este normal sä pluteascä pänä se dezgheatä. Poti sä pui linistit carnea inghetatä in apä. Dacä lasi carnea la desghetat inainte de a o da pestilor se poate altera foarte usor, dac-o lasi prea mult. Dacä ai respectat proportia de gelatinä si ordinea prelucrärii, carnea va rämäne sub formä de bucätele mai mici, dar nu va tulbura apa.
Särbätori fericite!
Ioan
|
 |
|
Rolul indicatiilor de pe toate incälzitoarele, scumpe sau ieftine, este de a crea in rändul cumpärätorilor neinitiati impresia cä aceste incälzitoare ar putea fi reglate cu precizie, ceea ce si afirmä producätorii, cu obräznicie.
Bineänteles cä aceastä afirmatie n-are nimic de-a face cu realitatea, asa cä dacä vrei sä ai o temperaturä exactä in acvariu, va trebuii sä duci cu tine un termometru medical si, tinändu-l douä minute in palma inchisä inpreunä cu cel pe care vrei sä-l cumperi, sä verifici dacä indicä aceeasi temperaturä, iar incälzitorul il reglezi treptat pänä ajungi la valoarea doritä.
|
 |
|
|
 |
|
Salut sonyk!
Dacä esti in magazinul de acvaristicä, intreabä vänzätorii dacä au solutii cu care se mäsoarä nitritul din apa acvariilor. Aratä cam asa ca in imagine, doar cä in loc de "PH Test" scrie "Nitrit Test" pe ambalaj. Preturile nu le cunosc, dar ar putea fi cam in jur de 20 lei. Temperatura pentru pestii care-i ai acum se regleazä intre 24-26°C. Sä nu schimbi apa vreo douä trei zile, cä le trebuie si la bacterii un anumit timp sä se ataseze de peretii acvariului, de pietris, de buretele filtrului sau pe ce mai ai prin acvariu. Nu hräni pestii decät atät cät este neapäratä nevoie, cä se produc oträvuri din hranä. Lasä apa sä stea in ceva, bidon sau gäleatä, vreo 24 de ore inainte de a o schimba. Sä n-o pui rece in acvariu! Ia-ti termometrul si egaleazä temperaturile apei din acvariu cu a celei de schimb! Incearcä sä scapi de neoni cä-s greu de tinut in apä de retea si nu-ti mai lua alti pesti cä deja ai prea multi! Inainte de plasarea posturilor dä si tu "Click" pe "Preview" si corecteazä-ti greselile in fereastra in care ai scris!
|
 |
|
Ai dat din intämplare peste cei mai buni consumatori de alge! N-au pretentii deosebite in privinta proprietätilor apei. I-ti vor fi de mare folos, mai ales la inceput, pänä se stabilizeazä situatia in acvariu, dar de acum va trebuii sä nu uiti cä nu-i ciclat, sä schimbi apa cänd creste nitritul. Ti-ai fäcut rost de solutii pentru teste? Melcul o fi mäncat pe säturate si-si face siesta. Dacä se inbolnäveste oricum nu-l poti ajuta, asa cä mai bine nu-i oferi ocazia sä päteascä ceva! Din filtru s-ar putea sä iasä aer pulverizat foarte fin, pe care-l absoarbe de la suprafata apei. Altceva nu stiu ce ar putea sä fie. Bacterii n-ai sä vezi (sper) niciodatä cu ochii liberi! Nici mäcar cu lupa.
|
 |
|