[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Iti admir rabdarea, dar cred ca e timpul sa te opresti din hranit pestii cu lingurita.

Watchman goby sunt pesti foarte rezistenti care stiu sa-si poarte de grija cand e vorba de mancare.

Din experienta mea personala acesti pesti pot fi foarte reclusivi sau foarte sociabili. Probabil ca e chestie de noroc, dar depinde enorm si de o conditionare corecta. Mi se pare absurd ca intr-un acvariu gol sa nu ai gobyul la vedere tot timpul, mai ales ca nu e un goby timid.

Cand zic experienta personala, am avut in ordine cronologica:
- Orange spotted goby (Amblyeleotris guttata) in AquaNano40 pentru mai bine de un an (a sarit din acvariu) - foarte sociabila (cred ca era femela), facea echipa superba cu crevetele sau Alpheus ochrostriatus;
- Aurora goby (Amblyeleotris aurora) in AquaNano40 pentru o perioada scurta. O data in contact cu crevetele ramas de la gobyul anterior, a facut echipa cu el dar nu mi s-a parut foarte atasata (probabil tot femela). Mancarea era prioritate si dupa ce a reusit sa castige niste mese disputate cu clownii a inceput sa manance bataie de la acesti. Reclusiva, iesea doar pentru mancare si se intorcea inapoi in vizuina (banuiesc ca asocierea cu crevetele Alpheus ochrostriatus nu a fost cea mai fericita, probabil ca in natura se asociaza cu alta specie de Alpheus). In final a sarit din acvariu, probabil p consecinta a agresiunii din partea clownilor.
- Gold-barred Shrimp Goby (Amblyeleotris randalli) in AquaNano40: cumparati ca pereche, primul lucru pe care l-au facut cand au aterizat in acvariu a fost sa se bata pe indelete. Momentan cel mai mic sta la colt, iar cel mai mare se bucura de asocierea cu crevetele Alpheus ochrostriatus. Categoric nu sunt o pereche. Mananca bine amandoi si se pare ca atat timp cat cel mic isi stie locul nu se mai bat. Dar nici nu stau impreuna in acelasi loc din acvariu. Deocamdata par ok, clownii ii ignora pentru ca sunt minusculi.

- Gorgeous prawn goby (Amblyeleotris wheeleri) in Noemi's Reef pentru o perioada foarte scurta, primul peste din acvariu - foarte sperios si nu s-a atasat niciodata cu adevarat de crevetele sau Alpheus ochrostriatus;
- Orange spotted goby (Amblyeleotris guttata) in Noemi's Reef de la inceputuri si pana in prezent - un colorit superb (probabil mascul), traieste in simbioza cu crevetele ramas de la incercarea anterioara. Foarte sociabil, de curand am observat ca se sperie de clownul mai mare. Pot sa-l hranesc cu pipeta direct in gura si nu fuge;

- Gorgeous prawn goby (Amblyeleotris wheeleri) in Holiday Pico de plastic imperecheat cu un tiger pistol shrimp Alpheus bellulus. Fac echipa buna, dar pestele este foarte timid si fuge la cel mai mic semn de prezenta umana. As vrea sa returnez acest peste la magazin, voi folosi crevetele in noul acvariu care a luat locul lui pico.

- specie nedeterminata( Amblyeleotris latifasciata sau periophtalma) - presupun ca pereche sa acelasi sex care se tolereaza reciproc. Unul st tot timpul expus, celalalt e mai retras. Mananca bine amandoi.

La final iti recomand sa-l tii flamand o zi si apoi sa incepi sa-i dai pellets sau flakes cu feederul. Daca nu mananca, da-i iar data viitoare. Tine cont ca poate sari din acvariu (eu am pierdut deja trei Amblyeleotris)
Daca nu gasesti Sicce sau Tunze, ia un TMC, sunt tot Sicce rebranduite
In ziua cand adaugi pesti noi nu tii luminile aprinse si nu hranesti.

Pestii nu vor manca pana cand nu se familiarizeaza cu noul habitat.

Aclimatizarea la picatura n-ar trebui sa dureze mai mult de 45 de minute pentru majoritatea animalelor marine. As aclimatiza mai indelungat la diferente mari de salinitate, daca sistemul are nitrati mari, la organisme delicate etc.
Acest proiect va inlocui Noemi's Reef (60x30x30).

Vreau sa inlocuiesc AquaNano40 cu un acvariu mai mare gen RedSeaMax 250C, Eheim Incpiria 300 sau Scubaline 250, dar asta nu e o prioritate.

Azi am facut upgrade si la pico de 12L de pe hol, in sensul ca am pus noul acvariu de 40L in locul celui de plastic, dar nu am folosit nimic din cel de plastic inca. Voi incerca sa prind crevetele Alpheus bellulus si cei doi blenny Ecsenius bimaculatus. Nu cred ca voi folosi si gobyul Amblyeleotris wheeleri intrucat am deja doi goby din aceeasi familie si prevad cafteala. Sper sa pot pastra totusi acvariul pico de sine statator.
Speranta moare ultima. Daca nu pun o data sigur nu se intampla prea repede.

Deocamdata am cerut o marire de salariu retrospectiva. Daca se aproba, o sa am finantarea pentru acest proiect.

Daca nu, trebuie sa intru in negocieri cu autoritatile bancare.
adiacvaristu60 wrote:Lumina nu afecteaza culoarea din punct de vedere cantitativ.Culoarea este amplificata de temperatura kelvin,acele grade (k).Sa stii ca de obicei culorile naturale ale coralilor sunt relative,adica depinde cu ce lumina te uiti la ei.Ca sa ii amplifici mai scoate din lampi si pune led-uri cum le ai pe acelea albastre.Cu cat un led,sau lampa are o temperatura peste 10.000 k,cu atat culorile vor parea mai vii.Atunci cand o sa poti sa pui in loc de lampi cu lumina alba,led cu lumina tot alba,dar de 15.000 k,am vazut la cineva 15 lei led de 10w alb,nu sunt exagerat de scumpe daca le montezi tu.Si ciclidarii africani folosesc sa amplifice coloritul.Despre cantitate,70w sunt suficienti pentru acvariul tau,nu are rost sa depasesti prea mult,100,dar deja devine iluminat intens.Un lucru cunoscut este acela ca, cu cat o lampa are temperatura de culoare mai ridicata,cu atat pare mai "chioara"!Dar doar pare.

De unde stii?

Cum a zis si Shubi, concentreaza-te pe calitatea apei si da-le lumina suficienta si vor fi fericiti.

Legat de culoare, coralii flamanzi si iluminati intens au culori mai intense (sistem ultra low nutrient cu metal halide).

Intensitatea culorilor e variabila la corali si depinde de cantitatea si tipul de alge simbionte (zooxanthelae).

Daca fortezi coralii sa traiasca exclusiv pe baza algelor, vor fi foarte colorati. Daca ii cresti sub lumina mai alba cresc mai tare, dar au culori mai sterse. Daca ii cresti sub actinice cresc mai greu dar au culori mai intense. Culoarea absoluta variaza in functie de lumina sub care cresc.

Eu zic: invata sa faci bani.

Nu e ieftin sa mentii un acvariu de 1000L.

Daca castigi bine faci ce vrei tu. Daca nu ai ce pune pe masa o sa ajungi sa-ti mananci pestii din acvariu.

Banca lu' mama si tata (e expresie englezeasca) nu finanteaza la nesfarsit.
Ieri am testat iar in acvariul de sticla. NH3 nedetectabil, NO2 0.01 (adica 0.1 citit prin lateral), NO3 25-50.

Tot ieri mi-a venit acvariul de sticla AquaEl in care voi muta totul. Ciolanele par sa faca nitrificare impecabil doar stand in apa din acvariile vechi, fara aditie de bacterii.

Tot ieri mi-au venit produsele Dr. Tim's: One and Only Nitrifying Bacteria, Waste Away si Eco Balance.

Acum legat de acvariu, am facut ca andrei123, am zis nu mai mult de 25L si din trei variante am luat-o pe a patra. Intrucat m-am capatuit cu perechea de goby A. latifasciata, am decis sa merg pe volumul maxim permis de nevasta (aproximare, fara sa o intreb pentru ca ar fi zis nu ). Acvariul zgariat este 40x25x30 si cum mi-a placut inaltimea, am mers pe urmatoarea marime disponibila 50x30x30 - AquaEl Classic 50 Bow. Capacul imi ofera spatiu generos deasupra apei in care pot monta fie o lumina 20x20 cm si una 48x4.5 cm, fie doua 48x4.5 cm.

Voi pune filtrul Tunze sa bata de-a lungul laturii spate (spatele pietrelor) si cred ca a doua pompa va fi fie un Tunze 6020/6040, fie un Eheim StreamON+ 2000. In filtru voi folosi BioNitratEx si niste material poros gen Matrix si vata sintetica.

Skimmer de proteine OceanFree din acvariul de plastic cu pompa/piatra de aer.
Ce sa spun, bafta.

Sper ca nu citesc si parintii aici pe forum. Cred ca ti-ar raspunde la o groaza de intrebari. Si nu cred ti-ar placea raspunsurile.

LE: tatal tau e un om foarte intelept. Sa fii foarte mandru de el.
Andrei1234 wrote:Am gasit langa delfinariu schelet de coral mort cu 25 lei/kg, merita sa iau carteva kg ca sa le folosesc pe viitor si sa pun si in asta peste cateva luni?
Ps in legatura cu lampa o sa tin un bec de 23w de 6500 k si 5 leduri albastru Royal de 3 w care imi vin saptamana viitoare, urmeaza sa comanda pasta termoconductoare si un radiator de aluminiu.

Scheletul e ok daca il prepari in prealabil. Pune-l in apa de osmoza cu un powerhead si un filtru cu rowaphos pentru o saptamana cu schimb zilnic de apa, apoi poti sa o folosesti.

Bec 6500k = idee proasta. Ce s-a intamplat cu lampa LED de 11W?

Incep sa cred ca acest jurnal se sparge in doua. Acvariul de plastic o duce foarte bine si totul infloreste in el.

---------------------------------------------------------------------------

In cel de sticla am adaugat o sursa de amoniac - cei trei goby: perechea de Amblyeleotris latifasciata (metallic goby) si Stonogobius yasha (Yasha goby). Efectiv nu aveam unde sa-i pun.
La testarea initiala din timpul aclimatizarii aveam NH3 si NO2 nedetectabili si NO3 10-25. Salinitatea 1026, temperatura 24 ºC.

Voi incerca sa tin acvariul din schimburi mari de apa frecvente pana cand incep sa dozez bacterii. Deocamdata pestii nu par stresati si i-am vazut mancand Hikari Algae Pellets.
Sarcophyton, Toadstool coral.

Softie, fotosintetic, iubitor de lumina cat mai multa si de cat mai mult flow. Naparleste din cand in cand si cand face asta nu deschide polipii. E normal sa tina polipii inchisi pana la doua saptamani. Tolereaza nitrati in cantitate mare si probabil sufera in conditii reef - nitrati si fosfati in cantitati nedetectabile. Ii place apa mai murdara. Cand este deranjat poate elibera terpene in apa care sunt toxice si pot inhiba cresterea si chiar omori LPS in aval, motiv pentru care se recomanda folosirea de carbon activ in filtrare.

Ce as face ca sa-l tin fericit: flow crescut si lumina multa. Cam atat.
Pentru inceput e ok valoarea nitratilor. Poti sa-i mai reduci prin diluare (schimburi de apa mai dese) pana cand incepe sa mearga BioNitratEx.

um02122 wrote:Un mandarin este un peste cu nevoie nutritionale complexe. Pestii mei manaca graunte din auto fish feeder si cuburi de mancare congelata la fiecare doua zile.
Populatia stabila de pozi dintr-un acvariu de 50L, indiferent cat de abundenta, ii ajunge unui mandarin pentru o cina, in cel mai bun caz.

Tin minte cand Mark Callahan a renuntat la mandarinul sau pentru ca avea un acvariu prea mic ca sa ii suporte necesarul dietetic. Acvariul acela avea 340L, full reef.

Probabil ca e mai usor sa ai grija de un mandarin intr-un acvariu mic cu pesti pasnici daca intentionezi sa adaugi hrana de cateva ori pe zi. Si ajuta daca mandarinul accepta hrana preparata in loc de hrana vie. Nu toti supravietuiesc antrenamentului. Probabil ca momentan mai multi mandarini mor decat supravietuiesc primelor luni de viata in acvariu. Nu ajuta nici ca sunt atat de frumosi si atat de ieftini.

um02122 wrote:Glumeam, n-as tine pesti care sa-mi saboteze cu dieta lor concediile. Daca nu mananca graunte, n-au ce cauta la mine.

Pariez ca in urmatorii cinci ani vei cumpara un mandarin care va muri la tine in acvariu in maxim trei luni.
um02122 wrote:Am pus pe wishlist pentru acvariu acest goby partener (Amblyeleotris latifasciata). Pana acum nu am gasit unul de vanzare, dar cred ca isi merita toti banii. In poze e cel de la acvariul din Maidenhead Aquatics Bracknell.

Ticked. Acum mai am nevoie de acvariu.

Pai eu tot zic ca au aparut tone de TMC pe eBay, dar daca nimeni nu vrea sa auda.

E adevarat ca nu sunt cele mai bune lumini de pe piata, dar pentru acvarii shallow mai mici sunt foarte bune, avand in vedere pretul, modularitatea si paleta de culori.

Eu am dat lovitura cand am luat ultima pereche de Aquaray 600 cu 50 de lire, avand in vedere ca noi costa cam 170.
Am gasit pe eBay de vanzare trei AquaBeam 1500 XG Ultima Ocean Blue link http://www.seapets.co.uk/products/aquarium-supplies/fish-tank-equipment/aquarium-lighting/led-aquarium-lighting-strips/aquabeam-1500-xg-ultima-ocean-blue.html

Desi nu e cea mai noua versiune (NP are doua LED OSRAM-Olson Royal Blue in loc de doua Blue Cree), au fost folosite pentru putin timp si banuiesc ca mai au multa viata in ele. 30W, cinci CREE XP-G LED albe si cinci CREE XP-G LED albastre, pe doua canale separate.

Am negociat cu vanzatorul, ea vroia £140 pentru fiecare, i-am oferit 100 pe una sau 280 pe toate trei. A acceptat £105 pentru una. Mai sunt alti doritori pentru celelalte doua? Am posibilitatea sa le trimit ieftin in Ro sau sa le aduc personal intr-o luna. Daca sunt doritori, mai am vreo 40 de ore pana cand expira oferta, dati-mi un pm. Posibil sa le pot lua si dupa, dar numai daca nu se vand intre timp.

Dezavantaje: nu sunt acoperite de garantie, second hand. Desi dimabile pe doua canale separate, e nevoie de controller separat pentru asta (cam £50 pentru doua canale, £100 cel de opt canale). Se conecteaza la priza cu cablu de PC. Poti tine cu ele corali in acvarii pana in 45 cm adancime. Eu am avut in cubul de 40 crestere buna la Seriatopora guttatus si moderata la Acropora cervicornis plasate in treimea superioara, din pacate nu dozez/testez calciu asa ca nu cred ca ofer conditii ideale de crestere. Ideale pentru softies, LPS. Plus ca trebuie trimise din UK (stiu ca sunt microbuze care livreaza pe Kg, cred ca era £1 pe Kg, minim 30 de Kg).

Estimez ca cu toate trei poti acoperi un mixed reef fara sps de dimensiuni 90x45x45 fara probleme, dar nu se merita intrucat exista Razor care desi mai scump ofera intensitate mai buna a luminii. As zice ca sunt ideale pentru un cub de 30-45 cm, asezate la 5-10 cm de suprafata apei.

Nu am postat la sectiunea de bursa pentru ca nu detin inca unitatile si daca nu e nimeni interesat iau doar una pentru mine. Daca mai gasesc doritori pot sa insist pentru £100/bucata, cam acesta e pretul pietei pe eBay.
Suna bine. Desi temperatura culorii e destul de jos pentru gustul meu (prefer 18000-20000K).

La 11W si 12000-14000K banuiesc ca are ceva gen 3 LED, doua albe reci si unul albastru.

E prima data cand aud de LED CREE XB-D. TMC AquaRay foloseste CREE XR-E, CREE XT-E (in unitatile de 5 LED si cele cu 10 LED) si CREE ML-E (in unitatile cu 8 LED).

Intreaba-te care e potentialul de upgrade, vezi daca gasesti reviewuri sau pe cineva care le foloseste si gandeste-te la vremea cand vei dori sa le vinzi pentru upgrade ;)
Da, cu SGS3.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: