In ultimele doua zile piatra s-a umplut masiv de diatome, capatand un aspect de zici ca e arsa de lumina.
Am observat o crestere si pe geam, dar nu atat de dramatica.
Cauze:
- am folosit reef bones;
- acvariul e nou, intrucat nu am folosit piatra vie ci doar apa veche din acvariile mature as considera aceste diatome ca fiind valul de diatome de la incheierea ciclarii, desi nu am observat un ciclu propriu zis in acest acvariu;
- acvariul primeste lumina de la soare cam patru ore dupamasa, filtrata prin geamul privacy de la usa de la intrare;
- cand am mutat ciolanele in acvariul nou, am adaugat cateva uscate si neciclate/ curatate in prealabil;
- am adaugat al doilea strip de LED de 12W (acum sunt 24W, in total 16 LED Cree ML-E: 6 albe 10 albastre)
- nu am schimbat apa, doar am adaugat diferenta de la 25 la 40L;
- am adaugat pesti si hranesc pesti;
- nu am montat protein skimmer inca;
- am renuntat la powerhead, bazand circulatia pe pompa filtrului;
- am adaugat surface skimmer Eheim care mi- a curatat biofilmul sporind cantitatea de lumina care penetreaza.
Plan de bataie:
- am scazut cantitatea totala de lumina: de la 85% + 90% la 65% + 75% ziua si de la 1% + 5% la 0% + 1% noaptea. Am pastrat acelasi interval orar 06:30 - 17:30 cu rampa de 120 min;
- maine voi incerca sa reinstalez protein skimmerul, un powerhead suplimentar (inca astept sa apara Tunze 6020 pe piata);
- cand am protein skimmerul in functiune voi doza 25% din cantitatea recomandata de Dr. Tim's Waste Away;
- teste de apa inainte sa schimb apa;
- incep schimburile saptamanale de 25% sambata aceasta. Voi folosi apa sarata proaspat preparata;
- voi schimba vata sintetica din filtru tot sambata.
Desi inestetic, acest bloom este total inofensiv. Singurul coral este fragul de gorgonian, neafectat de diatome. Toate placile puse anterior in acvariile mature au trecut prin aceasta faza si acum sunt acoperite cu alge coraline.
Link interesant pentru Dragos:
http://www.advancedaquarist.com/2003/1/aafeature1