[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
kirucd wrote:Andrei ti se pare ca ceea ce propui tu in acel desen seamana pe departe cu un paralelipiped pus drept baraj in care
se ridica apa cu ajutorul aerului? Eu zic ca nu. Ca sa semene cu ideea domnului doctor neamt trebuia sa
ridice apa in paralelipiped, nu intr-o teava cu diametrul de 10 cm. Ca doar vrea sa prelucreze toata apa care trece
prin paralelipiped, nu doar cat incape intr-un tub cu diametru de 10 cm. Ca sa nu mai spunem ca domnul doctor neamt
nu are de gand sa foloseasca vreo teava, paralelipipedul are un volum mai mare si va skimma mai bine dupa spusele lui.
Ai impresia ca timpul de contact va fi suficient pentru ca skimmerul sa atinga performanta de 30-35% in conditiile in
care nu este foarte inalt? Faci si tu aceeasi greseala ca si el, nu gandeati proportional, tu ai in minte acvariile mici, nu
ceea ce vrea sa faca el, printr-o teava de 10 cm diametru scurta nu vei putea sa skimmezi eficient pentru un acvariu de 1 tona,
pur si simplu nu o sa colecteze suficienta spuma ca sa ajunga la procentul de 30-35%. Doar daca vrei sa faci un schimb de apa
permanent prin acest skimmer poti sa ajungi la ceva, dar asta nu mai e skimmare ci schimb de apa.

O zi buna,
Dragos

P.S. revin la calculele facute mai sus si afirmatiile facute de domnul doctor neamt mai tarziu cu cateva corecturi, poate intre timp
isi da seama ca a gresit si se corecteza singur...

Recunosc ca ma gandeam la viitorul meu acvariu de ~200L, unde eu cred ca acest design va skimma bine cu o pompa de 100 LPH care e cam maximul suportabil de mine in termeni de zgomot.

Am tot auzit o afirmatie referitoare la marimea bulelor si cum in anumite conditii de debit prea mare bulele conflueaza si nu mai obtii spuma. Skimmerul meu are bule fine la piatra, apoi conflueaza pe masura ce urca in tub, apoi se transforma iar intr-o spuma foarte fina, iar cand ajung in conul cupei urca repede la buza si ramane acolo. Urmatorul val de spuma impinge o parte din spuma anterioara in cupa. Rezultatul e un skimmat foarte concentrat si mult jeg pe gatul cupei.

Eu zic ca skimmerul desenat ar functiona pentru ca asa arata si skimmerul meu. Peste nivelul apei in tub este doar spuma, nu apa cu spuma, deci principiul vaselor comunicante e respectat, doar ca Paint in Win7 nu are brush cu care sa fac un desen suficient de bun. De asemenea, in desen toate liniile verticale sunt placi de sticla, deci corpul skimmerului este un paralelipiped pe care am asezat o palnie ca sa concentreze bulele de aer. Am pus palnia sub nivelul apei ca sa nu necesite curatare si pentru ca daca ar fi deasupra, spuma ar muri inainte sa ajunga in cilindrul iar skimmatul s-ar depune pe palnie.

Inca un comentariu: nu e nimic gresit in a incerca sa facem bani din hobby. Suntem pasionati de ceva, punem o groaza de pasiune si timp si daca reusim sa scoatem ceva bani sa sustinem macar o parte din ce cheltuim, foarte bine. Pentru cei carr reusesc sa implementeze ceva la nivel comercial, toata stima. Eu prefer sa iau produse made in Romania daca acestea sunt performante si de calitate. Germanii sunt experti in a-ti oferi ce promit, ceea ce mie mi se pare foarte ok. Si americanii la fel. Ecotech si Tunze fac si concesii peste termenii garantiei ca sa isi mentina renumele. Asta trebuie sa invatam si noi.

Eu sper ca Dragos si inceapa o afacere cu skimmere Beckett si eu personal o sa le fac lobby aici in UK. Adam Crouch functioneaza pe forumul meu de nano, iar articolele lui sunt citite de multe persoane in UK si in toata lumea.

PS. Eu am vandut fragi de la Sarcophytonul meu contra apa, medii de filtrare si ce imi mai trebuie pentru mentenanta. Si daca initial nu am luat mult pe ei, ulterior LFSul a inceput sa-mi ofere mai mult pe ei si sa-mi faca discount la live stock.
Atasez si o schema asa cum vad eu acest sistem functionand.
Scuze anticipate pentru sump.

kirucd wrote:
um02122 wrote:Eu am invatat un singur lucru valoros in scoala de medicina de la Bucuresti, de la Prof. Dan Eremia, Biofizica: sa tinem o minte deschisa si sa nu desfiintam o idee doar pentru ca e contrazisa de teoriile epocii. Inovatia si progresul sunt minime daca nu facem asta, iar oameni precum Copernic ne arata ca e important sa luptam pentru ce credem, e posibil sa devenim eroi ai cunoasterii in viitor.

Si pare-se ca nu prea s-a mai inovat nimic recent. Traim in epoca face liftului.

Daca ideea cu "paralelipipedul de baraj" unde ridici apa cu ajutorul aerului (vorbim de un paralelipiped lat cat sumpul) tie
ti se pare viabila eu ma abtin de la orice alte comentarii. Inseamna ca sint eu nebun si ar trebui sa imi vad de treaba.

Ideea cu pietrele de aer nu e noua si e o idee buna, punerea ei in practica mi se pare proasta si ineficienta.

Numai atat ai invatat in scoala de medicina romanesca? Ma dezamagesti Andrei, ai ajuns medic in Anglia in primul rand
pentru ai facut facultatea de medicina in Romania. Putin respect Andrei.

Dragos, din scoala de medicina de la Bucuresti iesi pregatit sa inveti sa devii medic, nimic mai mult. Eu am invatat medicina aici.
Dar ca sa revin la afirmatia Prof. Eremia, e singurul lucru pe care l-am invatat la UMF Carol Davila pe care nu l-as fi putut invata si din carti. Afirmatia exista desigur in multe cari, cercuri de idei etc, dar m-ar fi lasat indiferent. Dar sa o zica un Profesor cu coloana veertebrala (adica unul care nu trecea studentii greci pe bani si care a dat afara asistenti universitari din catedra lui pentru asta) la sfarsitul unui an universitar in care a dovedit ca merita respect si admiratie m-a ajutat sa retin si sa aplic informatia. Principala aplicatie e la pacientii care se pland de ceva la care nu gasesc o cauza logica. In loc sa zic ca sunt ei nebuni, zic ca nu sunt eu suficient de destept sa aflu cauza. Atunci refer la doctori experimentati si uneori gasim cauza.

Acvariul meu de afara are circulatie pe baza de aer si colectez skimmat de pe capacul de plastic. Are forma paralelipipedica (cu fata de sticla curbata) si toata suprafata apei e plina de spuma care se formeaza in mijloc si se deplaseaza spre margine. Incepand de la margine, tot capacul se acopera cu o pojghita de mizerie. Eu zic ca poate functiona un skimmer facut intr-o sectiune de sump cu un paralelipiped pe sub care circula apa dinspre overflow spre pompa de recirculare si din care o piatra de aer ridica parte din apa si o skimmeaza. Apa se ridica in corpul skimmerului, apoi cade gravitational si se duce mai departe la pompa de recirculare. Ce as face eu ca sa mearga designul, as instala un capac gen palnie la acel paralelipiped si in varful palniei as pune cupa de colectare a skimmatului.

Cred in continuare ca indiferent cat de optimizat va fi acest design si indiferent de gazul folosit, nu va putea scoate mai mult de procentul demonstrat stiintific si citat de Dragos. Poate daca s-ar folosi niste agenti chelatori s-ar putea sechestra parte si din DOC neskimmabil care ar deveni skimmabil. Si nu cred ca e nevoie de un tub de 2 m, ci de o teava cu diametru de maxim 10 cm (varful palniei) si cu o cupa imensa de 800-1000 ml. In plus, as face varful palniei demontabil, pentru ca acolo se va depune grosul skimmatului (pojghita pe care o vedem formandu-se pe gatul skimmerului se formeaza totdeauna deasupra liniei apei, de asta nu trebuie sa curatam si corpul skimmerului). Si probabil ca oricat de bine ar skimma nu va deveni un concept foarte popular pentru ca nu stiu cati dintre noi vor sechestra 1/3 din sump pentru un skimmer.
Eu am invatat un singur lucru valoros in scoala de medicina de la Bucuresti, de la Prof. Dan Eremia, Biofizica: sa tinem o minte deschisa si sa nu desfiintam o idee doar pentru ca e contrazisa de teoriile epocii. Inovatia si progresul sunt minime daca nu facem asta, iar oameni precum Copernic ne arata ca e important sa luptam pentru ce credem, e posibil sa devenim eroi ai cunoasterii in viitor.

Si pare-se ca nu prea s-a mai inovat nimic recent. Traim in epoca face liftului.
Din ce imi aduc eu aminte de cand am citit prima data articolul, nu tot DOC este skimmabil din diverse motive, probabil ca nu este suficient de tensioactiv. De asta cred ca nu e bine sa folosesti apa matura pentru schimburile de apa. Indiferent cat de buna este filtrarea, are mizerie in ea de care nu vei putea scapa.

Eu am tinut acvariul laguna fara skimmer pentru o luna si ceva pentru ca foloseam skimmerul la pico de 12L. L-am inceput cu apa matura si asta a ajutat la suntarea ciclului, dar probabil a contribuit la aparitia luxurianta a cyano. Cand am pus skimmerul scotea infiorator de multa mizerie concentrata.
Face si acum asta, dar parca s-a mai potolit (la fel de concentrata, dar in cantitate mai redusa). Eu nu inteleg pe deplin cum poate acest skimmer sa functioneze atat de bine, avand in vedere ca e pe baza de aer, apa intra pasiv din cauza bulelor, are o inaltime de aproximativ 35 cm cu tot cu cupa si un diametru al tubului sub 10 cm. Acum rulez acelasi skimmer in noul pico de 21L si nu scoate nimic, daca maresc cantitatea de aer scoate skimmat, dar indiferent de cat de lent il setez nu scoate un skimmat concentrat (e apa fara cea mai mica nuanta de galben). Acolo fac schimburi de apa saptamanale de 50% si probabil nu prea mai e ce skimma.

Desigur ca o sa am rabdare, deja am trecut de data planificata pentru lansare pentru ca am rabdare. Oricum nu dau drumul la sandrama pana nu am tot echipamentul (ozon, reactoare, medii de filtrare, acvariu, tot livestockul la carantina). Oricum am un Tunze 9006 nou nout pe care pot sa-l folosesc temporar daca se intampla vreo minune si gasesc tot ce am nevoie la usa intr-o dimineata.
koala wrote:Tinand cont ca de maine pot sa incep programul ala cu prafurile RedSea Foundation (ABC+), astazi am bagat in acvariu 2 corali:

- o "ramurica" verde, ramificata... ceva Montipora, cred.
- un varf, cu 3 capete verzulii... Caulastrea, cred.

Sunt "arestate" din bazinul lui mosu (thanks!), astazi, in cursul sedintei de cafeleala saptamanala... sa vedem, poate-poate!

Eu am prezis de ceva timp, da s-a facut ca nu vede.

um02122 wrote:
koala wrote:
Plm, nu prea am a ma plange de ceva!... mai mult, acvariul asta s-a comportat EXACT asa cum scrie-n carti :ciclare -> diatomee -> cyano -> alge verzi.

ciclare -> diatomee -> cyano -> alge verzi -> SPS

LE http://en.wikipedia.org/wiki/Alpheus_funafutensis wtf?!?
Pai si eu tot nu m-am lamurit daca ma lipesc la Dragos de un Beckett.

In plus o intrebare pentru Dragos: poti folosi ozon la skimmerul DIY facut de tine sau se duce naibii materialul?

Ca eu sunt acum atat de paranoic legat de infectiile bacteriene incat orice acvariu viitor cu volum peste 200L cu sump (adica greu de golit si dezinfectat si cu spatiu suficient) va avea obligatoriu 1.ozon si 2.filtrare UV. Succesiunea va fi reactor biopallete - uv filter - skimmer cu ozon. Asa o sa f.t si mama bacteriei care trece prin skimmer. Prefer sa torn bacterii din surse controlate cu mana mea decat sa mai am probleme cum am avut si am in Noemi's Reef (etapa 1 pierdut un clown si cinci Apogon parvulus, etapa 2 pierdut a doua pereche de Amblyeleotris latifasciata, plus o etapa zero cand am pierdut un Euphyllia glabrescens si orice BTA pe care am incercat sa-l introduc. Si in plus, se reduc sansele sa fac tot felul de boli care se transmit la om (gen fish TB). Cum zice americanul safety first.
Si cumparaturile.

koala wrote:Ref. black scopas:
- Hehe, la 600 de lire, oricine ar fi bucuros sa impacheteze pestele ala.
- Nu mi-a sarit in ochi, din pozele prezentate...

Pozele 12, 17, 18, 21, 23.

Hybridul e mai ieftin decat un black tang, daca nu ma insel au unul pe la vreo £900.

Azi am fost iar, asa ca am facut o poza la Gem Tang - £2200). E oficial cel mai gras peste pe care l-am vazut vreodata, e aproape la fel de lat in raport cu inaltimea ca alti pesti, lipsindu-i aspectul tipic de turtit pe laterale. Iar cand te uiti de-a lungul corpului are irizatii.

Am cumparat inca un goby Amblyeleotris, probabil A. steinizi pentru Noemi's Reef. De data asta am facut o aclimatizare rapida de jumatate de ora cu o cantitate mare de apa si l-am asezat sa gaseasca crevetele Alpheus, chiar la gura vizuinii. Nu exagerez, in maxim 10 secunde il luase in primire crevetele si au disparut in vizuina. Avantajul de a avea crevete: il curata de parazitii de pe piele si din branhii. De data asta sunt pregatit sa fac fata la o eventuala infectie bacteriana, am cumparat acid fusidic de uz uman si sunt gata sa-l filosesc la nevoie. Finger crossed.

Urmeaza poze.

Cred ca Wheeler's Watchman Goby (Amblyeleotris wheeleri) e una din speciile mai mici din Genul Amblyeleotris, dar marimea recomandata a acvariului este de 10 galoane si la aceasta specie, nu 5 galoane. Acum sunt micuti pe la vreo 3-4 cm, cred ca mai au de crescut pana pe la maxim 6 cm (FishBase zice 10 cm).

Exista specii mai mari de Amblyeleotris, Amblyeleotris latifasciata crescand la dimensiuni apreciabile (12 cm pe fishbase, dar am vazut cu ochii mei pe cel din acvariul display la Bracknell care e acolo de cel putin trei ani si are vreo 15 cm si nu arata micut in acvariul ala de cateva tone).

Daca vrei ceva mare, cred ca YWG (Cryptocentrus cinctus) si in general Cryptocentrus cresc mai mari decat Amblyeleotris, plus ca sunt mai agresivi si mai teritoriali.

Am gasit un articol cu o prezentare generala, centrata pe poze http://www.animamundimag.com/ANIMA_MUNDI/pdf/Shrimp%20Gobies.pdf
Pesti care mi s-au parut mie interesanti:

- Helfrichi firefish (Nemateleotris helfrichi) - am vrut tare de tot o pereche, dat la £130 bucata mi s-a parut ca nu mai vreau;
- scoala de Blue Tangs (Paracanthurus hepatus), care ar merge bine impreuna intr-un acvariu imens (acum cred ca au cam 5 cm, deci sunt micuti si usor de carantinat, conditionat si adaptat la orice acvariu); oricum favoritul meu e varianta cu burta galbena Yellow Belly Regal Blue Tang (Paracanthurus hepatus var.) .
- grupul de femele Blue Star Leopard Wrasse (Macropharyngodon bipartitus) (exista doua grupuri, unul cu exemplare adulte si unul cu juvenili de vreo 4 cm). Cred ca am vazut si masculi, dar acum nu aveau.
- Harlequin Tusk (Choerodon fasciatus) - cel mai mic exemplar pe care l-am vazut si cel mai mic pe care l-au avut vreodata la vanzare. Din pacate pare sa nu fie cel originar din Australia, care e mai dezirabil.
- Black/Scopas Tang Hybrid - sunt surprins ca nu l-a observat nimeni (pentru cei interesati, dati-i lui Ed un pm pe acel forum, e magazinul lui si omul e mai mult decat fericit sa rezerve un peste deosebit ca acesta si sa-l impacheteze ca sa reziste unei calatorii de cateva ore pana in Romania )
- Sohal Tang (Acanthurus sohal) numai bun pentru cineva cu un acvariu micut de peste 1000L
- pufferul tepos Spiny Box Puffer (Chilomycterus schoepfi)
- Red Tail Triggerfish (Xanthichthys sp.). Imi place orice Triggerfish, dar preferatul meu este Niger Triggerfish (Odonus niger). Am inteles ca poti sa-i antrenezi usor sa manance din mana, ideal din mana altuia
- toti acei Wheeler's Watchman Goby (Amblyeleotris wheeleri), care au niste culori fantastice, desi din cauza ca au fost alesi dupa culori dezirabile, sunt probabil toti masculi.

Acum nu aveau decat algae blenny si nici macar unii prea deosebiti, desi era un Yellow Algae Blenny care nu cred ca e prea des in magazine. Nu am vrea vazut goby din familia Stonogobiops in ultimul an.
Pai ti-am cam zis ce sa faci.
Testeaza apa, foloseste apa proaspat preparata pentru schimburile de apa, completeaza apa evaporata cu apa de osmoza.
In mod paradoxal CUC nu sunt neaparat animalele cele mai potrivite intr-un acvariu tanar.
As zice ca toate animalele din CUC sunt foarte sensibile la nivelele de nitrati pe care le ai acum in acvariu, intrucat nevertebratele (melci, creveti, stelute de mare, crabi) sunt mai sensibile. Pe de alta parte un peste nu e la fel de sensibil si poate reprezenta o aditie buna daca vrei sa incepi atat de curand sa adaugi animale in acvariu. Desi la modul ideal nu as adauga un peste in primele 6-8 saptamani, o sa dea roade mai tarziu. Nu stiu daca ti-am zis deja sa ai rabdare si sa nu te grabesti.
Succes!
Goby-ul mai mare cu benzi rosii este cel vechi. Goby-ul nou e cel mai mic cu benzi maro. Teoria mea e ca aveam o femela, asa ca am incercat sa aduc unul care se potriveste cel mai bine descrierii unui mascul.

Din observatiile mele, la Amblyeleotris femela are un cap mai feminin, cu o mandibula foarte svelta si cu ceafa plata, ceea ce rezulta intr-un cap alungit si mai subtire. Masculul are mandibula mai proeminenta, prelungita in jos, care ii da un aspect de buzat, cu o ceafa bulgareasca, care rezulta intr-un cap mai gros. Argumentul suprem: la speciile care sunt presarate cu puncte colorate, culorile sunt mai agresive la mascul (rosul si albastrul e mai intens).
Specia la care coloritul nu ajuta este Amblyeleotris randalli, unde culoarea este fond alb cu dungi galbene si un ocellus pe prima inotatoare dorsala, desi e posibil ca la mascul culoarea galbena sa fie mai intensa. Eu am doi in cub pe care i-am cumparat ca pereche dar care se bat, deci probabil sunt acelasi sex.

Simt ca actiunea devine interesanta pe forum.

Eu am avut skimarea cea mai buna cu junghiul chinezesc pe piatra de aer (OceanFree SlimSkim) la care am pus o piatra de lemn mai mare decat cea originala si o pompa de 100 LPH. Am observat ca daca nu curat skimmerul la saptamana nu se opreste din colectat skimmat si productia ramane constanta. Si nu m-ar mira daca inlatura DOC pe care skimmerele cu pompa de apa nu le inlatura (nu am vazut in viata mea un skimmat lichid atat de gros si urat mirositor).
De curand am cumparat o pompa de aer de 120LPHx2 si am dat la maxim ambele iesiri in skimmer sa testez efectul inhibitor al unei cantitati prea mari de aer in raport cu apa din corpul skimmerului. Am umplut cupa in vreo doua minute - skimmat umed. E posibil ca acel efect sa se aplice doar la skimmerele pe baza de venturi unde mai mult aer inseamna mai putina apa impinsa prin pompa?

Mi se pare trist ca un skimmer chinezesc de 15 lire e mai eficient decat un skimmer Tunze 9002, tehnologie germana, hand made care costa 90.

Am gasit ca pompa de aer de la Marina este decent de silentioasa. La fel si pompa de aer vanduta de TMC (nu stiu ce brand e de fapt, TMC de obicei rebranduieste alte branduri sub licenta).

Toate cele de mai sus zise, tot ma gandesc serios la un Beckett made in Bucharest pentru urmatorul acvariu, cel cu sump.

PS. sa inteleg ca daca am circulatie pe baza de pompa de aer la acvariul pe care il tin afara, apa va fi mai calda decat temperatura de afara din cauza ca barbotez aer cald din casa?
Si shoppingul aferent: un Amblyeleotris wheeleri, sase pungi cu copepozi si o jucarie pentru ala micu.

.
.
.
.
.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: