[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Cateva poze cu nevertebrate: anemone si corali.
Seriatopora guttatus si Seriatopora caliendrum. Xenia umbellata.

continuare Goby.

continuare Goby

Cateva seturi cu cei doi Wheeler's Goby (Amblyeleotris wheeleri). Din pacate cel rosu nu este prea incantat de prezenta mea si nu sta la pozat. In plus, il mai si avertizeaza pe crevete (Alpheus bellulus) sa stea ascuns. Desi se tolereaza bine, nu am vazut inca semne ca cei doi Goby au format o pereche. Nici macar nu sunt sigur ca au sexe diferite (e greu de diferentiat sexele la speciile de Amblyeleotris care au capul mai scurt / unghi frontal mai mic - A. wheeleri, A. randalli).

Two spots blenny (Ecsenius bimaculatus), morbid obezi intr-un acvariu plin de microalge in care suplimentez cu Hikari Algae Pellets.

Una din principalele probleme in acest acvariu este sa tin panourile frontal si lateral curate si fara zgarieturi.
Acvariul anterior ajunsese atat de zgariat dupa cateva curatari incat a trebuit sa renunt la el. Am folosit la curatare TLF NanoMag, iar zgarieturile au fost cauzate de Spirobsis prins intre magnet si plastic.

Din incapatanare si pentru a mentine acvariul in spiritul in care a fost inceput (adica marin ieftin/ se poate si asa) upgrade-ul s-a facut la un acvariu mai mare dar tot din plastic. Am curatat pentru prima data panourile saptamana trecuta cu o periuta de dinti Colgate medium. Nu a fost perfect si in proces m-am intepat in Seriatopora caliendrum, care are fata de S. guttatus calitatea de a nu se rupe prea usor. In schimb am reusit sa detasez fragul din piatra si am sfarsit si cu acvariul doar partial curatat.

La sugestia lui Dragos si vazand ca Tunze a scos un magnet pe acest principiu care se poate folosi la acrylic, am zis sa incerc.
Curatarea cu acest magnet a facut posibil fimuletul anterior si pot spune ca acest magnet chiar este acrylic friendly, desi tot trebuie sa fii atent sa nu prinzi vreo bucatica de aragonit prea mare.

Imaginile vorbesc de la sine:

Gorgonienii fotosintetici au avantajul de a fi rezistenti la boli, invazii de alge, apa suboptima etc. Acopera bine echipamentele avand un aspect stufos si pot acoperi goluri in aquascape. De obicei sunt si ieftini, adica primesti mult coral pentru ce platesti.

Oricum eu incerc sa cumpar gorgonieni care sunt lasati sa moara la magazin, motiv pentru care ii iau ieftin. Apoi ii tund de partile moarte si ii asez in acvariu in conditii optime de flux si lumina si sper sa-si revina. Cel din acest acvariu l-am cumparat din acvariul cu piatra vie de la Bracknell, unde statea fara lumina si plin de melci pradatori de grogonieni. Era intr-o stare relativ buna fara zone unde sa se vada scheletul, dar cu toti polipii retractati.

O sa vezi gorgonieni in orice acvariu care se respecta, fie el cu softies or full SPS. Mi-am dat seama de asta dupa ce am vazut acvariile lui Julian Sprung si David Saxby.
Un scurt filmulet dupa ce am curatat peretii acvariului.
Crevetele a refuzat sa apara toata ziua, asa ca nu apare in video.

E vermetid snail. Eu i-as razui de pe piatra daca-s doar doi. Altfel pot trece ani pana sa dispara din sistem. Si cel mai enervant e ca te poti intepa daca nu-i vezi.

In Noemi's Reef am o invazie, din fericire nu deranjeaza nimic. Sunt suparatori cei care cresc pe scheletul SPS sub partea carnoasa pentru ca pot intepa fizic coralul si pe echipament pentru ca ma pot intepa pe mine. Am avut cativa care cresteau sub mantaua Derasei si scoica nu a apreciat asta.

Eu nu mi-am pus in gand sa-i extermin, dar ii razui pe toti cu care intru in contact.
Vermetid snail.
Imi cer scuze ca nu am pus cu link: Colored Sailfin Blenny Fiji (Atrosalarias fuscus)
Si cel de care stiai tu Black Sailfin Blenny (Atrosalarias fuscus)

Azi l-am surprins galben pentru scurt timp. Acum e iar de culoarea cyano.

Pun si pozele de cand era prea timid ca sa fuga de filmat.

Scurt update.

Am realizat ca femela mai mare de Yasha goby e mascul, iar femela mica de Yasha goby e femela. Din pacate nu se pupa inca, nu cred ca ajuta nici faptul ca el i-a zis cand s-au intalnit prima data ca e urata si proasta. Parerea mea e ca ea e frumoasa si delicata si curajoasa, iar el e grosolan. badaran si fricos. Asta daca mai are nevoie cineva sa faca diferenta intre sexe la Yasha goby. Iar pentru cine are probleme asa, masculul de Yasha goby are varful inotatoarelor pelvine pictat cu negru, restul fiind galben. La femela inotatoarele pelvine sunt galbene in totalitate.

Am mai adaugat un blenny micut pe la 1.5 cm (Atrosalarias fuscus), care era galben cand l-am pus weekendul trecut, dar acum s-a colorat in culoarea cyanobacteriilor din acvariu, motiv pentru care e greu de identificat in acvariu si imposibil de pozat.
Acvariul arata foarte ok, in afara de chestia aia cu care ai legat piatra.
Nu scoate BioNitratEx ca ii ia timp dar reduce Nitratii foarte eficient. Nu o sa-i reduca la 0, dar impreuna cu un skimmat agresiv poti ajunge la nivele sub 1.
Nu-ti recomand blackout, va stresa pestii inutil. Mai bine tine-te de programul de mentenanta, curata mai des tot ce inseamna filtrare mecanica, scoate mediile chimice si biologice si spala-le in apa veche dupa schimbul de apa. Sifoneaza tot ce creste pe nisip cand schimbi apa. Nu e o tragedie sa completezi mai tarziu cu nisip.
Scuze de cele afirmate mai sus. Sper ca nu s-a inteles ca in UK nu bea lumea alcool, ca nu e adevarat.

Din pacate vorbesc din experienta, tata are vie in curte cu struguri de masa (cu boaba mare) si produce cam 2000L de vin pe an si nu cred ca da mai mult de jumate din el.

Credeam ca peletele NP nu au nevoie sa joace in reactor, mai degraba stau pe fund. Eu am ramas cu impresia ca a folosit de alea ordinare (sfere de 3-4 mm albe; cele NP sunt lunguiete, maro, arata ca mancarea pentru Koi).
Iesitul la suprafata apei nu e comportament normal. Ceva il streseaza si cred ca astea sunt primele semne de alarma (la un acvariu neacoperit) ca iti vei gasi goby-ul uscat langa acvariu. Ai grija si fa un set de teste sa nu fie ceva cu apa (pH, NH3, NO2, NO3, salinity, temp. ).

Am ratat cateva pagini si acum faceam ca baba surda: cum cum cum?

Se pare ca cineva a trecut de la Tank Dabbler la Reef Enthusiast.

Koala, ai auzit de biopeletele NP care reduc si nitratii si fosfatii? Nu de alta, dar scapi si de pus medii absorbante de fosfati. Ca sa ai mai mult timp de spritzuri.

Vezi ca alcolul excesiv in cantitati mari face rau la creier. Strica vazul, si mai face si alte alea de nu le zic aici pe forum.

Aici fetele poarta de pe la 11-12 ani tricouri cu: Be nice with your daughter, they'll decide what Nursing Home you'll go to. Ai grija de batranetile tale. Cana de apa nu mai e la moda de cand cu Planeta Moldova.
ispriluc wrote:De vreun sfert de ora il urmaresc pe Costica cum se joaca cu clovnii. Astia 2 planeaza pe langa scorbura lui incercand sa-i pape o peleta dar e prea mare ptr ei, iar el iese mult in afara scorburii, iar intra, o ia si in sus pe langa perete, inoata inapoi, pare ca le imita stilul de inot. La inceput am crezut ca isi apara mancarea, dar il doare la basca de ea, clovnii nu par speriati de el, nici el de ei, e ca si cum ar vrea sa se alerge putin cu ei. Niciodata nu a iesit atat de departe de pestera lui si pentru atat de mult timp. A mai intalnit cineva asemenea comportament?
Ar fi bine daca ar si manca ceva...

Pune film pe YouTube sa vada si muritorul de rand.
Legat de foamea lui Costica, ai idee unde se aduna mancarea nemancata? Pe nisip. Si ai idee unde pe nisip? Unde e gaura lui Costica.

Oricum, Yellow Watchman Goby mananca si bristle worms daca ii e foame.

Ai un nume pentru tigrul lui Costica?
Din ce zice tipul asta, masori cat de bine merge skimmerul dupa nivelul nitratilor din apa.
Folositi alte criterii ca sa masurati eficienta skimmerelor voastre?

Atasez un video de azi dimineata cu skimmerul de la acvariul de apa rece.
Astept pareri leagate de eficienta, eu sunt relativ multumit la cat a costat.

HBOT wrote:
...
@ Andrei
Desenul tau este asemanator cu ceea ce vrem noi sa facem, numai ca raportat la alte dimensiuni.

Cind spun asemanator nu inseamna neaparat ca este identic cu el. Numai ca eu de citeva luni tot zic sa luam o pauza de doar INCA 1-2 saptamani pina cind Shubi va face acest skimer. Cu Shubi am vorbit ca el sa faca acest skimer pe dimensiunea overflowbox-ului meu si al camerei skimerului din sump. Schita imi apartine, la fel ca si conceptul.

Pai am facut schita la ce ai zis tu ca vrei sa faci. Imi pare rau ca nu am inteles exact, dar am luat o pauza cam de cand ai posta initial si pana saptamana asta, asa ca poate am mai uitat.

Pana la urma, vorba reclamei:
- Brian, ce-ti cumperi daca o sa castigi premiul de 1 mil de £ ?
- O pereche de ochelari de soare de plexiglass, o bucata de branza etc..
- Whatever floats your boat.

Eu zic sa nu va mai jigniti ca pana la urma skimmerul o sa functioneze pe placul lui HBOT care oricum nu poate masura cantitatea de DOC din apa, iar Dragos n-o sa-l considere o optiune suficient de atractiva. Iar celalalt coleg o sa ne mai zoc de cateva (zeci de) ori cat de bine va functiona skimmerul de apa dulce in apa sarata, pentru ca apa sarata face si mai multa spuma.

Tot ce pot zice, e nevoie si de pioneri. Si e al naibii de aiurea cand esti pe teritoriu nemapat si dai de belea, pentru ca nu te poate sfatui nimeni. Primele acvarii marine aveau circulatie pe baza de piatra de aer, aveau doar alge si nevertebrate si au fost considerate o mare realizare. Asta era pe la 1800 si ceva. Pe mine ma fascineaza ca oamenii foloseau plenum acum 20 de ani si ca acum 20 de ani credeau ca nu poti inmulti clowni decat daca au anemona si apoi au incercat cu anemona de plastic si pana la urma s-au prins ca au nevoie doar de un ghiveci de ceramica pe care sa depuna si ca partea complicata e de fapt hranirea larvelor.

Make love not war.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: