Cand ceva merge prost intr-un acvariu de recif si nu exista o cauza aparenta, cei mai experimentati dintre noi gasesc cauza dupa ce a murit totul. Ceilalti n-o gasesc niciodata.
Atat de multe lucruri pot merge rau incat uneori e greu sa-i dai de cap. In general cand ai eliminat cauzele cunoscute, poti da vina pe razboi chimic. Carbon activ si 50% schimb de apa o rezolva si pe asta (the solution to pollution is dilution).
Eu nu mi-as face probleme pentru polipi. As fi ofticat daca as pierde pesti. LPS. SPS. Ricordea. Scoici. Poate de asta in acvariul lui Noemi am permis coralilor sa creasca unii in altii. In felul asta se lupta pentru estate, dar aspectul e mai natural, mai salbatic.
Nassarius depune oua in siruri lineare paralele foarte apropiate. Acele oua sunt ale micilor melci herbivori numiti Dove snails/ collumbelids si in numeroase alte feluri.
Asteapta-te ca YWG sa devina mai agresiv acum ca are ce proteja. Partea faina e ca nu mai e decizia lui cand sa stea pe afara. Daca are crevetele chef de munca, nu scapa pana nu iese afara la paza. Atunci se si poate hrani mai usor, cu mancarea care trece prin apropiere pe nisip sau prin coloana de apa.
Parerea mea e ca ai un mascul. Cauta un exemplar YWG mai cenusiu la culoare si atunci ai adaugat si o femela. De asemenea, femelele sunt mai mici la maturitate. YWG depun oua si poti obtine larve. Probabil ca sunt singura specie de watchman goby inmultita in captivitate.
Crevetele impusca ceva ce gaseste sub piatra. Ai bristle worms poate?
Legat de Palythoa, sunt 1. indestructibile si 2. who cares? Posibil ca s-au inchis la atingere mecanica, posibil sa fi prins mancare din coloana de apa sau poate au fost iritate de cantitatea mare de praf in apa si s-au inchis temporar. Se vor redeschide indiferent de motiv/ daca persista motivul.
LE Am citit de clowni. Ce ai vazut pe laterala este linia laterala, organ de echilibru la clowni si alti pesti. Evaluezi starea de nutritia uitandu-te din profil la burta si din fata la cat de lat e pestele. Daca ai suspiciuni de paraziti intestinali, brine shrimp imbogatit cu usuroi va ajuta la eliminarea parazitilor interni. Cred ca exista si solutie de usuroi separat pentru inmuiat mancarea inainte sa hranesti pestii.
E fain ca va ganditi sa acoperiti acvariile. Pestii sar daca li se da o sansa.
Mi-a placut plasa de-a gata Koala, imi zici si mie pe PM bancul cu Zorro?
Eu ma gandeam sa fac un frame cu egg crate si sa intind pe el plasa de plastic cu un ochi mai mare decat la cea de tantari si sa fac lipitura cu superglue. Asta ar ajuta si la obturarea luminii care cade pe geamurile acvariului, ceea ce ar minimiza cresterea algelor pe geamuri.
Momentan cea mai buna solutie a fost sa acoper acvariul cu geam, dar condensul da un efect de lupa in combinatie cu lumina LED. Daca ai noroc, poti praji un coral cu aceasta metoda. Dar garantat nu sare pestele. Cel mult isi sparge capul
La cateva ore de la operatiune am vazut cateva Aiptasii supravietuitoare.
Am de gand sa repet operatiunea saptamanal pana cand scap de Aiptasia.
Adaugasem un trio de Berghia acum o luna, din pacate nu cred ca au reusit sa produca urmasi.
Am citit ca amfipozii sunt mari amatori de oua de Berghia. Si cum acvariul meu colcaie de ei...
Poze cu Amblyeleotris randalli si pozele de "dupa".
De vreo saptamana, Heteropsammia s-a dus in spate in zona fara prea multa lumina.
Azi am decis sa pun magnetul Tunze la test pe coralina care creste pe geam. Cu aceasta ocazie am vazut padurea virgina de Aiptasia care acopera piatra si geamurile laterale. Si cam tot nisipul. Si am constatat ca saracul meu coral umblator nu a putut sa se intoarca de raul Aiptasiei, asa ca a sfarsit in midnight zone, in spatele acvariului, dupa piatra.
Asa ca am facut urmatoarele:
- am prins Randall's Goby (Amblyeleotris randalli) mai mic, care era tinut la colt de cel mai mare si care de cateva zile nu mai avea loc de Aiptasia si incepuse sa faca incursiuni periculoase prin acvariu
- l-am pus in acvariul de plastic de 12L pe care am incercat sa-l curat de zgarieturi cu Novus Plastic Polish set
- am umplut acvariul de plastic cu apa din acvariul mare. Am adaugat un filtru pe baza de pompa de aer (umplut cu spartura de coral, un burete verde cu pori largi si filter floss), o bucatica de dry reef bone pe un petic cu spartura de coral, am adaugat de doua ori cantitatea minima recomandata de Dr.Tim's Nitrifying Bacteria peste spartura de coral din filtru.
- am pus surface skimmerul de la Eheim pe debit maxim
- am introdus si filtrul intern care a venit cu acvariul AquaEl Classic 50
- am razuit cu magnetul toata Aiptasia de pe geam
- apoi am pus o cantitate copioasa de AiptasiaX (adica o sticla intreaga de 60 mls) pe orice Aiptasia pe care am vazut-o. Am lasat circulatia oprita pentru jumatate de ora. Toata piatra era alba si pe nisip era un strat de vreun cm de AiptasiaX.
- apoi am completata cu apa proaspata.
- am introdus o pompa Hydor Koralia 1600 in locul celei care s-a prajit (acum am NeWave de 1600 LPH care merge continuu cu doua Koralia Nano 1600 in puls simultan de 15 secunde) si am scos de dupa piatra pompa Hydor Pico 1200 cu Hydor Flo care se cam bloca din cauza microfaunei abundente.
La final eram vlaguit si nu am mai umblat dupa piatra sa recuperez coralul umblator. Daca ma apucam sa scot piatra probabil dezafectam tot acvariul. Mai e si maine o zi.
Poze cu Aiptasia pe peretele lateral. Se poate observa si goby-ul mai mic pe nisip. Si o poza cu goby-ul dominant.
Video update la 12 saptamani.
Din pacate toti goby sunt in vizuini datorita unor schimbari de flow - am inlocuit Hydor Koralia Nano 1600 cu un Tunze 6020.
Description:
40L (10G) Lagoon Nano Reef, started 18th of July 2014.
Tank: AquaEl Classic 50 Bow - 50x30x30 cm, 40L/10G.
Livestock: breeding pair of Amblyeleotris latifasciata, two (male and female) Stonogobiops yasha, Tiger Snapping Shrimp (Alpheus bellulus), a juvenile Colored Sailfin Blenny Fiji (Atrosalarias fuscus), five Cerith snails, a few Dove snails, five Scarlet Reef Hermit Crabs (Paguristes cadenati), a Gorgonian frag and ten red magroves (Rhizophora mangle).
Filtration & circulation: Tunze 3163 and Tunze 6020.
Protein skimmer OceanFree NanoSkim fitted with a larger lime stone on a Marina 100 air pump.
Rock and substrate: reef bones, TMC Aragonite dry sand and TMC Aragonite coral gravel.
Water: H2Ocean Natural Reef Salt, SG 1026.
Bacteria: old tank water and Dr. Tim's One and Only Nitrifying Bacteria for saltwater/reef tanks, ProdiBio Bioptim and Biodigest, Dr. Tim's WasteAway.
Light: TMC AquaRay AquaBeam 1500 Ultima NP Ocean Blue (30W) on TMC 2-Way Controller.
Nu dispera, Koala. Nu my ass, se zice bad ass.
Koala, bad ass reefer.
Caulastrea nu e cel mai fain coral sa-ti incepi incursiunea in lumea LPS.
Iti recomand sa te concentrezi pe corali cu cerinte de input minim din partea ta: orice branching Euphyllia si Duncans.
Cat despre Seriatopora, numai de bine. Creste ca buruiana daca are lumina suficienta.
Ce iti recomand calduros: roaga unul din colegii care nu sunt batrani si obositi sa-ti lipeasca coralii in acvariu.