Pune un link, te rog, cu pasla abraziva.
Ancistrusii ajuta si ei, dar nu te scapa de algele de pe geam, plante, etc. Papa si ei ce pot, de rest ne ocupam noi.
@flo77. Ca sa iti raspund la intrebare, e putin cam greu. Am bazine la care schimbul de apa e obligatoriu. Dar ca sa ma refer la cel mai vechi, la cel cu bucephalandre, sunt convins ca ar rezista lejer, o perioada de un an pe putin. Nu sunt dispus sa fac asta, imi place sa mai schimb amplasamentul. Aici, aspiratul se face doar în 5 cm partea fata a bazinului, cu schimb de apa aproximativ 50% saptamanal. La filtru nu umblu, am un burete pe in care il curat la schimbul de apa. Am neoni care au cam 4 ani, se duc pe rand. E o jungla acolo, dar am grija sa nu pierd noile achizitii, care vin din emers, exclus sa nu imi bag manutele. De fapt, pensete, ca mana mai rar.
O observatie, in canistre mediile de filtrare isi schimba culoarea, si matrixul dar si siporaxul. In sump, au ramas mult mai deschise la culoare.
La bazinul de 650 litrii, unde sumpul de 200 litrii e full de material filtrant, unde nu am control la mancare/fertilizare permanent, apar alge, biofilm in sump, acum e si ceva ciano. Dar acolo sunt copii mici, baga diverse in apa, pisicile beau mereu de acolo, nu are un program de fertilizare/masa /schimb de apa/se mai joaca la lumini. Filtrare e suficienta, dar asta nu e suficient pentru a avea un bazin stabil. Factorii care intervin din afara, fara ca noi sa putem interveni, duc la dezechilibre.
Asa am invatat, asa am facut. Cand am considerat ca e timpul de schimbare, am facut-o. Nu sunt adeptul schimbarilor dese, doar cand consider ca e necesar. Daca vrei, iti caut, ma uitam mai demult la un nene chinez, prin America, care merge pe varianta fara schimburi de apa, are o afacere în domeniu.
L. E. https://youtu.be/rg1u-XVMU3Q
Bineinteles, am facut curat in ambele bazine, in cel Mare am schimbat tot in afara de filtrare si substrat. In cel cu bucephalandre, e aceeasi filtrare, acelasi substrat, doar mentenatele difera. Restul acvariilor au si ele filtrare buna, in functie de populatie. Una e cand ai 50-100 ancistrusi si creveti sute, alta e cand ai 100 neoni. Ca exemplu, la puii de ancistrusi, fara numar, dar si creveti, am 4 filtre interne, le curat consecutiv, schimburi de apa la cel mult 2 zile, cam 25-30%. Am si vreo 3 melci sulawesi aici, la o temperatura de 22,coafura rezista. Specific, aici nu am substrat, mai bag minerale de la csf, dennerle si shrimp salt, cateodata si shirakura stone.
O sa spun si eu ceva, nu ma voi implica mai mult.
Vreo 3 ani, am tot plecat de acasa, perioade mai lungi sau mai scurte, intre 3 si 9 luni. In perioada asta nimeni nu a facut nimic la acvarii, doar completare cand era cazul si mancare la pesti si creveti. Fara fertilizare, co2 cat a tinut butelia. În bazinul de 96 litrii brut, am filtrare asigurata de un jbl e900, cu 2 sertare matrix si unul siporax, cu buretele original pe iesire. Totul a fost ok, plantele s-au dezvoltat, criptocorine, bucephalandre, moss si ce mai era pe acolo. Creveti erau sute, vreo 2 ancistrusi pereche, cel mare la vreo 15 cm,neoni,hemigramus,puntius, adunati erau vreo 20 minim. Am mai populat, dupa un an, cu vreo 12 Cory, dar si cu o pereche de ramirezi. Pierderi au fost în randul neoni lor si hemigrammus, astia erau deja batrani. Ramirezii au dus-o vreo 3 ani în conditiile astea. Un mascul de puntius, cumparati probabil prin 2015 - 2016, ultimul din serie, a murit saptamana trecuta.
La bazinul de 160, nu a fost totul pe roze, acolo erau alt gen de plante, lemnele erau radacina de vie si rodeau ancistrusii la ea, etc. Filtrarea era un jbl 1500 cu ceva roca, bile de la jbl, ceva siporax si un sertar cu matrix.,cu bureti originali pe iesire. Aici a aparut bba, multe plante s-au topit dar au prosperat altele. Pierderi la pesti au fost, cauza decesului fiind evadarea, nivelul de apa foarte sus,acest bazin e cu lampa nu cu capac, ca la celalalt.
Personal, ma declar multumit de matrix,siporax. Cu roca, nu ma pronunt, am in 2 sumpuri, pe langa matrix, siporax, burete, sarma de la sera parca, perlon. De ceva timp, am pus si un alt filtru cu biohome, paduri si roca, intr-un filtru oase, pentru a suplimenta filtrarea la nannacare, dar si pentru ca aici mai gazduiesc ocazional ancistrusi. Apa e ok, vad linistit prin laterala bazinului mare bazinul cu bucephalandre.
Daca va ajuta, a mai facut cineva pe forum o testare zilnica a unei ciclari. Aditia a fost de amoniac, se puteau urmari usor cresterile si spike'urile. Cei mai vechi pe forum stiu cu siguranta de existenta ei.
Stai linistit în privinta NO3, atata timp cat pastrezi echilibrul cu fosfati. Prin vechiul forum, era dezbatuta problema asta a NO3, cu valori de peste 100 si bazine superbe. Un 30 e normal, nu as recomanda 100 din cauza ca peste 50 devine cam nociv pentru vietati. Nu am testat personal, dar cine vrea poate sa incerce valori mari pe barba lui.
Pentru ca nu mai aveam deloc flow la jbl e900, aia batrana, azi i-a venit randul la revizie. Am scos rotorul, curatat, montat la loc, parca mai rau era. Am desfacut din nou si am renuntat la inelul 0, de la capacul rotorului. L-am repus in functie si surpriza, merge perfect, ca nou, fara zgomote si un flow de invidiat.
Cumpara mai multe tipuri de mancare si le alternezi. Ia fulgi tetramin tetra, mancare pentru vivipari mai marunta. Poti lua si spirulina sau alte tipuri de mancare cu spirulina, garlic etc. Ce ti-am scris nu e musai sa cauti exact, e orientativ.