[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Cine stie de unde sare cumparatoru' fruntas?
Nu e 50, ci 70... oral protejat.
Cred ca vorbim de aia care sta pe colt, la prima straduta (Padina, parca) de dupa Liceul Francez.

I se spune "Doamna Profesoara".
Tot asa, din auzite.
dan.pavelescu wrote:Atunci platesti pentru una scurta, la coorva aia de langa liceul francez. Scapi ieftin

Aia e scumpa, pentru ce face... e parerea altora, nu a mea!
Plm, misto view-ul ala!
Sa-ti fie de bine, ciupercile alea arata yummy!
- Teoretic, volumul de apa in sistemul lui ar trebui sa fie mai mare, din cauza sumpului... la niste cote de 160x60x60 (55 cm cota apei) + ceva sump sanatos, ajungi lejer la ~ 700 litri apa. Nu e putin!
- Ref. clowni, parerea mea e arhicunoscuta... niste pesti cretini, fara fro' personalitate distincta. Merita tinuti doar ca pereche, intr-un bazin unde-s doar ei si-o anemona. Atat!

@dan_florin: Al meu manca si fulgi si congelaturi... eu n-am avut corali, asa ca nu stiu sa-ti raspund la intrebare.
atar wrote:Uite cam ce mi-ar placea: Acanthurus coeruleus, Acanthurus nigricans, Paracanthurus hepatus, Zebrasoma flavescens, Zebrasoma xanthurum, Siganus unimaculatus, Siganus vulpinus, Centropyge bicolor Vanuatu, Centropyge flavicauda, imi plac si mai toate variatiile dePomacanthus, Heniochus acuminatus, imi plac pestii fluture, dar inteleg ca nu toti se impaca cu coralii, mi-ar place un chelmon, dar am citit ca e greu sa gasesti unul aclimatizat si obisnuit cu hrana, vreau un mandarin si mai sunt pesti care mi-au placut dar nu stiu cum ii cheama.

1. Fa bazinul cat de mare se poate... latime mare, ca sa ai loc de decor.
2. In ceea ce priveste lista ta de pesti, cam toti de-acolo sunt scandalagii... greu de crezut ca ii gasesti de cumparat, pe toti de-odata. Vor fi ceva probleme cu aclimatizarea noilor sositi, mai ales daca bazinul nu are multe locuri de "ascunzis".
- Siganus vulpinus si Siganu unimaculatus arata cam la fel... poti sa renunti la unul din ei.
- In loc de Acanthurus coeruleus, eu ti-as sugera sa te uiti la Acanthurus leucosternon.
- varietatile de Centropyge sunt asa numitii "dwarf angels"... uita-te de Centropyge loricula.
- Pomacantii sunt pesti care se fac mari (large angels).
- Heniochus, da... un peste frumos si cuminte.
- Chelmonii sunt cu cantec... figuranti, nu mananca, mor repede...
- mandarinii nu prea halesc nimic altceva in afara de pozi... poti sa te gandesti la el doar dupa 6-12 luni de la startarea acvariului (si atunci, doar daca ai piatra multa => multi pozi).

Una peste alta, cauta sa intri pe www.liveaquaria.com ... e un site de vanzari (foarte misto structurat) unde ti se prezinta pestii, grupati pe familii, cu poze si descrieri detaliate. Ai si corali, si nevertebrate.
Vezi ca ai nevoie de proxy, pentru acces pe acest site (ei nu vand decat in America si au restrictionat accesul din afara). Eu folosesc un add-on de Firefox (HideMyAss).
- Teoretic, ar cam trebui sa-ti faci o lista cu pestii pe care ti-i doresti tu... abia apoi avem ce discuta.
- La fel de teoretic, se spune ca intai se baga pestii "pasnici"... ulterior se aduc si "scandalagii".
- O alta teorie spune ca, daca bazinul e pregatit si bine ciclat/dotat cu acareturi, atunci poti baga toti pestii de-odata... in asa fel incat fiecare sa poa' sa-si stabileasca locul in ierarhia bazinului.

Practic, esti la mana magazinelor/vanzatorilor si o sa cumperi "ce gasesti/cand gasesti"... asta e blestemul acvaristicii marine din Romania.

PS: Demoazelele sunt ca niste cichlidae sud-americane... masculii isi aleg o zona pe care o pazesc de "intrusi". Sunt certareti si scandalagii, dar fara sa devina o problema grava (daca bazinul e mare).
La volumul ala de apa, eu as face acvariu cu fund dublu.
De altfel, am mai spus-o si cu alte ocazii: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28399.page
Dupa gustul meu, prima varianta e castigatoare.
Din poza nu se intelege nimic.
Insa, daca ai cel mai mic dubiu cu privire la geamu' ala, pune mana si schimba-l... nu e o avere si vei dormi linistit.
Salutare!

Daca esti genul ala de "maini indemanatice", atunci uita-te pe aici:

- http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/29644.page
- http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/23471.page
- http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27840.page
- http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27574.page

Precis gasesti cateva idei bune.
+1 pentru treaba cu nisipul de granulatie mare.
Siliconul vechi se curata foarte bine, numai ca trebuie putina munca... iei o lama de ras/lama de cutter si te-apuci de treaba.
Cureti bine-bine de tot... apoi, degresezi geamurile cu alcool si ai grija sa le pastrezi cat mai curate... siliconul adera foarte bine pe sticla, daca geamul e perfect curat.

Mie mi se pare ca sticla de 10 mm e cam subtire pentru un bazin cu inaltimea de 60 cm... esti sigur ca astea-s cotele?
La o inaltime de 60 cm eu nu as folosi sticla mai subtire de 12 mm... chiar si-asa, tot as pune ranforsari superioare.

Tinand cont ca nu ai mai lipit acvarii, ar trebui sa te uiti peste topicurile colegilor... avem destule exemple.
- acvariul trebuie lipit pe locul unde va sta in final.
- ar trebui sa ai loc destul, de jur-imprejur... ar trebui sa ai pe cineva care sa te ajute.
- trebuie sa fii pregatit cu de toate: silicon, banda de hartie (ca sa protejezi geamul si ca sa iasa lipitura estetica), benzi elastice si lemne pentru fixare, eventual menghine de colt.
- lipesti banda de hartie pe geamuri, in asa fel incat siliconul sa nu se intinda aiurea si in asa fel incat lipitura sa fie "aratoasa" la final... un exemplu ar fi aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/25254.page
- se incepe cu una din laturile mari... dai bine cu silicon pe muchia sticlei si o asezi pe geamul de fund... ar fi ideal sa fiti 2 persoane, ca sa poti aseza geamul pe pozitie dintr-o singura miscare.
- apoi urmeaza una din laturile mici... dai cu silicon pe cele 2 muchii (cea care se lipeste de fund + cea care se lipeste de fata mare pusa anterior)...
- la fel, geamul ar trebui pus pe pozitie dintr-o miscare.... fara sa-l muti si fara sa-l mai potrivesti ulterior. Asta te scapa de riscul de aparitie a bulelor de aer in lipitura.
- la fel se procedeaza si cu cealalta latura mica.

Astepti sa sa usuce lipiturile si abia apoi lipesti ultima latura... adica, cealalta fata mare. Dupa alte 2-3 zile te apuci sa lipesti ranforsarile superioare (daca ai luat asta in calcul).
Dupa cateva zile de la ultima lipitura te poti apuca sa "cosmetizezi" siliconul dat in exces... nu te grabi sa bagi apa in el, lasa-l sa se usuce bine de tot (2-3 saptamani).

Succes!
Eu mai pot sa miau de doua ori... cu greu, da' inca mai pot.
Un plic d-ala de ceai, de tei...
Cine e Boby? Cainele?
El e obijnuit cu intarzierile, asa ca nu o sa fie probleme.
Nijte tzarani!
Face pereche cu carpeta "Rapirea din Serai"... bravo, ai stil!

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: