[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Deci DA, ne auzim dimineata?
Pune 3 cartuse, daca tot te-apuci de treaba: filtrare grosiera + carbune activ + sterasyl.
Asta din urma te scapa de sulfatul de aluminiu, care poate fi o mare problema.
S-au facut dihai barosanii!
Duminica dimineata:

- schimb masiv de apa (~80%), aspirat mizeria... ma dispera cat de mult se caca Ancistrusii, ei sunt principalii producatori de "deseuri".
- am scos coloana din mijloc + piatra Avatar... am lasat "plaja" libera, pentru loc de joaca.
- nu m-am invrednicit sa caut perlon... da' stiu ca asta nu e o surpriza pentru nimeni
- mi se pare ca masculul devine mai "agitat"si mai "hotarat"... am surprins tot felul de gesturi si posturi. Curata piatra si da nisipul la o parte.
- femela nu cred ca e pregatita... probabil ca e prea mica (de varsta). Sper sa nu se ajunga la violente domestice.

Nu am facut poze, asa ca tre' sa ma credeti pe cuvant.
Ashea, sa incepem carcoteala.

- din ce vaz io acolo, partea de scurgere e "pe" teava de 32, iar recircularea e "pe" 25. Corect?
- daca DA, pune mana si mai scurteaza oleaca teava aia de la fullsiphon... sper ca nu ai lipit tevile in flanse, pe interiorul cutiei de overflow.
- eu as scurta fro' 4-5 cm din teava de la fullsiphon, in ideea ca sistemul sa se amorseze mai repede. Chiar si-asa, o sa vezi ca o sa mergi cu robinetul destul de inchis.
- nu sunt multumit de peretii despartitori din sump... parca vorbisem ca renunti la ei.
- o sa-ti ia din spatiul "de manevra", o sa adune mizerie (greu de scos, in inghesuiala de jos)... plm, e o fitza inutila (in opinia mea).
- sa vezi cat o sa te chinui sa umpli reactoarele shubiliene, cu ele bagate acolo si cu acces incomod la capace/suruburi. ... era mai bine sa le fi facut plinul deja, urmand sa le pui pe pozitie dupa aia.

In rest, sunt incantat de lucrare si imi place ce vad. Felicitari!

PS: Pentru ca mi-esti simpatic, pot sa te cadorisesc cu 2 pietre mari... am scos din acvariu coloana aia centrala (are "talpa", asa ca sta singura in picioare) + piatra Avatar (aia suspendata)... am lasat plaja goala, ca sa aiba astronotusii un' sa se-alerge. Daca le vrei si daca-ti fac trebuinta, sa-mi dai de veste.
Am avut un weekend mai greu (si vineri, dar si sambata ) asa ca mi-a cam scapat desfasurarea evenimentelor.
Deci, pana la urma, ce vrei sa faci?

a ) Acvariu de sticla... cu dimensiuni pe care le alegem impreuna? (sa nu crezi ca te las doar cu 200x70x55)
b ) Sau bazin de zidarie + foaie de geam (plexi)?

Am studiat destul de multe proiecte de genul "construim acvariul din beton si-i punem o fata de plexiglass)... e o aventura tentanta, mai ales daca te visezi facand curatenie inauntru imbracat in costum de scafandru.
- pe de alta parte, dincolo de rezolvarea problemelor constructive, inaltimea prea mare o sa-ti ridice alte probleme.
- vei fi nevoit sa folosesti lumini puternice, ca sa "ajungi" pana jos... asta inseamna curent mult si caldura mare.
- indiferent de ce crezi tu, o sa-ti fie imposibil sa creezi un decor misto... din cauza "jocului proportiilor", bolovanii care-ti sunt accesibili vor parea mici si meschini.

Pe de alta parte, un bazin "clasic", de sticla, e mai usor de manageriat... usor de facut, usor de depanat.
- daca ai latimea "generoasa", decorul se poate intinde frumos si displayul "va arata" profunzime.
- din ce-am inteles eu pana acu', o sa ai o singura latura vizibila... bazinul fiind incadrat intre cei 2 stalpi din poze + partea din spate transformata in camera tehnica... e ideal!

As merge, din start, pe ideea unui bazin care sa se intinda exact cat e distanta aia dintre stalpi... parca ai zis ca ai 230 cm de gol, acolo.
- as merge pe o latime de minim 1 metru... si, pe o inaltime nu mai mare de 70 cm.
- vei avea disponibil un volum de apa mai mare de 1.300 de litri... tinand cont de camera tehnica, sumpul ti-l faci "cum vrea muschii tai". Deci, cata apa o sa vrei in sistem, atata o sa ai!
- poti sa folosesti pompe normale, nu ai nevoie de "rachete"... ma refer si la pompele de valuri si la partea de recirculare.
- idem pentru partea de iluminare, unde orice instalatie pe leduri o sa faca fata cu mare succes.

Daca presupunem ca te futem (suficient de mult) la cap si mergi pe ideea asta, atunci treaba e lejera de tot:
- bazin de 230x100 x70 cm ... volum nominal de 1600 litri.
- practic, vei urca nivelul apei doar pana pe la 63-65 cm... luand in calcul si un strat de nisip, as zice ca vei sta intr-o coloana de apa de ~ 60 cm.
- este absolut decent din toate punctele de vedere... usor de iluminat, acces usor inauntru, usor de decorat, etc.
- la inaltimea aia, ai nevoie de geam de 15 mm grosime... se gaseste, nu e o problema insurmontabila.
- tinand cont ca bazinul se vede doar dintr-o parte, trebuie sa iei doar o foaie de sticla de 15 mm... adica partea din fata!
- restul bazinului se construieste din geam mai subtire, dublat... as zice ca poti sa mergi linistit pe sticla de 8 mm (pentru laterale si pentru spate). Idem pentru fund, unde un sandwich de 2-3 foi de stica "vine manusa".

Acestea fiind spuse, te asteptam sa prestezi corespunzator la nevasta. Ca sa te lase sa construiesti acvariul.
Da, arata de parca i-au ramas hainele mici si le-a lepadat cu totul... asa fac, e normal.
Da, da... dichisita treaba!
Salut!

Esti zgarcit cu amanuntele... ce bazin, cati litri de apa, ce alti pesti mai sunt acolo, cat de mare e astronotusul, etc, etc, etc?
CristiC wrote:Multam,sa vad cum conving sefa,am renuntat la 3m si am acceptat 2,n-a zis nimic de inaltime si latime...poate am noroc.

Bah, plm, norocu' si-l face omul... cu mana lui.
Daca nu-l faci de 1 metru latime, n-ai ambitie.

Ori faci bazin, ori nu faci... ce e aia 200x70x55? E aproape cat bazinul meu. Nu ti-e rusine?
CristiC wrote:... Modificare,nu mai am permisiunea sa-l fac de 3m ci doar de 2...

Plm, io n-as lasa lucrurile asa.
Pai, degeaba am luptat noi la Revolutie, cu piepturile goale?
So, care e manevra cu pestanii? Cum se comporta septelu'?
Faye wrote:... Astazi n-au fost probleme, toata pestimea respira normal. Maine mai bag un schimb, asa...preventiv.

Nu munci degeaba!... vine weekendu', asa ca ai putea sa stai cu ochii pe bazin. Eu nu cred sa mai fie probleme, cel putin asa de repede.
Daca vezi frun' semn de nashparleala, te bagi repede cu schimbul de apa... daca nu, nu.
In mod normal, meseriasul ar trebui sa stie ce vorbeste... noi, de obicei, suntem mai catolici decat Papa de la Roma.
Tu fa-ti datoria si prinde bine placi de PAL, pe toate partile... vor juca rolul "diagonalelor".
Nu cred ca o sa ai probleme.
Aia nu e o problema, cu spatiul ala gol.
Insa nu imi place faptul ca n-ai prevazut "diagonale" la el... sa ai grija sa pui foaie de PAL si pe partea din spate si sa o prinzi bine in suruburi. Ca sa rigidizezi tot ansamblul.
dan.pavelescu wrote:Esti maritata?

Ce hiene, n-am pomenit asa ceva!

image
Aha, am inteles... e in regula.
Mergea si profil mai gros, da' nu e o problema nici asa.

- in loc de foi de PAL, pentru partea de sus, cauta niste "blat de bucatarie"... d-ala gros.
Eu cred ca poti sa stai linistita, dupa cateva zile de observatie atenta... ceea ce e de eliminat, se elimina in cateva zile.
Nu-mi dau seama din ce e facut standul ala... e PAL?

- daca DA, atunci, asa cum arata in schita, pare firav... eu n-as pune sutele alea de kile pe el, bazandu-ma doar pe 3 foi de PAL (cele 3 "picioare").
- daca e deja construit, atunci pune mana si dubleaza (tripleaza) peretii deja existenti... adica, sa pui cate 2-3 foi de pal la fiecare picior. Prinse intre ele.
- la fel, e important sa ai si spatele dulapului la fel de zdravan.

- poti sa faci acvariul mai lat, daca blatul ala pe care sta acvariul este gros... nu e nici o problema!
- tot asa, in loc de 2 foi de PAL pentru blat, pune 3 bucati.

PS: O sa mut topicul la sectiunea de Cichlidae.
Salicina, adica substanta care se gaseste in lemnul de salcie (rachita), este un dezinfectant natural... dar NU e toxica!
In bazinele afectate de infuzori se pun crengi de salcie verde.
Probabil ca tu ai avut parte de o deciclare partiala... salicina ti-a mierlit din bacterii, iar asta a condus la consumarea oxigenului din apa. De aia stateau pestii pe sus.

Stai cu ochii pe bazin si arde-o cu schimburile masive de apa (daca observi cea mai mica neregula cu pestii). Stiu ca e stresant acu', in primele zile, dar merita efortul.
Inca e frumos afara (apa e buna) si iti permiti sa faci schimburi rapide de apa, daca e cazul... Lemnul arata foarte misto si "da bine" in acvariu... nu renunta la el!

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: