[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122

La 21 de saptamani am adaugat primii corali: cativa Gorgonieni, Zoanthus si GSP.

Am considerat ca acvariul este pregatit pentru ei intrucat piatra s-a curatat si nu mai alge (cu exceptia microalgelor de pe geam si pietre si coralinei de pe pietre).

Spre rusinea mea recunosc ca nu am mai testat apa in acest acvariu cam de pe vremea cand incerca sa se stabilizeze dupa initierea ciclului. Atunci stiu ca nitratii erau mari.
Azi noapte am facut un schimb de apa, am spalat mangrovele, am facut o baza din putty (pasta bicompartiment) pentru scoica Tridacna derasa, am atasat Gorgonienii de frag plugs (tot cu putty), mi-am facut din egg crate un sistem care sa atenueze cantitatea de lumina primita in apropierea geamurilor (ca sa reduc cantitatea de alge care creste pe geamuri). Am scos continutul filtrului si l-am improspatat: am spalat buretii pentru filtrare mecanica particule mari, am inlocuit filter floss (filtrare mecanica fina), am spalat plicul de BioNitratEx de hidrogen sulfurat, am adaugat o lingura de RowaPhos.

Nu am gasit puterea sa schimb pompa de valuri Tunze 6020 cu Vortech MP10 pe care am pus-o la punct (spatiu foarte restrans pentru fire si controller, deci operatiune de mare precizie si rabdare). Am schimbat pentru prima data wood stone de la skimmer, era cam putrezita pe la suprafata, dar skimmerul inca skimma bine, desi bulele erau destul de rare.

Si o poza de ansamblu:

Dupa sase saptamani in care nu am facut nici un minut de intretinere la acvariul acesta, aseara mi-am facut curaj si am facut un schimb de apa, am curatat cupa skimmerului de care nu ma mai atinsesem de vreo doua luni si care avea doar vreo 100 ml de skimmat, am dat un flush cu apa de osmoza in gaura de admisie aer a skimmerului, am curatat algele, buretele de prefiltrare si am luat cateva fragmente de Zoanthus (Gorilla Nipples) si Gorgonieni pentru Lagoon.

Printre altele am luat si o mana de cyano din acvariu. Geamurile erau pline de melci, stelute asterina, limpets si viermi calcarosi.
Am jupuit de pe piatra cateva maini de macro alga rosie. Am aruncat scheletele de la LPS care au murit. Am pus inapoi pe piatra Euphyllia pe care au daramat-o clownii din prea multa dragoste. Aiptasia pare sa fi dat inapoi, probabil ca Filefish-ul isi face treaba.

Unul din Gold Ring Cowries a depus oua chiar langa buretele de prefiltrare si a trebuit sa-l dau deoparte cand am schimbat buretele. A venit imediat inapoi pe oua.
Una din cele doua anemone mini-maxi s-a albit (bleaching), devenind din verde un galben verzui. Cealalta are lumina mai putina dar si-a pastrat culoarea si pare ok.

As zice ca acvariul a avut si zile mai bune decat acum.

Cateva poze FTS:

Am gasit o specie de paguri demna de bazinul lui Koala. Postez video:

1 sunt alergic la peste
2 rade nevasta de mine daca-i prajesc peste de 5 cm dupa ce m-am chinuit cu el atatea luni.
Both. Doar n-o sa le prajesc de mici.
Ieri am avut prima zi cu inghet, azi a fost -2.5 *C. Scrumbiile mele rezista, mananca bine, sunt active.
Ma bate gandul sa cumpar un pond de 250L sa le trec prin iarna cu succes (adica si cu ceva crestere).

Pe cand or ajunge si ale mele ca astea (intrebare retorica)?!?

Ieri am adaugat o scoica Tridacna derasa, in amintirea celei pe care am pierdut-o cand am venit in septembrie in Romania.
E o bijuterie de vreo 5 cm in aproximativ aceleasi culori ca cea veche.

In curand voi incepe populatul cu corali, intrucat acvariul s-a curatat de la sine de cyanobacterii si alge verzi paroase.
Piatra a capatat accente verzui-purpurii si nu mai seamana deloc cu ciolanele albe de acum cateva luni.
Iar pe filtru au aparut primele pete de coralina.

Si am reusit sa pun la punct si Vortech MP10 cumparat de pe eBay, il pun cu prima ocazie cand am rabdare sa umblu la cablaraie.

PS: Koala, astia mai au inca rechinasul, esti sigur ca nu-l vrei? Ar merge de minune in acvariul mare, la un loc cu Suri si alte animale interesante care fac sarea si piperul acvaristicii de recif. Si nici nu este scump. Am vazut pe net ca poti sa-i dresezi sa manance din mana.

Varianta cea mai simpla este sa nu te atingi de geamul din spate pentru nimic in lume.
Lasa-l sa crasca microalge verzi, diatome si alte dihanii.
O sa vezi ca o sa sfarsesti prin a avea acel geam acoperit cu calcar de la alge coraline rosii, verzi, spirorbis etc. varianta cea mai naturala.
Cu alga aia rosie, nu prea cred ca o sa aiba spor la corali duri. La mine dupa ce a prins pe un schelet de Candy Cane Coral, n-am mai scapat coralul nici dupa ce am indepartat si scheletul de care era prinsa.
Asta ca sa stii in caz ca ai ganduri.

Partea faina e ca daca nu vrei corali, arata intr-un mare fel si nu are nevoie de multa intretinere, doar de niste apa prost filtrata.
Alex wrote:
Daca ai drum in Belfast de pilda ...vezi ca au un magazin cu un tip foarte pasionat pe marine
Daca esti interesat de detalii iti dau persoana de contact in PM.

Topicul este Maidenhead Aquatics Bracknell si se refera strict la magazinul din Bracknell. Am scris si despre magazinul din Windsor, care este mai mult decat ok.
Cat despre Belfast, de ce m-as duce pana acolo?!?

miulica wrote:Acel peste frumos colorat e un toby fish, Canthigaster Janthinoptera- dar e recomandat pe fish only.

Multam fain de ID.
Acvariul acesta imi aminteste de vizita recenta la Legoland Windsor unde am fost cu fiica mea sa ne intalnim cu Mos Craciun (englezii ii zic father Christmas).
Acolo era expozitia Star Wars.

Off topic: pisica e Russian Blue?
Daca ai imaginatie bogata, nici n-ai nevoie sa si ai un nano reef ca sa devii experimentat. Plus ca iesi mai ieftin la mentenanta.
Pacat ca nu l-am mai vazut de atunci. Sper ca mananca bine si ca mai traieste.

E a doua oara cand vad specia asta la magazin, prima data a refuzat sa-i vanda pe motiv ca erau prea mici (erau cat un brine shrimp, de-abia ii vedeai).
Daca nu depasesti temperatura de 28 *C, nu-ti fa probleme.
Acvariile mele stau mai tot timpul pe la 28 *C, uneoi mai jos dar nu foarte rar si peste.

Legat de mandarin, eu pot cumpara copepozi intr-un numar suficient de mare ca sa-l tin gras. Dar ce fac cand plec in concediu? Daca nu gasesc un mandarin care sa manance graunte sau pe care sa-l antrenez la graunte, nicio sansa. ingura metoda viabila de a tine un mandarin este un acvariu mare cu multa piatra (vie). Multiple refugii gravitationale ar fi o alta solutie.
Apa matura are niste avantaje, dar si dezavantaje.
Cei cu acvarii mai vechi stiu senzatia cand umbla la acvariu si au apoi degete unsuroase. Desi skimmam din greu, exista acel procent de DOC neskimmabile, care pot fi eliminate doar prin schimbari de apa si folosire de bacterii heterotrofe. Ca urmare, apa "matura" sfarseste prin a avea o cantitate mare de DOC neskimmabile. Iar daca in acvariul de provenienta bacteriile stabilite intr-un filtru biologic matur tin apa in parametri, intr-un acvariu proaspat sansele ca nitratii sa creasca la nivele mari sunt considerabile. Apa aceasta aduce bacterii benefice, dar si spori de alge, diatome, cyanobacterii si formele libere ale parazitilor (ich, marine velvet etc.).

E ca o virgina care ia herpes genital de la primul contact (scuzati comparatia, dar asa am vazut o data intr-un film).
Pai daca a costat mult ii faci cel mult anti-reclama

Aici sunt cam 92.70 de lire noi si cam 50 de lire folosite de pe eBay.

E un skimmer bun, sa-l folosesti ani indelungati.

Vezi ca magnetii au niste picioruse de plastic transparent 3M care sunt in cutie, e usor sa nu le vezi daca nu stii de ele.

Apoi ai grija sa nu-ti prinzi degetele intre magneti ca sunt foarte puternici.
Si ai grija sa nu spargi sticla cand aplici magnetii. Aseaza skimmerul in interiorul acvariului in pozitie si apoi aplica pe sticla celalalt magnet si impinge-l in pozitie prin alunecare.

Pana incepe sa skimmeze dureaza putin (ore-zile). Regleaza robinetul in asa fel incat sa vezi spuma urcand pe gatul cupei, dar fara sa ajunga in cupa. Evita sa atingi cu degetul gatul cupei skimmerului, grasimea de pe degete poate descuraja formarea skimmatului (la contact rupe tensiunea activa a bulelor).

Daca incepe sa iasa spuma prin fantele din capac, unge-le cu putin sapun, cat sa descurajeze formarea bulelor.
Ai dintii prea apropiati?

Beanimal zice ca cel mai bun surface skimming se obtine cu un overflow fara dinti coast-to-coast.
Cu cat adaugi dintii mai desi, cu atat mai greu sa scapi de biofilm.

Eu am biofilm in toate da nu ma plang.
Saptamana aceasta am tras din greseala un peste din cei mai mici pe furtunul mare cand schimbam apa. Asa ca i-am tras cateva poze inainte sa-l pun inapoi in acvariu:
Careva expert in ID?

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: