[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Legat de acvariu, Red Sea a anuntat lansarea unor acvarii rimless sistematizate in Ianuarie sau Februarie 2015 care iti ofera acvariul, sumpul, sistemul ATO si tevaraia. Lumina, sistemul de dozare, pompele de circulatie a apei, skimmerul trebuie cumparate separat. Acvariile se numesc Red Sea Reefer si vin in mai multe dimensiuni. Va trebui sa ma decid la unul din cele de peste 200L (250L 90x50x53cmx12mm, 350L 120x50x53x12mm sau 450L 150x50x55x15mm). Preturile sunt destul de accesibile: £749.00 / £999.00 / £1,449.00.

Ramane sa vad daca mai pot mentine si proiectul cu acvariul tip peninsula pe linia de plutire.
Am incercat sa ma gandesc cum rezolv filtrarea biologica la viitorul acvariu. Intrucat vreau un aquascape foarte aerisit, va fi nevoie de niste medii biologice in sump.
Solutiile sunt numeroase, incepand de la piatra vie, Matrix, Denitrate etc.
Am decis sa dau o sansa MarinePure bio-media.
Am auzit pentru prima data de acest produs intr-o prezentare a filtrarii folosite la acvariul public de la cascada Niagara.
Intrucat acum a devenit disponibil pe eBay UK si exista un distribuitor in UK, cred ca il voi incerca.
Planuiesc sa folosesc trei blocuri de 20x20x10 cm (8x8x4 inch), unul pentru filtrare aeroba, nitrificatoare si doua pentru filtrare anaeroba. Toate cele trei blocuri vor sta in sump, iar pentru cele de filtrare anaeroba va trebuie fie sa contruiesc un compartiment cu un debit extrem de mic, fie sa le ingrop intr-un strat de nisip, fie ambele.

Pentru aquascape voi folosi exclusiv schelet uscat de coral, pe care il voi ciopli dupa nevoi, il voi lipi cu putty, il voi curata in apa de osmoza de fosfati si alte mizerii pentru cateva saptamani si apoi il voi lasa la ciclat cu bacterii nitrificatoare intr-o circulatie satisfacatoare.

Intentionez sa folosesc doua wavebox Tunze 6206 (mai trebuie sa cumpar controllerul nou si senzorul de lumina pentru modul nocturn). De asemenea, am doua pompe Vortech MP10. La nevoie, voi suplimenta cu pompe Jebao.

Salut si sarbatori fericite!

In urma greblarii dupa informatii legate de medii de filtrare biologica, am gasit un studiu similar, dar conceput spre a dovedi eficacitatea superioara a MarinePure™ Bio-Media. Pun aici un link si link la PDF-ul cu experimentul, poate ajuta cu ceva idei (desi nu m-ar mira daca l-ai citit deja).

MarinePure™ Technical Information

Comparison of MarinePure™ Bio-Media versus Other Types of Bio-Media on Ammonia and Nitrite Removal in Freshwater Aquarium Systems

Spor!
Postez aici revelatia zilei de azi.

S-a discutat cu ceva timp in urma in topicul colegului Reefer Pico Garden SPS despre solutii de acoperire a acvariului.
Eu unul caut o plasa adecvata dar pana acum singurele solutii au fost egg crate pentru pestii mari si sticla pentru restul.
Prin egg crate din pacate am pierdut vreo doi blenny si doi goby (unul a trecut in sus, dar nu a reusit sa treaca inapoi si a murit uscat deasupra acvariului), deci cu siguranta nu e o solutie prea buna.

Materialul gasit este ieftin, de plastic moale (100% polietilena), semitransparent (trece lumina prin el), cu firul de cam 0.5 mm si ochiul de 2 mm (am facut o medie la 10 cm si patratul are 2.56 mm). Materialul are o densitate de 122 g/m², deci e destul de usor.

Un sul de 67.5x200 cm costa in UK £2.5, iar in Romania se gaseste la 13 RON sulul la Ikea. Se numeste Stopp si e o folie antiderapanta care se pune sub covoare pentru a le impiedica sa alunece.

IKEA Stopp
Montezi scoica pe suport de acrilat transparent de nu se prinde nici Suri de ce nu poate ajunge la ea si nici colegii de pe forum cum de pluteste in apa.
Lemon wrote:
um02122 wrote:Am gasit asa ceva, sotia zice ca e bun.

Sotia are dreptate.

Sotia are intotdeauna dreptate.
Am gasit asa ceva, sotia zice ca e bun.

E acoperit cu egg crate care se sprijina pe armaturile laterale, deci practic descoperit.
Am avut blenny si goby care au sarit cu succes din acvariu, dar banuiesc ca cei doi clowni si filefish-ul n-au sanse sa treaca prin ochii de 1 cm.
As zice ca un goby cu crevete se va retrage in 9 din 10 cazuri in gaura sa daca este amenintat si se simte in pericol.
Uneori incep insa sa se aventureze prin acvariu si daca apa e putin adanca, e posibil ca manevra de evitare sa includa directia verticala - afara din acvariu. Gobyul meu (Amblyeleotris guttata) a reusit sa treaca prin egg crate, dar nu a reusit sa faca si drumul inapoi, asa ca l-am gasit uscat deasupra acvariului.

Eu nu mai am niciun acvariu fara o pereche watchman goby-pistol shrimp.
In AquaNano40 am Amblyeleotris randalli - Alpheus ochrostriatus.
In Noemi's Reef e Amblyeleotris steinitzi - Alpheus ochrostriatus.
In Noemi's Pico o pereche Amblyeleotris wheeleri - Alpheus bellulus.
In Lagoon am o pereche Amblyeleotris latifasciata - Alpheus bellulus si o pereche de Stonogobiops yasha - Alpheus randalli (pe care l-am adaugat in seara asta, sper sa nu se certe prea tare cu A. bellulus care e mult mai mare).

Daca vrei sa le intelegi nevoile, am gasit un video extraordinar in care sunt filmati in ocean. Traiesc in zone de nisip cu rock rubble, nu in recif.

Enjoy!
Momentan ma simt batran si obosit si astept sa-mi vina si mie inspiratie ca sa ma apuc de treaba.
Deocamdata ma simt in stare mai degraba sa inchid toate acvariile decat sa deschid unul nou.
Acvariul nu mai arata ca in zilele lui bune, dar pare ca se mentine pe pozitie.
Am uitat sa zic ca am adaugat niste polipi mov cu centrul verde fluorescent si niste polipi albastri, astept sa vad cat de repede cresc si cum se propaga.

Azi am facut poze la goby si la crevete. Crevetele isi facea de treaba in vizuina cu un melc micut pe care il vanase. Eram sigur ca daca nu mai hranesc dihaniile carnivore vor deveni creative si se vor apuca de vanat. Nu pare nimeni prea subtire la burta.

Am facut o poza si cu anemona "bleached" si la cea sanatoasa, pentru comparatie.

In acvariul acesta hranesc granule Hikari care se sfarama usor. Primele cateva minute sunt intregi, apoi la fiecare trecere prin pompa devin tot mai fine. Te asigur ca le-am pus in acest acvariu ca sa-mi purifice apa, deci as zice ca le hranesc.

La acest moment circulatia este suficient de puternica pentru a ridica in coloana de apa orice bucatica de mancare, unde ramane pana este mancata, filtrata(de filter feeders), trasa in filtru sau skimmata. Daca n-as tine filter floss in filtru as obtine o cantitate mult mai mare de organice in apa.

Scoicile le-am pus sa le pot vedea. E important sa-ti tii animalele sub observatie pana se obisnuiesc cu noul mediu. Ulterior se pot aseza intr-o locatie mai spectaculoasa. Important e ca blennyul Atrosalarias nu pare interesat de ele, aceasta fiind singura problema cu ele in acvariu pe care am prevazut-o. Desigur, fiind asa micute e posibil sa fie furate pentru folosinta la vizuina crevetelui Alpheus, noroc cu baza de putty. Am mentionat ca Tridacna derasa creste pana la 60 cm?

Sper sa apuc azi sa testez sa vad cat sunt nitratii.
N-a zis nimic cand m-a parat Noemi, dar dupa ce i-am spart cana favorita ...

Am mai modificat putin aranjamentul coralilor (gorgonianul din spate alunecase langa filtru) si am asezat Tridacna derasa intr-o pozitie mai placuta (adica intre alte doua scoici Derasa). Acum sper sa nu faca nevasta prea mult caz de noul aranjament.
Eu daca as avea un acvariu ca al tau, fara corali si atat de mare, mi-as pune niste murene, o caracatita (de aia micuta, cu inele albastre, din Australia), cel putin o pereche de Volitans si nu in ultimul rand, un peacock mantis shrimp.
FTS:

Pestii mai curajosi:

...
Gorgonienii:

...
Zoanthus si GSP:

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: