[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: daniel12
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Message
Scuze, da. Am citit eu gresit, sa dau vina pe Alexandrion sau pe Andrei?

Nu, nu. Eu chiar il sfatui pe colegul sa-si ia osmozor. Acum nu stie de ce i se topesc plantele, stai sa vezi cand ora sa se duca si alea care acum nu fac figuri sau apar simptome noi dupa ce incepe sa bage apa osmozata. O sa fie un episod din House la el in acvariu

P.S: Acesta este un pamflet, nu ma luati in serios!
Furcata... easy... am ajuns s-o citesc si p-asta.

Elodeea si Bacopa Caroliniana care se topesc. Suna cam ciudat pentru niste plante atat de usoare. DAR... gH-ul nu e de vina.

Ia cauta tu la carentele acestor plante si vezi ce lipseste. Nu te pun aiurea pe drumuri, chiar nu stiu din cap ce le lipseste de se topesc. gH-ul nu e una din cauze, poate contributor dar lupta cu apa nu se merita. Lucrezi cu ce ai. Pana-ti iei osmozor
Tot nu ai zis cu ce coincid perioadele in care rotala se stramba la tine

As putea spune ca dintre toate plantele care le ai in acvariu, Rotala este planta cu cresterea cea mai rapida. E normal sa vezi repede cand ceva nu e in regula cu apa. Probabil si Staurogynele sa indice aceasta problema periodica numai ca ele vorbesc limbajul semnelor. Cand ceva nu le place, se topesc.
Tu asa zici, bazandu-te pe.....?

Nu mai comentez ca n-ai precizat ce plante se topesc. Toate n-au cum sa se topeasca dar na. Pune apa minerala ca "sigur" va avea un gH mai mic decat ce ai acum si plantele nu se vor mai topi
Perioadele astea coincid cu schimburile de apa? Rotala e singura care are simptomul asta? N-ar trebui sa fie singura planta care se manifesta in acelasi fel sau altul daca ceva lipseste sau e in exces.

Rotala asta e o planta usoara, tolereaza multe excese sau lipsuri deci ar trebui si alte plante sa prezinte ceva simptome.
Esti tu sigur ca plantele se topesc de la apa dura...
Si eu cred ca produsul ala te va incurca mai mult. Posibil sa ajute, posibil sa nu. Apa nu se desalinizeaza decat prin osmozare din ce stiu eu. Asta inseamna ca cei de la compania de apa cresc gH-ul, artificial ma indoiesc ca o fac tocmai cu Calciu daca asta e intr-adevar o carenta de Calciu.

Ipsos gasesti la orice supermarket de bricolaj. Cel mai ieftin posibil, sau ghips. E acelasi lucru. Vezi sa nu cumperi adeziv sau ceva aditivat impotriva mucegaiului!

Eu am gasit la punga de 5Kg in Hornbach, la noi. A costat 6Lei. Imi ajunge sa pun 10ani de acum incolo

Mai poti cauta var nestins, in amestec cu apa "se stinge" si elibereaza CO2.
gH-ul ala al tau poate sa fie din alta parte decat de la Calciu. Poti incerca cu sulfat de calciu CaSO4(ipsos) sau var stins. Nu-ti va afecta kH-ul dar va creste un pic gH-ul. Poti adauga putin, jumate de lingurita, efectele la o planta ca rotala o sa le vezi in 2-3 zile. O sa vezi si alte plante ca reactioneaza la prezenta calciului prin ingrosarea tulpinii, aparitia de pui si tulpini laterale. Daca se intampla asta inseamna ca ai deficiente de Calciu.

Ipsosul e bine sa-l amesteci intr-o sticluta mica inainte pentru a accelera dizolvarea.
Varf de nitriti vei avea cu siguranta. Bacteriile astea sunt puturoase rau la inmultire, un ciclu de inmultire poate dura intre 24 si 32 de ore. Altfel faceam cu totii ciclarea in doua zile cum credem la inceput ca stau lucrurile.

Ia niste culturi de enzime si pune in apa care tine filtrul, pune si niste mancare in ea ca sa ai o sursa de amoniac, daca ai de unde sa faci rost pune un pic de amoniac in apa. Posibil sa mearga si cu bicarbonat de amoniu (praf de copt) dar nu sunt sigur. Daca a folosit cineva si poate sa confirme, au n-am pus pana acum.

In substratul de schimb mai poti pune enzime. Vor ajuta la o ciclare mai rapida.

Daca ai doar pesti e f. posibil sa nu-i stresezi mult daca asiguri mancare bacteriilor nitrificatoare. Ajuta daca pui si o piatra cu oxigen macar in primele doua saptamani dupa ce faci asta. Dupa aia s-o scoti.

Bafta!
Cred ca e nemultumita de o carenta a unuia sau mai multe elemente de baza folosite la constructia structurala a plantei.

Eu ma gandesc ca n-are Calciu, el este responsabil pentru malformatii in crestere.

Alte carente se manifesta prin pierderea frunzelor vechi, gauri in frunze, pierderea de culori, pete. O limitare de carbon si lumina o fac sa creasca incet si ramane mica ceea ce nu pare a fi cazul din pozele puse de tine.
Eu stiu, din ce am inteles eu cum functioneaza ciclul azotului ca NO3 trebuie sa fie prezent. Iarasi, din ce stiu, bacteriile alea din filtru produc NO3 si plantele il papa. Daca sunt plante in acvariul colegului care sa pape tot NO3-ul se explica de ce testele indica 0. Posibil totusi sa ma insel si sa mearga invers treaba, cu cat mai multa filtrare bio cu atat mai mic NO3-ul.

Poate avem pe aici alti colegi care pot clarifica treaba asta.
Dublarea luminii e riscanta, daca zici ca ai jungla depinde din ce plante e compusa. Spre exemplu, jungla de Anubias si/sau Moss si alte plante cu crestere lenta nu-i buna ca nu va folosi surplusul de lumina eficient.

doza normala de EasyCarbo este 1ml/50L din cate stiu eu. Profito se pune saptamanal sau la schimbul de apa, nu zilnic. Iarasi, din cate stiu eu.

In timp ce perleaza inseamna ca fac fotosinteza mai rapid decat in mod normal.

Pauza poti face astfel incat sa nu te trezesti cu alge scapate de sub control.

In princpiu lumina se dozeaza in cantitati mici pe perioade mari sau in cantitati mari pe perioade scurte. Altfel poti sa ai probleme.
@Stefan&Dragos

Mersi de explicatii. Desi nu mi-e clar ce se intampla cu glutaraldehida cand se descompune, mai ales in ce elemente o face.

Referitor la atitudine, recomandarea mea este sa va uitati mai atent la intrebare/problema si mai putin la om. Nu vad unde am eu o atitudine superioara, felul intrebarii nu inseamna o atitudine superioara. Daca intreb cum disociaza un acid slab in apa nu e obligatoriu sa raspunda cineva care nu stie raspunsul si sa ma acuze de o atitudine superioara.

Mno, bine ca stiu cum sta treaba. Nu mai deschid subiecte de discutie "incomode".

P.S: Elementul Carbon nu e solubil in apa.
Salut,

Poti pune poze sau sa spui modelul exact? Ca gasesc singur poze cu ea.

Mersi!
stefanp wrote:
daniel12 wrote:EasyCarbo e un compus chimic care trebuie prelucrat de planta inainte de a fi folosit in procesele de productie de zaharuri.


Din contra, easy carbo e un produs pe baza de glutaraldehida, un compus care se descompune in prezenta luminii si elibereaza carbonul fiind mai usor asimilat de catre plante, pentru ca nu trebuie sa mai prelucreze ele si sa extraga carbonul (asa cum procedeaza cu molecula de co2). De asemenea descompunerea glutaraldehidei se face rapid, asigurand o sursa de carbon imediat dupa ce il adaugi in apa.

Pe baza acestei explicatii si dupa ce am vazut la dl. Bitanu (coleg aici pe forum) ca foloseste, am inceput sa adaug si eu (sub doza recomandata, undeva la 2.5 ml zilnic la 200 litri de apa), pe langa aditia de co2. Nu pot sa-ti spun cat de mult ajuta, insa cu siguranta nu strica si tinand cont ca il pot cumpara varsat, iar jumatate de litru ma ajunge "o viata", am zis "de ce nu?"...


Te rog sa dezvolti cum este absorbit CO2-ul din apa, cum este descompus si la ce este folosit de planta, apoi repeta explicatia cu EasyCarbo. Ce face cu CO2-ul si de ce trebuie sa descompuna molecula? Ce este EasyCarbo? Glutaraldehida suna pompos, cum e ea absorbita de planta? Si nu in ultimul rand la ce foloseste Carbonul in planta?

Am senzatia ca ne depasim cunostintele aici si nu prea intelegem decat ce ne explica Bitanu. Hai sa vadem si link-ul catre explicatia lui Bitanu, eventual citat daca link-ul nu exista. Poate pricep si eu intr-un final de ce adaugam CO2 in apa
Narcis, dar dozarea de CO2 mai aveai loc s-o maresti? Ai scazut lumina, dar daca cresteai CO2-ul si lasai lumina? Exemplul tau imi place, se muleaza exact pe ce vreau eu sa discut.
@Stefan

EI functioneaza, de aici concludem ca excesul de nutrienti nu provoaca alge cat timp ne tinem de schimburile de apa.

Deci ne uitam la plante si concludem ca totul e in echilibru daca plantele duduie?

@Iulian, da am greit eu spunand ca EI e totuna cu MCI, scuze.

Da la limita vietuitoarelor ma refeream cand am spus ca stim cat de sus ne putem duce cu CO2-ul.

In continuare nu stim cum ne dam seama. Stefan spune ca ne uitam la plante, cat timp ele merg bine totul ar trebui sa fie echilibrat. Asa este? Si cand nu? Cum facem?
E adevarat, nu suntem o companie prea buna pentru cei care doar vor o baltoaca in casa fara sa-si puna vecini in cap

Desi sper ca te vei imbolnavi de microbul asta si in juma de an ne vorbesti despre plante in denumirea lor latina.
Poti pune si EasyCarbo dar plantele absorb direct CO2-ul din apa. EasyCarbo e un compus chimic care trebuie prelucrat de planta inainte de a fi folosit in procesele de productie de zaharuri.
Ok, avem niste metode dupa care identificam acel echilibru? Cum ne dam seama ca l-am atins? Mergem din aproape-n aproape. Dar cum?

Discutia nu este despre alge in esenta. Dar daca avem nevoie, facem referire si la ele

Exista o metoda de fertilizare care merge pe principiul eliminarii carentelor la plante. Se numeste tehnica dezechilibrelor controlate sau metoda indexului estimativ. Aceasta metoda de fertilizare elimina problema algelor asigurandu-ne ca plantele au zero carente. Astfel putem presupune ca factorul care aduce algele nu este fertilizarea in exces. Deci astea doua mai raman din sfanta treime, lumina si CO2-ul.

Exista o sansa sa stabilim o metoda prin care aflam daca trebuie sa mai bagam lumina sau sa mai scoatem? Cu CO2-ul la fel. Nu stim cat au plantele nevoie, cu surplusul ce se intampla?
 
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com