Message |
|
Oooo, ce frumusel a iesit! Mie imi place, nu stiu cat de important e parerea mea, dar am intors scaunul.
|
 |
|
Un filtru supradimensionat fata de volumul acvariului poate sa faca mai mult rau decat bine. Pentru ca produce curenti de apa prea puternici, iar aia cu reglarea din robineti e o poveste. Cel de 800 pare ok.
Referitor la fertilizant, poti sa mergi pe masterline all in one si masterline carbo. Carbo e se fapt gutalaldehida, o substanta care inhiba algele. Dar cred ca are dreptate Alin, rezolva intai filtrarea si apoi bagi fertilizant.
Daca nu ai sol fertil, ar trebui si pastile puse la radacina, pe langa fertilizantul pus in apa.
|
 |
|
Arata foarte bine plantele, felicitari!
Eu am folosit masterline all-in-one, iar acum folosesc dennerle elixir + NPK booster. Dar parca tot masterline era mai bun. Sunt si unele mai sofisticate, vezi aici pe forum. Daca te uiti la maestrul rodoselada, el a folosit Prodibio.
Planta din colt dreapta, langa frunza de catapa, e hydrocotyle. Daca tai din ea tulpinile la jumatate si le replantezi fix langa, o sa arate ca o tufa si o sa se dezvolte mai frumos.
|
 |
|
mellbo wrote:Azi am primit reactorul de la Dan Pavelescu. Sa fiu sincer e prima data cand primesc ceva gratuit pe lumea asta.
Asa mai face el, e om bun. Scoala veche, generatia cu cheia la gat.
melbo wrote:Acum mai am o durere de cap, legata de butelia de CO2.
Presiunea din butelie e cea care conteaza pentru eventuale accidente. La tine e le verde si in zona mediana, deci e ok. Presiunea de lucru e ok si ea, dar aici riscul e sa puste furtunul, nu e mare paguba. Cred ca daca lasi mai mult co2 in acvariu mai scade presiunea pe furtun.
|
 |
|
Tocmai am vazut am vazut videoul de pe IAPLC cu prezentarea celor 100 de acvarii. Wow! Vazand cu cine ati concurat, mi se pare cu atat mai grozav ce ati reusit. Maxime felicitari!
Aici pe forum se face abuz de cuvantul scape, mai ales printre tinerei. Ar trebui sa vada cele 100 de acvarii cei care infing 5 plante printre 3 pietre si un lemn si spun scape.
Si o curiozitate personala: cum sa dai reset la asa ceva?
|
 |
|
Deci pana la urma te-a costat mai mult decat daca luai din prima un difuzor bun, de la nemti.
|
 |
|
Poti sa o scoti din substrat fara probleme, nu face radacini atat de agresive ca cryptocorynele. Tragi mai cu grija din substrat. Daca ai multe fire, poti sa scoti doar cateva si sa replantezi in fata filtrului, dintr-un 1 fir faci 3. Dar la distanta de 4-5 cm fata de filtru, sa lasi spatiu sa poata sa traga mizeria. Celelalte fire de higrophila poti sa le lasi pe fundal, poate chiar sa tai varfurile si sa le replantezi, sa se indeseasca.
|
 |
|
mellbo wrote:
Ai putea sa-mi dai mai multe detalii despre cum fac asta fara chestii din comert ?...
Oricum, cu ce cresc pH-ul ? Cu creta, piatra calcaroasa, cu ce ?.. (astea cred ca totusi cresc kH)
As incerca cu bicarbonat de sodiu (sau de potasiu, dar nu e la fel de accesibil). Nu face decat sa mai neutralizeze aciditatea din acvariu.
Dar daca faci reset total, cu schimbare de sol, atunci se vor schimba si parametrii apei, nici nu cred ca mai are sens discutia actuala.
|
 |
|
La un asa ph mic si instabil (kh mic inseamna ph instabil), nu li se deterioreaza cochiliile melcilor?
Eu zic sa nu bagi co2, nu ai nevoie, mai bine vezi cum duci ph spre 7 cu solutii naturale, fata chestii din comert.
|
 |
|
Foloseste hygrophila polysperma penteu mascare teava si incalzitor. Toate firele pe care le ai in acvariu. E o planta cu crestere rapida si care se dezvolta bine pe lateral, o sa umple tot spatiul din acel colt.
Iar in locul ei si pe toata lungimea acvariului, chiar in fundal, pune crtptocoryne balansea, o planta care creste pe inaltime frumos si arata bine. Si e foarte rezistenta.
|
 |
|
Ii culegi manual si ai grija de echilibrul din bazin: mancare putina la pesti, cules frunze si plante moarte, schimburi de apa, din astea normale.
|
 |
|
Frumos tare acvariul asta si cum se mentine de atata timp. M-am inspirat si eu putin din el, tre sa recunosc
|
 |
|
Frumos acvariul asta chiar si asa nepieptanat. Cu ciclide o sa fie spectaculos.
|
 |
|
Multumesc flo pentru aprecieri.
Mellbo, pentru ca si eu am pietris din asta in acvariul cu creveti, acum realizez ca poate si la mine asta e cauza pierderii de creveti din vara: substantele toxice din substrat a caror eliberare in coloana de apa a fost accelerata de caldura. E un substrat pacatos, pentru ca permite acumularea de mizerie multa.
Eu zic sa faci asa:
- schimb de apa 25-30% saptamanal; pentru asta ai nevoie de o galeata de 20 litri (ai acvariu de 60l daca am retinut eu bine), in care sa lasi apa la declorinat peste noapte, iar inainte de schimb adaugi seachem prime; better safe than sorry.
- continua sa aspiri, dar cu mai multa grija si cu un aspirator normal; aspiri la schimbul de apa si fara recirculare; cand aspiri, intepi substratul cu teava aspiratorului din loc in loc, nu plimbi teava aia prin substrat sa imprastii toata mizeria; si cand intepi intr-un loc, astepti sa iasa tot jegul si apoi scoti teava. E posibil sa se infunde la un moment dat, nu-i bai, pui degetul la capatul furtunului pe unde iese apa din acvariu, astepti 1-2 secunde sa se degajeze teava aspiratorului, fara sa o misti din loc si ii dau drumul din nou.
|
 |
|
Deocamdata nu sunt probleme, chiar se feresc putin de creveti. Unii creveti sunt mai lungi decat ei. Dar sa vad cand o sa apara puii de crevete, atunci ma astept la niste degustari. Daca se nasoleste treaba, ii mut in acvariul de pesti, dar acum e ok.
|
 |
|
Si astia micii sunt frumosi si se incadreaza bine intr-un acvariu de 30l
|
 |
|
Aquatic jungle? Cu alternanthera aia ca focul in mijloc si gazonul ala de-ti venea sa-l mananci? Frumos a fost.
|
 |
|
Am 2 venezuela in acvariul cu pesti, sunt din primul lot de pesti cumparati cand m-am apucat de acvaristica, in mai anul trecut, cu acvariul asta mic.
Sunt frumosi si s-au facut purcelusi deja.
|
 |
|
Asa e, nu am avut alge niciodata aici, probabil ajuta CO2 si nici lumina nu e prea puternica. In cel de creveti am mai avut izolat filamentoase, cred, le-am scos manual sau le-am lasat crevetilor.
|
 |
|
Aici am avut damage serios din cauza caldurii apei, am pierdut jumatate de creveti in timpul verii. Parca au dat teranii cu nucleara. Ii fac in curand o vizita lui Seba sa iai niste recruti proaspeti. Plantele in schimb au mers foarte bine, au inflorit si bucefalandrele, ce n-am avut eu in viata mea flori. Am luat si 2 cory pigmei, sa mai ciuguleasca din fauna din substrat.
O sa schimb solul la anul cu unul inert, mai prietenos cu crevetii (poate un cuart negru). Sau cu unul dedicat, sa fac trecerea la dungati, mai vad. Ocazie cu care reamenajam. Dar pe la inceputul verii, sa se cicleze mai bine pe caldura.
|
 |
|