[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Citeva sfaturi pentru un incepator va rog  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Alienseed
Junior member

IP:

Salutare!
Sunt nou pe aici si as avea si eu nevoie de citeva sfaturi. Acvariu l-am cumparat acum 3 zile(un TetraAquaArt de 60L). In prima zi apa a fost ok, dar de ieri de cind am venit de la serviciu am observat-o f tulbure...aproape ca nu se mai vede filtru din acvariu. Mentionez ca nu am pesti decit plante : Cladophora aegagropila, Echinodorus tenellus si cryptocoryne(nu stiu exact) si 4 melcisori(nu stiu ce specie..mi-a dat vinzatoarea cind am cumparat plantele zicindu-mi ca sunt buni acolo...).
Sint f ingrijorat din cauza apei..sa nu-mi afecteze plantele... care ar putea fi cauza si o solutie ceva...
Va multumesc!
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Ce substrat ai? In principiu nu e nimic neobisnuit ce spui, mai lasa-l ca se limpezeste. Plantele daca au in rest ce le trebuie nu vor pati nimic de la apa tulbure. Cred ca e devreme si sincer nu cred ca ai pe el superlumina si fertilizare in exces sa fie un inceput de "apa verde". Nu e pus in soare nu? Filtrare are? Daca nu cumpara-i un filtru si lasa-l sa mearga daca gasesti pe acolo Sera nitrivec cumpara si pune conform prospectului, pune putin si in buretele din filtru. Repet, in 2-3 zile cred ca se va "re-limpezi" de la sine.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Bulanu
Junior member

IP:

Alienseed wrote:Salutare!
In prima zi apa a fost ok, dar de ieri de cind am venit de la serviciu am observat-o f tulbure...

Stai linistit..acvariul este nou si inca neciclat!

Acvariu: 60x30x30 = 54l EHEIM
TetraPlant CO2-Optimat
Plante: Eleocharis parvula, Cryptocoryne Wendtii, Echinodorus, Bacopa Sppirallis, Bacopa Monnieri, Pogostemon Helferi, Hygrophila Polysperma.
Pesti: 5 Puntius Tetrazona, 3 Puntius Conchonius
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Stai linistit. Va trece. Important este acum sa NU pui pesti cel putin 3 saptamani in acvariu, pana se cicleaza complet.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Se cicleaza un acvariu in care nu exista vietuitoare? Cum apare amoniul in apa? Cu ce se hranesc bacteriile cumparate si puse in acvariu in lipsa amoniului?
@Alienseed, sa nu speli filtrul decat daca se reduce foarte mult cantitatea de apa pe care o da afara, (asta-i valabil doar acum, la inceput, mai tarziu va trebuii sa fie spalat mai des) si nu spera ca se reduce tulbureala apei daca va fi mai fin buretele, asa ca nu modifica nimic la el, lasa-l asa cum l-ai cumparat. Dupa cateva zile, cand se va limpezi apa va trebuii sa pui cativa pesti, 3-5, mai mici, pana la 5 cm si eventual bacterii pe care le cumperi din magazin. Sa nu aduci bacterii din alte acvarii ca poti contamina pestii cu boli, si o sa ti se faca lehamite de acvaristica. Ar fi pacat sa-ti faci o impresie gresita de la bun inceput. Nu cumpara pestii daca nu te pricepi ce si cum. Intreaba inainte, si nu te lua dupa ce-ti recomanda vanzatorii, nu le cere informatii! Cand te duci sa cumperi trebuie sa stii singur ce vrei, si sa stii sa deosebesti un peste sanatos de unul bolnav. Trebuie sa stii care pesti au nevoie de aceleasi conditii de viata, temperatura, duritatea si PH-ul apei. Trebuie sa stii daca se tolereaza intre ei, si mai ales ce comportament au fata de ceilalti. Trebuie sa stii ce fel de apa ai acasa, si care pesti pot trai normal in apa respectiva. Intreaba, intreaba, intreaba, sau, daca ai casca si microfon la PC da-mi pm, ca sincer si fara nici un pic de rautate, de scris nu-mi ajunge timpul.
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Carja Ioan wrote:Se cicleaza un acvariu in care nu exista vietuitoare? Cum apare amoniul in apa? Cu ce se hranesc bacteriile cumparate si puse in acvariu in lipsa amoniului?

Si abia se discutase problema asta pe aici si in 3 zile si 2 posturi deja s-a pierdut pe drum... Greu....

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Alienseed
Junior member

IP:

INTROS wrote:Ce substrat ai? In principiu nu e nimic neobisnuit ce spui, mai lasa-l ca se limpezeste. Plantele daca au in rest ce le trebuie nu vor pati nimic de la apa tulbure. Cred ca e devreme si sincer nu cred ca ai pe el superlumina si fertilizare in exces sa fie un inceput de "apa verde". Nu e pus in soare nu? Filtrare are? Daca nu cumpara-i un filtru si lasa-l sa mearga daca gasesti pe acolo Sera nitrivec cumpara si pune conform prospectului, pune putin si in buretele din filtru. Repet, in 2-3 zile cred ca se va "re-limpezi" de la sine.

Ca subtrat am pietris de 1-3 mm amestestecat cu niste nisip pe care l-am spalat f bine(nu l-am fiert-e vreo problema?). Filtru am un Tetratec Easy Crystal Filter box300 care merge nonstop. Acvariul nu e pus in soare. Acum apa are o tenta de maroniu.. E ok cu acei melcisori pusi acum in acvariu ?
Va multumesc.
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Alienseed wrote:Ca subtrat am pietris de 1-3 mm amestestecat cu niste nisip pe care l-am spalat f bine(nu l-am fiert-e vreo problema?). Filtru am un Tetratec Easy Crystal Filter box300 care merge nonstop. Acvariul nu e pus in soare. Acum apa are o tenta de maroniu.. E ok cu acei melcisori pusi acum in acvariu ?
Va multumesc.

Nu e nici o problema ca nu ai fiert nisipul. Da, cu melcii e OK. Sunt foarte utili contra algelor. Pe viitor insa, sa nu uiti ca melcii fiind hermafroditi, se vor inmulti destul de repede (daca vei avea conditii decente in acvariu), si s-ar putea sa-ti scada duritatea apei pentru ca vor avea nevoie sa-si creasca cochiliile. Asa ca sa urmaresti si acest indicator daca vrei sa ai plante dificile. Chestia ca oricum aproape toti avem melci in acvariu, ca oricat te-ai feri, nu poti sa nu-i primesti cu plate.

Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Carja Ioan wrote:Se cicleaza un acvariu in care nu exista vietuitoare? Cum apare amoniul in apa? Cu ce se hranesc bacteriile cumparate si puse in acvariu in lipsa amoniului?
Ai dreptate, am uitat sa mentionez totul. Este intr-adevar nevoie de amoniu, si pentru asta majoritatea oamenilor folosesc specii foarte rezistente. Eu ma gandeam la pestii decorativi. Mea culpa! Insa se poate adauga putina mancare pentru pesti in apa, ca sa se descompuna, si fara sa stresam acele cateva creaturi. Dar intr-adevar, astfel ciclarea e mai lunga. Sau cel mai bine cu starter-kituri!

Galeria mea
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Rezulta amoniu in urma descompunerii substantelor organice de catre bacterii?
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Adica, se formeaza amoniul daca nu mananca pestii hrana?
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Da, amoniacul este unul dintre rezultantii descompunerii. Sistemele digestive ale vietatilor nu sunt altceva decat niste laboratoare specializate pe descompunerea rapida a alimentelor. Bineinteles, mai e si latura absorbtiilor nutrientilor, dar asta nu are legatura cu subiectul. Deci nu conteaza in ce fel se descompune mancarea: in tubul digestiv al unui peste, sau pe pietris. Ciclarea fara pesti este posibila (daca asta e intrebarea).

Uite, eu o sa imi reporensc acvariul in curand, si personal nu voi adauga nici o vietate vreo 2 saptamani (nici macar sanitari), decat plante. Insa bineinteles ca voi folosi start-kituri (adica acele culturi de bacterii care le adaug in apa, pentru a grabi ciclarea). Doar apoi, cand ciclarea e aproape gata am sa adaug sanitari. Multa lume pune sanitarii mai repede. E drept ca sunt mai rezistenti, si ca prezenta lor grabeste ciclarea, dar asta nu inseamna ca si le face bine.

Galeria mea
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Alienseed wrote:
INTROS wrote:. Acum apa are o tenta de maroniu.. E ok cu acei melcisori pusi acum in acvariu ?

Tenta maronie? De la ce? Turba-n filtru?
Melcii daca-s mici la maturitate si apuca sa faca oua in acvariu mai scapi de ei la pastele cailor. Daca crezi ca i-ai adunat pe toti, data urmatoare cand apuci sa-i vezi vor fi depus deja oua, asa ca va fi o incercare nesfarsita fara reusita. Daca tot vrei melci, iati mai mari ca sa nu apuce sa depuna oua inainte de a-i observa tu. Cei mici invadeaza filtre, furtune, substrat, pompe, n-ai sa scapi definitiv de ei prin nici un mijloc, decat daca demolezi tot acvariul si incepi de la inceput. Plantele se dezinfecteaza cu permanganat de potasiu, solutie roza, cateva minute, cred, nu stiu exact cat timp.
Alienseed
Junior member

IP:

Carja Ioan wrote:
Alienseed wrote:
INTROS wrote:. Acum apa are o tenta de maroniu.. E ok cu acei melcisori pusi acum in acvariu ?

Tenta maronie? De la ce? Turba-n filtru?
Melcii daca-s mici la maturitate si apuca sa faca oua in acvariu mai scapi de ei la pastele cailor. Daca crezi ca i-ai adunat pe toti, data urmatoare cand apuci sa-i vezi vor fi depus deja oua, asa ca va fi o incercare nesfarsita fara reusita. Daca tot vrei melci, iati mai mari ca sa nu apuce sa depuna oua inainte de a-i observa tu. Cei mici invadeaza filtre, furtune, substrat, pompe, n-ai sa scapi definitiv de ei prin nici un mijloc, decat daca demolezi tot acvariul si incepi de la inceput. Plantele se dezinfecteaza cu permanganat de potasiu, solutie roza, cateva minute, cred, nu stiu exact cat timp.

In filtru n-am adaugat nici un fel de substanta. Apa parca si-a mai revenit un pic insa tot inchisa la culoare e.. Plus ca observ in ea niste formatiuni albe ca o pinza depuse mai ales pe buturuga din acvariu...
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Cred ca stiu de unde vine tenta. De la buturuga. Daca vrei neaparat s-o pastrezi ar fi bine dac-ai lasa-o sa vezi daca se stabilizeaza emanatiile ei si apa, inainte de a pune pestii, dar asta poate dura la nesfarsit. Fa-ti o coada mai lunga la o pensula si curata radacina ca sa poata aduna filtrul ce pluteste prin acvariu, Probabil c-o sa ai probleme si mai tarziu cu buturuga aia in acvariu ca nu orice lemn e bun pentru asa ceva.
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Cand citezi, incearca sa stergi ce nu are legatura cu urmatorul tau post, ca sa nu citezi si ce nu-i nevoie.

Ioan wrote: Tenta maronie? De la ce? Turba-n filtru?

Alien wrote:
Plus ca observ in ea niste formatiuni albe ca o pinza depuse mai ales pe buturuga din acvariu... :nustiu

Si alea sunt resturi de la bacteriile ce descompun buturuga.
Alienseed
Junior member

IP:

Probabil c-o sa ai probleme si mai tarziu cu buturuga aia in acvariu ca nu orice lemn e bun pentru asa ceva.

Buturuga e cumparata din magazin, "speciala" ptr acvariu, nu e pusa de mine orice buturuga...
Alienseed
Junior member

IP:

E ok sa schimb buretele din filtru la fiecare 4 luni asa cum scrie pe el ?!
Va multumesc
sumi
Junior member

IP:

Alienseed wrote:E ok sa schimb buretele din filtru la fiecare 4 luni asa cum scrie pe el ?!
Va multumesc

e ok. si eu am un tetra si schimb filtrul destul de rar, de obicei atunci cand observ ca se formeaza o depunere mare maronie. eu sunt foarte multumit de filtru, singura problema e ca atunci cand schimb cartusul imi da multa mizerie in acvariu. sa nu uiti sa il cureti regulat si la rotor (o data la 1-2 luni) sau de cate ori vezi ca iti scade debitul apei. o sa ai nevoie de o surubelnita ca sa desfaci fundul filtrului,scoti rotorul il cureti si in locasul lui baga un bat pentru urechi sa aduni si mizeria care se depune acolo. vezi ca plicurile pe care le-ai primit cu acvariu au in interior carbune activ. daca o sa ai vreodata probleme de sanatate cu pestii inlocuieste filtru cu carbune cu cel fara carbune(a aparut in comert, costa cam 15 lei)altfel tratamentul nu va avea efect. bafta in continuare

Crevetii mei
ozi
Senior member
[Avatar]

IP:

Alienseed wrote:E ok sa schimb buretele din filtru la fiecare 4 luni asa cum scrie pe el ?!
Va multumesc

eu nu as schimba buretele!!! risti sa-ti deciclezi acvariul
este de ajuns sa-l clatesti bine intr-o galeata cu apa de acvariu (ca sa nu omori bacteriile denitrificatoare) si apoi il poti pune inapoi. in felul asta buretii rezista vreo 2 ani cel putin...trebuie schimbati doar atunci cand isi pierd forma si elasticitatea.
recomandarea de schimbatul la 4 luni este doar o chestie de marketing, pentru a face si mai multi bani din vanzarea regulata a materiilor filtrante.
singurul lucru care trebuie schimbat regulat este vata aia (de obicei alba), care este ultimul nivel de filtrare si este menita de a curata apa de particule mici. nu toate filtrele o au, de obicei doar canistrele.

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: