Message |
|
Am mai editat la mesaj, va puteti uita la tot ce am la poze, am atasat si poze cu canistra:. 1 burete eheim + substrat jbl pentru filtrare biologica. Uitate la tot ce am scris daca tot ..te rog .. ca sa vezi mai bine, nu am scris roman pana la urma
|
 |
|
paradoxx wrote:Samy, el are deja extern ^^ bravo lui, si mersi de aprecieri pt romanul scris.
Ai putea pune filtrul cascada, insa nu mai poti pune capacul, iar eu am numai terori legate de acvariu fara capac. Canistra aia este pt materialul filtrant prin care trece apa, practic cu cat mai mult spatiu de depozitare, cu atat mai bine insa nu o sa mai poti pune capacul. In filtrele cascada sau interne poti pune orice vrei tu.
Poza cu tot acvariul: https://ibb.co/WnKmXDw
Capacul nici acum nu l pun de tot! Nu am facut inca gauri pentru furtune... trb taiat capacul si asta doar cand demontez externu pentru curatat..
O sa fie aceeasi chestie daca pun internu sau nu, dar daca pun cu tot cu cutia de depozitare o sa am juma de acvariu ocupat  ) e imens, crede ma...
las poza cu capacul pus: https://ibb.co/MSFrCNN
ce am inauntru deja stiti; https://ibb.co/RCRV4JR
(disear? pun apa, o am pregatita) ^-^
Poate un sfat pentru a pune apa fara sa fac deranj in substrat  ^_^
Si acum observ.... wow ??
=> https://ibb.co/4dXpnR5
Ce am in filtru acum:
Uitati ce am in canistra: https://ibb.co/5hkHXTh
|
 |
|
Samy wrote:
David Andrei wrote:
Samy wrote:Este decizia ta daca le scoti sau nu acum,trage tu concluzia din romanele scrise deja de colegul .
La cat a scris credema ar trebui sa fi mandru  .
Acum daca ai ceva banuti sa nu te complici mult ,dute la un magazin de acvaristica ia de acolo un lemn uitate la forme sa iti placa si cateva roci.
Iar pe viitor iati un filtru extern ?i eliberezi din spatiu din acvariu,plus rezolvi si cu curatarea lui mereu.Economosesti timp.
Stiu ca i costisitoare, dar chestiile astea sunt niste chestii din natura pe care le pot lua gratis si frumoase... dc sa dau 100 si cv de lei de ex pentru un rahat de lemn... la asta ma refer , astea nu se merita... decat filtru, solutii mai stiu eu ce alea da..
Pun mai multe cand ajung acasa
Pai de scos le scot , dar voiam sa stiu momentan pana fac rost de ce mai imi trebuie daca sa le mai las.. daca citeai un pic mai atent vedeai ca am filtru extern eheim classic 150.. nu dau eu 100 lei pe o radacina, vreau ceva maricica, si 100 lei tot e putin la cat de scumpe sunt si rocile sunt la fel de scumpe.. sa dau 20 lei pentru o piatra.. sau mai mult, pe bune?
Acvaristica este costisitoare
E decizia ta ,mergi atunci pe lucruri din natura ,da nu am fost atent . Pai acel clasic de 150 nu prea se colmateaza asa usor. De ce nu pui câteva poze cu acvariu sa vedem exact ce ai inauntru.
stiu dar nu am de ce sa dau o groaza de bani pe niste lemne si pietre cand pot face rost de unele bune pentru acvariu si frumoase gratis din natura..
spusesem ca fac rost de la tara de ele curand
|
 |
|
Samy wrote:Este decizia ta daca le scoti sau nu acum,trage tu concluzia din romanele scrise deja de colegul .
La cat a scris credema ar trebui sa fi mandru  .
Acum daca ai ceva banuti sa nu te complici mult ,dute la un magazin de acvaristica ia de acolo un lemn uitate la forme sa iti placa si cateva roci.
Iar pe viitor iati un filtru extern ?i eliberezi din spatiu din acvariu,plus rezolvi si cu curatarea lui mereu.Economosesti timp.
Pai de scos le scot , dar voiam sa stiu momentan pana fac rost de ce mai imi trebuie daca sa le mai las.. daca citeai un pic mai atent vedeai ca am filtru extern eheim classic 150.. nu dau eu 100 lei pe o radacina, vreau ceva maricica, si 100 lei tot e putin la cat de scumpe sunt si rocile sunt la fel de scumpe.. sa dau 20 lei pentru o piatra.. sau mai mult, pe bune?
|
 |
|
paradoxx wrote:Deeeeci
1- stabilizat inseamna ciclat, da. Sau cel putin cu o colonie de bacterii bine inchegata. La tine nu cred ca este prea ciclat, avand in vedere cat ai umblat prin filtre.
2- da, scoate buretele albastru, si completeaza cu bile ceramice sau asemanatoare, poti oune tot eheim substrat pro-cred ca aia ai- solutia nu e obligatorie, ci recomandata, deci practic poti da skip la ea si sa pui sa zicem la 3/4 schimburi de apa ceva solutie, nu la fiecare schimb,bacteriile ae aduna de la sine. Da, poti adauga intern plus extern, este filtrarea cea mai recomandata pentru ca internul transforma prin debitul sau si buretele din el cacateii si resturile mari din acvariu in chestii marunte, pt a putea fi absorbite de extern fara a exista riscul de a se colmata/infunda materialul biologic, de aceea tot insist cu burete pe IN, pt a nu te mai plange pe viitor de micsorarea debitului. Exista o modalitate biologica doar prin bureti dupa cum ne demonstreaza un coleg de pe forum, insa e vorba de cantitati uriase, unde coloniile au timp si spatiu a prelucra apa si a o face buna pt pesti. Nu iti face griji, curatarea buretilor la intern si de pe in nu trebuie facuta la schimburile de apa, ci cand ai chef sau vezi ca se micsoreaza debitul filtrului(se curata tot in apa din acvariu). Eu mereu am interne in acvarii, indiferent cat spatiu ocupa, nu ma deranjeaza vizual atata timp cat pestii au spatiu de inot si apa este buna, filtrele curate.
3- nu conteaza ce si cum, trebuie sa ai incredere ca un acvariu cu plante e mai usor de intretinut decat unul fara, prin simplul fapt ca plantele se hranesc cu nutrientii ce sunt eliminati de pesti,hrana lor, co2, etc si elimina oxigen in masa apei.
4- am 31 de ani si inca sparg jocurile video, am fost gamer infocat si mi.a ramas in sange.(sau pe creier  ) )
5- apa lasata la decantat nu se tine atat de mult, cel mai recomandabil am inteles si eu de la acvaristi mai mari ca mine cu mult, ca ar fi intre 8/14 ore, timp destul pentru a devenii ok in special daca mai mesteci prin ea din cand in cand. 48 de ore este exagerat de mult.
6- aici nu tinem cont de varsta sau ocupatie, ci de cei 7 ani de acasa si pasiune, pt ca de fapt asta ne leaga. Suntem toti prieteni prin prisma acestui minunat hobby si nu trebuie sa vorbesti cu mine cu dvstra, niciun coleg nu cred ca a avut pretentia asta, ba dimpotriva.
Daca tot m.ai facut sa scriu atat si sa ma implic in evolutia acvariului si experientei tale si aflu ca te lasi dupa ceva timp, te urmaresc si te vanez ca in Hunger Games  imi place sa cred ca daca tot ai ajuns atat de departe, nu renunti vreodata, ci eventual iei pauza in caz ca te muti.
7- nu te grabii cu plantele, nu te grabii cu radacinile, nu te grabii cu nimic. Ia totul treptat, plus ca nu orice radacina este buna, ai nevoie de vita de vie sau alte lemne de esenta tare. Eu am gasit una de cires parca, prin niste sate uitate de lume. Trebuie fiarta putin inainte pt a nu introduce germeni in acvariu, iar daca nu are loc in oala sa zicem, o inmoi in lighean sau torni apa fierbinte pe ea. Nu stiu ce sa zic de piatra calcaroasa, sa zicem ca daca scoti plasticul din acvariu, o poti lasa deocamdata, nu e atat de grava, insa pana la urma tot trebuie sa o scoti pentru a avea un acvariu echilibrat. Vezi ca apa acida si apa calcaroasa sunt doua chestii total opuse. O sa afli diferenta mai pe indelete de.a lungul timpului chiar si fara sa iti dai seama, dar doar daca mai citesti topicurile colegilor,mai precis cand ai timp sa rasfoiesti acest forum.
8- curatenia eficienta o poti face cu un furtun de la Sera, este galben si costa 20/25 de lei, are o cupa inalta ce iti permite sa aspiri substratul fara sa il traga in galeata sau ligheanul unde tragi apa. Il gasesti tot pe nevertebrate sau alte site.uri asemanatoare. Doresc a face reclama si lui seba, asa ca vezi ce are si el la echipamente pe siteul lui numit sebashrimp. Ce ai tu, acel furtun cu pompita este doar pt scos apa,nu si aspirat substratul, un alt lucru important,o sa inveti curand.
9- in teorie si putin si in practica, buretele pe in obtureaza putin absorbtia apei, insa porozitatea aceluia albastru este perfecta cat sa nu ingreuneze deloc. Poti lua bureti de rezerva pt filtre aquael turbo 500,ii gasesti prin petshopuri. Au o porozitate excelenta.
10- acel aquael fan mini este intr.adevar o gluma, nici la broscute testoase nu e bun, eventual la creveti sa invarta putin apa.
11- filtrul propriu zis(pompita adica)nu are nicio alta treaba decat sa invarta apa in acvariu daca nu are si o canistra de depozitat materialul filtrant, caci sa nu uitam faptul ca bacteriile bune stau pe suprafete solide,nu in masa apei. Daca rezerva aceea este intr.adevar prea mare pt placerea ta, mai ai rabdare,completezi cu biologic si aia e, lasi acvariul doar in filtrare biologica. Marimea mica a acvariului si spatiul prea neincapator pt o filtrare corespunzatoare este un alt motiv pt care nu recomand acvarii mici incepatorilor.
Deecii, anubiasul inafara de lumina 6 ore si legatea radacinilor sale pe lemn cu ceva nailon nu mai are nevoie de altceva?
Pana fac rost de radacina (cum am zis zilele astea s ar putea sa plec la tara)
si de niste pietre frumoase , sa mai las plasticele? Ma gandesc doar in sensul sa mai aiba si pestii unde sa se ascunda , unde sa se mai depuna din mizerie.  . Ca mi ar parea prea gol acvariul dupa. Acum, cum zici tu fac  .
|
 |
|
paradoxx wrote:Deeeeci
1- stabilizat inseamna ciclat, da. Sau cel putin cu o colonie de bacterii bine inchegata. La tine nu cred ca este prea ciclat, avand in vedere cat ai umblat prin filtre.
2- da, scoate buretele albastru, si completeaza cu bile ceramice sau asemanatoare, poti oune tot eheim substrat pro-cred ca aia ai- solutia nu e obligatorie, ci recomandata, deci practic poti da skip la ea si sa pui sa zicem la 3/4 schimburi de apa ceva solutie, nu la fiecare schimb,bacteriile ae aduna de la sine. Da, poti adauga intern plus extern, este filtrarea cea mai recomandata pentru ca internul transforma prin debitul sau si buretele din el cacateii si resturile mari din acvariu in chestii marunte, pt a putea fi absorbite de extern fara a exista riscul de a se colmata/infunda materialul biologic, de aceea tot insist cu burete pe IN, pt a nu te mai plange pe viitor de micsorarea debitului. Exista o modalitate biologica doar prin bureti dupa cum ne demonstreaza un coleg de pe forum, insa e vorba de cantitati uriase, unde coloniile au timp si spatiu a prelucra apa si a o face buna pt pesti. Nu iti face griji, curatarea buretilor la intern si de pe in nu trebuie facuta la schimburile de apa, ci cand ai chef sau vezi ca se micsoreaza debitul filtrului(se curata tot in apa din acvariu). Eu mereu am interne in acvarii, indiferent cat spatiu ocupa, nu ma deranjeaza vizual atata timp cat pestii au spatiu de inot si apa este buna, filtrele curate.
3- nu conteaza ce si cum, trebuie sa ai incredere ca un acvariu cu plante e mai usor de intretinut decat unul fara, prin simplul fapt ca plantele se hranesc cu nutrientii ce sunt eliminati de pesti,hrana lor, co2, etc si elimina oxigen in masa apei.
4- am 31 de ani si inca sparg jocurile video, am fost gamer infocat si mi.a ramas in sange.(sau pe creier  ) )
5- apa lasata la decantat nu se tine atat de mult, cel mai recomandabil am inteles si eu de la acvaristi mai mari ca mine cu mult, ca ar fi intre 8/14 ore, timp destul pentru a devenii ok in special daca mai mesteci prin ea din cand in cand. 48 de ore este exagerat de mult.
6- aici nu tinem cont de varsta sau ocupatie, ci de cei 7 ani de acasa si pasiune, pt ca de fapt asta ne leaga. Suntem toti prieteni prin prisma acestui minunat hobby si nu trebuie sa vorbesti cu mine cu dvstra, niciun coleg nu cred ca a avut pretentia asta, ba dimpotriva.
Daca tot m.ai facut sa scriu atat si sa ma implic in evolutia acvariului si experientei tale si aflu ca te lasi dupa ceva timp, te urmaresc si te vanez ca in Hunger Games  imi place sa cred ca daca tot ai ajuns atat de departe, nu renunti vreodata, ci eventual iei pauza in caz ca te muti.
7- nu te grabii cu plantele, nu te grabii cu radacinile, nu te grabii cu nimic. Ia totul treptat, plus ca nu orice radacina este buna, ai nevoie de vita de vie sau alte lemne de esenta tare. Eu am gasit una de cires parca, prin niste sate uitate de lume. Trebuie fiarta putin inainte pt a nu introduce germeni in acvariu, iar daca nu are loc in oala sa zicem, o inmoi in lighean sau torni apa fierbinte pe ea. Nu stiu ce sa zic de piatra calcaroasa, sa zicem ca daca scoti plasticul din acvariu, o poti lasa deocamdata, nu e atat de grava, insa pana la urma tot trebuie sa o scoti pentru a avea un acvariu echilibrat. Vezi ca apa acida si apa calcaroasa sunt doua chestii total opuse. O sa afli diferenta mai pe indelete de.a lungul timpului chiar si fara sa iti dai seama, dar doar daca mai citesti topicurile colegilor,mai precis cand ai timp sa rasfoiesti acest forum.
8- curatenia eficienta o poti face cu un furtun de la Sera, este galben si costa 20/25 de lei, are o cupa inalta ce iti permite sa aspiri substratul fara sa il traga in galeata sau ligheanul unde tragi apa. Il gasesti tot pe nevertebrate sau alte site.uri asemanatoare. Doresc a face reclama si lui seba, asa ca vezi ce are si el la echipamente pe siteul lui numit sebashrimp. Ce ai tu, acel furtun cu pompita este doar pt scos apa,nu si aspirat substratul, un alt lucru important,o sa inveti curand.
9- in teorie si putin si in practica, buretele pe in obtureaza putin absorbtia apei, insa porozitatea aceluia albastru este perfecta cat sa nu ingreuneze deloc. Poti lua bureti de rezerva pt filtre aquael turbo 500,ii gasesti prin petshopuri. Au o porozitate excelenta.
10- acel aquael fan mini este intr.adevar o gluma, nici la broscute testoase nu e bun, eventual la creveti sa invarta putin apa.
11- filtrul propriu zis(pompita adica)nu are nicio alta treaba decat sa invarta apa in acvariu daca nu are si o canistra de depozitat materialul filtrant, caci sa nu uitam faptul ca bacteriile bune stau pe suprafete solide,nu in masa apei. Daca rezerva aceea este intr.adevar prea mare pt placerea ta, mai ai rabdare,completezi cu biologic si aia e, lasi acvariul doar in filtrare biologica. Marimea mica a acvariului si spatiul prea neincapator pt o filtrare corespunzatoare este un alt motiv pt care nu recomand acvarii mici incepatorilor.
Da, radacina de vita de vie si luam. O las la înmuiat si si la fiert. Am inteles atunci de apa , o las pana seara acum fiind plecat si mai tarziu mergand la scoala.
Tot nu am inteles ceva, de ce n-as putea pune filtrul acela propriu zis gen cascada? Sa i pun doar un burete si aia e in el sa aiba filtrare mecanica, ca totusi mi se pare mai ok sa o aiba si pe cea mecanica. Practic in cutia aceea se punea doar un saculet cu bile biologice si un incalzitor, materialul in pompita se pune defapt. (Sunt niste cartuse speciale dar cum am zis nu mai are rost sa le iau, sa mai dau bani si pe ele, mai bine pun buretele de la extern) O sa cumpar un sera la 25 lei , cred ca l stiu, il are la Animax.
|
 |
|
Mai am o multime de intrebari, daca nu va e cu suparare si mi puteti raspunde macar cand aveti timp si chef la toate, inafara de ce-am scris mai sus.
Cum fac curat eficient? Eu am un "rahat" de aspirator cu pompa, si mi se pare ca nu face mare chestie si sa cumpar unu jbl la 80 90 lei, n-as da... sau n as mai da sincer..
Cat despre ce ziceai tu paradoxx ca am furtunul de IN bagat in pietris putin si de burete, n-ar ingreuna buretele ala treaba..? adica sa fie debitu si mai mic + ca eu consider ca chiar nu are rost, fiindca nu absoarbe nici 1 bucata de pietris macar. am stat si m am mai uitat + ca in filtru niciodata n am gasit pietris... si chiar nu cred ca ar avea cum.. totusi "cosuletul" acela de i bagat pe teava de IN in capat este gandit incat sa nu absoarba nimic.
Cat despre filtru, am unul aquael fan mini (o jucarie parerea mea.. fiind super slab.. nici nu stiu de ce l am luat pe cel mini ..)
Si unul EasyCristal Tetra - FilterBox 300 care este imens.. practic este unul micut easycristal 250 bagat intr o cutie unde poti sa pui si niste bile cu care vine deja pachetu biologice (un saculet cu ele) si incalzitorul, nu mai am acele medii filtrante speciale pentru el si nici n as mai da bani pe ele.. ca n are rost, mai bn pun direct buretele, il mai tai putin si aia e .. o sa las niste poze , ma refer sa pun direct filtrul mic (l am gaurit mai de mult si i am pus niste ventuze)
Las un link aici: https://imgur.com/a/RC5OYMH
Si cum am zis din toata imensitatea aia de filtrul (care practic este un filtru dupa cum se poate vedea si in poze micut bagat intr o cutie..) sa pun doar filtrul in sine, care e micut, nu toata cutia sa mi ocupe juma de acvariu...
|
 |
|
paradoxx wrote:1- 8 ore ar fi prea mult pt un bazin la inceput nestabilizat, precum al tau, mai ales la plante easy. Poti lasa lumina aprinsa de ex de la 4 la 10 seara  de obicei seara ne uitam la pesti mai mult, in special daca lucram/suntem la scoala
2- intr.adevar ai inteles bine, trebuie si filtrarea mecanica, insa aceea este recomandabila a fi facuta printr.un filtru intern, insa tu ai acvariul mic si internele ocupa spatiu, insa poti pune unul sa invarta acolo apa. Faptul ca externele vin pline cu bureti e o tehnica de marketing, nu numai ca e cel mai ieftin material dar si pt a se colmata, uza garnituri la umblerea continua in ele, a cumpara altele, alte piese, etc. daca pui si un burete pe IN cum ti.am zis, nu iti mai intra nici pietrisul in filtru(am vazut ca ai teava de in foarte aproape de substrat).
3- algele adera mult mai usor la plastic si o sa observi ca atat in jurul elementelor de plastic cat si pe suprafata lor, algele se depun mult mai repede fata de sticla sa zicem, plus ca plantele de plastic sunt exact in bataia curentului,acolo unde vin incontinuu microscopice din masa apei. Plantele naturale respira, pe suprafata frunzelor mereu e miscare, respiratia are loc prin cloroplaste daca nu ma insel, se inchid si se deschid incontinuu in procesul de fotosinteza astfel ca nu favorizeaza lipirea algelor din masa apei, se lipesc doar cand exista suprasaturatie.
4- Nu toti au PC, la moda sunt laptopurile si mai ales jocurile cersetoare de bani de pe telefoane.
R) 1 - nu e chiar nestabilizat , sau.. poate la ce te referi prin "nestabilizat" , ca asa il am de cativa ani  ) , daca nestabilizat inseamna mai exact neciclat , este ciclat. Poate-mi spui tu la ce te referi prin "nestabilizat". O sa modific intervalul la 6 ore, de la 4 la 10 fiindca chiar mi se pare ok intervalul.
2 - Tu zici deci ca practic sa scot buretele albastru din filtrul extern si sa mai completez cu bile din ceramica? (mai ar trebui sa i adaug si putina solutie de bacterii pe bilele acelea care nu sunt ciclate, sau se aduna bacterii de la sine? Oricum nu mai am prea multa solutie si este destul de scumpa a naiba... 50ml - 23 lei in Horbanch si cam peste tot cred... Si revenind la partea de filtre in sine, sa adaug alt filtru in care sa pun de ex buretele de la cel extern? (doar buretele adica) Nu ar fi o problema adica sa am 2 filtre? Defapt , problema nu cred ca are de ce, decat o munca in plus pentru curatat , dar da o naibii ca nu i mare pranza sa curat un burete  ) zic ca idee ca nu prea am vazut eu acvarii cu 2 filtre  ))), it's ok  .
3) Cred ca prin clorofila care mi se pare ca este un pigment verde (am invatat in a 5 a, am o scuza ca nu mai stiu perfect  ) si da, prin frunze se realizeaza procesul de respiratie al lor.
4) OFF-TOPIC: Neh, crede-ma ca multi au PC, nu prea se mai joaca lumea pe telefoane. Acum , depinde si de fiecare cum daca-si permite, eu de ex am PC de 6000-7000 lei am dat o groaza de bani pe el, upgrade uri etc (practic mi l au luat parintii cu vreo 2500 lei acu vreo 2 3 ani si am strans cu timpul banutii si m am apucat sa mai bag cateva mii de lei in el...) si acu abia mai ma joc pe el, si din cauza timpului dar si din cauza chefului, nu mai am cheful ala de jocuri ca acum 1 2 ani sincer... prob. si din cauza "maturizarii" cu ghilimele de rigoare, acum in timpul liber programez, fiindca ma pricep putin si imi place (de plictiseala cand nu am ce face practic..)
Siiiii , uite chiar acum o sa pun apa in lighean cu solutie la declorinat pana poimaine cred ca o las, ca 24 H mi se pare prea putin, multi zic ca 24H ar trb mai ales si cu solutie care practic ar trb sa elimine metalele grele si altele din apa INSTANT, dar eu nu prea am incredere, mai bine asa sincer , in 48H e ok parerea mea si nici nu sta "la clocit" prea mult, adica sa se imputa, zic ca-i ok..
Am uitat sa va intreb, fiind adulti, vreti sa va vb. cu "dvs."?  sauu , e ok ?
Altceva: Deci , pe scurt , ce am de facut , sper ca am inteles bine  => de scos plantele + decoratiunile si adaugat 1-2 anubiasi , umplut apa pana sus si sa ma lamuriti la partea cu filtrul daca asta trebuie sa fac? Cum am zis o sa fac rost si de o radacina curand cred, cand am drum pe la tara la bunici , si de niste pietre. Piatra calcaroasa actuala s o scot?... Parca nu as scoate-o sincer, adica arata bine si chestii.. dar da, conteaza mai bine interiorul practic decat exteriorul , in cazul meu sa se simta pestii ok (sa nu aiba probleme apa din cauza aciditatii provocate de calcarul din piatra) , cum ziceti voi daca pana la urma s-o scot sau nu.
|
 |
|
David Andrei wrote:Inca nu am umplut tot acvariul , pun in seara asta "apa la clocit cum zic eu ;)), la declorinat" + solutie Aqua safe de la tetra. Cat despre plante, mersi, dar nu am inteles o chestie. Spui ca 8 ore pe zi de lumina e prea mult..? Sau n am inteles bine?
La filtru daca as scoate buretele acela dupa ar disparea filtrare mecanica.. am auzit ca e bine sa le am pe ambele si pe cea mecanica si pe cea biologics, cea mecanica fiind realizata prin intermediul buretelui si cea biologica prin bilutele de ceramica. iar tu spui ca pe cele de plastic se depune o mazga cu timpul (am patit parca mai demult) , dar pe cele naturale nu se depunde? Adica nu inteleg logica , de ce nu s ar depune, mersi frumos din nou!
Am uitat sa precizez despre PC, da am , normal, toti cred ca avem (ma refer la generatia de azi) , sau aproape toti , lasandu-i la o parte pe cei care nu-si permit. Dar nu prea ma joc jocuri cine stie ce, mai deloc.
|
 |
|
Inca nu am umplut tot acvariul , pun in seara asta "apa la clocit cum zic eu ;)), la declorinat" + solutie Aqua safe de la tetra. Cat despre plante, mersi, dar nu am inteles o chestie. Spui ca 8 ore pe zi de lumina e prea mult..? Sau n am inteles bine?
La filtru daca as scoate buretele acela dupa ar disparea filtrare mecanica.. am auzit ca e bine sa le am pe ambele si pe cea mecanica si pe cea biologics, cea mecanica fiind realizata prin intermediul buretelui si cea biologica prin bilutele de ceramica. iar tu spui ca pe cele de plastic se depune o mazga cu timpul (am patit parca mai demult) , dar pe cele naturale nu se depunde? Adica nu inteleg logica , de ce nu s ar depune, mersi frumos din nou!
|
 |
|
Vorbind de filtru, am niste bilute jbl pentru filtrare biologica am uitat cum se numeau si 1 burete destul de grosut (l am schimbat si am gasit pentru eheim 250 si doar l am decupat pe marimea celui vechi) dar si inainte cu cel original aveam probleme de debit. Cand am cumparat filtrul il curatam odata la 2 3 luni ca debitu tot mare ramanea... dar dupa cateva luni dupa 1 sapt si cv maxim deja aproape moare debitu... nu cred ca mi trebuie nicio perie fiindca eu suflu in furtune si iese o groaza de mizerie, dupa pun apa pe ele de la cada sa se curete de tot si sincer nu cred ca mai ramane nici pic de mizerie, curat si motorul si tot ce tine de filtru...
Cat despre plante , fie, o sa vad , momentan mai las plasticele pana fac rost de ce mi trebuie precum radacina etc..
Iar cat despre piatra calcaroasa, afecteaza mult apa?  Adica eu am spalat o bine / fiert si o am de 1 an cred, sa faca apa dura? Daca nu o mai pun nici pe asta... ma refer la bani acum si e frumoasa piatra... ce pietre sa iau atunci..? Cat nu mi ati spus despre lumina, e ok 8 ore pe zi?
O sa vad ce fac, momentan las totul asa cum este , cum am zis pana fac rost de tot si dupa le aranjez. Puteti sa mi spuneti daca anubiasul are nevoie de ceva fertilizanti si cum il leg , daca e ok lumina pentru el sa nu am probleme etc..? Multumesc tuturor pentru timpul pierdut sa ma ajutati!
|
 |
|
Si nu ma supar la tot ce ziceti , din greseli invatam (in suflet cum s ar zice, normal ca doare practic, nimanui nu i ar place sa fie criticat, cred..) dar asa invatam ca acele critici sa ne fie transformate in laude
Si personal, ma motivez mai mult auzind critici , ca de, mereu exista loc de mai bine
O sa mai ma gandesc la faza cu plantele, totusi...
trist de 40 50 lei pe care i am dat pe vreo 4 5 plante din plastic.... si abia cumparate....
Daca ar fi asa le as scoate si as lasa doar piatra mare calcaroasa + altele de care sa fac rost si de o radacina cam cat acvariul cred sa fac rost de la tara, de la o vie.. + 1 2 anubiasi , poate mi explicati si cum trebuie ingrijita si cum trebuie prinsa pe lemn sau pe ce trebuie prinsa, ce probleme poate avea gen cu algele, si cu lumina etc (am neon de 15w , cu priza programabila mi am cumparat o recent special si am pus o de la 10:00 pana la 18:00 , 8 ore.) Noapte buna sa aveti! Astept raspuns probabil dimineata sau cand puteti.
|
 |
|
paradoxx wrote:apropo de timp, eu sunt presat acum caci pun copilasii la somnic (ne bagam la pokemon sezonul 1) si o sa iti scriu maine mai pe indelete, dar ce pot sa zic acum la rapid este ca stiu prin ce treci,pentru ca indiferent de varsta vei trece prin lipsa de chef, de bani si de sustinere din partea celor din jur. Ma bucur nespus ca ai filtru extern, reprezinta o mare parte din acvaristica, lasa debitul deocamdata cum e si trebuie neaparat sa adaug ca plantele naturale NU SUNT GREU de intretinut-exista mai multa categorii, bineinteles, dar cele easy sunt foarte usor de exemplu anubias- si datorita plantelor poti SCAPA de alge, ba chiar cele de plastic sunt cele ce sustin algele si instabilitatea acvariului
Sa-ti traiasca! Cam tarziasa ora de "somnic"  ) acum revenind la subiect, atunci de ce sunt atatia de au probleme cu plantele naturale..?
Stiu ce zici la partea cu lipsa de chef, dar asta este, cum am zis , in viata nu totul faci pe chef, ca altfel (vb de voi 18+) nu v-ati mai duce la servici, etc.. pana la urma cum serviciul este o necesitate si acvariul / scoala etc. sunt o necesitate stiu ce zici, dar pur si simplu mai sunt momente de genul, mai ales ca eu personal nu suport mizeria si in general dar si strict la pesti si umezeala (exxcrementele lor etc..)
Mai ales cand fac apa pe jos si mi urla mama care nu suporta nici pic de apa sau chestii mizerie etc.. innebunesc si mai rau dar asta e, e placerea si pasiunea mea. Daca era dezinteres ma lasam de mult... e doar din lipsa de timp uneori si din lipsa de timp rezultand si lipsa de chef..
|
 |
|
Samy wrote:Este frumos si de admirat ca la ani astia incerci.
Dar cum inveti pentru scoala invata si despre acvaristica(nu e asa greu în comparatie cu ce inveti acum)
Daca crezi ca nu esti in stare ,termina studile ce ai de facut si pe viitor de apuci dinou de acvaristica.
Dar nici sa chinui niste vietuitoare cu scuza nu am timp nu mi se pare ok.
Sper sa nu te superi sa sa interpretezi gresit
Si ce a zis colegul ca multi se abtin ,are dreptate.
Samy, idea este alta, sunt in stare, decat uneori cu timpul stau prost . Dar, personal , eu nu cred ca pestii mei in momentul actuali sunt chinuiti.. mereu se poate mai bine, da , sunt multe lipsuri, precum apa nefiind pusa la nivel mare, plantele fiind plastice. Eu chiar nu cred ca sunt chinuiti, sunt o multime de oameni care au acvarii (chiar mai maricel gen 50+L care au plastice ma refer la planete, dar in rest totul pus la punct) si pestii lor sunt chiar ok. Ba din contra,. am vazut acvarii mari ba chiar 100+L care nu au plante deloc, am v?zut unele acvarii doar cu pietre si radacini. Singurul minus dupa parerea mea este doar la priveliste, cand privesti plantele si le vezi din plastic sa fie urat.. dar pestii nu cred ca sunt afectati ca au ei plante artificiale sau naturale. Da, normal ca cele naturale au beneficii precum ajutarea la cresterea nivelului de co2 etc.. dar chiar nu consider ca se pot numii vietuitoare chinuite pentru cateva minusuri. Atat timp cat apa este ok, filtrarea corespunzatoare, curatenie, mancarea si toate cele nu cred ca se pot numii vietuitoare chinuite.
|
 |
|
paradoxx wrote:Dan spune asta pentru ca a citii despre nevoile pestilor tai inseamna nu numai a ii feri de chinurile incepatorilor, dar si a te feri pe tine de cheltuieli aiurea, cum au fost plantele de plastic, cum ar fi eventuale medicamente, solutii si ce naibii ne mai dau astia pe la peshopuri. Aici intr-adevar este un forum de acvaristica si nu ne deranjeaza intrebarile oricat de stupide ar fi, insa intr-adevar, ca oriunde peste tot in lume, cu o limita si cu un anume fel, probabil colegii au ezitat sa iti raspunda pentru ca au vazut dezinteresul tau fata de pesti, un exemplu fiind faptul ca ai pesti de mai multi ani dar nu ai citit despre ei, sau ca ai acvariul jumatate gol, plante de plastic si intrebarile fiind una dupa alta obosesc cititorii. EU iti recomand cu foarte mare caldura sa iti vezi acvariul ca un colt de natura, ca o relaxare si vietatile de acolo sa te faca a te simtii un fel de semizeu pentru faptul ca o duc bine datorita mainilor, cheltuielilor si implicarilor tale multiple. Deseori cand le zic oamenilor ca sunt pasionat de pesti, sunt intrebat ca ce vad asa de WOW la un peste, el neputand fi plimbat, mangaiat( pestii pot fi mangaiati, cunoastem multi acvaristi ce o fac sau au facut-o, dar nu toti pestii agreeaza asta), si cum ca nu ar interactiona( pestii interactioneaza extrem de mult si de intens cu noi, insa deseori nu ne dam seama), insa placerea mea personala in a detine pesti nu este reprezentata doar de ceea ce vad eu in ei, ci de ceea ce vad ei in mine, pentru ca in legea firii omenesti, un om nu poate traii psihic sanatos singur pe o insula, pentru ca are nevoie de societate, de cel putin o persoana cu care sa isi imparta durerile sau fericirile; spun asta pentru ca oamenii au nevoie a se simtii importanti pentru altcineva, nu este niciodata vorba doar de noi insine ci de importanta pe care o avem noi fata de cei din jurul nostru si privindu-ma prin ochii lor, ma simt confortabil deoarece fac ceva important, atat pentru ei, cat si pentru mediu(acvaristii au fost nu de putine ori ultima sansa a multor specii de pesti pe cale de disparitie si au repopulat acele specii din acvariu, acvariul fiind o forma de natura restransa in functie de cata atentie oferim lui/ei). Si nu ma intelege gresit, nu sunt pestii singura mea familie sau singurii prieteni, am sotie, doi copii,etc dar haide sa intelegem ceva: Daca tot cheltuim bani, ne implicam in ceva ce are un suflet si simte durerea, nu mai bine ne implicam si citind putin pentru a oferi situatie mai buna atat acelor suflete cat si noua insine ? A citii despre nevoile pestilor si conditiile de igiena ale acvariului este echivalentul cu a citii despre rasele de caini si hrana ce le-o oferim( stim cu totii ce hrana e mai de calitate si care nu, asa ca haide sa ne oferim noua o emotie pozitiva oferind altcuiva echivalentul la emotiile ce le traim noi). Aici ar mai fi de spus si despre placerea de instalare a unui acvariu, placerea unui peste nou introdus, ritualurile de inmultire si ETC ETC ETC, insa deocamdata repet sa nu ne intelegi gresit nici pe mine nici pe membrii acestui forum, toate certurile de aici sunt pentru indreptare, pentru ca iubim animalele si iubim oamenii ce iubesc animalele.
Wow, paradoxx, apreciez mesajul tau! Crede-ma , nu e dezinteres, problema este alta. Sunt doar un pusti de 14 ani, am scoala, am o groaza pe cap, nu ma pot ocupa de tot. 70% din tot ce tine de acvariu precum filtrul extern chiar setul de acvariu in sine fiindca este un aio (descompus) , fiindca de ex filtrul lui l am stricat din prima rupandu i un ax de la motor, si alte o groazw de filtre precum unele claro, tetra gen cascada, aquael fan mini , prodac si o groaza de alte chestii (mai ales cum am zis la filtre) cate am schimbat au fost din banii mei, stransi cu timpul, alocatie , etc. Normal, am mai primit "sprijin" financiar si de la parinti , nu zic nu, dar asa per. general totul a fost din banii mei. Nu-i chestia de dezinteres , crede-ma , daca eram dezinteresat desfintam acvariul de mult... chiar si parintii imi zic uneori cand vad ca ma chinui sa l curat etc ca mai bine nu l luam... uite, unii de aici cred ca mi mai stiu decorul vechi de cand mai puneam intrebari pe forum de mi ati recomandat sa mi iau filtru extern etc, eu vreau sa fac acvariul cat mai natural, dar, la nu prea vrea u plante naturale nici macar anubias fiindca stiu problemele care apar... crede ma ca nici mie nu mi plac plasticele, oricat de "realistice" ar parea, dar la naturale nu am timpul necesar si experienta sa ma ocup in sensul mai ales daca am probleme si apar.tot felul de alge sau alte probleme in acvariu fiind naturale. Tot "dezinteresul" pe care da, il am, dar fara vointa este din lipsa timpului , fiindca eu aproape doar in weekend m? pot ocupa de mentenan?? si altele la acvariu, in Weekend am la fel tot felul de treburi, ba ca mai ies la plimbare, ba ca am teme , adica mereu ma leg cu niste chestii si imi piere cheful . Acvaristica nu este usoara, sa ai grija de un acvariu mai ales unul "m?ricel" , 54L in cazul meu mi se pare chiar mai complicat decat sa ai grij? de un caine. Când zic de chef, ma refer strict la:
Filtrul il spal cam in fiecare sapt. fiindca tot scade debitul si nu în?eleg de ce (nu e chiar asa murdar)
acolo am de sp?lat mediile filtrante cu apa din acvariu, dupa de scos furtunurile si curatate de impurit??ile ramase. Mie unul, cel putin, mi se pare chiar o "munca" si o responsabilitate destul de mare. Dar, nu as renunta, imi place, caine / pisica nu as putea sa mi iau din motive generale, am 2 papagali (Perusi) de care se ocupa mai mult parintii, iar sa am un acvariu si sa l privesc mereu literalmente ma relaxeaza...
Adica, chiar sper ca m-ati inteles.... ?tiu ca in viata multe lucruri nu sunt pe "chef" , dar mai ales cand nu ai timp, esti tot timpul presat este super nasol. Majoritatea de aici presupun ca nu sunte?i minori, dl. Dan daca nu ma insel si n-am v?zut prost are 50 ani. Cred ca defapt cheful adultilor nu este ca si cheful copiilor, fiind obisnuiti cu viata avand o varsta...
Multe chestii sunt blocat si de la parinti, nu in sensul ca nu ma lasa, in sensul ca imi tot zic de ex la plante naturale, nu lua ca sunt greu de ingrijit ca pot aparea probleme precum alge etc (iar la partea cu problemele sustin idea..) , sau alte chestii nu ?tiu acum sa dau exemple.. daca stau sa mi num?r cheltuielile pe tot ce tine de acvariu am depasit 100% cel pu?in 1200 l-1300 lei...
De exemplu acum vreau sa fac rost de o radacina si sa las doar plantele , r?d?cina si piatra actuala + sa mai fac rost de niste roci / pietre frumoase (o sa le pun la fiert , lasat la inmuiat etc..)
(asta tot in sensul sa fac totul cat mai natural, apa o sa o umplu, dar fix ce ziceam, eu in general imi pun apa intr un lighean de rufe mare si de multe ori zic sa o pun sa o.pun si uit sau uneori imi zice mama ca nuuu ca i trebuie ei ligheanul atunci si ca o incomodeaza apa in lighean fiind m?ricel ligheanul...) chestii de gen, acum stiu ca am dat din casa cum s ar zice, dar poate intelegeti de ce am unele chestii cum le am, de ex acvariu umplut pe jumate si alte..)
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Frate, dar nu se cumpara pestii cu ochii inchisi. Iti faci un plan, citesti despre ei, afli (in cazul de fata) de ce se numesc "pesti cu labirint", afli ce conditii le trebuie si punct.
Si ti-am mai spus o data sa iti comasezi postarile. Ai buton de edit la postare daca ai uitat sa scrii ceva. Aici nu e mirc, yahoo messenger sau ce naiba mai folositi in ziua de azi
Ma scuzati , o sa editez mesajele acum . Eu stiam doar de Bettani ca nu au nevoie de oxigen, am aflat ceva nou.. cat despre documentare, in general nu prea stau sa caut despre ei cand cumpar deoarece ma bazez pe ce stiu si imi mai zic cei de la petshop... mai ales ca nu cumpar specii precum Cichlide sau altele mai "greu de intretinut, avand necesitati mai mari" , decat cei precum viparii , Gourami , Colisa , Neoni etc.. mersi frumos oricum..
Cat despre tine , Daniel , nu inteleg de ce zici "Prea de tot , prea asa" , nu inseamna ca daca tu ai o experienta mare toti avem , am pesti de multi ani.. dar nu am experienta mare. Eu ziceam ca fapt divers, pentru ca de aceea este forum pentru acvaristica, sa punem intrebari pentru nelamuriri , Gouramii nefiind cumparati recent, ii am de cateva luni  ) , dar nu prea am stat sa i prind cand se ridicau la suprafata sa ia aer si m-am speriat putin , crezand ca nu or avea oxigen sau cine stie ce altceva..
|
 |
|
Si mai am o intrb, de ce uneori Gouramii se mai duc sa ia o gura de aer de la suprafata? E in regula adica? Eu zic ca e super oxigenata apa...
|
 |
|
Si la intrb cu filtrul, debitul..?
|
 |
|
Si presupun ca nu doar thoracatum au nevoie de spatiu  ) , si gourami mai ales, fiind mult mai mari decat sanitarii, pana o sa se faca mari mari thoracatum mai e
|
 |
|
Iar prin plastice, te referi si la plante..? Chiar nu vreau momentan sa trec pe naturale, ?tiu beneficiile si tot dar nu ma simt in stare sa ma ocup, mai ales daca am probleme cu alge sau cine stie ce alte minun??ii... nici macar anubias  casuta si cu barcuta o sa le scot dar am zis sa mai astept putin sa le mai ?in doar sa mai aiba ei pe unde sa se mai ascunda pana fac rost de o radacina mare de vita de vie.
|
 |
|
|
|