Nu va functiona cu un filtru intern care are pompa de debit. Iti trebuie o pompa submersibila de genul JBL ProFlow Mini 600 580 l/h sau Sera Submersible Pump P 400 sau mai mari. Astea doua au ~5W... Poti pe aspiratie sa pui un burete foarte poros care sa opreasca mizeria mare de genul frunzelor, etc
Cu certitudine 10mm cu nervuri pe lungime si pentru inaltimea de 60cm recomand si o nervura la mijloc.
Spre exemplu eu am un acvariu care are 125cm lungime si 67cm inaltime cu sticla de 10mm si functineaza de 15 ani.
Orice grosime peste 10mm va mari considerabil coeficientul de siguranta (eu zic inutil) iar la dimensiunile tale cu 15mm poti sa-l faci linistit rimless (fara nervuri)
luci93 wrote:Ce parere aveti despre imaginea asta?
...Si sa revenim la intrebarea ta, ignorand ignoranta
Va functiona cu observatiile facute de mine si Koala asa ca trebuie sa gasesti o solutie constructiva care sa rezolve prefiltrarea. Nu-ti fa probleme cu puterea pompei pentru ca nu este cazul - inaltimea de pompare va fi zero deci pompa va functiona la randament maxim din punctul asta de vedere, pierderile de debit vor fi cele normale prin materialele filtrante si prin colmatarea acestuia.
iptdorin wrote:ehhh,faptul ca esti moderator nu te face mai destept...
Ei bine am devenit mai destept inainte sa fiu moderator, cam de pe cand am invatat si am ajuns sa proiectez multe, inclusiv pompe
iptdorin wrote:si mai pe romaneste,fara temeni stiintifici,intr un filtru intern de ex,pompa impinge apa,dar o impinge de unde?inainte de a o impinge,nnu o trage de undeva?nu trage apa din acvariu prin mediile filtrante?si dupa ce apa ajunge la motor(rotor)evident ca este impinsa,dar pana este impinsa este trasa.principiu este simplu,si nu trebuie sa invocam viduri zero absolut si mai stiu eu ce
ei... nici faptul ca tu nu esti moderator nu te-a facut mai destept. Dupa tine, asa intre noi fara termeni stiintifici, nu conteaza unde pui pompa? Daca este asa, oare de ce se mai chinuie prostii astia de fac pompe pentru fantani sa le scufunde cand ar putea sa le tina la suprafata sa nu le mai faca etanse, sa nu mai coboare cu firul electric prin apa? Intreaba-te doar atat... daca nu sti sa raspunzi nu dispera, "mai pe romaneste" nu toate se pot rezolva fara sa citesti si sa inveti nimic...
Consider inchisa discutia cu tine si alta data nu mai scrie despre lucruri pe care nu le stapanesti.
iptdorin wrote:da,ai dreptate pe 50% ).m am exprimat gresit.
la 99,9% din filtre,motorul(pompa) sta deasupra mediilor filtrante,este adevarat ca impinge apa,dar o si trage din mediile filtrante.
Din desenul colegului,reiese ca e un filtru "pe dos",sa zic asa.eu nu I dau nici o sansa.si spun asta ca am incercat eu,candva.
Cum am spus,singura sansa,este sa foloseasca o pompa foarte puternica,ceea ce nu se merita.
Poate ca tie nu ti-a mers pentru ca ai incercat o pompa care 50% trage si 50% impinge Inainte sa postezi eu iti recomand sa mai citesti odata ce ai scris
Dragi cititori ai acestui post sa stiti ca inca nu s-a inventat pompa care, citez "impinge apa, dar o si trage din mediile filtrante" Daca o veti descoperi brevetati-o repede
iptdorin wrote:salut,nu cred ca va functiona.
Din desen eu inteleg ca filtru intern face totul?adica prin puterea lui va trece apa prin toate alea?daca e asa,nici o sansa...
Ca sa intelegi ce vreau sa ti spun,tu ai nevoie de o pompa care sa ti traga apa prin acele medii filtrante,nu sa o impinga.Pe principiu asta merg toate filtrele.
Singura variant,ca totul sa functioneze,ar fi sa pui o pompa de apa foarte puternica,dar atunci nu mai are rost,iti iei filtru profi...
NU este adevarat ca pompa trebuie sa traga . La TOATE (dar TOATE) filtrele din acvaristica pompa impinge apa, nu o trage . 99.9% din pompele din lumea asta imping fluidul nu il trage si asta pentru ca ne aflam foarte aproape de zero absolut si este imposibil sa faci un vid care sa "traga" o coloana de apa de sa zicem 9.5m si economic este sa impingi lichidul (pentru presiune s-au construit pompe si prese care fac presiune de zeci de mii de bar). De asta pompele de fantana se baga in fantana si imping apa sus, de asta reglajul de debit la o pompa se face prin strangularea refularii nu pe aspiratie - se arde motorul, de asta ... nu poti sa tragi cu un furtun vinul din butoiul vecinului din balconul de mai jos
Cea mai mare greseala in desen este ca partea de filtrare care ar trebui sa fie curatata cel mai des este cea mai greu accesibila. De asta la canistre apa intra in pompa ( ) si este impinsa intr-un prefiltru de care dai de cum deschizi canistra si de aici este impinsa spre fundul cansitrei de unde este impinsa in sus prin mediile de filtrare. In rest este perfect functional si s-au facut astfel de filtre, am vazut unele chiar pe laterala acvariului.
realmode wrote:Nu stiu de ce dar am aproape convingerea ca nici JBL TOPCLEAN II sau oricare alt skimmer nu reuseste sa sparga si sa absoarba acel biofilm, cel putin nu in forma prezentata. Nu aruncati cu pietre, este parerea mea. Dar putem extrapola, chiar mi-as dori acest lucru.
Nu aruncam cu pietre, dar sa te contrazicem cred ca ne dai voie Din experienta mea cu acest produs pot spune ca JBL TOPCLEAN II isi face treaba superbine. Pentru edificare:
Depinde ce vrei sa combini: culoare, tip frunze... Ce zici si de un Echinodorus 'vesuvius' (sau un crin) pe un fond de plante rosu sau verde-galben format din plante cu frunze cu lamina subtite si alungita de genul Didiplis diandra.
Severus wrote:Filtrele Bioflow cu care vin dotate acvariile din seria Rio au inclus in ele si "surface skimmer".
Stiu eu daca merita schimbat filtrul ... ?
Severus: daca te uiti ce este JBL TopClean II vei vedea ca este o piesa pusa pe aspiratia filtrului extern (inlocuieste tubul de aspiratie cu care vine un filtru nosmal), si realizeaza o aductie de apa de la suprafata acvariului, indiferent de nivelul apei avand o piesa care pluteste. Mai are un un sistem de reglare a debitului care este tras de filtru de la suprafata vs cel tras de jos. Nu inteleg la ce schimbare de filtru te referi
Bine ai venit! Sa vezi cum te vei destinde dupa orele de vorbit la telefon cu stresul dat de gandul la coada de asteptare si timpul mediu per convorbire
Frumos. Pacat ca s-a suprapus caldura cu startarea substratului care oricum este o perioada delicata. Dar care ar mai fi frumusetea acestei pasiuni daca nu ar exista provocari.
ordinea de la cel mai bun in jos ar fi: Seachem Matrix, EHEIM Substrat Pro, JBL MicroMec, ....., Siporax. Mai sunt si alte produse pe piata.
Daca vine cu MicroMec, acesta nu trebuie inlocuit.
P.S. Eu nu am avut niciodata JBL deci nu stiu cum este si cu ce vine , asa ca sa-i ascultam pe cei care detin aceste canistre.