- Pentru pompa de apa (la ATO) noi folosim cu mare succes pompe de rulote: http://www.motorhome.ro/pompe-apa.html - modelul "Pompa apa submersibila 12V Elegant" (prima, de sus) merge de 4 ani, la mine in sistem... si la altii. Sunt fiabile si eficiente.
OvidiuGL wrote:... dar nu mai pot rezista tentatiei de a incepe unul si mai ales din cauza bucuriei pe care mi-o ofera de fiecare data cand il vad la cineva sau in vreun pet shop...
Sfatul meu, inainte de toate, este sa iei legatura cu colegul atar (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/37917.page).
- sunteti in acelasi oras, roaga-l sa-ti acorde o juma' de ora,
- poate reusesti sa-i vezi bazinul si sa stai de vorba EXACT, "la obiect", despre fiecare nelamurire,
- atar e foarte ok, ca om, si o sa te ajute cu sfaturi si explicatii.
Dupa ce ai o idee cat de cat clara despre "ceea ce-ti doresti cu adevarat" si "ceea ce se poate, de fapt"... atunci putem discuta "la obiect" fiecare amanunt in parte.
In rest, tot ce-a zis elven este foarte corect!
Un ultim sfat: NU te grabi cu nimic! Intreaba de 2 ori, inainte sa dai banii pe ceva.
diesel09 wrote:Buna seara si multumesc pt raspunsul promt la indentificare mascul/femela in cele 3 bucati pe care le detin,
Din pacate nu am observat nimic colorat pe burticile lor....stiu doar ca unul este f mare primul care apare in poza postata de mine si f inchis la culoare iar ceilalti 2 mai deschisi iar atunci cand dau mancare unul dintre cei deschisi devine inchis la culoare, inca un aspect observat este ca cel mare are capul cumva curbat si proeminent apoi continua corpul ceilalti 2 nu prezinta aceeasi linie.
Nu am stiu cum sa dau reply la acest mesaj decat am apasat pe PM, scuze daca nu am procedat corect.
Multumesc
Trebuie sa apesi pe butonul de "Post reply" (in stanga, josul paginii).
Nu pe PM (aia e mesageria personala).
- ala mare, cu "cocoasa" pe frunte, este mascul 100%.
- celelalte 2 exemplare pot fi femele, insuficient dezvoltate inca... o sa te prinzi repede daca-s pereche, ca te umpli de pui.
Pe scurt:
- uita-te bine la ei si vezi daca vreunul dintre pesti are solzi colorati pe burta (galben, albastru, verde)... aia e femela.
- de obicei, femelele sunt mai mici si au aripioarele rotunjite la capete (anala si dorsala).
- masculii sunt mai mari, au aripioarele ascutite la varf si nu prezinta solzi colorati.
- poza nu e foarte clara, da' la prima vedere as zice ca masculul e ala "din fata"... pestele din spate poa' sa fie femela (90%).
- Eu as evita orice fel de decor cu gauri... stiu, e spectaculos si arata "bine", da' nu e ceea ce-ti trebuie.
- Mbunele nu trebuie sa aiba la dispozitie niciun fel de loc pe care sa-l poata "revendica" si "apara".
- Ideea este sa le oferi niste bolovani, mari, de pe care sa poata ciuguli algele... si, o plaja de nisip pe deasupra careia sa poa' sa inoate. Atat!
- Fara gauri, fara grote, fara nimic de genu: "Asta e casuta mea, si stau aici ca o apar!"
Pavelescule, cre' c-ai innebunit cand ai vazut "pasunea" aia... este? Asa ceva avea si mosu, pe vremuri, in primul sau setup... GSP-ul se falfaia pe tot peretele din spate, de sus si pana jos. Era spectaculos, ce sa zic!
Sambata am participat la un "regal de mancare si bautura", la grataru' lu' Dragos. Inainte sa ne punem castroanele in cap si sa incepem sa batem cu polonicu' in ele , am apucat sa urc pan' la mansarda... bazinu' martor e fenomenal: o jungla deasa, sanatoasa, de plante care cresc haotic... sute de creveti. Mentenanta aproape zero.
dan.pavelescu wrote:Daca tot a fost dezgropat topicul asta, sa pun si eu o intrebare.
Eu am observat ca pompele astea merg cam 1 an, fara fro' mentenanta... dupa aia, se cere o curatenie (desfacut si bagat la "apa + otet" pentru 2-3 ore).
Rezerva tine-o acolo, sa fie in caz de "Doamne fereste".
Daca nu gasesti exemplare mature, poti sa incerci cu "tineret sperante".
- iei 2-3 pesti tineri (10-15 cm) si-i bagi peste flacaul tau,
- fiind mici si imaturi dpdv sexual, sunt foarte mari sansele sa-i lase in pace,
- in 2-3 luni o sa vezi cu cine se intelege si cu cine nu... la primele semne de cafteala urata, trebuie sa elimini "victima".
- ai sanse mari ca din cei 2-3 pesti sa poti alege o pereche (cu ala mare) intr-o perioada relativ scurta (6 luni).
- In prima pagina a acestui topic gasesti un articol care trateaza destul de complex cresterea astronotusilor. Deoarece e scris de mine, ti-l recomand cu mare caldura. - Uita-te si pe topicul meu cu astronotusi (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/27458.page), ca am avut aceeasi problema ca tine (am ramas cu un singur exemplar mare si a trebuit sa ma descurc cumva).