[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: scorpionul
Forum Index » Profile for scorpionul » Messages posted by scorpionul
off topic : aventuri in lumea bettanilor: pe vremurile cand eram mai tanar si mai fraier am pus doi masculi sa faca pui( in nici un caz cu intentie, dar cum o sa vezi mai incolo asa a fost situatia). Sa vezi ce batai intre ei. Ti se pare o situatie mai ciudata nu? Chiar nu intelegeam ce se intampla. Intr-un tarziu cineva mi-a explicat de fapt de unde a aparut eroarea mea. Am cumparat de la piata o frumusete de "femela", cu toate semnele distinctive...Cel putin asa m-a asigurat vanzatorul, care era expert zica-se. Insa femela mea am constatat eu mai tarziu , era mascul. Surpriza a constat in faptul ca i-au crescut aripile si coada exact cat la o femela, atat si nimic mai mult. Acele aripi distinctive la mascul, la bettanul meu au ramas mici. La cateva luni de la cumparare, cand am considerat eu ca este "pregatita" sa depuna icrele( masculul pe care il aveam dinainte in acvariu incepuse sa faca cuib de spuma, iar in acvari nu aveam ca specimene betta decat pe cei doi implicati in aceasta povestioara) am pus-o cu un alt mascul intr-un acvariu mai mic. Si cand colo, in loc de icre sa vezi ce batai intre ei. Ma gandeam la inceput asa cum de fapt se stie, ca masculul cam bate femela pana cand aceasta este pregatita sa depuna icrele. Eu tot nu intelegeam de ce se bat cei doi in halul acesta. Si culmea era ca "femela" mea aproape mi-a omorat masculul. Dupa aceasta bataie sora cu moartea, i-am separat si m-am hotarat sa renunt momentan la puii de betta pana inteleg ce se intampla, unde gresesc eu. Cu ocazia asta am aflat ca pot exista masculi, poate dintr-o malformatie genetica, care seamana al naibii de mult cu femelele. Sa nu crezi ca era un mascul prea mic si insuficient dezvoltat. Nu, era un mascul ajuns la maturitate dar care avea aripile ca de femela. De multe ori ne lovim in acvaristica, ca si in viata cea de toate zilele de lucruri pe care nici nu ti le imaginezi. Si este cateodata greu sa intelegem sau sa rezolvam niste situatii aparent banale. Nu degeaba ne aflam in lumea celor care nu cuvanta
nu are nimic. Eu inca nu am auzit de vreun betta sa moara de nacisism. Se da si el barbat, ce sa-i faci
viulian wrote:Super s-a facut lumina iar

Dar tot trebuie sa combin cu calda, ca sa aduc repede la temperatura care trebuie (si mai declorinez un pic si atunci).

pregateste mai multe sticle, iar in ceea ce priveste temperatura nu cred ca este o problema( daca ai rezerva de apa pregatita) deoarece daca pui sticlele cu apa langa acvariul spital sau in apropiere, ele vor avea aceeasi temperatura, sau cu diferente foarte mici
ma bucur ca apar si pareri cu "greutate"

daca producatorul spune ca decicleaza asa trebuie sa fie si trebuie sa il credem. Masura urmatoare ar fi cum sa bagam in acvariul spital bacteriile necesare pestelui nostru ca el sa se faca cat mai repede bine

eu la problemele care le-am avut am folosit eritromicina care nu numai ca nu mi-a deciclat acvariul, dar mi-a atacat si algele maronii de pe plante. Asa se intampla cateodata. Dai sa vindeci una si te pomenesti ca tratezi si altele. Nu exclud posibilitatea sa sa vrei sa vindeci ceva si sa iti apara alte probleme. Aici intervine experienta pe care cei care au mai multe cunostinte am sa-i rog sa ne-o impartaseasca si noua
ca tratament trebuie sa respecti indicatiile producatorului, pentruca el a scos aceste medicament in urma unor cercetari. Daca el spune sa scoti incalzitorul din functiune il scoti si gata. De aceea spuneam mai sus ca fiecare boala are tratamentul ei specific si acvariul se adapteaza metodelor de vindecare.

apa de la chuiveta este un subiect delicat. Dar de ce crezi tu ca se bea apa plata de cele mai multe ori( nu ca apa plata ar fi nemaigogu)? in mod cert de buna ce este apa care curge pe tevile noastre de ani de zile, nu numai ca sa ocolim gustul de clor care il contine ea. Colegii nostrii care folosesc schimbul la picatura pot sa iti confirme prin ceea ce gasesc in filtrele de cativa microni care le folosesc.

cu betta ca rezistenta o poti scoate la cap din toata tarasania asta datorita sistemului de respiratie pe care il are. Eu am trecut cu mult timp in urma peste problema ciclarii de care habar nu aveam ce inseamna, doar cu betta, ceilalti pesti sacrificandu-se "bucurosi"in numele prostiei mele evident.

asa ca tu faci cum crezi de cuviinta pentruca din cele bune dar si cele rele invatam cu totii inclusiv eu
eu vorbesc din practica, tu?
din fericire betta este un peste rezistent al carui sistem de respiratie il ajuta foarte mult la supravietuire, mai ales cand apa in acvariu are diferite probleme cum ar fi chiar neciclarea
crimson wrote:orice acvariu in care folosesti antibiotice se va decicla, deoarece antibioticele omoara orice fel de bacterii, mai putin cele care capata imunitate in timp la ele, dar in nici un caz nu sunt selective, deci daca bagi antibiotic sigur se va decicla bazinul, am patit chiar eu treaba asta....

parerea mea personala este ca ar trebui sa il tii pregatit si cand se intampla sa iei apa din acvariu sa il umpli, si sa schimbi apa cu apa din acvariu zilnic, ca sa aiba cealasi mediu(foarte important deoarece pestele e deja bolnav si daca il mai si pui la acomodare.... exista sanse foarte mari sa moara), bazinuld e carantina nu trebuie sa fie foarte mare... dar proportional cu pestele... adica un neon il poti tine in 3l dar un ancistru sau ceva mai mare... clar nu

da-mi voie sa iti spun si asta din experienta personala ca antibioticele actioneaza doar asupra anumitor tipuri de bacterii, nu asupra tuturor, pentru asta sunt diferite tipuri de antibiotice si nu doar unul singur. Da, idealul este sa ai un acvariu pregatiti special in acest scop, dar iti dai seama ce inseaamna asta? De la toerie la practica e cale lunga si aici ne incurcam multi.
Asa este, daca pui un peste la acomodare intr-un acvariu neciclat si fara un filtru corespunzator care sa ii intretina si produca bacteriile necesare ai mari sanse sa moara cu atat mai mult cu cat inlocuiesti apa cu o apa de la chiuveta in ai mai pus si antibiotic. Gandeste-te ca intr-o apa de la chiuveta care nu are bacteriile necesare pestilor( nu ca nu ar avea bacterii) mai pui si un antibiotic cu care vrem sa distrugem bacteriile cu care a venit infectat pestele...O sa scoatem o apa sterila si un peste steril gata pregatit pentru a fi...mancat
viulian wrote:
a) daca tratez oricum cu antibiotice care clar vor decicla filtrul, nu are rost sa ma mai stradui sa ciclez acvariul. Trebuie filtru in acest caz ? Cred ca nu.
b) de asemenea, daca folosesc doar apa de la chiuveta (combinata calda cu rece ca sa iasa cat e temperatura apei din acvariul spital) inseamna ca pot oricand sa schimb cu 50% zilnic, fara sa imi mai pun problema ca se schimba ph samd, caci si cea de ieri tot aceleasi valori le-a avut - iar cum CO2 nu bag, pestele nici n-ar trebui sa simta schimbarea.
c) e vreun avantaj in a folosi niste plante plutitoare ? Presupun ca da, eventual ar mai absorbi mici nutrienti si ele, ar da pestelui un sentiment sporit de siguranta. Nu or sa creasca bine, caci intensitatea luminii nu conteaza.
d) cum impac schimburile de 50% zilnic cu antibioticele care trebuie dozate la 2 zile. Caci daca scot 50% zilnic, e ca si cum as injumatati doza la jumatatea perioadei. Problema aici este cum sa tin concentratiile de NH4 (si No2) sub control. Cred ca de la un peste n-ar trebui sa creasca asa mult, dar habar n-am. Probabil am sa masor zilnic sa le vad.

am sa incerc sa iti explic cum vad eu problema, cum as face eu daca as fi in locul tau, asa ca ce iti spun sunt doar idei personale pe care te rog sa le ignori daca ti se par aberante

a) antibioticele nu vor decicla filtrul, pentruca fiecare antibiotic este facut sa atace doar o parte din bacterii. La mine antibioticul a trebuit pus chiar in bazinul mare deoarece multi pesti deja aveau aripile atacate de finrot si mi-am dat seama ca trebuie sa actionez asupra bacteriei acolo unde a aparut. Am considerat ca degeaba as fi tratat pestii intr-un acvariu spital daca pe urma ii puneam in acelasi loc de unde ii luasem fara a curata apa de bacteriile din ea. Urmarea a fost ca antibioticul distrus finrotul, a atacat si algele brune ( nu stiu daca este o coincidenta sau nu, eu inclin sa cred ca nu) in sensul ca de la introducerea antibioticului aveam o multime de alge brune care zburau prin acvariu acestea fiind retinute apoi de filtru, si ceea ce este iarasi important e ca nu mi-a deciclat acvariul. Asta inseamna ca au fost distruse doar bacteriile daunatoare, celelalte cicland in continuare fara probleme. Daca trebuie filtru? In mod cert ca da. Pai hai sa ne gandim ce inseamna un spital( pe intelesul tuturor, in cazul nostru spitalul este locul de refacere al pestilor bolnavi). Intr-un spital trebuie sa le asiguram cele mai bune conditii de viata cu tot ce inseamna asta, substrat, lumina, filtru, plante, etc, chiar as putea spune mai bune decat in acvariul nostru daca in el am reusit din diferite motive pe care nu le discutam acum, sa ii imbolnavim. In plus avand in vedere problema de rezolvat, pestele trebuie ingrijit intr-un mod anume, poate temperatura mai mare, poate o alta hrana, poate antibiotice si multe alte poate. Bineanteles ca acvariul spital trebuie adaptat tratamentului pe care il aplicam. Cateodata trebuiesc plante alteori nu, cateodata trebuie schimbata apa mai des alteori nu, cateodata trebuie lumina mai puternica sau altfel de lumina(UV), alteori nu si tot asa in functie de boala . Nu este mai putin adevarat ca este greu si de multe ori chiar costisitor sa amenajezi un acvariu spital. De aceea multi dintre noi incercam sa folosim ce avem la indemana si sa ne coste cat mai putin, mai ales ca boala pestelui nu trebuie sa dureze foarte mult si tot acest efort din partea noastra ne costa timp, bani si energie. Cateodata preferam sa sacrificam pestii respectivi pentruca ne costa mai putin sa cumparam altul sanatos decat sa cumparam medicamente sau sa amenajam un acvariu spital. Cu totul alta este situatia unei epidemii si acolo stam altfel de vorba. Deci parerea mea este ca iti trebuie un acvariu ciclat cu un filtru pe masura.

b) daca folosesti apa de la chiuveta inseamna ca permanent bagi pestele in apa sterila si consecintele vor fi pe masura

c) eu cred ca plantele vor ajuta intotdeauna. Problema se pune daca plantele rezista la tratamentul aplicat pestelui, pentruca daca nu rezista atunci ele vor afecta apa in mod negativ si vor fi mai indicate plantele de plastic, asta pentru terapia ambientala a pestelui

d)problema e simpla: ai scos 50% din apa, in cea pe care urmeaza sa o pui vei adauga jumatate din cantitatea pe care ai folosit-o la inceput. Avantajul este daca ai un acvariu spital mic, atunci schimbarile de apa nu vor fi o problema. Cineva intreba odata cum se imparte in jumatate o picatura de medicament la o cantitate de apa. Iarasi simplu: se dilueaza picatura respectiva intr-o cantitate mai mare de apa. Iei apa intr-o siringa de 2-5-10 ml( de cat ai o siringa in casa sau gasesti la farmacie) asta ca sa ai masura exacta sub control, o pui intr-o cescuta, pui peste ea picatura de medicament, o amesteci bine, tragi apoi in siringa solutia diluata si se pune jumatate din ea, sau cat se considera ca trebuie pus din picatura respectiva in acvariu, de exemplu daca se recomanda un sfert de picatura pui un sfert de siringa, daca se recomanda jumatate pui jumatate

unii merg pe ideea ca ciclarea unui acvariu, daca ai apucat sa bagi pesti in el inainte sa fie ciclat( o greseala specifica incepatorilor) se face prin schimbari dese de apa, chiar zilnice in proportie se zice de 30%. Mie personal mi se pare total eronata aceasta asa zisa ciclare , pentruca asta inseamna ca scoti din acvariu o apa in care incep sa se formeze bacterii si nu numai, cu apa tinuta 24 h, si o inlocuiesti cu una sterila. In viziunea mea aceasta metoda de "ciclare"a apei este fundamental gresita. Aici astept daca gresesc sa ma contrazica cei care au cu adevarat experienta, nu cei care se trezesc dand si ei sfaturi

dupa cum vezi sfaturi in acest domeniu spitalicesc nu se prea dau pentruca stii cum este: cati medici sunt atata tratamente exista si mereu unul in plus

daca te-am putut ajuta cu ceva sa iti fie de bine, daca nu, ignora ce ti-am zis( fara suparare)
eu te sfatuiesc sa te duci cu ea inapoi. Explica-le despre ce este vorba si cred ca ti-o vor schimba. Dar ca in Sibiu: explica-le cu lux de amanunte si vorbeste raaaaaaaaaaaar. Asa ai mai multe sanse de reusita
deci ai incercat si tu. Eu am considerat ca daca mama a murit poate puii mai au o sansa. Am vrut sa le ofer lor sansa de a trai, dar a fost prea tarziu. Asta este, mergem mai departe
este greu de spus ce s-a intamplat, dar mai ai destui guppy asa ca poti inlocui. E posibil ca la prima nastere sa nu fi eliminat tot din burta. Cateodata se intampla ca din cauza stresului sa nu elimine tot din burta si se poate forma un dop care blocheaza nasterea urmatoare. Sau din cauza neeliminarii alevinilor femela se poate infecta si muri. Cauze sunt multe. Partea proasta este ca nu le putem ajuta. Trebuie sa lasam natura sa isi urmeze cursul. Eu am mai facut o chestie atunci cand am patit la fel ca tine. Dupa ce a murit pestoaica i-am disecat burta incercand sa salvez puii. Din pacate erau morti asa ca nu am putut salva nimic. Si pestoaica era una masiva xipho rosie de vreo 8 cm, iti dai seama cam cati pui au murit. Dar stii cum este: asa se naste experienta, si din bune si din rele
imi pare rau dar mergem mai departe. Stii ce sunt curios: prima data a nascut in acvariul mare? sau tot in maternitate?
atunci e in regula. Am crezut ca este acvariul mare. De asta spuneam ca fotografia te poate duce in eroare
bine asta este un ideal, intre 4-6 l/ peste, la pestii cu astfel de dimensiuni. Se poate trai si altfel dar se cere experienta
deja ai prea multi. Trebuie sa faci ceva cu ei pentruca acvariul este mic, plante sunt putine si daca nu iei masuri vei dezechilibra acvariul
babanukriss wrote:mda astept,porma cuii ii donez?

eu i-am dat la pet pentru niste mancare. Nu am vrut sa fac o afacere din asta. I-am inmultit din placere
babanukriss wrote:da stiu filmarea ..problema asa arata...dara probabil stresului se chinuie se forteaza sa nu nasca , ea stie ,eu ii doresc succes

da, cel mai probabil din cauza stresului. Uite aici inca un link cu xipho dar burta este la fel( patratoasa cand naste) http://www.youtube.com/watch?v=k1Lk04xYA94&feature=endscreen&NR=1
uite aici o filmare foarte buna care cred ca te poate ajuta sa faci comparatie http://www.youtube.com/watch?v=XqCzCRCMgyw&feature=fvwrel
e greu de spus din poza. Pata este intradevar neagra, dar nu imi dau seama de cat de rotunda este. Spuneam ca semn ca se apropie nasterea este faptul ca ea nu isi umfla burta foarte mult dupa ce a mancat. Asta deoarece avand pui care ii ocupa spatiul stomacal nu prea mai are unde intra mancarea. Nu inseamna ca nu mananca, dar mananca mai putin. De aici diferntele mici intre gestant si mancat. Un alt semn de nastere este forma un pic patratoasa a abdomenului in zona de expulzare a puilor. Din imagine pare a fi mai rotunda in zona abdominala si pata nu chiar asa mare. De aceea ce spun eu ca se vede in film nu este concludent. Nu este o imagine prea buna. Numai tu iti poti da seama cat este de rotunda.

Forum Index » Profile for scorpionul » Messages posted by scorpionul
Go to: