| Message |
|
|
Bine ati venit,
Acelasi lucru il spun si eu, incercati sa incepeti de acum cu plante naturale, cu unele nepretentioase, asa veti capata experienta
Nici mie nu-mi plac foliile colorate sau decorurile 3d, parca un autocolant simplu ar mai merge.
Legat de lumina, cred ca se vor da pestii cap in cap  eu am un acvariu ca al vostru, cu un volum de apa de cca 40 litri si folosesc 3 neoane care totalizeaza 44w.
Daca va hotarati sa mergeti cu plante naturale easy, v-ar trebui undeva la 20-25w, puteti pune substrat fertil si peste el substrat inert sau pietris, depinde de buget.
Nu va grabiti, nu bagati decoruri nepotrivite (castele, vapoare, poduri, sirene) si documentati-va mult.
Succes,
Dan
|
 |
|
|
|
Salut,
Stefan are dreptate, lumina este foarte putina, tu ai undeva la 0,2w/litru.
Un acvariu iluminat mediu este undeva la 0,5w/l.
Ti-ar trebui si niste neoane cu lumina rece, daylight.
Mult succes,
Dan
|
 |
|
|
|
.
|
 |
|
|
|
.
|
 |
|
|
|
Nu cred ca este lobelia c.
Am lobelia cardinalis, cea din pozele de mai jos si difera de planta colegului nostru.
|
 |
|
|
Asa mai vii de acasa
Crede-ma ca iti poti lua niste tepe de la acei "vanzatori", sau nu.
Cel mai frumos este sa creezi un mediu cat mai natural, foarte bine ca ai obsesia pt natural (idem), dar pune-o in practica  cele trei obiecte nu se potrivesc deloc.
Depinde ce planuri de viitor ai, dupa ce vei baga mai multe plante, va trebui sa suplimentezi lumina, vei bricola capacul cu vreo 2-3 neoane. Acum ai un raport de 0,3w/litru, ceea ce este cam putin, citeste despre iluminarea acvariilor, este importanta si specificatia neoanelor.
Bineinteles odata cu venirea plantelor va trebui sa ai o sursa de co2, bomba sau instslatie cu co2 presurizat, butelie. Pe langa asta va trebui sa faci aditie cu fertilizanti lichizi, in masa apei, sau pastile in substrat.
La vara cred ca vei avea probleme cu tempetatura prea mare, nu stiu ce impact are asupra acvariilor mai maricele, eu am unul de 54 litri si ma lovesc de aceasta problema.
Pt racire poti folosi chiller, dar sunt scumpe, sau 2 ventilatoare (de calculator), unul care sa bage aer si unul care sa scoata, eu l-am folosit doar pe cel care scoate, a fost suficient.
Frumoasa ta perdea de aer va trebui scoasa cand vei mai baga plante, bulele de aer scot co2-ul fin apa, care este necesar plantelor, daca filtrul face acelasi lucru, gaseste o solutie, pune un spray bar.
Pe viitor ar fi bine sa-ti iei un filtru extern, sunt mai eficiente pt o filtrare biologica, poti merge cu ambele.
Incearca sa nu te grabesti...
|
 |
|
|
Salutare si bine ai venit!
Te-as ruga sa prezinti mai detaliat acvariul tau, substrat, lumina, filtrare, fauna, fertilizare, poate chiar si poze
Observ un avant cam puternic, ai inceput cu 100 litri si imediat vrei la 350, nu stiu cat de nou esti
Mult succes,
Dan
|
 |
|
|
|
Salut,
Cred ca este o bacopa, dar nu stiu care dintre specii.
Cauta pe net.
|
 |
|
|
|
Nu ma refeream la gazon.
Este cea din poza de mai jos.
|
 |
|
|
skija wrote:Daca te referi la cea cu frunze mai mari adica nu cea mica atunci este Cryptocoryne Wendtii Mi Oya , isi schimba culoarea frunzele in maroniu .
 Tocmai la cea mica ma refer, excludem gazonul, sunt langa turul filtrului.
|
 |
|
|
|
Saluare,
Spune-mi te rog, cum se numeste planta din prima poza, pag. 1, sunt cele doua poturi din dreapta.
Merci,
Dan
|
 |
|
|
M-am linistit
Merci mult, sa traiesti!
|
 |
|
|
Nene Faraoane sunt mai zgarcit
Scuzele mele pt lipsa detaliilor.
Volumul net de apa este de 40 litri, substrat aquabasis si manado; lumina 1w/litru 1x15w jbl solar natur 9000k, 1x15w osram 865 si 1x14w 6400k lohuis.
Lumina este aprinsa 10 ore pe zi, in doua cicluri a cate 5 ore cu pauza de 3 ore.
Am co2 de la o bomba cu citrice 1-2b/s, fertilizez cu profito cam 2,8 ml pe saptamana (in 4 zile, 0,7 pe zi).
|
 |
|
|
|
Aici este o alta frunza din alta planta, care are aceeasi problema.
|
 |
|
|
|
.
|
 |
|
|
|
Salutare,
Am rugamintea sa-mi spuneti care ar fi problema cu aceasta frunza, se ingalbeneste, albeste si parca incepe sa se topeasca.
In pozele de mai jos veti observa degradarea de la o zi la alta, a aceleiasi frunze.
Multumesc,
Dan
|
 |
|
|
Salutare Vlad si bine ai venit!
Ideea este sa creezi un mediu cat mai natural, important este sa-ti placa tie, chiar si culoarea substratului  nu am folosit marmura si nu stiu cat este de potrivita.
Raspunsurile (parerile) mele sunt:
1. Incearca sa nu te grabesti si sa bagi in acvariu tot ce-ti pica in mana, spre ex pietrele gen paiele nu-mi plac, totodata sa te gandesti in perspectiva, te asigur ca vei schimba multe in acvariu, asta daca esti foarte pasionat de acvaristica.
Nu ai spus nimic de lumina, cred ca va trebui sa mai adaugi neoane, deoarece acvariile echipate au prea putina lumina.
2. Este doar o chestie de estetica, se vede mai frumos daca este la nivel / drept cu laturile acvariului.
3. Ar trebui sa te asiguri ca nu se va inclina prea mult si sa puna in pericol fundul acvariului. Problema cu nivelul apei l-am avut si eu, daca nu ma insel din ce-am citit atunci este ca n-ar fi nici un pericol, dar nu bag mana in foc, l-am echilibrat doar pt aspect.
4. Cred ca v-a trebui sa bagi fertilizanti lichizi in masa apei, momentan plantele isi iau nutrienti din aquabasis, dar dupa o perioada va trebui sa fertlizezi. Urmareste evolutia plantelor si daca totul e ok tine-o tot asa.
Depinde ce plante vei baga in acvariu si cat de multe, deci iti va trebui co2, fertilizare, lumina, etc.
Mult succes,
Dan
|
 |
|
|
Voi tine cont de sfaturile voastre, cred ca voi scoate echinodorusul din stanga.
Multumesc amandorura pt sfaturi......si pt aprecieri, Stefane
|
 |
|
|
|
.
|
 |
|
|
|