[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Anticipez putin, dar am decis sa folosesc un Dennerle Scaper de 35 de litri. Avantajul este ca la inceput il pot sigila bine cu folie peste capacul lui,
pentru a obtine efectul de sera necesar, apoi poate ramine numai capacul, suficient pentru ventilarea incintei dar si pentru a face condens.

Cit despre gradina botanica din casa ... niciodata nu avem suficiente plante care sa ne purifice aerul!
Galaxy sunt de 10 ori mai mari decit Boraras (nu te lasa inselat de particula "micro"). Sunt si destul de agresivi, am vazut cum urmaresc femelele de Amano si incearca
sa le ciuguleasca ouale de pe abdomen. Sunt agresivi si cu puii de creveti. Boraras sunt foarte pasnici si timizi.

Tropica Soil este universal, nu are nevoie de sigilare.

ca planta de tip gazon, poti incerca marsilea Hirsuta.

Chiar si asa, putin CO2 nu strica
Multumesc, insa ...
...a fost desfiintata, parte din plante au fost mutate in A400, parte in A100. Urmeaza reamenajarea, odata cu urmatorul proiect Wabi Kusa, ceva mai mare si mai complex.
Urmatorul va fi un Wabi Kusa care poate oricind deveni un acvariu ...
Materialele vor fi :

Pietre : tot ce pot gasi in jurul casei (si am o colectie intreaga de pietre prin stincarie).
Radacini : am doi butuci de vita de vie care nu merg bine si vreau sa-i inlocuiesc cu Glicina. Abia astept sa le dezgrop radacinile.
Nisip : nisip de Siret, cernut pe sita de 1-2 mm; am renuntat la ADA Sand, nisipul nostru arata mai bine. Voi adauga si substrat fertil
pentru ca am decis sa plantez si zona din fata.

Nu ar fi o idee rea!

Cit despre ajutor, cu drag il accept aici :

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40976.page
Cind te vad, ma maninca degetele sa dau reset la A100 ...
Uite si un articol interesant, mai sintetic.

https://adelateban.com/2017/07/24/despre-muschiul-de-pamant-the-moss/
Uite ce creste la mine in gradina :

image
Cu siguranta ai in zonele umbrite. La mine creste foarte frumos in stincaria de sub un nuc sau pe laturile unui foisor, pe locul unde curge apa de la stresini. Cel crescut pe sol este cel mai viguros. Poti sa il recoltezi si de pe lemn sau ciment dar acela este foarte greu de manipulat, este foarte friabil. Il poti cultiva in zone umbrite, unde sa-l uzi frecvent. Pe o portiune de sol umbrit pui o plasa de plastic (cum e cea impotriva tintarilor) apoi pui mici insule de muschi, cam cum se planteaza HC pe substrat. Avantajul este ca la recoltare il poti portiona in forme precise, doar tai plasa cu un foarfece.
OK, macar acum stim sigur ca este din filtrarea biologica.
Repet, schimburi de apa, mincare putina, ... rabdare ...
Eu as pregati HC din timp, in caserole, in format Wabi Kusa sau dry start, cum vreti sa-i spuneti si apoi l-as planta in tufe mari, ancorate de niste pietre mici, plate. La mine a functionat, si numai cu HC. In felul acesta plantele vin cu rezerve nutritive care le ajuta sa se aclimatizeze si sa se adapteze.
+1
Nu am incredere in testele alea, repta testul cu kit-ul de la JBL.
Filter Medium nu te ajuta mai mult de atit. Poti sa mai adaugi bacterii.
Da' stai "bine" de tot. Oricum, 0,8 este altceva.

Schimb de apa 10 litri pe zi este ce as face eu. Si determinari inainte si dupa (cam la jumatate de ora dupa schimbul de apa,
sa aiba timp sa se omogenizeze bine).

Ai analizat si apa de schimb? Sa nu ai surprize acolo, s-a mai itimplat!
Da, il recoltez cu o spatula si il asez pe substratul inmuiat cu apa apoi mai torn putina apa si il presez usor, ca sa faca priza.
Numai ca trebuie aleasa cu grija planta, pentru ca trebuie sa fie umbrit bine.
Foarte tare! La ceva asemanator ma gindesc si eu, numai ca voi folosi Dragon Stone.
Iti sugerez totusi sa tii apa fix la nivelul solului, altfel vei avea probleme cu mucegaiul in absenta unei ventilatii mai serioase.
Legat de sphagum, eu il folosesc mai ales la bonsai : asigura o retentie buna a apei, nu mucegaieste si este si estetic. La cei
de exterior, muschiul de gradina e cel mai bun.
Ideea cu sphagum este foarte buna; eu folosesc pietris pentru retentia apei dar in acest gen de suport cred ca e mai bun.
Prea mic pentru Rasbora, poate doar Boraras, vreo 10-12, sa mearga. Cel mai bine ar fi sa te limitezi la creveti.

Nu inteleg de ce iti trebuie substrat universal (poti folosi Tropica Aquarium Soil, la mine a mers foarte bine) daca nu
vei avea decit moss?! Doar pentru ca vrei sa faci mai tirziu un reset?

Daca nu vei avea CO2, pune o piatra de aer sau leaga un difuzor la o pompa de aer mica. Un mic aport de CO2 tot vei avea.
Oricum, fara CO2, gama de plante care ar creste fara sa se umple de alge este destul de limitata. Poti folosi niste plante suport
intr-un colt, eventual in spatele radacinilor; tunse si replantate des nu se vor vedea. Eu as folosi un System 60 de la Tropica cel
putin in primele 90 de zile. E ieftin (41 de lei) dar face diferenta. Penru 10 litri, un spray iti ajunge fix 3 luni.

Daca te hotarasti sa pui ceva si pe sol, ceva gazon mai putin pretentios, ti-as sugera un "dry start" pentru primele 2-3 saptamini,
apoi inundarea acvariului si adaugarea moss-ului. In felul acesta plantele cresc si cistigi un ragaz in care te mai gindesti ce si cum.
Salut!

Ce sfaturi doresti? Legate de ce anume?
Arata foarte bine. E mai curind o combinatie de Wabi Kusa si Penjng.

Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to: