| Message |
|
|
|
Pai suna altfel ...
OK, acuma doua intrebari de 100 de puncte
- ce contine filtrul si cit?
- de cind "merge" acvariul?
Nivelul NO3 (daca e corecta determinarea) ne zice ca filtrarea merge dar ori nu faci schimburi corecte de apa
ori te afli dupa o deciclare si apar variatii ale nivelului acestor substante.
|
 |
|
|
Salut Bogdan si bine ai venit!
Felicitari pentru alegerea acvaristicii ca hobby si pentru ideea buna de a intra aici. Si noi iti multumim ca ne-ai ales.
De plictisit nu prea ne plictisim pe aici, as zice dimpotriva. Unii stam mai prost cu timpul dar fii fara grija, la nevoie lucram in doua schimburi!
|
 |
|
|
|
Salut!
Cred ca e o greseala undeva sau nu folosesti teste de calitate.
NO2 = 5 ?!
... poate 0,5!
|
 |
|
|
|
@Dan
+1
Nota : Daca dai o cautare vei vedea ca primele postari, pe aproape orice problema legata de acvaristica, te duc la acest forum.
Daca dai pe imagini, la problematica mentionata la cautare, apar multe poze de pe acest forum. Eu am cont pe 5 forumuri.
Lasind deoparte UKAPS, unde activitatea este ... globala si cei mai multi membri sunt din afara UK, pe celelalte forumuri e o liniste
de iti tiue ... degetele pe tastatura.
|
 |
|
|
|
Legat de recomandarile colegilor, nu numai pentru substrat, acestea vin din experienta fiecaruia. Daca apare cu o frecventa mai mare
Dennerle sau Tropica inseamna ca au mers bine si ei sunt multumiti. Daca vrei sa cresti numai creveti sau mai ales creveti, Dennerle
este, as spune, prima optiune. In A20 eu am Dennerle Deponitmix si Dennerle Scapers Soil si merge perfect. In A100 am ca substrat
nutritiv Tropica acoperit cu nisip si pietric mic si, de doi ani, nu am probleme cu plantele, cresc ca nebunele.
In acvariile neciclate nu se adauga vietuitoare, nu conteaza de care; poate doar daca vrei sa aplici metoda Tropica 90 ... dar asta inseamna
mai multa munca si o perioada mai lunga a ciclarii. La mine, in A45, si dupa 49 de zile, tot mai apre NO2, la valori foarte mici e drept, dar nu e 0.
|
 |
|
|
|
@viceroi
Salut!
Nu ai nimerit deloc bine. Acest topic apartine colegului staticxx.
Deschide un topic separat, eventual fa si o descriere a acvariului tau.
|
 |
|
|
|
In 20 de litri ai loc sa plantezi pe o radacina de Mopani o Anubias Nana Pinto, la care nu ai nimic de facut.
In plus, pe fundal poti adauga citeva fire de Hydrocotyle Tripartita care, in timp, se indeseste si da foarte
bine, mai cu seama daca nu ai folie pe peretele din spate. Doua-trei mici tufe de Alternanthera Mini in latura
acvariului ar face un contrast frumos cu restul, mai ales daca inlocuiesti substratul cu ceva inchis la culoare.
Citeva pietre mai micute dar cu un contur frumos ar completa peisajul. Daca nu ai aditie de CO2 iar pH-ul apei
nu coboara sub 7,5, nu conteaza atit de mult daca piatra contine putin calciu; rata de dizolvare a carbonatului in
apa neutra spre alcalina este neglijabil si oricum se elimina la schimburile de apa. Radacina de Mopani elimina cea
mai mare parte din pigment in doua saptamini, daca schimbi des apa din vasul in care o tii (o galeata de 10 litri ar fi ideala).
Ca nu stii nimic despre pesti si plante este total irelevant. Te poti documenta, intreba aici, ... Oricum, pina nu le pui
acolo cu mina ta si nu le urmaresti in acvariul tau, nu vei invata mare lucru. Pentru toata lumea, primul acvariu este
de fapt un acvariu-scoala.
|
 |
|
|
lukitza wrote:Silviu, nu-mi dau seama din poza ce fel de alga e aia.
Asta a aparut la mine, am considerat ca este alga maro obisnuita in perioada de ciclare.
Cel putin la mine asa s-a comportat : a aparut treptat, s-a intins pe pietre si putin si pe
plante si, dupa doua saptamini, pe pietre s-a degradat si a ramas ceva ca niste aglomerari
pe care le-am aspirat foarte usor. Oto era foarte interesat de alga.
|
 |
|
|
|
Foarte frumos, felicitari.
Arcada cu moss arata foarte bine.
|
 |
|
|
|
Atunci incearca sa faci un capac din sticla pentru a obtine condensarea celei mai mari parti din apa.
|
 |
|
|
|
Salut!
Pai cam nimic mai mult, mai ales pentru ca ai filtru intern si probabil standard.
Daca aveai numai neonii, ti-as fi recomandat vreo 10-20 de creveti si 3-4 Spiral Horn.
Acvariul e plantat?
|
 |
|
|
Cred ca stiu la ce te referi da' ai destul?
Ca la cite Wabi Kusa ai ...
|
 |
|
|
Bine ca mi-a amintit Rodoselada. Am uitat sa postez schema plantarii. Iat-o :
|
 |
|
|
|
Merge sigur dar fii atent sa nu apara mucegai. Tine apa fix la nivelul substratului, fara exces.
In plus, eu am pulverizat zilnic plantele cu apa din acvarii.
|
 |
|
|
Ultima mi se pare cea mai tare. Un Nano Wabi kusa!
|
 |
|
|
|
In principiu, la un astfel de filtru, in momentul in care ii scade vizibil debitul, atunci trebuie curatat.
Nu trebuie sa-ti fie teama de acesta manopera. Scoti mediile de filtrare si le pui intr-o galeata cu apa din acvariu.
Curati bine buretii, pui totul la loc si umpli filtrul cu apa din acvariu. Apoi iti vezi de treaba cu schimbul de apa, cu
aspirarea substratului, etc.
|
 |
|
|
|
Opincarul, dar ce suprafata avea acvariul, ca sa ai o asa pierdere de apa?
|
 |
|
|
Salut!
Am trecut prin aceeasi experienta acum 20 de ani. Problema mucegaiului din incaperi (banuiesc ca la asta te referi) nu este legat, in primul rind, de umiditatea din aer ci de ventilatia
camerei. O buna ventilatie este primul pas ca sa scapi de mucegai. Apoi urmeaza umiditatea dar mai curind cred ca este vorba de umezeala din pereti, care poate sa provina si de la exterior, daca
peretii nu sunt bine izolati. Daca la interior ai avea o umiditate relativa de peste 60-65%, atunci ar trebui sa vezi condens prin unele locuri mai reci, de regula pe la colturi. In cele din urma, tot o
buna ventilare a incaperii te scapa si de acesasta problema. Un capac bine aplicat pe acvariu, cu citeva fante care sa permita aerarea, cu siguranta va mentine in acvariu multa din apa care nu se
va mai evapora, ci va condensa pe capac.
Uite cum arata capacul la un nano pe care il am la mansarda (am facut pozele acum, cu telefonul, dar sper ca se vede bine) :
Ar fi interesant de stiut ce suprafata are acvariul si cita apa pierzi din el intr-un anumit interval de timp. Daca valorile sunt mici (de ex 0,5 mp x 2-3 mm pe saptamina) atunci nu acvariul este
problema la tine.
Sanatate!
|
 |
|
|
|
Cu permisiunea colegului Rodoselada, va prezint eu primul
Wabi Kusa - Dutch Style by Silviu
Acvariu :
Dennerle Scapers 35 de litri
Lumina :
2 x 11 w Aqua Zonic cu brat flexibil
Substrat :
Dennerle Deponitmix
Nisip grunjos
Plant Growth Tropica Soil
Plantare :
In zona de prim plan :
- In centru, Hemianthus Callitrichoides Cuba
- Lateral stinga, Marsilea hirsuta
- Lateral dreapta, Microcanthemum Monte Carlo
In zona de mijloc, de la stinga la dreapta :
- Rotala Rotundifolia
- Altternanthera Mini
- Rotala Orange Juice
- Staurogyne Repens
- Pogostemon Helferi
In zona de fundal, de la stinga la dreapta :
- Hygrophyla Polisperma "Rosanervig"
- Pogostemon Erectus
- Ludwigia Rubens
Pentru sustinerea plantelor inalte, am comandat 16 baghete din sticla cu dimensiunile de 200 mm lungime si 7 mm diametru, cu colturile
rotunjite. Cu ele vreau sa fac un sistem de sustinere a plantelor, fixat pe o placa de lemn subtire, aceasta din urma fiind acoperita de substrat.
Practic va fi un stelaj din baghete de sticla, in forma de "scarita". Dupa citeva variante discutate cu Rodoselada, am ajuns amindoi la concluzia ca asta
ar fi solutia cea mai eleganta si mai discreta.
In total substratul va avea, in ordinea aplicarii straturilor : 0,5 cm + 1 cm + 4 cm.
Ca metoda de plantare, voi folosi plantarea "fir cu fir", pe cit imi permit plantele recoltate din acvarii. Am emotii mari cu Pogostemon Helferi,
nu-mi place cum arata in nano. Suplimentar, am comandat citeva plante in completarea celor pe care le am in diferitele acvarii (Rotala Orange
nu o am deloc asa ca am comandat 2 poturi). Am un prieten care vrea sa schimbe ceva prin acvariu asa ca am comandat eu plantele si in schimb
m-am "lipit" si de citeva Rotala si Pogostemon Erectus.
Programul de lumina : 10 ore pe zi.
Nu am discutat cu Rodoselada, dar eu voi merge pe varianta fara ventilatie si cu aditia de CO2 (Spray Tropica 60).
Sper ca nu mi-a scapat nimic.
|
 |
|
|
|
Din cite stiu, nu e nici o problema ca se ridica deasupra apei, e o planta de mlastina.
Sunt curios (poate incerci tu) daca la suprafata apei se dezvolta in sus sau se intinde.
|
 |
|
|