[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin
Forum Index » Profile for calin » Messages posted by calin
Message
Cam pana in acvariu de cati litri e eficient?Sau recomandat ia-o cum vrei?
Si in pretul asta, acvariile astea au numai sticla sau ce mai au??
thunderbird wrote:
in primul rand imi cer scuze pentru ca intervin pe topicul altcuiva, dar nu am vrut sa mai deschid unul pentru doua intrebari scurte:

1. Care e materialul cel mai indicat pentru un capac de acvariu?
2. Daca as dori sa confectionez un capac 80x30, cu 3 drosere electronice, la ce suma ar ajunge toata afacerea?
Multumesc pentru raspunsuri.


Raspund dupa mult timp, efectiv nu am mai intrat la sectiunea asta si doar de ceva vreme ce am mai intrat mai des pe Forum.Scuze ptr raspunsul intarziat.

1.Eu personal am folosit parchetul laminat si sunt foarte multumit.Nu pot spune ca e sigur cel mai bun,dar mie imi place foarte mult si cum iasa si nu a fost foarte scump.
2.Pai ar cam fii 3 bucati de parchet (dar iti mai ramane)asta nu e prea mult(e mai putin de 1mpatrat)-pana in 200.000
taiatul i-am dat aluia 100.000 ptr 2 capace.
Chit de montaj -130.000(in cazul tau 1 capac iti ramane mai mult de jumatate)
Daca pui 3 neoane poti folosi 2 drosele (sau 4 chiar neoane).Eu am gasit cu 120.000-1 buc
Starterele sunt ieftine cam 10.000buc
Iesi mai bine daca faci 2 sau mai multe capace odata
Bucuresteni ma asteptam sa-mi mai spune-ti una alta legat de problema asta :-) .Nu cred ca nu a-ti vazut minisera amintita.Cu ce impresii a-ti ramas.V-am spus ca eu am fost acolo acum vreo 20 de ani.
Va roooog!
Multumesc!
wrote:
Io vroiam sa zic ca nu ai lumina constanta din cauza unei saptamini ploioase sa zicem ....... Intr-o astfel de saptamina "intunecata" plantele vor avea un compartament diferit de cel dintr-o saptamina insorita, de aici cred ca apar problemele.


Ma ierti ca revin iara la natura, dar asta se intampla si in natura si se "descurca" plantutele.Si la o adica cred ca s-ar putea pune niste neoane deasupra ptr situatii din astea cum am mai vazut la unele acvarii fara capac (ca sa nu retina lumina) ci doar un schelet care tine reflectoarele si neoanele.

lazarginel wrote:

Lumina solara in zona Romaniei , are undeva pe la 40.000---- 50.000 de lux pe timp de vara
Iar la tropice poate ajunge pina la la 130 000 de lux in miezul zilei
Astea raportate la un acvariu de 400- 500 de litri este cam super de mult


Deci 1W/l este mult mai putin decat valorile astea pe care le-ai spus.Si legat de reducerea timpului de iluminat artificial cred ca toata lumea o considera binevenita in special cei cu acvarii mari care fac sa se adune factura...

Una este lumina solara sa zicem la un lac intins mii de tone de apa si alt efect va avea la un amarit de acvariu de 400 de litri
Oricum nimic nu se compara cu lumina naturala
Daca cineva i-si permite un acvariu de 15- 20 de tone de apa
E.... se schimba treaba

Am spus ca legat de supraincalzirea apei cred ca se poate rezolva cu sistem de aer conditionat in camera.Legat de stresul pestilor de lumina puternica cred ca ar trebui facute niste zone cu plante mai multe unde sa poata sta la umbra asta inseamna ca trebuie sa fie un acvariu mai mare...nu neparat cat ai zis
Va multumesc mult ptr raspunsuri.Aveam de mult in cap subiectul asta la un moment dat vroiam sa ma mut la casa dar cand vad cum se duce pretul cimentului... am s-o las balta.Am sa raman tot la acvariile mele relativ mici.Dar totusi curiozitatea ma macina.As fi vrut sa vad si o experienta cu un acvariu complet in lumina solara daca a incercat cineva.
Cei care a-ti fost la d-l Boloni sper ca i-am retinut bine numele sa ne spuna cum ii merg plantele si pestii?Sunt curios daca are si lumina artificiala.
Va multumesc mult ptr raspunsuri. :-)
Porcu wrote:
Marea problema pe care o vad io e ca nu poti controla intensitatea luminii naturale, nu poti avea acea constanta a iluminatului necesara unui acvariu.


Da cred ca ai zis foarte bine.Adica cred ca cu algele lupti cumva -prin metodele clasice- pastrarea unui echilibru chimic al apei ,schimburi de apa dese ,popularea cu consumatori de alge (creveti,neritine,SAE etc).

Dar ca sa poti avea constanta lumina trebuie sa pui acvariiul undeva gen terasa, sau cum am spus ca am vazut la Deva o camera care sa aiba luminatoare sus in tavan, astfel ca lumina sa bata toata ziua astfel incat lumina sa aiba un flux cat de cat constant.
S-ar putea sa apara o supraincalzire, dar in zi de azi nu mai e ceva fantastic sa ai aer conditionat in casa ca sa pastrezi temperatura camerei la o anumita valoare.
Tin minte ca am fost in Bucuresti (era inainte de 90)undeva nu departe de podul Grant(la un moment dat v-am auzit vorbind de domnul ala-nu mai stiu exact dar parca il chema Boloni)si omul avea lipit de casa ca un fel de minisera plina cu acvarii -eram in trecere si nu s-a suparat ca am cascat ochii oarecare timp la acvariile lui)si parca retin ca avea plante destul de frumoase.
Dar cred ca cu luminatoare in tavan fluxul luminos este mai constant decat la o terasa inchisa cu sticla.


Filipica wroteaca vrei sa experimentezi poti incerca, insa oferindu-le conditiile din natura plantele vor arata, se vor comporta ca si acolo


Pai daca ar arata ca in natura ar fi bine :-) .Eu cred ca tocmai asta incercam sa facem sa aducem un colt de natura cat mai autentic in casa.
Vad ca ai in amandoua acvariile "bile" de Cladophora am citit ca ajuta in lupta cu algele.
crstn_savu@
si pentru ca prefer sa nu las sindromul "multe acvarii" sa ma atinga


Imi place cum pui problema!!!E bine daca te poti controla in directia asta .Nu esti inca "incurabil"!!! :-)
Mi-ar fi placut sa fi trecut printr-o experienta anume legat de problema pusa ca sa ne-o impartasesti si noua, dar oricum iti multumesc ptr raspuns.

fipilica@
Nu este prea puternica lumina la amiaza ?Nu ai incercat sa faci o pauza de cateva ore?Sau neavand probleme serioase cu algele nu a fost nevoie sa schimbi timpi prizei programabile?Deci se poate!!! Ca populare ,ce pesti ai pe acolo!Si plante!
Multumesc ptr raspuns.
Am avut mai de mult in cap sa deschid un topic despre lumina solara .Am vrut sa fac un acvariu mai mare care sa il pun pe perioada verii sub o terasa pe care o am la tara dar din lipsa acuta de timp s-a amanat pe alta data.
In Deva prin 1993 am fost la un tip mare crescator de pesti (statea prin Ceangai care e din Deva ) avea o camera plina de acvarii iar prin tavan avea niste luminatoare astfel ca nu prea avea nevoie de lumina artificiala.MA rog la un moment dat asta era visul meu daca m-as muta la casa niste acvariii asa mai babane, ca nu mai am grija vecinului de jos! si lumina la greu ca sa nu mai duc grija facturii la curent.
As vrea sa ne impartasim din experienta anilor legat de probelma asta.Cum am reusit sau nu !Cu lumina direct sau indirect -o camera cu ferestre mari sau luminatoare cum am amintit mai sus.
Doua din intamplarile mele:
1.Acvariu de 25 l pesti guppy si plante putine de filtru nu putea fi vorba (1984) lumina batea vreo 3 ore direct in acvariu .Treaba s-a terminta ca acvariul s-a facut verde,a inceput cu o zona inverzita si apoi toata apa s-a inverzit si a trebuit sa schimb toata apa.
2.O experienta oarecum reusita dupa mesele era aprox 3-4 ore in lumina solara dupa masa (acvariu indreptat spre vest).Acvariu 45l.Ma rog plantele erau relativ modeste inca nu aveam filtrare (era inainte sa dau de forumul asta care m-a dus cu acvaristica in alta lume :-) ).Apa nu s-a inverzit aveam schimburi periodice .

Ma rog as vrea niste cazuri de-ale voastre unele duse chiar la limita adica numai cu lumina solara fara lumina artificiala,daca a-ti avut asa situatie.Multumesc
Astept cu nerabdare raspunsurile voastre
arnoldx wrote:
A dus ceva munca de lamurire pana ma convins dar intr-un sfarsit a reusit.


Asta da nevasta!Ha!Ha !Mi-ar placea si mie faza asta sa zica :"Te rog mult nu te lasa ,Te rog mult!" si eu suparat sa zic:" Nu ma las cu conditia sa mai fac 2 de 300 litri!!"
Si eu amaru meu deabia am convins-o ptr rastelul meu de vreo 600litri!
Dupa cum vad ca dai tot ce ai pe acolo, parca ma bate gandul ca te lasi de tot de hobby-ul asta frumusel??
Uite aici un topic legat de intrebarile tale legate de intaritoare:
detalii constructive intaritoare

Sebandras wrote:
sticla sa o dau la slefuit (18 lei/m) sau nu
mersi


Nu inteleg ce sa slefuiesti la ea??vad ca e scris de 2 ori .../m ,deci metru liniar??Te referi la cant ??Nu cumva sa slefuiesti cantul ,lipirea va fi de slaba calitate.Intradevar trebuie sa fii cu bagare de seama cand duci sticlele catre casa dar canturile sa nu le slefuiesti caci vei avea probleme cu calitatea lipiturilor.
Succces
Iata aici si o schema ptr montat tuburi :
schema montaj tuburi

Schema de sus este ptr cazul cand tubul si balastul au aceeasi putere,de asemenea si ptr cazul neoanelor de 30 W iar bobina(balastul)are 36 W.
Iar cea de jos este ptr cazul cand avem 2 neoane de 18W iar bobina este de 36 W.

P.S.Rugaminte catre moderatori .Avand in vedere ca nu mai putem reedita mesajele ,va rog ca cele doua linkuri din mesajul anterior sa le reactualizati (le-am mutat din directorul Calin in dir Capac-le pusesem gresit) .
Multumesc :-)
Am incercat sa-ti trimit pozele grammy dar nu ai adresa de mail.Ti le-am pus aici .
Capac 90x40-detalii

Capac 90x40

Le-am trimis cu intarziere(desi le-am facut de o saptamana) ,am fost cam ocupat.Daca ai intrebari am sa-ti raspund. :-)
Asa arata dulia nemontata:Dulie

Datorita faptului ca dulia se prinde cu numai un surub de capac a trebuit sa o fixez(ptr a nu se invarti) prin intermediul acelei bucati de vreo 2 cm latime de Parchet laminat pe care am pus-o in spatele duliilor astfel incat se tine o distanta constanta intre ele(dulii)
Detaliu fixare dulii

Pe mijloc o intaritura din PAL de 3 cm latime:Intaritura mijloc

In partea cealalta montate starterele pe intaritura cealalta..Cablurile de asemenea sunt prinse cu niste cleme de plastic, prinse de capac tot cu Kit de montaj.
dtaliu lateral
Nu sunt multumit de fire la capacul asta ,dar la capacele astea doua care le fac acum vreau sa le pun firele frumos prin lateral .Oricum daca tot ma apuc de capitolul capace am sa schimb asa cum trebuie firele de curent si la capacul asta, si am sa pun niste reflectoare de lumina in locul foliei de aluminiu.

Cam astea ar fi in mare unele detalii de constructie. :-)
Luni sau marti sper sa va trimit desenele de capac.Numai bine!
Nu mi-a spus nimeni nimic de un material izolant bun altul decat azbestul.Si sa nu fie de grosime mare ...
grammy wrote:
Domnule Calin am si eu cateva intrebari:
1. capacul este facut din pal? in caz ca este din parchet laminat cum l-ati imbinat ca sa stea?
2.in cazul in care este din pal..l-ati lipit cu adeziv din cate am inteles insa am vazut ca faceti referire si la un KIt de montaj care ar fi mai bun, intrebarea este in ce consta KIT-ul de montaj?
3. puteti sa imi trimiteti cateva poze cu el realizat? sa vad cum a-ti prins startere-le si duliile pentru neon.
4.intre neon si apa mai exista inca un geam (ma gandesc ca ar fi mereu umed in zona neoanelor putand fi pericol de elctrocutare.
Va multumesc si am sa va mai deranjez in caz ca maiam nevoie de sfaturi


Nu este nici un deranj, chiar ma bucur ca pot ajuta pe cineva caci este un capac de care sunt foarte multumit.
1.Capacul este facut din parchet laminat nu din PAL.

Era cat pe aici ca sa-l fac pe primul din PAL dar am avut noroc ca m-au refuzat cei de la o firma de mobila .De ce in primul rand ca era mai greu din cate imi aduc aminte parca are grosime de 16-18 mm ceea ce rezulta si greutate dubla(cred ca densitatile sunt apropiate)avand in vedere ca parchetul laminat este de 8 mm grosime.
Legat de imbinari toate imbinarile sunt facute cu KIT DE MONTAJ (deci este un adeziv excelent ptr orice tip de materiale ...sau aproape toate...ma rog la lemn este super de bun o rezistenta excelenta.Desi primul capac este facut de mai bine de 3 ani si il dau uneori si de 3 ori/saptamana jos (nu am evacuare automata a apei)capacul este extrem de rigid si lipiturile de buna calitate.O sa va dau niste detalii(poze) zilele care urmeaza .
Capacul are un raport Greutate/rigiditate excelent.Si credeti-ma la o marime de 105x50 cred ca il manevram mult mai greu daca era din ceva mai gros, mai ales ca locul pe unde il scot este destul de stramt(acvariiile sunt la etajul 2 dintr-un rastel de 3 etaje).

2.La orice magazin unde gasiti silicon sanitar veti gasi si Kit de montaj.Ca ambalare este identic cu siliconul doar ca are alta eticheta(si mie mi-a fost recomandat de cineva care il mai foloseste in constructii).Ca folosire il folositi tot pistol din acela ca la silicon,care se cumpara tot de acolo.
Mare avantaj nu mai e nevoie de cuie. :-)

3.Am sa va arat niste poze cu starterele si duliile ,dar avand in vedere ca la partea electrica nu sunt prea multumit de el(cablaj) fiind primul capac realizat am sa va arat poze cu un corp de iluminat cu 2 neoane .

4.Am taiat si eu sticla dar nu o folosesc desi uneori cred ca ar fi utila.M-am trezit cu un Neon in acvariul de zebre (capacul e folosit la 2 acvarii alaturate unul de 120l celalalt 135 l).Ptr a nu avea probleme capacul cu umezeala, am dat 3 straturi de "Lac de barci" firma Kober avea produsul asta.
Legat de pericolul de electrocutare daca crede-ti ca e mai sigur puteti pune sticla intre neoane si apa.

Daca va hotarati ptr un capac de stilul acesta am sa incerc sa va ajut cu niste desene dar trebuie sa-mi dati exact dimensiunea lungimi si latimi acvariului ,eventul lungimea grupului de acvarii daca sunt mai multe una langa alta.Am sa vi le trimit pe Pm sau adresa personala .
Vi le trimit JPEG-uri asa ca veti putea sa le vizualizati cu orice viewer de poze. :-)
Multumesc ptr indrumare Fipilica.
De aratat arata bine suporturile de la adresa mentionata,dar intradevar preturile...
Ma intreb daca ai un acvariu care nu are niste dimensiuni traditionale de ex lungime de 70 cm(sau 62 sau 58cm) ,ai o anumita marja de reglaj pe lungime a suportului... sau ajungi iara la DIY sa ii faci ceva ca sa stea pe marginea acvariului.
Nu prea v-a pasionat subiectul ... dar eu tot o sa va dau niste detalii cui este interesat sa faca DIY.
De lipit l-am lipit pe cel vechi(si la fel am sa fac si cu asta)cu KIt de montaj este foarte bun, dar este un pic mai greu de lucrat cu el decat cu silicon dar cand e gata...
Nu e nevoie sa pune-ti corpuri de iluminat intregi in el (nu stiu daca a-ti observat am dat inaltimea totala a capacului doar de 9.5+0.8=10.3cm)am pus doar duliile de la neon si starterele prinse pe capac (si iesiti si mai ieftin :-) )
Nu mai stiu link-ul catre cum sa pui o adresa in care sa scrii ceva mai scurt decat adresa aia lungaa....
Da sunt de acord cu ce spui tu , dar am acum la 2 acvarii apropiate (un singur capac)bobinele puse intr-un suport puse la etajul de sub acvarii(ca la acelsi etaj nu aveam unde nici macar deasupra nu e loc ) si e enervant sa scot de fiecare data cand vreau sa iau capacul jos stecherele cu firele aferente.
Deci m-am gandit la solutia asta ca sa umblu mai usor cand iau capacul jos.Dar ma gandesc sa le fac suport la bobine de cativa cm (sa nu stea direct pe capac si dedesubt sa pun ceva material termoizolant ,intrebobine si capac.Numai ca nu stiu ce as gasi ,caci varianta mai veche cu azbestul a cazut,ca azbestul nu e sanatos.
Am avut probleme cu poza aia cu detaliile ca nu deschidea dar acum merge:
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=random&cat=10635&pos=-6422
 
Forum Index » Profile for calin » Messages posted by calin
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com