| Message |
|
|
Humbert wrote:
...de altfel, la multe acvarii plantate nici nu e indicat schimbul de apa la picatura - adica depinde de ce apa ai la robinet. nu vei putea modifica niciodata parametrii apei, deci nu mai are rost sa fertilizezi, nici macar cu CO2.
Nu am facut teste la apa de la robinet dar tocmai asta e, eu nu vreau sa modific parametrii apei de la robinet, ba din contra vreau sa-i mentin cat mai constanti (cu exceptia clorului), am incercat mai multe scheme de fertilizare dar cu niciuna nu am observat o crestere a plntelor ca cea de dupa schimbul de apa.
|
 |
|
|
|
Studiaza cu atentie pestisorul si confrunta ce vezi cu bolile descrise in link-ul postat de @Virj.
Intre timp mergi si cumpara un acvariu 10-15-20 litri si un filtru mic, pune substrat pietris granulatie 3-5 mm, plante daca-ti plac poti gasi la preturi decente aici la "vanzari", ca decor poti pune ce vrei dar cel mai indicat ar fi ceva natural.
Citeste "Ghidul incepatorului" si "Ciclul azotului", ciclarea unui acvariu nu are legatura cu sistemul respirator al vietatilor din acvariu si este OBLIGATORIE pentru a sustine in conditii optime vietuitoarele din acvariu, in acest fel eliminandu-se amoniacul si nitritii rezultati din excrementele pestilor.
Incearca sa hranesti pestele cu mancare diversificata, nu doar un singur fel, cel mai indicata ar fi si de 2-3 ori pe saptamana hrana vie.
Nu te mai increde in tot ce-ti indica vanzatorii din pet-shop. Multi dintre ei nici nu au cunostinte minime despre acvaristica si sunt in primul rand interesati sa-si vanda marfa.
|
 |
|
|
|
Am un acvariu de 120 l net plantat mediu, fac scimbul de apa cam 30% odata pe saptamana si fertilizez zilnic micro si macro, dar am observat ca plantelor le merge foarte bine in urmatoarele 2-3 zile dupa schimbul de apa, chiar mai bine decat atunci cand fertilizez si chiar daca nu fertilizez deloc in aceste 2-3 zile. In cazul asta m-am gandit ca cea mai eficienta metoda de fertilizare ar fi un schimb de apa la picatura. Acum vine si problema, daca fac schimb de apa la picatura cum elimin clorul din apa fara sa elimin si substantele folositoare plantelor?
|
 |
|
|
|
In primul rand vreau sa-ti spun ca pestii nu se tin in boluri, nu ne-ai zis de cand ai pestele, cat de des si in ce cantitate schimbi apa din bol, daca lasi apa la declorinat inaine de schimb si mai ales daca ai facut ciclarea acelui bol, ma indoiesc sa o fi putut face asa cum trebuie avand in vedere ca nu ai nici filtru nici vreun fel de substrat.
|
 |
|
|
Nu am rabdare sa citesc tot thread-ul, nu-mi sare-n ochi lungimea acvariului poti incerca cu lampi PL-L, sunt mai scurte si dau lumina cam cat un neon de lungime dubla. De fapt este tot un tub de neon dar ''frant'' la mijloc.
Arunca un ochi aici: http://iluminat-special.ro/advanced_search_result.php?keywords=pl-l&language=romanian&only_products_on_stock=0&order_by=`p`.`products_price
|
 |
|
|
La Rotala rotundifolia cresterea inclinata este intradevar un semn ca ii merge bine, mai ales dpdv al iluminarii, la asta nu stiu, bine-ar fi sa fie la fel  !
|
 |
|
|
Tot sapand m-am lamurit, respectivul drosser aprinde doar 3 sau 4 tuburi, in pdf sunt schemele de legare pentru ambele variante. Drosserele electronice pentru mai multe tuburi aprind doar atatea tuburi pentru cate sunt facute, nici mai multe nici mai putine, tot in urma sapatului am aflat si asta  .
|
 |
|
|
scificuss wrote:Nu conteaza firma producatoare, sunt standarde. Numai sa respecti puterea si tipul de tub deservit, adica t5 sau t8, ca sunt si altele pe langa acestea.
Nu m-am referit la firma producatoare, balastul este pentru 3 sau 4 tuburi (HF-Basic TLD/PLL ?i HF-Performer
TLD miniaturizat?),tuburile Philips TLD sunt T8 din cate stiu, eu vreau sa folosesc pentru moment un singur tub (fluora) care este tot T8. Si nu stiu cum l-as putea lega, in link-ul din post-tul de mai sus sunt specificatiile drosserului si schema de legare pentru 3 si 4 tuburi. Intrebarea este cum/daca pot sa leg un singur tub la acel drosser?
|
 |
|
|
Ma intereseaza daca pot sa folosesc acest drosser: http://iluminat-special.ro//pdf_files/hf_performer_3_418_tl_d_eii_220_240v_50_60hz.pdf
la un singur neon osram fluora de 18 w. Am ales aceasta varianta in vederea achizitonarii in viitor a inca 3 neoane 830+865, deocamdata am 3 becuri economice Philips pe care le folosec cu succes, cand vor da primul semn de oboseala trec la neoane si nu vreau sa dau banii pe 4 drossere.
Multumesc!
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
visiniu wrote:.. Oare popularitatea lor sa fi scazut in randul acvaristilor?
Aceeasi intrebare ma framanta si pe mine, nu am prea vazut crescatori (nu ma refer la pet-shop-uri) care sa se inghesuie cu reproducerea acestor pestisori extraordinari, iar cei care ii mai cresc ii vand la preturi apropiate de cele din magazine. Eu cel putin in zona mea (Oltenia) de un an de cand sunt indragostit de ei nu am gasit nici sa dau cu tunul. Poate unul din colegii de mai sus ne lamureste dilema, mi-e greu sa cred ca nu exista intres din partea pasionatilor de acvaristica, daca-i asa.... mare pacat  .
|
 |
|
|
|
Ca sa ne multumesti pe toti, fa-ne un filmulet cu aparatul de filmat fixat in fata acvariului, incearca sa prinzi in cadru tot acvariul si inlatura orice sursa de lumina in afara de iluminatul acvariului.
Multumesc!
|
 |
|
|
|
Cred ca am asteptat destul ca sa primesti laudele celor mai experimentati. Dupa parerea mea acest acvariu este printre putinele care intradevar seamana cu un colt din natura, cred ca acesta ar trebui sa fie scopul suprem in acvaristica.
Felicitari!
|
 |
|
|
|
Poti cumva sa trimiti si prin posta? Platesc bineinteles transportul si deranjul.
Multumesc!
|
 |
|
|
Am comandat de curand de pe net o cultura de white worms (Enchytraeus albidus) pentru pestii mei, mai exact guppy, cory paleatus albino si betta (nu dati cu pietre ca betta-nul e in alt acvariu  ). Din ce am citit am inteles ca sunt foarte nutritivi si stimuleaza reproductia, eu nu urmaresc sa inmultesc pesti ci doar sa-i mentin sanatosi pe cei pe care ii am dar nu prea stiu cum se administreaza. Trebuie aplicat vreun tratament inainte de a hrani pestii cu ei sau pur si simplu se scot din cultura si se dau pestilor?
Multumesc!
|
 |
|
|
Coloritul este influentat in mare masura si de alimentatia femelei in perioada de gestatie. Din experienta proprie spun ca hrana vie servita femelei in aceasta perioada ajuta (chiar foarte mult) la coloritul puilor. Am hranit femela ge guppy cu rostocute  si am obtinut niste culori foarte frumoase la pui.
|
 |
|
|
|
Sfatul meu este sa incepi cu un betta, bineinteles dupa ce vei scapa de toti locatarii actuali. Guppy sunt indicati pentru incepatori dar nu pentru un acvariu asa mic, in scurt timp se vor inmulti exponential si vei avea iarasi probleme chiar mai mari.
|
 |
|
|
|
Sunt fortat sa folosesc aceasta varianta pentru ca acvariul va fi pozitionat intr-un colt al camerei (unicul loc disponibil) langa o biblioteca lunga de 3 metri si plina ochi cu carti, deci imposibil de mutat. Ca urmare singurul loc disponibil pentru turul si returul filtrului ar fi prin fata acvariului.
|
 |
|
|
trafic_intens wrote:Piatra...nu stiu daca este calcaroasa, trebuie sa-i fac testul.
Bazinul are 40x25x25.
Inainte de a aduce locatarii in acvariu verifica piatra, scoate-o din acvariu si pune otet pe ea, daca fierbe e calcaroasa si nu merge decat cu ciclide africane (ceea ce nu e cazul  ).
|
 |
|
|
Ca sa fiu inteles mai bine atasez o si schita in spatiu cu proiectul meu:
http://img64.imageshack.us/f/clipboard01oc.jpg/
|
 |
|
|