[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Acum am vorbit cu un tip cu care facem noi materialele publicitare (cutii, afise, materiale de prezentare) si ii trimit fisierele cu ce vrei tu. Mi-a spus ca imi da o oferta. Ma intreba de grosime si i-am spus cat de lung poate sa fie cat de gros In mail te trec si pe tine, ii dau datele tale de contact si la liber negocierile directe...
koala wrote:Intrebare (in special pentru Dragos):

- Tinand cont ca am demontat toata rama si toata lemnaria, pot sa lipesc cutia exterioara CHIAR peste cutia interioara?... adica, fata-n fata, "potrivite" muchie pe muchie?
- Stii ca noi ne gandisem ca decalam cutia exterioara cu 3 cm spre dreapta, din cauza ramei de lemn... acu' le-am dat jos, asa ca pot face ce vreau .

Daca iti mai aduci aminte (si se pare ca nu ) noi am discutat ca trebuie sa-l intrebi pe tamplar care este latimea minima la care el poate taia si cantui verticala din stanga... De la acea dimensiune +5mm pleci cu cutia exterioara.
@Bita: orice informatie utila si pentru altii este binevenita. In decursul topicului am pus mai multe intrebari la care inca nu am primit raspunsuri - este o alta zona care merita acoperita... iar proiectul tau prezinta-l si sigur mai are cineva de invatat cate ceva

Sa revenim la comportamentul plantelor. Plantele au o crestere mai buna daca cu 1-2 ore inainte de intuneric lumina este “calda” – apusul de soare - si mai mult s-a descoperit ca influenta cea mai mare o are lumina din zona extrema a zonei rosii spre infra-rosu. Aceasta informatie am gasit-o si in alte locuri dar nu avea nume decat intr-un loc unde l-au numit efectul Afterburn asa ca am pastrat aceasta denumire in continuare.
Se pare ca plantele asteapta acest semnal de “culcare” si sa treaca la regimul de somn/pauza. Aceasta lumina din zona indepartata a rosului (care iese din spectrul vizibil) nu are niciun aport in fotosinteza si cu toate astea randamentul de crestere a fost substantial daca s-a oferit aceasta perioada de iluminare speciala. Aceasta lumina nu trebuie totusi confundata cu radiatiile infrarosu care sunt incepand din zona 780nm. Zona care ne intereseaza este inzona 670-740nm – lumina cunoscuta ca fiind Far-Red (rosu-indepartat).
Acest fenomen este deosebit de efectul Emerson de care v-am vorbit in posturile anterioare.

Deja informatiile de pana acum ne conduc la concluzia ca in decursul a milioane de ani plantele s-au adaptat unui ciclu diurn. Astfel dimineata trebuie sa avem lumina de intensitate redusa si mai bogata in UV (rasaritul), spre seara scade intensitatea luminii odata cu cresterea cantitatii de Rosu-indepartat (apusul). In cursul zilei trebuie o combinatie de Rosu (Red+Deep-Red) si Albastru (Blue+Royal Blue) asezonat cu un pic de verde (am mai spus de ce). Si raportul dintre ele variaza in functie de ora din zi si anotimp si ce ne dorim – sa creasca planta in inaltime, sa creasca masa plantei si mai indesata, sistemul radicular, etc.
Ce faceam noi pana acum era sa variem doar intensitatea luminoasa. Dispersia spectrala insa era aceiasi pe tot parcursul zilei. Cel mult diferea putin prin punerea pe cele 2 canale, tuburi de neon diferite. De obicei spuneam ca mai mult e mai bine... ceea ce nu intotdeauna este si corect

Alte evolutii ale proiectului:
- Am testat popnituri de aluminiu si cupru care pot fi o alternativa de prindere a placutelor cu LED-uri si in mod cert le voi utiliza la realizarea radiatorului si al carcasei;
- am cumparat o pasla noua pentru lustruirea radiatorului;
- nu am gasit un port tarod care sa "prinda" tarozi cu capatul subtire (2mm) - mai cautam, azi am fost in 3 magazine si nu aveau
- sunt pe cale sa rezolv destul de elegant problema saibelor izolatoare pentru prinderea placutelor cu LED-uri: se gasesc placute de mica pentru prinderea tranzistoarelor de putere si a altor componente de radiatoare. Cu doua preducele (de 6mm - o am si de 3mm) se pot realiza saibe care si izoleaza electric dar si transmit caldura.
- am gasit si am cumparat conductori plini de 0,6mmp
- am mai comandat o serie de LED-uri din Europa din gama Osram. Sunt din gama OSRAM Oslon SSL 80 care au lentila pe led si au unghiul de iluminare de 80 grade deci nu mai necesita alte lentile aditionale. Cu toate ca sunt un pic mai scumpe decat cele de la StevesLeds per total pot iesi mai ieftin deoarece nu mai trebuie lentile suplimentare, transportul este mult mai ieftin si nu se mai plateste TVA... Osramul era una din cele doua firme care se pare ca fac cele mai reusite LED-uri colorate, cealalta fiind Philips Luxeon (Cree-ul sunt buni in lumina alba).
- realizarea partii de dimare este inca in ceata dar cu sanse de rezolvare
- inca mai studiez partea de racire/radiator/corp lampa - toate sunt legate. radiatoarele pline si masive sunt o solutie insa nu este eleganta si pentru o lampa de 130x45cm ar fi cam 15kg de aluminiu Ma gandesc sa utilizez o placa de aluminiu (de 2-3mm) de care sa prind LED-urile si deasupra sa prind cu popnituri aripioare subtiri de aluminiu pentru a mari suprafata de racire - o idee buna ne-a dat-o Lucian (cel cu multi de 7 ) - profil de aluminiu de la sinele sistemului de usi glisante (un profil cu 4 aripiore de 6cm latime si 2cm inaltime, care este in jur de 40 lei/2m) de care sunt aproape convins ca nu "tine" singur puterea preconizata de mine (inca un lucru care trebuie studiat).

Nu am precizat: la orice prelucrare prin aschiere a aluminiului (gaurire, filetare) umectati sculele cu gaz (motorina) pentru ca aluminiul sa nu adere la scula. Nu se pune mult, o carpa umeda este de ajuns...
Nu te mai gandi - faci mai gros sub cutia interioara si in fata si subtiezi in jos, cu iesituri platforma bineinteles
Sunt putine plante care sa se piarda dupa un drum de 40 de minute la frig... Totul este sa nu inghete, in rest nu ai probleme cu ele. Daca ai 1-2 litri de apa la 24-25 grade nu le scade asa de repede temperatura (nici in congelator nu iti ingheta un ibric de apa intr-o ora )
Vara dupa tunsoare, daca nu duceam plantele in 24 de ore incepeau sa se borseasca (puse intr-o galeata cu apa). Iarna, tot pe balcon, tot in galeata cu apa, la 4-7 grade cat am pe balcon stau si 3-4 zile (ele intra intr-o stare de "hibernare"). Bineinteles ca sunt si plante mai sensibile...
Dragos e offline... Topicul s-a dus de suflet... Ma duc sa ma culc si eu ca altfel cine stie ce reactie mai inventam si saracim bugetul de stat pentru ca va trebui sa ne plateasca deplasarea sa ne ridicam premiul Nobel pentru contributia la dezvoltarea teoriei cuantice a spraybarului subatomic (nu mai spun si restul denumirii pentru ca nu vreau ca agenturili sa ne cunoasca varinata de cercetare)
Oricum in laboratoare se produce un avatar pe cinste
kirucd wrote:Lucian o sa o fac si pe aia, cu o camera GoPro
Deocamdata mi-am dat seama ca eu "rulez" dupa ora Greenwich asa ca mai
am un pic pina la ora 24:00

Astept sa se limpezeasca apa aparatul e pregatit.

Mi-am mai pus un pahar de vin si astept
Ideea a fost de a utiliza surse de emergie respectiv caldura existente pe care nu platesti in plus. Asa puneam pe traseu un incalzitor si problema era rezolvata.
Dragos eu zic sa faci o poza din perspectiva pestilor: ce vad ei
mai copii stau eu la bloc comunist (cum sta 99% din tara ca dupa rebeliune nu prea ne-am mai dat in vant cu constructiile, ca e scumpe) da' am un calorifer de 2 m (ce vedeti nu este nici jumate de calorifer - 26 elementi ca cica stau la parter si vine frigul de jos). Daca dau pe 3 la termostat fac 26 de grade in camera. Pai eu nu m-am luat dupa toti copii care si-au scos caloriferele de fonta si le-au inlocuit cu table de doi lei si acum se plang ca nu fac caldura Cine si-a pus aluminiu este mai castigat

Referitor la solutia cu furtunul infasurat de calorifer trebuie sa luati in calcul ca randamentul este foarte mic si eu am intrebuintat doar pentru zona de calorifer 15m de furtun si trebuia sa iau dublu...
Crezi ca Dragos pregateste poze 3D

Foarte frumos si... spectaculos
Ca sa completam cu informatii acest topic, am sa va spun cum am rezolvat problema apei prea reci care vine acum iarna prin instalatia de schimb de apa. Aveam o mare problema de cand au venit gerurile intrucat eu am instalatia de filtrare in balcon unde este in jur de 2-4 grade... Debitul la care puteam sa dau drumul la schimbul de apa era foarte mic, altfel aveam probleme cu temperatura apei in acvariu.
Pentru a rezolva aceasta problema am luat furtun de 4/6mm de la instalatiile de osmoza si l-am infasurat pe calorifer dupa care l-am dus la acvariu. Mai multe explicatii in afara de poza de mai jos cred ca nu mai sunt necesare
No pb cu taria. Am fost consemnat langa nepoti
Cel mai mult ma bucur ca se misca treaba.
Foarte frumosi!
Este o latura a acvaristicii care in ultima vreme a capatat o dezvoltare foarte mare. Imi imaginez ca stai rau cu timpul dar daca vrem sa vedem cat mai multi colegi cu aceste frumuseti in acvarii, ei ar trebui educati. Niste povesti despre mediu, hrana, ingrijire ar ajuta mult la dezvoltarea acestei laturi a acvaristicii
Userului adrian.emil i s-a ridicat sanctiunea.
Lucian wrote:Userul omuletz va sta pe bara o perioada pentru ca a ignorat in mod repetat regulamentele si atentionarile Administratorilor:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27606.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27379.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24746.page

Lucian wrote:Userului omuletz i s-a ridicat sanctiunea.

In cazul in care continua sa nu respecte regulamentele, cu parere de rau, ne va parasi definitiv.

Deoarece continua sa ne sfideze (vezi http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28002.page#p226487) il invitam sa-si faca vanzarile in alta parte (oricum nu vroia sa faca decat comert si nu a avut nicio contributie).
Shubi wrote:de pe orice forum....?, c-as avea ceva idei )

Si noi ... lucram la asta
Nu stiu ce se asteapta altii sa vada, dar eu ii anunt ca la fel de usor putem schimba orice avatar, al oricui
Bine ai venit si nu cred ca este o noutate daca iti spun: o poza face cat 1000 de cuvinte!
si LISTELE

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: