Avansam sau in cel mai rau caz facem pasi laterali
Astazi am fost in vizita de lucru la atelierul unde isi face Ricardo backgroundul. Acolo a sosit komacell-ul lui dar si placa mea de aluminiu 2mm
Din vorba in vorba cu Radu am achizitionat si o sursa MeanWell 48V-350W - 7,3A. Ajuns la birou si facand calculele cum trebuie mi-am dat seama ca am nevoi de doau asa ca am arestat si a doua sursa de la Radu. Tot de la el am imprumutat un montaj de dimare pentru testele cu LED-urile luate pana acum. Multam
Pare mult insa pentru o functionare corecta a led-urilor de putere iese un pic de diferit decat tensiunea ori curentul si caut o sursa de puterea aia

si sa vedem de ce:
In dimensionarea unei instalatii cu LED-uri se pleaca de la necesarul de lumine, etc. Am vorbit de ne-am plictisit de asta. Odata stabilite LED-urile acestea trebuiesc grupate pe culori si/sau canale de dimare si pe curentul de alimentare.
Pentru a mari durata de viata a unui LED si pentru a evita necesitatia unei ventilatii puternice, se alege un curent mai mic decat curentul maxim dat in fisa ledului. Spre exemplu daca un LED este dat in catalog cu 1000mA se poate alimenta la 700-800mA. Aceasta subalimentare va reduce si fluxul luminos.
LED-urile cand se incalzesc intra intr-un regim tranzitoriu in care ii scade rezistenta interna si deci creste curentul absorbit => se poate supraincalzi si se arde. Din aceasta cauza led-urile se alimenteaza prin niste montaje electronice numite "Drivere" care furnizeaza un curent constant de o valoare prestabilita (300mA, 500mA, 700mA, etc). La curentul ales de noi LED-urile au o tensiune specifica (se gaseste in cataloagele LED-urilor). O alta caracteristica a acestor Drivere este Tensiunea de intrare si iesire, valori maxime si minime - spre exemplu VinMin=2V, VinMax=52V; VoutMin=5V, VoutMax=48V, I=700mA. Vom vedea unde intervin aceste caracteristici.
Driverele trebuiesc alimentate de la reteaua 220V printr-o sursa de tensiune constanta. Acestea au la iesire o tensiune prestabilita constanta si un curent de iesire de la ~zero la o valoare maxima. Tensiunea de iesire nu trebuie sa fie mai mare decat tensiunea maxima acceptata de driverele de curent constant (VinMax de mai sus). De la o sursa se pot alimenta mai multe Drivere. Curentul absorbit de Drivere trebuie sa fie mai mic decat curentul maxim pe care poate sa il dea sursa. Ei si aici vine pacaleala daca nu calculati bine
Led-urile de putere se leaga in serie. Tensiunea de alimentare a unei serii se calculeaza insumand tensiunea fiecarui led din serie la curentul de lucru ales. Suma acestor tensiuni la care se mai adauga 3V trebuie sa fie mai mica decat tensiunea maxima a Driver-ului si/sau mai mare decat tensiunea minima a Driverului. Daca suma tensiuniunilor este mai mare sirul de led-uri se imparte in mai multe siruri pentru a fi alimentate din mai multe drivere. Daca tensiunea este mai mica si nu exista alta cale de evitare a acestei situatii (punerea altor LED-uri de alta culoare, etc.) se pune o rezistenta calculata sa dea caderea de tensiune necesara. Calculul rezistentei este foarte simplu: avem nevoie de o cadere de tensiune de 5V pentru a putea depasi pragul minim al driverului, aceste functioneaza la 0,7A => din formula clasica U=R*I => R=U/I=5 / 0,7 = 7,14 ohmi si alegem prima rezistenta cu valoarea mai mare decat cea calculata, spre exemplu 7,5 ohmi. Puterea disipata va fi P=U*I=R*I^2=7,5*0,7=5,25W se alege o gama de rezistenta care disipa o putere mai mare cu 50% decat cea calculata, deci in cazul nostru din gama 9-10W... Este de evitat deoarece scade randamentul instalatiei noi transformand in caldura acea diferenta de tensiune...
Insumand curentul "cerut" de drivere am ajuns la concluzia ca era > 10A fata de cei 7,3A cat putea debita o sursa si de aici necesitatea de a lua 2 surse...
Exista si dispozitive speciale care insumeaza sursa si driverul si se alimenteaza la 220V si scot un curent constant la o tensiune maxima de iesire. Am dat exemplele astea prin posturile de la inceput si am aratat ca cea mai economica solutie este cea cu sursa si drivere separate.
Asta seara finalizez lista de achizitii LED-uri si partea de surse/drivere LED-uri. Din ce se prefigureaza va trebuisa cumpar din doua locuri deoarece nu am gasit ce imi trebuie intr-un singur loc. Maine urmeaza marea achizitie