| Message |
|
|
|
nu stiu daca vei capata raspuns la ce vrei tu. Cei care au plante multe nu au rabdare sa scrie astfel de raspunsuri, tocmai pentruca au prea multe plante. Mai bine ia tu un album de plante si uite-te acolo la ce iti place si ce ai vrea sa ai in acvariu, ce conditii trebuie sa le asiguri, apoi intereseaza-te de pretul si existenta lor la vanzare. Sfatul meu este sa incepi cu plantele easy, pentruca sunt ieftine, multe si te ajuta la ciclarea acvariului. Pe masura ce acvariul este ciclat o sa le inlocuiesti ce ce iti place tie. Tu esti lipsit de experienta si niste plante mai deosebite pe care nu stii sa le "citesti" iti pot provoca multe dureri de cap si dezamagiri. Dupa ce prinzi experienta o sa fii in stare singur sa decizi pe ce plante vei merge. Bafta!
|
 |
|
|
|
al doilea nu am vrut sa il dau. Il tineam pentru mine la un nano. Intre timp am facut rost de unul mai puternic-50w, asa ca il dau pe cel care il pastrasem pentru mine
|
 |
|
|
|
japonica gasesti la mine 10 fire/1 ron firul. Iti mai pot da 2 fire de blyxa alternifolia/ 5 ron firul
|
 |
|
|
|
da, iti dai seama ca discutia e ampla, dar concluzia e una singura: ledurile vor inlocui celelalte becuri. Asta e sigur
|
 |
|
|
|
pai fi atent: un bec economic de clasa, sa zic philips costa 18-20 ron, varianta e 14 ca aici m-am interesat. Astea le folosesc eu, au consum de 11w si lumina de 60w. Un bec led clasic ma refer la ledurile normale sau SMD( ledurile plate) la noi costa undeva la 30ron si au cam 30 leduri. Eu am comandat becuri cu 60 leduri SMD si ma costa doar 17 ron cu un consum de 3,6w(transport inclus). In comparatie:
varianta romaneasca:
1) economic 11w 18-20ron
2) led 25-30leduri 3,4w 30ron
varianta chinezeasca:
1) led 60leduri 3,4w 17ron
la lampile pe led comparatiile sunt cam la fel, la noi sunt de doua ori mai scumpe si probabil de doua ori mai putine leduri incluse. In alte cuvinte sunt probabil de trei ori mai scumpe aici decat aceeasi varianta chinezeasca.
Cand or sa vina becurile, daca cineva mai este interesat de comparatie( ca luminozitate) voi pune si poze
Concluzie: trageti pe leduri fratilor ca sunt cea mai buna varianta si ca pret, dar si ca , consum
|
 |
|
|
|
du-te pe langa tine la cei cu materiale de constructii si cumpara o placa de polistiren. Se gaseste peste tot. Cea normala costa undeva la 3 ron, iar extrudatul incepe de la 7 ron. E foarte bun cel de 2 cm cel gri( e cel mai ieftin ca nu are profil de imbinare ca cel verde sau roz), dar ia ce gasesti pe langa tine, nu merita pentru 4-5 ron in plus sa alergi. O placa gri are dimensiunea 130x60 sau cam asa ceva. E suficient de lat si lung pentru tine. La magazinele mari nu se da la bucata. Eu nu am incercat polistirenul de interior( cel alb) dar daca "biblia"Porcu spune ca e ok, apoi ok este. Deci ia ce gasesti pe langa tine
|
 |
|
|
|
off topic: ma uitam la ce fac cei de la GHL si altii ca ei, si cred ca in viitorul foarte apropiat t5 si t8 or sa ramana doar o amintire. E doar o chestie de timp pana cand vor gasi combinatiile potrivite ca ledurile sa dea spectrul necesar plantelor sau reef-ului. De curand mi-am comandat becuri pe led cu care sa inlocuiesc toate becurile economice din casa, care deabia au aparut pe piata( in sensul ca nu au patina timpului ca cele clasice) si economicele sunt deja depasite. Le calaresc ledurile de le sar capacele
|
 |
|
|
|
incalzitor 25w resun. Pret: 20 ron. Are firul prelungit( mie nu imi ajungea la priza)
|
 |
|
|
|
se poate inchide. Multumesc de gazduire
|
 |
|
|
|
vand un pot de 40x20 cm de hemiathus micranthemoides pret 30 ron. A fost scos azi din acvariu
|
 |
|
|
|
am stat 5 ani in Sibiu si il cunosc destul de bine
si daca iti recitesti prima pagina, acolo iti spuneam ceva de Promenada
|
 |
|
|
|
ai PM
|
 |
|
|
|
tocmai cand se inmoaie au si ei sanse sa manance. Du-te in piata la Cibin si ia niste morcovi adevarati de la tarani, fierbe-i putin pana simti ca li se inmoaie consistenta si apoi pune-i in acvariu. Bananele le ataca imediat pentruca sunt moi. Chiar daca ele plutesc acum la inceput, pe masura ce se descompun crevetii le devoreaza. Nu uita ca ei sunt defapt niste necrofagi si le plac lucrurile in descompunere, iar cele tari cum sunt morcovii, trebuie sa se descompuna putin asta ca sa fie accesibile lor. La fel frunzele de catappa, pana nu se inmoaie nu le consuma ca nu pot
|
 |
|
|
|
poti sa le lasi linistit. Intr-o zi si ceva le mananca ei. Eu am experimentat pana au disparut de tot. La fel am facut si cu morcovul semifiert. L-am lasat in acvariu pana a disparut de tot, dar le-am urmarit sa le manance, nu sa strice apa.
|
 |
|
|
|
pana la ce grosime de geam merge?
|
 |
|
|
|
se poate inchide. Multumesc de gazduire
|
 |
|
|
|
si totusi o poza finala?
|
 |
|
|
|
atunci discutia e non sens. In primul rand se pune problema luminii la gazon, si in al doilea rand accesul tau la plantele din spate
oricum sa-ti traiasca si sa ne bucuram si noi alaturi tine
Bafta!
|
 |
|
|
|
atunci redu putin inaltimea si o sa-mi multumesti mai tarziu...prietenii stiu de ce...
|
 |
|
|
|
ceva moss printre ele? Daca da vreau eu moss-ul
|
 |
|
|