Message |
|
koala wrote:- "Inima" stabilitatii unui acvariu este colonia de bacterii (daca nu stii de Ciclu' Azotului, ar fi cazul sa cauti articolele de pe forum si sa citesti).
- aceste bacterii se aseaza pe orice suprafata disponibila: pe elementele de decor din bazin, in substratul acvariului, in mediile filtrante, etc.
- in momentul in care schimbi TOT substratul... si speli tot ce e in acvariu => distrugi acele colonii de bacterii si deciclezi acvariul... e clar pana aici?
Daca prietenul nostru de mai sus ar fi avut o canistra (un filtru extern), atunci colonia de bacterii din respectiva canistra ar fi putut sa "duca" acvariul fara probleme.
Vroiam sa aud comparativ cu un filtru intern care este avantajul. Pacat ca tu faci flamuri despre ciclul azotului, nu te-a intrebat nimeni despre asa ceva
Partea buna ca totusi reusesti sa dai niste explicatii, chiar si ironice, doar ca nu sunt la subiect.
Ca si un rezumat, era interesant daca tot ai aruncat "pisica" despre filtrul extern sa explici de ce totusi un filtru extern fata de unul intern este mai util in cazul de fata.
|
 |
|
koala wrote:Nu e nimic de explicat... e simplu:
- filtrul extern este, in linii mari, o uriasa "colonie de bacterii",
- in cazul deciclarii acvariului, asa cum a facut colegul nostru, esti asigurat ca mediul de filtrare ramane stabil si functional.
Trebuie sa inteleg ca se cicleaza mult mai repede daca se face un schimb de substrat?
|
 |
|
Dragos,
In dreapta observ parca un mic display, ce este defapt?
In alta ordine privind acvariul tau imi doresc tot mai mult sa trec la asa ceva... intradevar este foarte frumos.
|
 |
|
koala wrote: nu ai filtru extern.
Este un avantaj sa ai un filtru extern in cazuri de genu? Te rog sa explici putin fenomenul, mi se pare interesant.
|
 |
|
Ma inscriu la urmatoarele:
Glossostigma elatinoides - 10 buc
Tonina "Belem" - 3 buc.
Tonina "Manaus" - 3 buc.
Tonina fluviatilis - 8 buc.
Micranthemum Umbrosum 15 buc.
Cabomba piauhyensis (furcata) red 8 buc.
Rotala wallichii 7 buc.
Red myriophyllum (Myriophyllum tuberculatum) 5 buc.
Rotala rotundifolia red 5 buc.
|
 |
|
Detin un set de fetilizare CO2 complet de la dennerle (Space 600).
Ca sa nu raman cateva zile fara aditie de CO2 (pana reusesc sa reumplu butelia existenta) am nevoie de o butelie BACKUP de 0.5 1 sau 2L compatibila.
PM pentru oferte.
|
 |
|
Salutari,
Din 2 in 2 zile ma trezesc cu un biofilm albicios pe suprafata apei. Il curat cu un "prosop" de bumbac odata la 2 zile.
Problema apare de 1 saptamana, primele 3 saptamani totul a decurs normal, fara acest biofilm.
Nu este uleios, se sparge daca ating suprafata apei cu degetul.
- acvariul are 180l, nu este ciclat, pus in functiune de aproape 4 saptamani
- fauna: 5 SAE, 7 Cory
- hrana odata la 2 zile cat consuma in max. 20 min. Deci nu hranesc in exces.
- zona unde este valurita suprafata apei sau este un curent mai pronuntat nu are acest biofilm.
- nu fertilizez
- aditie de CO2 8H=h/zi cat timp functioneaza iluminatul
- iluminat 2x35W daylights.
- schimb de apa odata la 4 zile, aprox 35-40%
- pH: 7.2,
- kH: 10,
- NO2: < 0.3
- NO3: 20
- NH3/NH4: 0
Ma deranjeaza la culme acea pasla albicioasa, ce pot sa fac?
* Nu vreau surface skimmer, vreau sa caut cauza nu sa tratez efectul. *
Ce ar putea produce incarcatura biologica a apei?
|
 |
|
Claudiu Truta wrote:Am incercat si eu acest "upgrade" acum cativa ani. In afara de zgomot mai mare si curenti prea mari in acvariu nu am obtinut nimic. Filtrarea nu s-a imbunatatit cu absolut nimic.
Asta vroiam sa aud.
|
 |
|
costinvlad wrote:Poti merge fara probleme pe o pompa dubla ca si putere sau una de 1000l/h tot de la juwel!! Directioneaza catre luciul apei!!
Am aditie CO2 cu difuzer, cred ca o sa imi faca niste valuri imense. Chiar si asta de 600L/H o tin indreptata paralel cu luciul apei si face o foarte mica valuire.
Nu vreau sa arunc CO2-ul... pentru asta imi fac cel mai mult griji.
|
 |
|
Salutari,
Acvariu Juwel 180L dotat cu o pompa Juwel de 600l/h.
Acvariul nu este populat inca, doar cativa sanitari in numar de 10. Ma gandeam la o filtrare mai buna pe cand populez acvariul.
Pe langa o mai buna filtrare exista vreun dezavantaj? Ma gandesc la puterea jetului de apa...
|
 |
|
mariachi wrote:eu nu iti recomand testele de genul 6 in 1 sau 5 in 1 ci cele cu picaturi care mi se par mai eficiente !
Cand am spus set test si am enumerat ce ma intereseaza este clar ca nu e vorba de 5 in 1 sau 6 in 1.
|
 |
|
deSCALAR wrote:tot din experienta proprie va spun ca din punctul meu de vedere SAE sunt cei mai lenesi mancatori de alge
Cu cat sunt mai juvenili cu atit sunt mai nehaliti. Odata cu inaintarea in varsta devin lenesi.
Eu i-am urmarit atent cateva zile la rand si pot sa spun ca iau frunza cu frunza si "ling" tot. Vin si la mancare cand le ofer, dar nu se omoara.
|
 |
|
narcis wrote:@realmode Din experienta ta stii ca SAE este iubitor de bba sau ai citit undeva, vreun studiu, ca daca este asa marea majoritaate a celor cu bba nu vor mai avea de acum incolo probleme cu aceasta alga, s-au scos.
Din experienta mea, pot sa-ti spun ca ce a scris colegul Severus mai sus este cu totul adevarat.
http://www.youtube.com/watch?v=8f9LTboTy4M
Eu personal nu am experimentat BBA inca. M-am documentat cand am cumparat acesti pesti, aveam o mica problema cu o alga barboasa. Au papat toata alga barboasa ca un shredder de hartie.
|
 |
|
Salutari,
Rog persoanele care au si folosesc marcile de teste JBL, TETRA, SERA sau alte branduri sa isi dea cu parerea.
Vreau sa achizitionez un set complet de test si nu stiu care sunt mai bune.
Ma intereseaza:
pH, kH, gH, NO2, NO3, NH3/NH4, PO4, FE si eventual CO2, dar acolo am un test permament dennerle.
Sper sa nu fi deschis un topic existent deja.
Multumesc.
|
 |
|
monoceros wrote:SAE / Siamese algae eater (Crossocheilus siamensis)
Am achizitionat de vreo saptamana 4 SAE si observ ca nici nu vor sa se atinga de BBA, manaca alge de pe unde pot, dar BBA ocolesc. Mentionez ca pana acum nu i-am hranit cu nimic, tocmai ca sa se apuce de treaba ca alge sunt destule.
Aveti idee de ce nu se dau pe BBA?
Citeam zilele astea un articol despre SAE si cat de des sunt confundati cu urmatoarele specii:
- Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterus.
- False SAE (Garra cambodgiensis).
- Crossocheilus oblongus este un alt Fals SAE.
Scrie cineva mai sus ca nu prea manaca orice tip de alga, gresit!!! SAE este iubitoare de absolut orice alga, ca sa citez un amic de pe forum, face blink blink acvariul
Deci, atentie.
|
 |
|
realmode wrote:
Apropos, cum se calculeaza (daca se calculeaza) cantitatea necesara de FE in apa. Exista ceva raport care trebuie respectat?
Merci.
teddy2k wrote:Nu stiu daca e vreo metoda de calcul.
Dozezi micro si faci masuratori pt a afla cat iti mananca plantele.
Cat ramane de pe o zi pe alta.
Nu stiu inca ce cantitate trebuie sa fie in acvariu de FE pentru a putea calcula consumul.
Din cate am inteles daca nu este consumat fierul ajunge FE3 (trivalent) si nu vrem asta ci doar FE2.
|
 |
|
teddy2k wrote:Ce volum de apa ai in acvariu si cat are inaltime coloana de apa?
Raportul no3:po4 trebuie sa fie de 10:1
Trebuie si aditie de microelemente, pe care le determini cu testul de fier.
Daca ai posibilitatea, pana faci rost de teste, fa schimburi dese de apa : 30% zilnic.
Momentan acvariul nu este complet ciclat, am aproape 4 saptamani, deci astept.
Nu mi s-a recomandat fertilizare pentru perioada ciclarii, prin urmare nu am fertilizat decat cu CO2.
Volum 180 litrii. Inaltime coloana de apa aprox. 47 cm.
Apropos, cum se calculeaza (daca se calculeaza) cantitatea necesara de FE in apa. Exista ceva raport care trebuie respectat?
Merci.
|
 |
|
teddy2k wrote:Redu iluminatul la 6 ore si fa niste teste no3, po4 si fe, vezi ce valori ai.
Momentan iluminez:
9-14 adica 5h
16:21 adica 5h
Total: 10h/zi cu 2 ore pauza de amiaza.
NO3: 15
PO4 si FE nu am teste.
Pot sa iti spun ca nu fertilizez deci se poate sa fie carenta!
|
 |
|
|
 |
|
Salutari,
Observ pe zi ce trece ca pe frunzele plantelor, in special echinodorusul si anubias-ul apar tot mai multe dungi maronii, ca o depunere de "rugina".
Sunt aprope in a 4-a saptamana de ciclare si nu am inceput fertilizarea. Aditie de CO2 zilnic, 10 ore cat timp functioneaza iluminatul (2x35w daylights).
Plantele au crescut destul de mult in 3 saptamani dar ma deranjeaza urmele acelea maronii tot cresc.
Vreo idee ?
|
 |
|