| Message |
|
|
|
sunt lanturi speciale pentru suspendarea lampilor de acvariu. Nu stiu daca locul va arata prea bine cu o gaura inalta sus
|
 |
|
|
|
daca ai posibilitatea sa ridici lampa e cel mai bine, daca nu eu ma gandeam in afara gaurii, ca un briceag
|
 |
|
|
|
neoanele T5 bat pana la maxim 60 cm, dupa un an daca ajung la 40 cm. Asa ca inaltimea tu o decizi in functie de spatiu. E bine sa gandesti cat poti inalta lampa ca sa ai loc de lucru, sau eventual un sistem de rabatare la 90 grade in stg sau dr dupa cum e locul la tine
|
 |
|
|
|
Bine ai venit Diana! Daca tatal prietenului tau are un acvariu superb inseamna ca la el vei gasi spijin de valoare. Daca ai nelamuriri si vrei ajutor suntem si noi pe aici
|
 |
|
|
|
durata de iluminare si necesarul de lumina sunt chestii total diferite. Foloseste 2 Osram 865 sau 965 si un 830, si e suficient. Cumperi un balast dublu si unul simplu. Pe urma poti alege intre luminarea cu 2 sau 1 neon in functie de ce vei face in acvariu. Idealul e sa ai balast la fiecare neon si atunci chiar poti jongla cu lumina cum vrei tu. Socluri antiumezeala la neoane. Prize programabile la fiecare balast. Gandeste-te asa cum ti-am spus la un sistem de ventilatie ca sa nu faci igrasie deasupra. Daca trebuie sa spargi in perete, pentru 5 cm nu cred ca renteaza( e prea multa munca) si nu e un castig asa mare. Si totusi, ce pui deasupra, cum te-ai gandit sa inchizi? Sau lasi deschis si pui lampa?
|
 |
|
|
|
presupun ca faci capac, sau cum te-ai gandit? Cand calculezi lumina te gandesti la tot ce trebuie pe maxim, pentru ca pe urma e greu de modificat. La 150-180l cat o sa ai eu as pune trei neoane de 54w. Sunt suficiente. Iti recomandasem Osram deoarece sunt super incercate, si nu in ultimul rand sunt ieftine. Gandeste-te ca ele se schimba cam la 12 luni. Bineinteles ca poti merge si pe dedicate, dar crede-ma ca daca nu ai plante dificile nu merita investitia. Trei neoane T5 sunt suficiente daca mergi pe varianta cu latime de 30, daca vrei mai lat poti pune si 4. Distanta e bine sa fie impartita in mod egal, cu conditia sa vezi ce mai bagi acolo: portita de hranire, eventual ventilatoare ca sa nu faci igrasie
|
 |
|
|
niqn10 wrote:e chiar 399
apropo, stie cineva care e diferenta intre 304B si 703B?
Ca si litri / ora sunt tot la 2000, din ce vad pe net, ambele au UV de 9W, desi la noi pare sa nu aiba, din ce am vazut pe unboxinguri, pare sa aiba UV.
E mai mare ca si volum de material filtrant, sau ce?
SunSun Filtru Extern HW-304B (UV-2000 l/h)
Este un filtru economic si fiabil recomandat acvariilor cu un volum de maxim 600 litri.
Caracteristici:
- putere pompa: 55W
- debit maxim la iesire: 2000 l/h (debitul este reglabil)
- inaltimea maxima la care poate urca apa: 2.5 metri
- surface skimmer
- este prevazut cu 4 sertare din plastic pentru mediile de filtrare
- bec UV cu puterea de 9W cu intrerupator separat
- dimensiuni(L/l/h): 290/290/485 mm
Filtru Extern SunSun HW-703B (uvc 9w-1400 l/h)
Este un filtru economic si fiabil recomandat acvariilor cu un volum de maxim 400 litri.
Face parte din ultima generatie de filtre lansata de SunSun si se ramarca prin silentiozitate si un consum energetic mai mic decat modelul echivalent din seriile anterioare.
Caracteristici:
- putere pompa: 30 W
- debit maxim la iesire: 1400 l/h (debitul este reglabil)
- inaltimea maxima la care poate urca apa: 2 metri
- surface skimmer
- bec UV cu puterea de 9W cu intrerupator separat
- este prevazut cu 3 sertare din plastic pentru mediile de filtrare
- dimensiuni(L/l/h): 258/258/430 mm
|
 |
|
|
|
da, am stat in Sibiu 5 ani asa ca acum incep sa te inteleg. Ar trebui sa incerci un acvariu cu ceva pesti de apa mai rece: cory, zebre, neoni, etc. Daca iei un termometru poti lua unul mai mare 150-300w care il poti pune culcat in partea din spate a acvariului mascat de ceva plante mici-medii gen staurogyne repens
|
 |
|
|
|
parere personala sun-sun: filtre bune ca si constructie(normal ca sunt copiate dupa alte modele dedicate), dar consuma mult(mult mai mult decat spune producatorul). Investitia pare ieftina si ok ca pret, dar avand in vedere ca merge non-stop s-ar putea sa te coste mai mult curentul in timp. Al doilea defect : robineti slabi, crapa daca intri mai tare in ei. Avantaje- ieftini de inlocuit, dezavantaje-uneori imposibil de gasit, daca se strica poti sta luni de zile pana intra pe stoc, si in situatia asta ce faci? La fel ca si alte piese marca sun-sun piesele sunt greu de gasit. Ca idee pentru cei in cautare de piese: de verificat daca se potrivesc garniturile si robinetii de la Tetra, Sera dupa care chinezii au copiat modelul
|
 |
|
|
da, mie mi se pare cea mai buna varianta. Ca sfat: dupa ce montezi totul nu baga decat cartusul ceramic si lasa apa sa curga ca sa-l spele. Eu am constatat ca apa trecuta prin filtrul ceramic avea ph undeva peste 8 poate 8.5 nu mai stiu exact cat. Dupa ce s-a spalat bine ceramica ph a revenit la 7 si ceva cat avea apa in mod normal. Dupa ce ai spalat bine filtrul ceramic, pune si cartusele celorlalte 2 filtre si poti folosi instalatia. Pentru cei mai interesati de o filtrare mai buna pe partea ceramica avem si filtrul asta https://azura.ro/produs/cartus-filtrant-ceramic-10-cto-plus-imperial-uk/ . Pare a fi cel mai performant in materie de filtre ceramice( contine: ceramica, carbune activ, zeolit si argint) , dar este si cel mai scump si tine si cel mai putin ca filtrare pentru clor , plumb si mercur- a se citi instructiunile)
|
 |
|
|
|
ai nevoie de incalzitor? Ce pesti te-ai gandit sa cresti? Completarea locatiei tale la "My Profile" te va ajuta cu niste sfaturi "loco"
|
 |
|
|
|
eu as merge pe Sfanta Treime: micro 0.5, carbune activ si filtru ceramic, asta pentru baut si pesti( trebuie robinet separat deoarece nu vei avea presiune mare pentru spalat farfurii, cratiti, etc)
|
 |
|
|
cred ca deja au ajuns la " Mirciulica "
|
 |
|
|
|
sfat da catana batrana: masoara de 10 ori, spune la toti acvaristii ce vrei sa spargi si dupa ce ai epuizat toate intrebarile si ai primit toate raspunsurile sparge !!!
|
 |
|
|
|
da, vezi? plasticul moale iti aduce probleme. Figura cu siliconul e cam asa: daca il pui de umplutura ca tine acum, il pui si nu-l mai desfaci. El se muleaza pe toate zonele si se "lipeste" acolo. Dar asa cum a zis koala, ca sa isi faca datoria, el trebuie sa se lipeasca de materialul respectiv, nu doar sa ia forma lui. Asta ii asigura de fapt o etansare perfecta. Dar daca nu se lipeste, la orice contorsionare el lasa apa sa iasa si incepe distractia de-a marinarul in casa. Asa ca bine ai facut ca deocamdata ai renuntat. Decat sa ai probleme mai tarziu, mai bine investesti de la inceput cat trebuie si faci o treaba buna
|
 |
|
|
|
citem una si eram cu gandul la acvariul ala lung. Te intrebasem de clapetele de prindere ale capacului. Fiind de plastic fara o ancorare mai solida, o sa reziste presiunii apei?
|
 |
|
|
130 e mai bine decat 120 deoarece neoanele pe care le gasesti cel mai des au 1149 si ai putin loc in capat pentru socluri. Despre latime e o vorba clara: cu cat mai lat cu atat mai bine. La inaltime trebuie sa ai mare grija ca trebuie sa calculezi foarte bine ce vine deasupra acvariului si ce mentenanta vrei sa faci. La fel si celelalte locuri: chiar daca nu folosesti acum co2, prevede-l in schita(grija mare la inaltimea butelilor). Filtrul cu cea mai buna eficienta e cel pus sub acvariu. Mai mult, e bine sa-i gasesti pozitia cat mai aprope de evacuare. Cu cat e mai departe cu atat e debitul mai mic la iesire. Intrebare: crezi ca urechile alea or sa tina la "extern"? Apropo de bazine mici in inaltime, uite aici ceva de vis https://www.youtube.com/watch?v=COsbWPtDEI0&list=PLADA7A41C9ABEBA51
|
 |
|
|
|
si inca ceva, am vazut ca tu vrei sa faci acvariul pentru broscute? Daca da, gandeste-te ca broscutele sunt frumoase cat sunt mici, cand au crescut sunt o problema. Si ele cresc destul de repede. De aceea trebuie sa te gandesti la transformarea pe viitor a acvariului in acvariu plantat, pentru ca la 120x30x30 habitatul o sa fie muuuuuult prea mic pentru broaste(asta daca la popularea acestui acvariu au intrat ca fauna broastele)
|
 |
|
|
|
intotdeauna un raspuns sincer e cea mai buna indrumare. Eu nu am experienta in cresterea gazonului si nu am facut experimente cu el ca sa iti dau un sfat corect. Experienta mea se rezuma la sistemul clasic cu rezultate dovedite in patina timpului. Sa vorbim un pic despre led: ledul este clar viitorul. Neoanele or sa fie amintire in cativa ani. Noi suntem acum in perioada de incercari a ledurilor. Piata abunda de aceste leduri cu preturi pentru absolut toate buzunarele. Toti isi fac reclama ca lampile lor sunt nemaigogu. Dar cine poate spune cu rezultate evidente ca lampa cutare sau cutare da rezultate sigure? Cei care pot face o astfel de afirmatie credibila sunt firmele dedicate, dar al caror pret este asa de mare ca nu ne putem apropia de ele inca. Despre celelalte nu vorbim decat de probe facute pe banii nostri. De aceea daca iti da mana sa faci incercari, poti incerca orice, dar pentru inceput si formarea experientei eu te sfatuiesc sa mergi pe neoane. O combinatie super buna si ieftina este Osram 830 si 2 bucati Osram 865. Cu asta mergi la sigur( aici ma refer la dimensiunea bazinului tau). Tu vrei sa faci un acvariu mai complex cu o configuratie aparte si efect pe termen indelungat. Ce faci daca nu iti merge figura cu ledurile? sau fara co2 si nu mai ai loc sa il montezi in sistem? Iti dai seama ca nu vei face decat sa arunci banii, sa te umpli de nervi si nu in ultimul rand esecul te va pune jos. Merita? Nu uita ca o investitie in retete confirmate e cea mai buna cheltuiala si ai garantia ca nu arunci banii. Restul sunt doar probe. Si inca un lucru: plantele se pot creste si fara co2, dar co2-iul le face viata mai frumoasa si prospera, iar tie munca mai usoara cu esecuri mai putine. Pana la urma de ce faci un acvariu? Ca sa te bucuri de el si sa ai cat mai putina mentenanta. De aceea o investitie facuta cu cap la inceput te va scuti de multe necazuri mai tarziu
|
 |
|
|
|
aici chiar nu pot sa te sfatuiesc, deoarece noi nu avem posibilitatea sa facem probe cu pompele sa vedem cat ne ajuta. Sunt prea multi factori care influenteaza debitul pompei
|
 |
|
|