kirucd wrote:Cele 3 filtre fluidised bed sand vor avea inauntru unul biopeleti, al doilea carbune si al treilea antiphos.
Bun. Filtrele astea au fost inventate cu NISIP (sau ceva de genul asta). Altfel li se spune mai popular Reactor

Vezi sa iei carbune pt acvaristica marina (procesul 'normal' de fabricare implica si ceva fosfati /acizi) astea de marin tin cont de treaba asta.
kirucd wrote: Intrebarea cu bailing pe controller sau trace-uri nu o inteleg (normal

am 3 luni la dispozitie sa citesc si
sa invat ceea ce nu stiu, adica mai tot despre saraturi), poate detaliezi putin @mosu.
Pai Baling in principiu presupune ca suplimentezi / completezi consumul cu niste saruri:
In primul rand:
Clorura de Magneziu (sa zicem clorura de Mg sexahidrat 0 un clasic, se gaseste si la noi, foarte cost-effective)
Clorura de Calciu (dihidrat - se gaseste, cost effective)
Bicarbonat de Sodiu .. pt Kh
Apoi ar veni:
Strontiu / Iodine (poate intra la trace)
Trace elements: Nu poti sa masori usor orice element din trace-uri
Ca / Mg / Kh -ul sunt usor masurabile, destul de precis (eu folosesc: Salifert)
PO4 (P) - masurabil, obligatoriu de cunoscut la recif, - recomand Hanna: cost effective, precizie de laborator.
ATENTIE: am primit 2 pe care le-am refuzat (abatere prea mare, masurat cu standard test tot de la ei, verificate si pe alte aparate)
in general da masuri consistente.
Cum se dozeaza?
In principiu se fac solutii (se baga cantitatea in apa de osmoza) si se aditioneaza zilnic, ideal cu pompe peristaltice controlate. ACUM eu bag 'de mana'. Ba chiar din lene, Bicarbonatul de sodiu (aka the Kh buffer) il adaug solutie, cosum o masura din cutia DUPLA pe zi.
Ca il pun din sticla de 5l

si magneziu il pun pelete direct in sump, tot din lene, sau uneori din mana cu sticluta.
Am sa ma computerizez si eu
Nasol (pt mine) e ca daca lipsesc 3 zile si nu pune nimeni bicarbonat, se duce dracului totul. Misto e ca e ff usor de controlat cat adaugi. Cu un controller cu mai multe spritz-uri pe zi poti sa pui exact cat vrei etc etc.
Despre reactor de calciuam (nu am) am vazut ca multi se confrunta cu niste probleme: Ba se infunda nujt ce tevusca si baga CO2 pana nu mai poate si ridica HK la valori f mari, si ca in general oscileaza destul de mult. in principiu ar fi controlabil cu valoarea pH-ului. Nu scoate tot timpul echilibru intre kh si Ca.
Eh si kalkwasserul - asta baga si kh buffer si Ca dar are problema ca ridica foarte mult pH (face OH- parca). La un ph ridicat se pare ca se poate produce o depunere a calciului (carbonat putin solubil) - un fenomen de ninsoare pa alba (n-am trait dar apare pe mai multe site-uri etc etc, literatura vorbeste despre asta).
Din acelasi motiv se dozeaza hK buffer si Calciu la intervale de timp, cu atat mai mult kalwasser-ul. Eu am folosit si kalkwasser, dar docat de mana: faceam in sticla de 5 l, IL DECANTAM pana la 2-3 zile apoi il puneam in sticlute de 500 ml. Nu poate fi lasat descoperirt in vas mai mare caci in contact cu CO2 din aer, face pojghitza (CaCO3 probabil). Reactorul asta sta tot timpul cu apa, apa curge incet, dar cred ca trebuie sa il pui pe controller. Sau eu asa m-as gandi.
Nu sunt mester in Chimie, asa ca s-ar putea sa fi scris si prostii

dar cred ca acum intelegi intrebarea
kirucd wrote:
Displayul nu pot sa il fac mai lat, nu am loc in camera, si asa 60 cm e mai mult decat ar fi normal in pozitia
in care vreau sa il pun. La inaltime inca nu m-am hotarat definitiv, 80 intr-adevar e cam mult si o sa imi fie
greu sa umblu in el, ma gandesc si la varianta 70. Oricum sub 70 nu scad, standul va fi construit astfel incat
sa acopere partea de jos vreo 3-4 cm iar partea de sus va fi un capac, impropriu spus capac pentru ca nu va fi
material decat pe laterala nu si deasupra acvariului, iar acest capac va acoperi inca 7-8 cm din display, pina la
nivelul apei din acvariu.
Si da, voi construi 2 coloane in acvariu pe mijloc, una in dreapta una in stanga. Va fi dificil de evitat simetria
dar sper sa reusesc.
O zi buna,
Dragos
Eu am tot 60 profunzime (vizibil doar din fata. 80 imi pare f inalt am si spus-o. Parte a problemei nu este neaparat coloana de apa ci faptul ca o sa manipulezi greu chestiile din apa. De exemplu o sa vreoi sa pui o funghia sau heloifunghia pe nisip. Nu o poti tranti sau sa o apuci cu un cleste (destul de fragila la evenimente mecanice si risti sa se duca dracului). Sau vei vrea sa tai niste xenia invaziva cu un bisturiu

Sau niste polipi. Inteleg ca la 70 dimensiunea STICLEI coloana de apa va fi usor mai mica si se va vedea mai curand catre 60cm. Deci vizual o mai peticesti (asta nah, e o parerea subiectiva cu e orice chestie ce tine de estetica).
Acum eu am 60 inaltime se adauga o margine de vreo.. 5 cm (care face un soi de rama) si l-as fi preferat cu 5 cm mai jos sau macar fara extra rama aia dar bazilnul era facut deja (Kudos lui GG si Andy - Reef

)