Salut,
Mi-am procurat vreo 220 de leduri (multumesc bilti) si vreau sa-mi iluminez acvariul cu ele. Am mers numai pe albe sa placa si ochilui.
Asta rezulta vreo 2500 lux (pe suprafata de 35x45) la vreo 20W.
Specificatia ledurilor:
* Emitted Colour : White
* Size (mm) : 5mm
* Lens Colour : Water Clear
* Peak Wave Length (nm) :
http://micro.magnet.fsu.edu/primer/lightandcolor/images/ledintrofigure10.jpg * Forward Voltage (V) : 3.2 ~ 3.8
* Reverse Current (uA) : <=30
* Luminous Intensity Typ Iv (mcd) : Average in 20000
* Life Rating : 100,000 Hours
* Viewing Angle : 20 ~ 25 Degree
* Absolute Maximum Ratings (Ta=25°C)
* Max Power Dissipation : 80mw
* Max Continuous Forward Current : 30mA
* Max Peak Forward Current : 75mA
* Reverse Voltage : 5~6V
* Lead Soldering Temperature : 240°C (<5Sec)
* Operating Temperature Range : -25°C ~ +85°C
* Preservative Temperature Range : -30°C ~ +100°C
Ieri am cumparat doua tavi de plastic exact marimea exterioara a acvariului (35x45) si am gaurit una dintre ele, la distante egale de 2,5 cm (13x17 randuri de gauri - 4 in colturi = 217 gauri). Vreau sa bag ledurile de sus in gauri si sa lipesc cealalta tava peste, sa nu se vada firele.
Ledurile sunt de 5 mm, dar cand am dat gaura de 5, ledul n-a incaput si am dat cu burghiu 6. Un 5,5 ar fi fost perfect, ca asa ledurile au un mic joc, dar oricum am vrut sa le si lipesc cu silicon la gauri si peste lipiturile de cositor.
Poate pun niste poze spre seara.
Ieri am si lipit vreo 80 de leduri intre ele in serie a cate 4. Am doua incarcatoare de telefon, unul de 5v si unul de 9v. M-am gandit ca le pun in serie, rezultand 9v + 5v = 14v. Asa ar merge grupuri de 4 leduri in serie, grupurile legate in paralel

insa amperii nu-mi ajung nici la jumate din leduri (530 mA).
Daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi cu legatul ledurilor si alimentarea ar fi super. N-am vrut sa pun rezistente, sunt obligatorii?
Vreau sa cumpar azi un alimentator de 20w, sa am unul bun, nu 3-4 naspa

. M-am gandit la 48 v si 350mA (asa ar veni grupuri de 14 leduri in serie) sau 24v, 700 mA (grupuri de 7 leduri in serie), nu stiu ce gasesc...
Stiu electronica numai din liceu, deci poate gresesc la ceva elementar.
Ce ma sfatuiti?
Mersi.