[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Horea
Forum Index » Profile for Horea » Messages posted by Horea
Balanta analitica Sartorius BP410 si lingurita (obisnuita) cu care imi masor cafeaua in fiecare zi spun ca 5 grame de sare de bucatarie reprezinta :
- o lingurita rasa, daca sarea e extrafina
- o lingurita cu varf, daca sarea e grunjoasa ( de-aia mare, pentru muraturi)
(Verificat personal in urma cu cateva minute, ca eu nu ma iau dupa orice vorbe )
arathemis wrote:

Ok, deci sa cumpar o racleta sau magnet. Dar ce rad de pe geam, se prinde de racleta aia? sau de magnet? sa nu imi ramana in apa algele. Ca de golit acvariu ca sa fiu sigur ca (virgula) ce rad nu ramane in apa .... smilie nu prea ii convenabil...

Ar merge si ceva melci , dar poate-s mai buni la pret 3-4 pui de ancistrus decat racleta :sicAsta daca nu ai cumva acces la vreo 2-3 otto) ... Si scapi si de grija la ceea ce-ar ramane in apa pe urma . Inclusiv de razuit la trei-patru zile... Metoda strict 'bio natural' e cea mai buna .
Multumesc mult. Inca o data scuze , ... pentru ca asa se intampla cand ignoranta se apropie prea mult de superficialitate... . Nu vedeam copacii din cauza padurii... Partea pozitiva e ca sunt totusi constient si incerc sa ma schimb . (In bine .)
Raspund eu la intrebare, daca-mi dati voie. In ultimii 8 ani, minima a fost de -22 grade celsius.
Ca sa nu mai deschid si eu un topic nou...
Noua si prima generatie de pui ancistrus da vioi din codite, de azi dimineata. Cred ca au fost depuse icrele de vreo 6-7 zile. Lipsa masculului la apelul de dimineata doua zile la rand :o m-a facut sa-l caut . Si l-am gasit impreuna cu icrele depuse, intr-unul din cele trei vase de ceramica . L-am mutat separat, cu icrele si cu vas cu tot, intr-unul din acvariile de 25 l , utilizate ca maternitate sau carantina. 24-26 grade Celsius, pH 6.9-7 , duritate 52 mg CaO/litru (5.2 grade germane), pompa de aer BS-310 cu debitul de aer redus , doar cateva fire de elodeea.
N-am mai avut, dupa cum am mentionat mai sus , tangente cu 'bebelusi' de ancistrus. Pacat ca vechiul forum nu mai poate fi accesat si de noi, muritorii de rand. Am facut basica la aratatorul stang cu 'search'-ul 'pui ancistrus' , 'hrana pui ancistrus' , 'eclozare icre ancistrus'. Tot ce am gasit e ca puii de ancistrus mananca si ei alge, salata, castravete, pepene, ardei gras, spirulina, s.a. , precum parintii lor. E valabil si pentru 'noii nascuti' , sau au nevoie de alt regim alimentar in primele zile ? Dati-mi un link , daca stiti , ca dupa cum vedeti, eu sunt cam neindemanatic ....
Float-ul de 8 mm iti va oferi liniste sigur, pentru dimensiuni intre 80-100 cm lungime. daca mai pui si intaritoarele cuvenite, mai ca-l vei putea arata generatiei urmatoare :-) . Totusi, fara zgarieturi . Adu-ti aminte sau mai intreaba de tensiuni, concentratori si alte minuni de genul asta
La iesirea din filtru atasezi un furtun de cauciuc. Apa va curge din acest furtun pe un geam de sticla mai ingust decat latimea acvariului cam cu 20 mm de fiecare parte. Poate fi si o placa de PVC, teflon sau altceva. De fixat, poti sa o fixezi cu ceva cleme sau chiar sa-i faci pereti laterali , care sa-i 'punctezi' cu silicon , de peretii acvariului. Directia de curgere este spre mijlocul acvariului, mai ales daca in partea opusa vine din contracurent aerul de la un ventilator. Unghiul de inclinare al placii este cam de 10 grade. Pentru a 'mari' traseul apei pe placa, se lipesc cu silicon baghete de plastic, sticla, teflon, electrozi de inox , care au rolul de a produce turbulente in curgerea libera, si daca sunt asezate in trepte, maresc lungimea treseului urmat de apa. Imi pare rau ca nu pot pentru moment sa-ti trimit vreo schita sau poza , ca sa iti inlature nedumeririle. Sunt plecat in concediu, cu familia, si doar cand 'scap intr-o mica evadare' mai apuc sa vad ce se mai intampla prin lume. Dupa ce voi ajunge acasa , voi cere ajutor de la fiul meu cel mare pentru detalii grafice, daca va mai fi nevoie.
AtoM wrote:
Apa distilata as putea sa o iau in calcul....dar ce cantitate..sau ce procentaj. Am 130 L de lichid in bazin.
Sau pur si simplu scot din apa din bazin si completez cu cea distilata dupa care fac testul de PH pana ajunge la valori acceptabile?

Cu FIERBEREA am o mare dilema. Asa um ziceti voi tot timpul "pune ochiul si citeste" am vazut pe forum ca NU PREA E INDICAT sa fierbi apa...ca fierberea ar distruge microclimatul. ACUM care e VARIANTA cea buna? SE FIERBE APA inainte de a o pune in bazin SAU NU?

horea...CAUTA TU IN SEARCH pe forum :"apa dura", "duritatea apei", "dedurizare" si alte "keywords- uri" si spune-mi si mie cate posturi gasesti si daca cele 5 minute iti ajung sa obtii un raspuns...ca sa nu mai zic de search pe net.

IDEEA CU CITITUL SI RASFOITUL NU TINE "5 MINUTE" CUM ZICEA CINEVA.

Am vazut pe forumul acesta o atitudine destul de tensionata din partea MAI MARILOR sau a VETERANILOR forumului fata de incepatori care intr-un fel sau altul cauta rezolvari pe cat posibil rapide la problemele aparute, iar daca omul insista sa primeasca niste raspunsuri concrete atunci postul lui este blocat sau cine stie ce alte "amenzi" i se mai aplica.

Off topic ( oare ?!?)
Nu am avut deloc intentia sa te supar, iar daca am reusit cumva, imi cer public scuze. Trebuie sa remarc ca din punct de vedere al mandriei, esti ‘ardelean’ bine de tot. Totusi, zic eu, ramai numai la mandrie, iar prejudecatile lasa-le mai incolo…
Eu, intr-adevar , chiar daca sunt aproape un ‘nimeni’, niciodata nu m-am considerat ‘CINEVA’ . Mai trebuie sa cresc putintel …( desi la varsta asta cred ca e posibil numai in greutate si perimetru ). Cinci minute … Nu era vorba de a lua expresia asta ad literam… Stiu ce inseamna sa umbli la butonul ala conspirativ numit SEARCH, pana fumega monitorul in zona respectiva. Am vazut si eu in topicuri pareri contradictorii, atat intre ele, cat si cu cele care le stiam eu ca fiind adevaruri demonstrate. Nu accepti leme, foarte bine, asta insemnand ca scoala pe care ai facut-o, n-ai facut-o degeaba , dar n-ai nici timp, nici chef sa parcurgi ipoteza, demonstratia si concluzia unei teoreme. Vrei raspuns simplu, si concis la probleme ce contin chimie 96,5% , dar apar probleme in intelegerea unor chestii prea seci . E normal. Asa e chimia. Complexa, vasta , dar deosebit de frumoasa, dupa ce ajungi sa o intelegi. Poate nu ‘le ai’ cu chimia asa de bine, dar asta nu trebuie sa te faca sa fii iritat. Sunt o groaza cei care nu cunosc amanuntit chimia , aici pe forum, si nici unul nu manifesta reactii bazate pe complexe. Eu sunt mult in afara de ceea ce se numeste electronica, trigonometrie, informatica, si multe altele.In acvaristica, aproape ca ma pot incadra la ‘incepatori’… Chiar si in chimie, unde poate sunt un milimetru inaintea unora si avansat pana la calcaiul broastei, stiu doar ceva dintr-o felie foarte ingusta din tortul asta mare numit chimie.
Despre ironii… Nu trebuie sa te lasi dus de aparente, zic eu.. E doar o tenta de umor, mai greu de digerat, pana ii prinzi gustul ( ca la bere). Cu cateva luni in urma, cand am intrat si eu aici, de nevoie , am avut senzatia ca sunt ‘vizat’. Fals. Chiar daca am fost admonestat pentru ‘vorba lunga’ , am incercat sa ma adaptez la ‘conditiile de mediu locale’ , incercand sa fiu cat mai scurt. Pana azi… ( poate iar vad ca se spune : “ dupa n randuri ‘Horea wrote:’ …)

On topic ( sau asa cred eu)
Apa distilata se presupune a avea 0 saruri. Prin calcul simplu, dupa ce afli duritatea existenta printr-un mod sau altul, vei putea determina ce cantitate de apa distilata trebuie sa adaugi pentru a avea duritatea dorita. Va trebui , totusi, sa ajuti plantele cu ceva fertilizant. Apa de ploaie se presupune a avea foarte putine saruri dizolvate. Deci efectul ei e putin mai ‘sters’. Avantajos e ca apa de ploaie ar trebui sa aiba un pH mai scazut decat apa distilata, din cauza oxizilor dizolvati, iar asta ar trebui sa te ajute. Introducerea CO2 determina o scadere a pH-ului. Duritatea totala nu se va modifica, ci doar va creste cantitatea de bicarbonati prin scaderea in mod echivalent a carbonatilor.
Apa prin fierbere elimina clorul existent , precum si o gramada de bacterii si alte ‘maruntisuri’ biologice. Bicarbonatii existenti se descompun, iar carbonatii in exces se vor depune . Prin decantare la cald elimini astfel , din apa ce vrei sa o introduci proaspat, la schimbul de apa periodic, carbonatii depusi , adica vei introduce o apa mai putin dura in acvariu si n-o sa distrugi 'microclimatul' in mod sigur. Nu e deloc comod , insa, sa fierbi de fiecare data apa, doar ca sa pui apa fiarta si racita in acvariu . Pana sa ajung sa am apa distilata 'la discretie', am fiert la apa de fantana( care are duritatea de obicei mai mare decat cea de la robinet) pana mi-au sarit capacele...Si de la adaosul de apa fiarta si racita nu am constatat niciodata sa am probleme cu plantele sau cu pestii ( poate si pentru ca n-am avut niciodata cine-stie-ce plante si pesti ). Poti sa alegi si metoda ‘chimicalelor profi’ , de la firme de renume, daca nu ai timp si rabdare sa le faci tu pe toate . Eu ,totusi, agreez ideea : ‘nu dati bani pe tot ceea ce puteti face singuri’, din orgoliu si nu din zgarcenie. Venind vorba de bani, poti face si un bilant economic: pret de cost metode ‘cumparat Sera , Aqua-medic s.a.’ si pret de cost metode ‘batranesti’. Ca timp, balanta inclina in favoarea solutiilor profi . Ca satisfactie insa…
Oricum, vad si inteleg ca ai ales chimia complexa: ‘ghidul Sera’ . Dar poate te mai gandesti si la metodele 100% eco …
coralia_ wrote:o tanti de la petshop mi-a spus sa sterg geamul cu sare grunjoasa? e k?

Nu cred. Cum am impresia ca n-o sa trebuiasca sa cureti doar o singura data, va ajunge sare mai multa in apa, iar plantelor de apa dulce nu le prea place sarea...
AtoM wrote:Rookie!!

Probleme:

- dar -

Va rog nu cu lectii de chimie pentru ca e plin forum de astea. Daca ma puteti ajuta cu raspunsuri simple si la obiect.

Cam grea incercarea pentru simpli muritori... Hai sa zicem ca ai un catel mic , care , atunci cand ridici mana , se retrage cativa pasi. Daca il legi ca pe un muschi tiganesc , imobilizandu-l total, si ridici iar mana spre el, nu se va mai retrage. In afara de faptul ca va fi , nu a devenit brusc nici mai curajos, nici nu a orbit ...
Poate vreo :zana: buna ar putea sa lase chimia sau lectiile de chimie deoparte in incercarea de a da raspuns exact . Faptul ca esti hotarat, e un punct pozitiv pentru tine , dar nu e indicat sa ignori cauzele care genereaza efectele . Ceea ce ai tu acolo e un sistem de factori, specific si individual. Cred ca doua acvarii perfect identice ( si ma refer la toti factorii care intra in discutie ) e foarte putin probabil sa gasesti. De aceea , multi iti vor da sfaturi, ca si mine de altfel, pe criteriul : similitudini posibile.
Apa dura : -modalitati (fara prea multa chimie) de reducere a duritatii , cat mai scurt si cat mai practic ( adica asta ar fi fara paranteze ) :
1. Adaos de apa de ploaie ( ca tot a plouat si parca nu mai vrea sa se opreasca ploaia... De obicei, are si un pH mai scazut decat cel din acvariul tau, iar odata cu duritatea, ajungi si la un pH mai bun)
2. Adaos de apa distilata ( efect identic, chiar mai bun decat apa de ploaie, dar daca trebuie sa o cumperi... :o , e mai scump)
3. Fierberea apei urmata de decantarea ei ( aici ar fi urmat vreo doua lectii de chimie , carbonati, bicarbonati, descompuneri termice, solubilitatea sarurilor, si zau ca ar mai fi ...)
Cat priveste plantele, las pe altii sa se pronunte, pentru ca eu n-as putea decat sa emit niste pareri bazate pe empirism , destul de subtirel si ala .
Ca adaos, orice substanta introdusa in apa, si care se dizolva in ea, modifica " chimia apei".
Pe mine, daca vrei , poti sa ma ignori, dar asculta ce ti-a spus MA , cum tot mai ai timp destul pana la ziua H , da-i printre topicuri si :citeste: . Cinci minute de citit te pot scuti de mai mult de cinci ore de munca grea si nedorita.
Si ca sa va 'tulbur' mai tare acvariile, exemple de solutii tampon:
glicocol + clorhidrat de glicocol domeniu de pH 1,0-3,7
acid acetic + acetat de sodiu 3,7 - 5,7
citrat disodic + citrat trisodic 5,0 - 6,3
fosfat monosodic + fosfat disodic 5,8- 8,0
acid boric + borax 6,8 - 9,2
fosfat disodic - fosfat trisodic 11,0 - 12,0
Experimentele de chimie pot fi totusi foarte periculoase . Mai ales pentru pesti
coralia_ wrote:Am un acvariu de 15l(stiu ca nu il considerati acvariu) si am in el 3 pesti

Coralia draga, nu te lasa 'depresionata' de glumetii nostri Cauta sa intelegi partea pozitiva a mesajului lor . Daca stai sa te gandesti bine, totul tine de sistemul de referinta : lor nu li se pare deloc ca tu ai avea acvariu, pe cand tie , da . Probabil e primul, si reprezinta un test pentru tine : iti plac pestii , cu toate eforturile si munca pe care ti-o cer , sau nu , esti sau nu in stare sa duci la capat 'moftul asta de moment', cum il considera cate unii, sau poate si altele...Oricum, cine ti-a recomandat un acvariu de 30x25x20 cm, 'asa pentru inceput, ca-i mai usor' , sau nu a fost un cunoscator in ale acvariilor, sau nu a fost bine intentionat. La dimensiunile astea l-ai putea folosi cu succes ca 'sala de tratament' , pentru cateva zile, dar ca sa tii mai mult de doi guppy ( si nici cu astia n-o sa ai liniste, c-o sa se apuce sa se inmulteasca :o ... ) Pentru cativa pui, ar fi un adapost temporar, dar pentru pesti maturi ... e cam mititel. Bine, asta numai daca tii la confortul cat de cat al pestisorilor tai...Fiind un volum de apa mic, orice greseala, cat de mica, duce la o dereglare totala in acvariu, poate chiar moartea pestilor. Pentru ceea ce vrei tu, adica vreo trei-patru pesti frumosi, de dimensiuni medii sau mici, sanitari , ai nevoie prima data de un acvariu mai mare.
PLOAIE84 wrote:.O scad cu sticle umplute cu apa si bagata la congelator

Legat de treaba asta, parerea mea e ca socurile termice nu sunt agreate , nici de plante, nici de pesti ( si nici de alte vietuitoare )
Plantele care vietuiesc la temperaturi ridicate ar fi o solutie, in conditiile in care nu tii mortis la valisneria, desi uite ca la altii, in acelasi regim termic , nu sunt probleme...Daca starea existenta in acvariul tau permite, cu putina rabdare , oarece suflete milostive ne vor lumina si pe noi
Cu incalzitul apei merge mult mai usor... Pentru asta sunt incalzitoarele, ceva considerat acum foarte normal si strict necesar. Pentru racit , insa, de pe vremea cand inca nu erau prin magazine tot felul de 'aere conditionate', la cei mai inventivi de pe-aici din zona am vazut cum apa era 'trimisa' pe o bucata de geam, de pe care se scurgea inapoi in acvariu. Scaderea de temperatura era cam de doua grade, dar erau foarte bune si alea.Daca mai era pus si un ventilator care sa sufle peste geamul ala, se mai castiga putin. Totul functiona pe baza pierderii de caldura prin vaporizarea apei. Cel mai 'elegant' la ora asta este racitorul consacrat acvariilor. ( vezi discutiile despre racirea apei in acvarii) . Cel mai eficient, ( si apropiat la pret) e o instalatie simpla de aer conditionat, instalata in camera respectiva. In felul asta , creste confortul tuturor, iar justificarea investitiei poate fi facuta usor..
MARELE ALB wrote:
Banuiesc niste modificari in chimismul apei la care puii nu s-au adaptat.

Posibil, dar in acvariul mic am pus apa din cel mare, completand direct proportional cu apa proaspata ( distilata + retea).Cam la trei zile , scoteam un sfert din apa, si o inlocuiam dupa acelasi algoritm, tocmai in ideea ca apa sa fie de aceeasi calitate si compozitie. Cum am caldura suficienta si permanenta in birou, si de la perete am in permanenta caldura( e o plita de dezagregari in incaperea alaturata) , nu trebuie sa folosesc incalzitoare decat iarna cand e frig bine afara, temperatura in fiecare dintre cele doua acvarii fiind intre 24-26 grade Celsius permanent. (Pe timp de vara nu e o placere sa stai la o munca de scrib, la 29-32 grade Celsius..., ca aerul conditionat e numai la aparatura...) Hrana folosita a fost micro si galbenus fiert ( in primele doua zile dupa ce au inceput sa inoate in card le-am dat galbenus de ou fiert, si pe urma micro). Mi-am incercat norocul si cu o comanda de oua de artemia, dar inca n-a ajuns norocul pana la mine. Sper sa le primesc si sa le incerc la generatia urmatoare. Pe langa diferenta de volum, singura diferenta( pe care o sesizez eu) este ca in cel mare am un filtru interior mai maricel, iar in cel mic doar o pompa de aer , cu un burete, desigur amandoua chinezesti. Hranirea si curatenia , zilnic ( exclusiv duminica, iar sambata, numai daca sunt pui 'in lucru' ). Pana si plantele ( valisneria, elodeea si nucus ) am cautat sa fie 'proportionale' , ca sa nu se simta prea frustrati 'aia micii' . Cu toate astea, in momentul in care i-am luat si i-am dus acasa , cei 'cu parinti naturali' desi mai mici bine ca varsta, erau mult mai mari decat 'orfanii' . Unde si ce am gresit ? :o . N-am tinut eu cont de ceva ?
Eu am avut si am rezultate bune cu valisneria, la temperaturi de 20-22 grade Celsius. S-ar putea sa ai apa prea 'moale'...In 'borcanul' meu cu scalari, unde am facut apa de la robinet 'spritz' cu apa distilata ( ca mi-a dat mana... deh!) valisneria cam stagneaza. In schimb, in cele in care pun doar apa de la retea, ii merge de minune. Ieri, in urma unor 'noi amenajari' , am ramas cu un brat de 'ierburi' : valisneria si elodeea. Nu o consider deloc o planta pretentioasa, deoarece a crescut si creste bine doar in substrat nisip + pietris ( 3-8 mm) , fara fertilizanti. Daca nu poti regla temperatura mai jos din cauza pestilor, s-ar putea sa ramai incet,incet fara valisneria. Solutie ar fi sa cresti valisneria intr-un bazin separat ( daca ai posibilitatea), iar cand ai nevoie , inlocuiesti 'ghivecele' prin 'rocada mica' .
Cu eclozarea la artemia , cred ca sunt mai multe sanse. Cu putin efort , se poate explica faptul ca 'animalutele' alea cresc in apa perfect curata si sarata, si ca nu sunt cine stie ce scarbosenii . Daca ar fi vorba de cutiute cu micro... ... Am constatat la nevasta-mea reactii de tip si cand aude de viermi , si cred ca e o caracteristica generala, care tine de sex...
minunea s-a intamplat !
Am al doilea rand de pui la aceeasi pereche de scalari, in acelasi acvariu. Si culmea e ca puii mai mari nu se ascund dupa plante, ci inoata in jurul fratiorilor mai mici :jumpers: ...Stau si ma minunez ca smilie
Ori am eu o pereche de scalari cu simt parintesc deosebit, ori soarta nu vrea sa tina socoteala de ceea ce fac eu...
Fratilor, nu va mai taiati in ioni, ca e periculos . Din cate am vazut eu, de va vede nenea Batracianus , riscati admonestari serioase... Eu, sincer sa fiu , doi ioni Cl-,aflandu-se in apa, sa formeze o molecula de Cl2 , pentru a se degaja din apa aia , n-am auzit . . Nu stiu daca e cazul acum si aici sa povestim de acizi tari, acizi slabi, baze tari, baze slabe, substante amfotere, in conditiile in care discutia poate sa o ia pe panta nedorita. Nu stiu daca e cazul sa vorbim de acel invelis al ionilor aflati in solutii, unde solventul e mai mult sau mai putin polar. Daca am dezvolta teoriile despre acizi, credeti ca facem un pas hotarat inainte cu acvariile noastre ? Tocmai ma pregateam, dupa ce mi-am selectat dupa criterii proprii bibliografia, sa scriu ceva si sa trimit unui administrator al forumului despre schimbatorii de ioni. Caut sa stau sa ma gandesc bine care vor fi reactiile : sau , pentru ca am o vaga convingere ca majoritatea celor de pe acest forum nu vor utiliza intr-un viitor apropiat la scara corespunzatoare schimbatori de ioni , iar cei care o fac, sunt mult deasupra noastra... Si-atunci, cum zicea stra-stra-stra-stra-bunicul : Cui foloseste?
Daca ne luam dupa definitia duritatii, care se spune ca ar fi “proprietatea conferita apei de totalitatea sarurilor solubile de calciu si magneziu” ( Tehnologia apei, “Bazele tehnologiei chimice” vol 2 , dr.ing.V. Cocheci si colectivul, Institutul politehnic ‘Traian Vuia’ Timisoara ) , se poate trage o concluzie cam asa: pH-ul s-ar putea mari prin adaosul de alte substante cu caracter alcalin ( bazic) , care sa nu contina elementele Ca si/sau Mg. O astfel de substanta ar fi bicarbonatul de sodiu. Cred ca este de preferat carbonatului de sodiu , deoarece dozarea ( pe care o presupun a se face numai sub forma de solutie diluata) ar fi mult mai comoda. Pe langa asta, bicarbonatul de sodiu alimentar se presupune a avea mai putine urme de substante nocive decat soda.
Considerentele sunt pur chimice, pentru ca despre discusi ceea ce stiu nu s-ar putea pune in cantar.

Forum Index » Profile for Horea » Messages posted by Horea
Go to: