[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Horea
Forum Index » Profile for Horea » Messages posted by Horea
Cantitate minima, mod de ambalare, mod de livrare, etc ...
Ca interes ar mai fi...
Prin burete nu cred ca vor trece...Vezi sa nu fie alte locuri pe unde sa se strecoare la 'vecini'. Problema mai dificila este ce decizie vei lua peste vreo 10 zile, cand s-ar putea sa depuna iar . Este inca neclar pentru mine daca au sau nu un exces de simt parintesc. Intr-un alt topic spuneam ca mi-au disparut puii peste noapte, cand parintii lor au depus un alt rand de icre. Atunci am fost sfatuit sa separ puii de parinti dupa 10-12 zile, adica de preferinta inainte sa depuna un alt rand de icre. Ce pot sa-ti spun e ca puii separati nu au avut acelasi ritm de crestere ca cei lasati cu parintii. Conditiile si hrana zic eu ca au fost la fel(exceptie doar 'locul de cazare'). Cu toate acestea, cei ramasi cu parintii , desi erau mai 'proaspeti' cu cateva zile bune, au fost de doua ori mai mari.
Acum mai am doar o singura pereche de scalari maturi, care au din nou pui... Veteranii mei .
Sunt hotarat sa-i las cu puii inca trei saptamani, sa vad daca mai depun icre cat timp mai au puii cu ei, sau depunerile la cate doua saptamani se datoreaza tocmai luarii puilor de langa ei... Cam asta era ritmul lor de depunere cand ramaneau fara pui. Sper sa nu-mi para rau
Eu nu am lumina de veghe la scalarii mei, dar de-aia puii n-au patit nimic. Nu cred ca parintii lor vor face 'gesturi necugetate' . Puii ,in schimb, ca niste copii zburdalnici, vor incepe sa exploreze zonele din jur. Daca stau in acvariu comun, parintii vor sari destul de artagosi la peretele despartitor, ca sa-si 'impresioneze' vecinii. Problema e ca puii , in 'programul lor de explorare' , daca au posibilitatea, o data vor trece in compartimenul 'vecinilor' . De obicei, numai o data ... Pune ouale de artemia 'la bulbucit', sau vezi de ceva micro , rapid !
Voalul miresei = caras auriu , varianta pe alb sau alb cu portocaliu . E o denumire care era folosita des in zona mea . Intre timp. am mai 'evolouat' si noi , ardelenii de pe Tarnave, si folosim denumirea simpla de caras.
Cat despre celelalte, eu zic ca nu trebuie sa-ti dai frau liber adrenalinei cand dai de cate unul mai "urzicator". Umorul asta mai caustic nu e neaparat desconsiderator. Fiecare zona are ceva specific. Cei din partea mai de sud, se zice ca sunt ' mai iuti si mai mistocari'
Endo_ro wrote:

M-ar mai interesa sa stiu daca am inteles bine ceea ce mi-a spus un acvarist mai vechi ca mine si mult mai priceput si chimist pe deasupra. Si anume ca turba ar fi de fapt un fel de iarba maronie la culoare, pe care as putea-o folosi la prepararea unei solutii... .

Avea simtul umorului in exces, chimistul tau... Daca ar fi sa-i continui stilul, ti-as spune ca daca mai pui 4 litri de motorina in rezervor la "turba" aia , o sa mergi cu 28 km in plus fata de o Skoda Fabia. Turba este un carbune inferior. Nu cred ca nu-ti mai aduci aminte de cele invatate in scoala, in clasele primare despre carbuni , una dintre 'bogatiile naturale ale patriei'...Probabil chimistul tau a crezut ca-l iei la trei parale cand l-ai intrebat ce e turba... Drept urmare , raspunsul lui.
Cand va veni vremea lor, perechea se va hotari sa-i alunge pe toti din zona pe care o vor considera a lor. Va fi foarte complicat daca vor fi si alte revendicari teritoriale ...
Cel putin la prima depunere, femela e cel mai usor de stabilit: e cea care depune icrele. Prin eliminare, masculul ramane celalalt. Garantia unei determinari sigure se va ivi dupa doua zile bune, cand vor apare puii... :byeah:
Dupa parerea mea, chiar si pentru 50 litri ai prea putine plante. Probabil si ritmul lor de dezvoltare e mai lent, asa ca algele abia asteapta sa puna stapanire totala pe acvariul tau :jajaja: .
O dezvoltare buna pentru plante in acvariu e echivalent cu o dezvoltare mai redusa pentru alge, si asta inseamna mai putine dureri de cap
Macar acum cred ca iti dai seama cam ce vei avea de facut cu 'cel mare' ...
Am 8 ancistrusi : 4 pui , un mascul si trei femele, imprastiati cate doi , si au treaba numai cu algele mici , verde deschis, care apar pe sticla, pietre si vasele de ceramica in care tin unele plante. De cele filiforme, inchise la culoare nu s-a atins nici unul. Asa ca , nu cred ca te vor ajuta ei sa scapi de algele alea. Eu am curatat manual frunzele atacate, la cateva plante chiar am renuntat, am facut schimbul cu apa de la retea si apa distilata 1:1 la trei ,patru zile, cam 20% din volumul total de apa, timp de trei saptamani, dupa care am vazut ca nu s-au mai format pe frunze algele acelea inchise la culoare, aspre , filiforme. Nu sunt sigur ca faptul ca nu au mai aparut se datoreaza scaderii duritatii apei, sau numai ei, dar efectul a fost pozitiv. Alt tratament chimic nu am vrut sa aplic, deoarece nu aveam pentru puietul de scalari si parinti un alt loc de cazare in acel moment.
Am vazut odata, aici la mine in oras, la un batran crescator de pesti , un inlocuitor ciudat, dar de efect, al plantelor de suprafata necesare protejarii puietului : un ghemotoc de fire de rafie . Desfacute dintr-un sac, inodate la un capat si lasate in acvariu. La ce nu-l impinge nevoia si ingeniozitatea pe om... :o
attilio wrote:stiu, dar stau la curte si apa e din put . ma gandesc ca e mai dura
cand le schimbam saptamanal am avut probleme cu ei si asa am tras concluzia ca e din cauza apei aaa...si apropo nici plantele nu mai cresteau iar de cand am rarit schimbul si-a revenit la normal.
:-) )]

Da, attilio, cu prima parte sunt inclinat sa-ti dau tie dreptate, pentru ca , de cele mai multe ori, duritatea apei de fantana e mai mare decat duritatea apei din retea.
Cu ultima parte insa smilie... , fara aport de apa distilata sau apa de ploaie, sau chiar apa de la robinet, ma indoiesc ca prin evaporare simpla cantitatea de saruri scade. Plante care sa fie utilizate pentru scaderea substantiala a duritatii apei nu am intalnit inca, dar asta nu inseamna ca ceea ce nu stiu eu nici nu exista.
In legatura cu apa din fantana ta, trebuie ca un element existent permanent in apa, sa iti influenteze dinamica de crestere a plantelor ( poate sulful, poate altceva... ar trebui sa faci o analiza a apei la un laborator specializat) ( De-asta vreau sa-ti zic, cand te apuci de contradictii cu 'batranii', tine-ti toata documentatia aproape )
Romi wrote:cam peste tot se afirma ca grindalului nu-i place mediu acid ... si se pare ca asa e

Pai , mai stiu si eu ?!? Nu-s prea sigur ca pricep...( Probabil varsta, deh ...! ) Levi zice ca le da iaurt... si le merge bine. Si laptele asta acru, zau ca numai alcalin nu e... N-ar fi trebuit sa-i moara grindalul, daca-i asa sensibil la acreala ?Oare-i vorba de aciditate sau de anumiti acizi ? Sau un pH minim? Eu n-am folosit decat gris, nefiert in lapte, doar usor umezit cu apa, si-a mers. Iaurt puneam numai la micro, pentru care acum folosesc paine si lapte proaspat ( tot asa, cel de la care am luat micro intr-o cutie, pe zat de cafea, m-a avertizat ca o sa-mi distrug cultura de micro daca o sa pun lapte dulce, si sunt convins ca a fost bine intentionat. Am renuntat la modul asta de lucru din cauza mirosului, mult prea puternic pentru 'olfactivul' colegei de camera). Oricum, daca am norocul sa pun mana pe cultura de grindal, promit sa-mi dau jos din pod toate tavitele foto si-o sa o iau incetisor, batraneste, cu modificari pe rand ale parametrilor: hrana, umiditate, temperatura, substrat. Daca am sarit peste ceva, spuneti .
@ gogolanu
Asa ca intre vecini, n-ai cumva de dat ceva grindal, pentru un inceput de cultura ? Ca odata incalec si ma reped 35 km , pentru binele scalarilor mei . Aici, in oras, n-am gasit la cei pe care i-am intrebat, si bine mi-ar prinde...

Eu am tinut grindal numai pe muschi de copac, recoltat dupa lungi preumblari prin padure. Am auzit de substrat din turba, pamant pentru flori, dar cineva, care sa fi incercat efectiv o cultura de grindal pe alt suport, nu ne spune si noua, celor cu bune intentii ? Concurenta loiala sau neloiala n-o sa va facem, pe cuvant!
Daca vrei sa muti puii, va trebui sa ai la indemana totusi ceva albastru de metil si tripaflavin( primul , preventiv, pana la o coloratie slab albastruie a apei, iar celalalt, la nevoie) pentru noul acvariu in care vrei sa-i pui. Eu am mutat placuta de textolit cu icre la cateva ore bune de la depunere, tocmai in ideea ca icrele trebuie sa fie fecundate. Probabil asta e motivul pentru care la tine icrele se albesc atat de repede. Poate si cele doua-trei grade in plus accelereaza acest fenomen. Fii totusi optimist, pentru ca in cel mai rau caz, data viitoare, cam peste trei saptamani, vei avea alt rand de icre, iar perechea ta de scalari va fi mai inainte cu 1mm de experienta . Oricum, puii crescuti fara parinti, la mine, s-au dezvoltat mult mai greu. Daca ii muti prea tarziu, sansa sa treaca de 'bariera' e mare, si-atunci vor fi mancati de ceilalti. Ultima data , cand am intrebat si eu lucrul asta, am fost sfatuit sa-i scot cam la 10 zile. Daca ai suficiente plante dupa care sa se ascunda, vor supravietui. E cam dur, si eu nu sunt intru totul de acord cu metoda ( pentru ca am o slabiciune fata de pui, in general) , dar si selectia naturala exista...
Nu zic ca e normal ca o parte din icre sa se albeasca , dar se pare ca asa se intampla. Daca nu le-ai scos de la perechea care le-a depus, eu zic sa le lasi acolo, cu parintii naturali. E mai bine. Vor curata ei icrele albite, si oricum vor crea cu aripioarele curentii de apa necesari oxigenarii mai bine decat ai face-o tu. Nu te astepta sa ai productii record, mai ales daca esti "tatic" prima data. Pune artemia la eclozat ceva mai incolo, sau chiar acum o cultura de micro, pentru ca peste vreo cinci zile va trebui sa le dai ceva de mancare. La temperatura pe care o ai, spre seara cred ca vei vedea primii pui. Si eu am, de doua zile, un alt rand de pui. Poate facem schimb , mai incolo...
johnny6600 wrote: sa nu depuna deoarece nu a gasit un loc sigur?

Nu cred. Din cate am observat eu, intre scalarii de aceeasi generatie, tinuti impreuna pana la stabilirea perechilor, in momentul alegerii perechilor , prima pereche isi stabileste teritoriul si depune. Loc isi gasesc ei, nu te impacienta, chiar unul mai nastrusnic decat altul. la mine si-au gasit sa depuna pe peretii acvariului, la colturi, pe placuta de textolit introdusa pentru acest scop, si chiar pe termometru. Doua generatii de scalari, cu o diferenta de trei luni intre ele, au avut comportament la indigo. Seamana cu situatia elementelor alfa dintr-o haita de lupi. Diferenta e ca , in momentul in care se alege si a doua pereche, si astia se cred "alfa", si incep o disputare crunta a teritoriului cu primii, chiar daca in urma cu doua zile prima pereche reusea sa tina la distanta totul. La 100 de litri , in volum comun, nu vei reusi sa convingi doua perechi de scalari sa convietuiasca pasnic. Va trebui sa introduci un perete despartitor sau, mai bine,daca iti poti permite, sa-i separi in doua acvarii diferite. Nu vor permite nimanui, pe o raza mai mica de 50 - 60 cm de locul depunerii, sa se apropie, si nu-i impresioneaza de loc culoarea sau marimea potentialului dusman al noii generatii. Chiar daca sunt obisnuiti sa manance din mana, cand au icre sau pui, te ciupesc fiorosi de mana cand iti bagi mana in apa.
La 4 mm , poti merge la 70x35 cm , iar latimea , cum iti vine mai bine ( 30 - 40) , fund dublu , cu intaritoare si doua transversale , ca sa nu maresti sansa de umidificare a parchetului si a tavanului ( primul la tine si al doilea la vecinul de la etajul inferior) . Fata macar nu o pune din geam fumuriu.
furnici wrote:bun ,baieti

ce e aia cuartita iarasi u prea stiu?!
imi explica si mie cineva k lumea , asa, babeste, k la p.....i=*! :o

Din punct de vedere al compozitiei ar trebui sa fie ceva co SiO2 majoritar bine, ici -colo ceva urme de Fe, iar ca granulatie, depinde de producator.
Posibil sa se impace bine , in acelasi acvariu scalarul cu carasul, pentru ca stiu un exemplu clar pentru mine : eu (carasul) si nevasta-mea( scalarul) in acelasi volum, masina ( "acvariul" nostru) . Mie mi-ar place permanent 20 grade in masina, in schimb nevasta-mea, ca orice femeie hotarata, vrea mai mult(e)...
In functie de temperatura din acvariul tau , foarte posibil sa nu se certe la mancare, dar daca pui urechea la sticla vei auzi una din variante:
" hai bai zgribulitule si mananca si tu ceva, sa-ti mai vi la cale" sau " bai burtos lesinat, mananca si tu mai usurel ca te omori cu grasimile tale ".
Pentru o lungime de 70 cm si inaltime de 40 cm coloana de apa, fara intaritoare, sticla de 6 mm face o 'burta' de 2 mm. La 95 cm lungime si 40 cm inaltime coloana de apa , deformarea era de 8 mm ( diferenta intre masuratorile la capat, la peretele lateral, si la mijlocul fetelor mari ). ( Cel putin asa am masurat eu cu ruleta mea chinezeasca , si am ajuns foarte repede la concluzia ca trebuie sa lipesc totusi intaritoare). La dimensiuni de maxim L 70, l 35 si h 40 ( cm) ( 30 cm inaltimea coloanei de apa) , daca sticla este de calitate superioara si nu prezinta zgarieturi , bule de aer sau incluziuni, ai putea ai putea sa te aventurezi la "fara" intaritoare. Personal si sincer, la lungimi peste 70 cm si pana la 90 cm, as folosi sticla de 8 mm, iar peste 90 , sticla de 10 mm. Niciodata nu vei avea siguranta absoluta in a ramane fara surprize neplacute, dar intaritoarele iti dubleaza sansa de a scapa cu parchetul 'neirigat' .
Oferta e inca valabila ? Mail am trimis la adresa mentionata.

Forum Index » Profile for Horea » Messages posted by Horea
Go to: