Message |
|
Am si eu o mica-mare problema.
In dimineata asta la cafea ce imi vine mie sa ma uit prin acvariu si surpriza, scoica mea este moarta. Ieri seara când am facut rutina zilnica de mentenenta era bine.Astazi am gasit-o putin intre-deschisa si "lipsea" o parte din "interiorul" ei. Am pus repede mana si am facut o serie de teste si iarasi surprize.
-temperatura 24.6
-PH 8
-NH4 0
-NO2 0
-NO3 50
-ALK 9.001
-PO4 0.067452
-Ca 460
-Mg 1320
Scoica a murit din cauza la NO3 imens? Sau acest NO3 de 50 a rezultat si de la ea ?
Pestii,coralii,inclusiv cei duri sunt ok,de aceea nimic nu mi-a dat de banuit ca ceva nu este in regula.
O sa fac acum un schimb de 50-60 l de apa ,o sa schimb carbunele,antifosfatul si zeomix-ul .
Ca sa scad cat mai mult NO3-ul , in afara de schimbul de apa ce pot sa mai fac ?
|
 |
|
Deocamdata o sa mai astept cu lumina si o sa merg pe cele doua neoane ( 2x39w ) pe care le am.Discusii s-au obisnit cu lumina si nu se sperie când se aprind si se sting.
Ma gândesc la filtrare si anume sa vand cele doua filtre Tetra Ex700 si Ex1200 Plus si sa le înlocuiesc cu un EHEIM professionel 4e+ 350 electronic USB -2274 . Inca ma gândesc daca are rost sau nu.
|
 |
|
Cum folosesc apa de osmoza la marin automat, o folosesc si pentru cel de apa dulce.Acum nu stiu cum este mai bine,sa o folosesc 50-50% cu apa de robinet sau numai osmoza.Momentan fac schimburi la 2 zile.
Granule folosesc dimineata iar seara le dau fulgi si congelate de la Ocean Nutrition special pentru discusi.Eu desghet un sfert de tableta(este destul de mare) intr-un recipient mic dupa care le dau.
Inca ma mai gândesc dar cred ca o sa dau comanda de lampa led de care am mentionat(are recenzii destul de bune) ,mai ales ca nu am gasit o alta care sa aiba atatea posibilitati de dimare si la un pret acceptabil ca cea de la Juwel.Sper sa nu deranjeze pentru ca are doar leduri albe si albastre.
|
 |
|
Am luat in considerare tot ce ai spus.O sa fac mai multe modificari pe parcurs,una dintre ele fiind lumina.Cum acvariul este un Juwel Rio 180 o sa iau noul sistem de iluminare cu led pe care pot sa-l controlez simuland asa lumina zi-noapte (rasarit,pranz,amiaza,seara).
Lampa este Juwel helialux led
https://www.juwel-aquarium.de/en/Products/Lighting/LED/HeliaLux-LED/
iar controller-ul Juwel helialux day night control
https://www.juwel-aquarium.de/en/Products/Lighting/LED/HeliaLux-Day-Night-Control/
Discusii sunt mai bine,vin toti la mancare(de cate ori le dau ei mananca) ,se plimba peste tot.
Am inceput sa pun si Seachem Discus Trace,2 capacele de doua ori pe saptamana.
|
 |
|
O sa pun niste carbune activ pe care il folosesc si la marin de la Aquaforest.
Discusii au inceput sa se mai miste,mai mult in partea dreapta a acvariului.La un moment dat au avut ceva de impartit intre ei,adica se cam ciufuleau toti 4.
Le-am dat niste hrana congelata pentru discusi de la Ocean Nutrition si au incercat sa manance,dar unele bucatele erau cam mari.Maine o sa iau si Tetra discus si Ocean Nutrition Discus Pellets.
|
 |
|
Am facut acum 2 saptamani tratament cu antibiotic pentru cyanobacteria.
Acum acvariul este curat si am facut deja cateva schimburi de apa.
Puteti sa-mi recomandati si mie niste hrana de caliate, atat uscata cat si congelata, pentru discusi mai ales ca ai mei sunt micuti?
|
 |
|
Am introdus in seara asta in acvariul meu semiplantat 4 discusi Stendker de 6cm.
-1 discus stendker,dark angel
-1 discus stendker,marlboro red
-1 discus stendker,blue diamond
-1 discus stendker,pigeon blood blu
Momentan sunt bine ,dar cam speriati,stau mai mult prin colturi.
Temperatura apei o mentin la 27° si PH-ul la 6.9 .Filtrarea o fac cu doua filtre externe Tetra de 800 si 1200 Plus.
Ma gandeam sa pun pentru cateva zile in unul dintre filtre niste carbune activ ca sa elimine din eventualele substante nedorite.
Este ok sa pun carbunele sau nu?
Multumesc
|
 |
|
Probabil ca este Emerald Crabs(Mithrax Sculptus),adica un mancator de alge.
|
 |
|
Dupa cate stiu majoritatea buteliilor sunt facute sa reziste pana la 300 bari(cel putin cele de CO2).
Ele sunt testate la 250 bari si apoi poansonate cu caracteristicile lor.
Temerea mea nu este legata de cat rezista butelia , ci la ce presiune sare valva de siguranta . La 140-150-180 etc.
Acum momentan stau cu un aparat de aer conditionat portabil îndreptat spre ea si îmi indica o presiune de 80 bari.
|
 |
|
Am mutat partea electrica in afara standului. Mai trebuie sa mai descurc putin cablurile si poate sa fac si un capac sa inchid .
|
 |
|
Am incercat asta o data si daca nu gresesc se facuse un pic de ghiata pe reductor.
|
 |
|
Daca fac asta pot sa las reductorul montat ?
|
 |
|
Am stat langa om când am incarcat butelia si am vazut ce a setat in aparat 5.9kg. Probabil presiunea este asa mare si pentru ca este cald in casa.
Si eu sunt putin paranoic mai ales când vad ce indica manometru. Teoretic in cel mai rau caz trebuie sa sara valva de siguranta nu ?
|
 |
|
Am si eu o nelamurire.
Ieri am fost de am incarcat butelia de Co2 pe care o am. Butelia este de 6kg (nu 6l ) si a fost incarcata cu 5.9 kg. Dupa incarcare,manometrul de inalta imi arata in jur de 25bar,dar butelia era foarte rece,avea ghiata pe ea. Acum dupa aproape 24h manometrul indica 120bar. Sa-mi fac griji sau pot sa o las asa ?
|
 |
|
O sa incerc sa descriu dupa ce ma joc un pic cu ele. Acum momentan am inceput sa modific standul, in sensul ca ii fac o prelungire de 20cm in lateral pentru ca vreau sa scot partea electrica afara. Aici unde stau este cam cald si se mai face condens in stand si cum toate prizele sunt inauntru deasupra la sump , pentru siguranta vreau sa le scot in exterior.
In seara asta incep sa le mut si sa le montez pe lateral unde am facut prelungirea.
|
 |
|
Si au venit si noile jucarii.
Sunt curios cum este cu acest controller Aqualink S1.
|
 |
|
Cred ca am reusit sa repar reductorul. L-am desfacut, curatat, am schimbat manometrul de joasa presiune, am curatat valva care nu calca bine( asa a fost distrus manometrul original de joasa presiune) si l-am remontat. Acum se pare ca merge.
Oricum o sa caut inca un reductor ca sa am de schimb.
|
 |
|
Am si eu nevoie de un sfat legat de pompele de valuri. De aproximativ 2 saptamani am observat ca cele 2 pompe pe care le am(un an si jumatate) si anume Jebao wp25 au inceput sa piarda din putere. Sambata am curatat pompele, am uns axul cu glicerina si le-am dat drumul. Initial parea ca si-au revenit, dar acum fac la fel.
La inceput le tinem la jumatate din putere pentru ca ridicau nisipul in sus (adica la treapta 4 din 8 de pe controller) iar acum sunt la maxim si se comporta ca si cum ar fi la jumatate. Am scos o pompa,am demontat-o si asa am constatat ca este curata.
Oare sunt pe duca pompele ? Ce poate sa fie ?
Multumesc
|
 |
|
Rechinul Bala (Balantiocheilos melanopterus)
Aveam doi dar cum au crescut mari i-am dat.
|
 |
|
Puteti sa-mi recomandati si mie un regulator de presiune bun ?
Am avut pana acum acest regulator
http://www.co2supermarket.co.uk/co2-regulator-dual-stage-dual-pressure-gauge-solenoid-magnetic-valve-p180.html
care acum nu mai merge(in doar 4 luni).Rasufla pe la ambele manometre,cel de joasa presiune este dus,cand dau drumul la robinet la butelie nu poti sa mai rotesti robinetul de reglaj(trebuie sa folosesti ceva forta)etc.Sunt foarte dezamagit de acest regulator dual stage.
Ma gandeam de exemplu la un TUNZE 7077/3, dar nu stiu cat de bun este.
|
 |
|