dan.pavelescu wrote:
Nu ma mai complic cu absolut nimic, i-am si zis nevesti-mii ca la primul derapaj mai serios al acvariului il desfiintez si cumpar o canapea frumoasa in locul lui
Eu cred ca tanti sotia tovarasului Pavelescu a intrat pe contul lui
Testele all in one nu sint elocvente deloc. Daca totusi vrei sa faci masuratori te sfatuiesc sa iei teste dedicate ( cele mai rezonabile ca pret sint cele de la sera).
Legat de fertilizantul ce ni-l arati acela este pentru aportul de microelemente. Este foarte bun dar plantele au in primul rind nevoie de macro elemente. Fie cumperi si solutie NPK separat ( sint destui producatori care ofera asa ceva ) fie te poti orienta spre o solutie de fertilizare all in one avind in vedere ca ai plante easy.
De acord cu ce a scris Calin. Bucephalandrele sint niste plante deosebit de faine, sint multe varietati si intradevar nu necesita ingrijire speciala. Am pepiniera asta in nano cu bucephalandre si din an in paste mai schimb din apa, fertilizare din cind in cind dupa ureche, si merg foarte fain toate. Aveam pe nano un bec Dennerle cu lumina rece parca pe la 7000k si de curind un pus unu ieftinache Osram la 4000k. De cind am pus Osramu cald dau niste frunze o minunatie.
Pai mai conteaza ce pietris pui ?
La plantele adevarate nu este in special vorba de faptul ca arata mai bine. Este vorba ca " sustin si intretin ciclul vietii " in acvariu.
Din moment ce din start pleci cu premisa asta sa zic nu mai conteaza nisip, filtrare, pesti alesi , etc....
Tare m-a mincat la un moment dat sa incerc un Oase Biomaster ( de ani de zile numai Eheim mi-a trecut prin miini). Ce m'-a oprit sa iau Oase este faptul ca sint persoane ce se pling ca trage aer in permanenta. E drept ca destul de putini dar asta m-a determinat sa merg doar pe Eheim.
Man iar esti ironic. Am spus ca prezentarea in sine nu e stiintifica.Daca vrei sa reinventezi roata nu ai decit. Probabil te si plictisesti. Eu ma retrag din discutia de aici, este inutila pentru mine. Am si altceva mai bun de facut " pe tinpul meu".
Cei de la Green Aqua au si ei un filmulet in care vorbesc despre filtrare. Poate l-ati vazut deja , eu zic ca e foarte elocvent. Nu intra detalii prea elaborate, este sa zic asa un ghid orientativ insa eu cred ca sint printre cei mai buni din Europa in ceea ce inseamna acvaristica.
Gabi C wrote:Eu sint convins ca in acel acvariu de care vorbesti se fac schimburi de apa partiale zilnic. Buretele ala nu ar face fata la dejectiile pestilor. Eu zic ca e cam degeaba acolo. Sint acvaristi aici care au cichlide. Iti pot da informatii despre ce inseamna filtrare la un bazin cu cichlide.
Ma bucur ca esti convins. E bind sa fii armonie cu tine insuti. Mult succes!
Nu inteleg ... devii ironic? Sau ce vrea sa fie asta ?Ma iei peste picior ? Ca nu pricep....
Eu sint convins ca in acel acvariu de care vorbesti se fac schimburi de apa partiale zilnic. Buretele ala nu ar face fata la dejectiile pestilor. Eu zic ca e cam degeaba acolo. Sint acvaristi aici care au cichlide. Iti pot da informatii despre ce inseamna filtrare la un bazin cu cichlide.
Ma refer la ce se intimpla intr un acvariu plantat cind creste intensitatea luminoasa.Nu stiu daca o sa stiu sa explic. Poate suna aiurea ce zic dar prin comparatie um acvariu sub lumina slaba e ca un mers la plimbare, lejer, fara transpiratie. La lumina puernica e ca si cum ai alerga, transpiri mult, etc.. Am acasa acum doua bazine, un nano dennerle cu lumina lui originala, un bec de 9w in care am "pepiniera de bucephalandr
dre". Din comoditare nu fac schimburi de apa aproape de loc, nu co2, lumina merge 9 ore pe zi iar alge nu am deloc. Daca as avea aceleasi conditii de filtrare si flow in bazinul plantat s-ar duce naibii in citeva zile. In cel plantat dincolo de aditia de co2 flow ul puternic si masa mare de material biologic din canistra imi pastreaza echilibrul in bazin sau ma ajura foarte mult la asta.
Toate acvariile astea daca am vazut bine au lumina foarte slaba.
Eu zica lumina sau intensitatea luminoasa schimba toate datele problemei. Toate reactiile fizico chimice din apa se accelereaza foarte tare sub o lumina puternica asa ca treaba cu bureti pica. Eu am vazut la mine cind am luat primul eheim eccopro 300. La inceput am pastrat mediile originale. Aveam suspensii fine in apa in permanenta, apa nu foarte clara. Pe masura ce am schimbat si in toate sertarele am avut doar eheim substrat pro situatia s-a schimbat dramatic. Apa a devenit cristal sa zic asa. Plus ca vad vital pe termen lung sa ai prefiltru. Altfel parere personala mediile se colmateaza si fie le cureti cumva fie le schimbi.
Batman tine mult de cita lumina ii dai. Asta e cheia sa zic asa si cred ca si tu stii asta.
Daca esti cu ledu pina in 0.2w/l asta asa foarte orientativ poti cu all in one fara stres si chiar cu dozare saptaminala.
Eu prin comparatie cu lampa asta care o am acu la 55% din putere (lampa are in full 70w si 4500 lm ) trebuie sa dozez zilnic npk plus separat p ca sa nu am carente.
Low light , cca 9 ore pe zi te scapa de alge , ferilizare deasa etc...
Da, bazinul are poza finala. Am o perioada foarte incarcata lunile astea care vin, cu multe proiecte si nu prea o sa am timp de pozat/scris in jurnal....