Prostii mei isi revin la normal, incet-incet... ieri i-am gasit pe toti "la geam", cersind mancare.
Plm, a fost ceva in apa. Sper ca a trecut cu bine toata treaba.
@lukitza: DA si DA... Sterasylu' e numa' unu', asa ca n-ai cum sa gresesti... la filtrarea mecanica, sunt mai multe variante. Eu am lucrat bine si cu niste cartuse care aratau ca niste suluri cu sfoara bobinata pe ele.
Perioadele de toamna / primavara sunt cele cu "probleme"... apele vin murdare de la munte, asa ca statiile de filtrare ale oraselor sunt nevoite sa intervina si cu "chimicale".
Acu' ce sa zic, nimeni nu stie cum e situatia la tine... sunt orase in tara unde nu-s probleme, asa ca baietii schimba apa la acvarii intr-o veselie. Dar sunt si orase unde e "nenorocire".
E o loterie al carei bilet tre' sa-l tragi la un moment dat.
lukitza wrote:Imi zice careva cat "tine" un cartus dinasta de sterasyl? E pe litri, pe timp?
Eu "plimb" prin schimbul la picatura cam 1500l pe luna. Daca trebe schimbat lunar ma las pagubas.
Si mai zicea cineva de colmatat relativ repede. E nevoie de o filtrare mecanica inainte sterasyl?
Cartusul de Sterasyl NU se consuma!... din cand in cand, daca simti ca scade mult debitul, se poate scoate afara si se poate "freca" cu un burete d-ala aspu de bucatarie.
Uite aici instalatia mea: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/27458.page (explicatii la postul #34).
Humbert wrote:... iar de mancat nu mananca nici unul nimic
deci e destul de clar ca ce a fost la tine e si la mine
Prostii mei veneau la masa, dar se "speriau" din senin si-o zbugheau ca disperatii, care-ncotro. Nu stateau la suprafata!
Dar DA, sunt de acord ca apa "de zilele astea" nu e buna pentru "schimb"... eu o sa ma opresc cu schimburile masive si-o sa mai "trag" doar ashea, cate o galeata de mizerie / saptamana.
M-am intors azi noapte acasa, dupa 4 zile de haladuiala prin tinuturile unde vinu' se bea la masa in loc de apa.
- azi dimineata am studiat situatia din acvariu... niciun deces!
- pestii au venit la masa, manati de foame... asa, "ochiometric" vorbind, mi s-a parut ca incep sa-si revina la starea lor initiala de "foamea-n gat".
- Pavelescule, saru'mana de oferta! Da' nici mort nu vreau sa ma inham la o treaba care presupune apa de osmoza + remineralizare.
Artur wrote:... Dar revin si cu o intrebare, poate aveti niste idei as vrea sa schimb si eu numele topicului, dar nu stiu exact ce nume sa`i pun ) eu ma gandeam la Flamanzila si gasca lui ) dar parca as vrea ceva mai frumos ) astept idei ...
Ce zici de urmatorul titlu: Ce buna-i viata la Suceava! Inoti, mananci si stai degeaba! ???
"Una la mana", caca-m-as in apa lor si in tratamentele lor!
"Doi la mana"... din experienta mea, sulfatu' de aluminiu face ca pestii sa se ascunda prin colturi si sa refuze mancarea... in niciun caz nu inoata pe la suprafata!
Sterasylul nu opreste gazele (clorul), dar nici nu le "presurizeaza". Ar trebui sa iei in calcul un cartus d-ala de "carbune", daca vrei sa stai departe de grija asta cu clorul.
E ceva foarte nasol si letal pentru pesti. Il inteleg pe omul ala.
- Prima oara am patit-o prin '96-'97, atunci cand eu si cu Oprescu (diskusfan) am reusit sa omoram 2 bazine pline cu "matci" de discus... eu aveam prima pereche reproducatoare (din Romania) de pidgeon-blood... din puii ei reusisem sa-mi cumpar primul computer, prin '94-'95. Oprescu avea niste exemplare de "cobalt" mari cat o farfurie de friptura.
- Pe vremea aceea nu exista multa informatie "la liber", internetul era "la inceput" si tot ce stiam se baza pe experienta mea si a amicilor mei. Nimeni dintre noi nu stia nimic de Sulfatul de Aluminiu, asa ca problema ne-a doborat si "ne-a luat ca din oala". Era tot asa, in toamna.
Asa arata treaba acum... filmare facuta acu' juma de ora.
- Se vede ca pestii stau in treimea inferioara a bazinului... inainte inotau prin tot bazinul.
- Se vede ca-s "speriosi".
Mda, se cam confirma ceea ce stiam deja... pe scurt:
In lunile de iarna-primavara, apele sunt mai murdare decat de obicei.
Din acest studiu rezult? c? în general calitatea acestei surse este corespunz?toare la pricipalii parametrii, cu excep?ia a 3-4 luni pe an, când se înregistreaz? varia?ii mari de temperatur?, turbiditate ?i oxidabilitate. Fenomenele naturale ca, topirile de z?pad?, aluviunile de pe versan?ii ce imprejmuiesc lacul, ploilor abundente c?zute, destratificarea apei din lac ?i antrenarea n?molui depus pe fundul acestuia în perioadele cînd volumul de ap? din lac este scazut, duc la ob?inerea unor turbidit??i ridicate ale apei brute.
Statiile de tratare sunt vechi si ineficiente, asa ca procedeele de filtrare nu dau rezultatele scontate... drept urmare, se mareste doza de Sulfat de Aluminiu.
Datorit? fenomenelor naturale prezentate ?i a faptului c? fluxul tehnologic al sta?iei de tratare nu are înclus? etapa de decantare a n?moluilui, calitatea apei ob?inute este necorespunz?toate la parametrul turbiditate. Studiile efectuate au demonstrat c? nerespectarea condi?iilor optime impuse procesului de coagulare determin? în perioadele men?ionate eficien?e sc?zute de reducere a turbidit??ii apei la valori cuprinse între 8.00-80.0%. Temperaturile sc?zute ale apei brute afecteaz? viteza de hidroliz? a sulfatului de aluminiu precum ?i viteza de sedimetare a flocoanelor formate, datorit? în principal cre?terii viscozit??ii apei. Cre?terea dozei de coagulant în condi?iile neasigur?rii condi?iilor optime de amestecare care influen?eaz? direct m?rimea agregatelor formate ?i decantarea acestora, nu conduce la îmbun?t??irea procesului de coagulare-separare materii coloidale.
Finalul "glorios".
Lipsa treptei de decantare conduce în mod nedorit la o supraincarc?re a clarificatoarelor de contact, unde se re?in aproximativ 40 % din supensii ceea ce conduce la ob?inerea unui randament sc?zut de filtrare.
Concentra?ia aluminiului rezidual în apa tratat? este peste limita admis? de legisla?ia în vigoare.
Una peste alta, se apropie perioada aia in care orice schimb de apa "de la retea" este o loterie.
- Hmm, schimbu' de apa pe care-l suspectez eu a fost "minor"... 3-4 galeti d-alea "de sare" (20 litri), la un bazin de juma' de tona + sump de 100 litri.
- Dar DA, pestii au un comportament ciudat "de sperios". Pana acum erau ca niste cersetori, la geamul bazinului.
- Din pacate maine plec din tara si revin abia duminica noaptea, asa ca nu o sa am ocazia sa-i studiez... plm, firu' vietii!
Teoretic, in 2-3 saptamani e gata... practic, daca ai teste bune de apa, trebuie sa vezi cum stai cu nitritii si nitratii. Unii scad, altii cresc.
"Mucii" aia albi de pe lemne sunt un film bacterian... e normal, o sa dispara in timp (sau il halesc melcii / ancistrusii).
PS: Poti sa faci linistit schimb de apa, ca nu intervine in ciclare.