[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Antecume wrote:Ca doar n-o sa pui in el 500 neoni si 1000 de creveti.

Am avut 50 de neoni in ~450 litri. Cardul era spectaculos. Un card de 500 de neoni ar fi extraordinar. Daca adaugi si un card de 50 stergatoare parbriz (Red-nose Tetra)..

Silviu, succes iti doresc. M-a dezamagit treaba cu casutele si omuletii, dar gusturile nu se discuta.
Sper totusi sa faci ceva in stilul Amano/nature

Stapine, multumesc pentru sfat. Si eu ma gindeam la un cird de neoni, acuma ma "lupt" si cu Altumii.
Omuleti nu avem, numai casute . Dar luam in considerare toate variantele.
Ma onoreaza comentariile voastre, va multumesc!
Acuma, daca ati inceput sa votati am vaga senzatie ca se duc de vale casutele mele
Fara tagada, voi tine cont de opiniile voastre. Asadar, cu casute, cu radacini sau cu cadere de apa.
Gabi C wrote:Deci eu mi-as da toata silinta sa fac ceva de genu :

Ai nimerit fix a doua varianta in discutie. Nu stiu cum faci, da’ le nimeresti mereu
Vezi raspunsul dat lui Sclau. A treia varianta e o alta nebunie : un paludarium! Da’ nu am vrut sa incarc prea mult discutia la acest moment, vreau sa fiu sigur cu partea tehnica.
Multumesc, Sclau! Inca nu e batuta in cuie ca solutie, mai am doua variante da’ inca nu am vazut cu ochii mei acvariul. Ma hotarasc dupa ce fac niste machete, sa verific proportiile, perspectiva, ... Din masuratori ar rezulta ca merge dar stii cum e, pina nu pui mina...
s.a.m.d.
Artur wrote:Si eu sunt contra casute si orice nu`i natural da nah Oricum sunt abonat si astept sa vad ce iese cred ca si un iwagumi ar iesi vain cu multe dealuri si dragon stone de diferite marimi

Stai linistit, schita de mai sus e prima varianta, mai avem doua
Pai asta e ideea, ca a fost total dezamagit de firma care ii asigura intretinerea acvariului si acum vrea sa faca el tot ce trebuie, asa cum trebuie.
De aici a plecat tot proiectul : la naiba cu nesimtitii pe care ii platim degeaba, de acum inainte "do it your self". Treaba mea este sa-l sustin si
sa-l ajut pina deprinde chestiunile de baza sau de rutina. In plus, daca ai suficienti bani si esti dispus sa platesti, buteliile se schimba pe loc, de
catre firme autorizate, fara sa misti un deget. Singura conditie este sa ai butelie de schimb.
Rodo, e doar o chestiune de perspectiva, nu imi propun sa cladesc un munte. Despre constructia lui, nu e nici o problema, am in curte granit brut cit vreau. Sunt chiar citeva bucati care doar trebuie putin modelate. Cit despre investitie, repet, bugetul nu e o problema. De ce crezi ca va esua foarte rapid?
OK, urmeaza partea de concluzii si ipoteze de lucru.

1. Aditia gazelor : fiind un bazin mare si cu o masa semnificativa de apa care nu numai ca trebuie alimentata bine cu CO2 dar si cu oxigen, si trebuie sa fie si bine omogenizata, dupa ce am discutat cu niste prieteni, vreau sa fac doua sisteme. Aditia de CO2 in exteriorul acvariului, dupa principiile enuntate mai sus, tip "Bitanu". Noutatea este aceea ca vreau sa fac acelasi lucru si cu aditia de oxigen! Asadar, vreau sa pun la punct o injectie simultana de CO2 si oxigen, dupa fix aceleasi principii, utilizind butelie de CO2 si butelie de O2. Din cit am inteles, se pot obtine amindoua iar sistemul de injectie nu difera semnificativ. Mai mult, am sunat un prieten care se pricepe la chestii din astea si mi-a spus ca se pot procura distribuitoare de gaz (sper ca am retinut bine termenul) care sa permita un reglaj fin pentru aditia CO2 dar si a O2 dar si distribuirea lor in mai multe puncte. Va fi si acest sistem pentru ambele, dar revin asupra acestui aspect mai jos, la partea artistica. Practic, vor fi doua sisteme de tip Bitanu, unul pentru CO2 si unul pentru O2. Ce urmaresc sa obtin astfel? Nu vreau sa existe valurirea de suprafata, apa va fi mobilizata in masa ei, distribuita in cele doua jumatati ale acvariului prin lilipipe scufundate si orientate dupa principiul Vortex, prezentata de Rodo. Principiul pleaca de la faptul ca gazele difuzate in apa ramin separate, cel putin in cazul CO2 si O2. Ca urmare, administrarea unor cantitati diferentiate care sa satisfaca cerintele plantelor pentru CO2 dar si necesarul de O2 al vietuitoarelor, poate fi determinat si realizat. Daca la CO2 sunt o multime de discutii legat de numarul de bule pe secunda, nu am gasit nici o referire la ... cite bule de O2 pe secunda. Aici e saracie mare in informatii.

2. Filtrarea : ne-am hotarit la doua filtre Eheim professionel 2 1200XLT umplute cu Eheim Substrat Pro si doua filtre interne Eheim pe IN. Nu vom avea o incarcatura organica foarte mare, asa ca vor face fata (asta inseamna 24 de litri de material filtrant de calitate). Orintarea flow-ului va fi facut dupa principiul prezentat de Rodo.

3. Scape si plantare : Aici intervin piticii mei Tot uitindu-ma pe diferite sit-uri in cautaterea unei idei, mi-am amintit de un joc pe calculator pe care il juca baiatul meu acum vreo 10 ani : Black and White! Si mi-am amintit de ideea de baza a unui nivel al jocului : doua popoare de primitivi care incercau sa evolueze, traind si cultivind pamintul, taind copaci, construindu-si case rudimentare, etc. la poalele unui vulcan. Asa ca am propus urmatorul scape :

image

Asadar, un vulcan (nu atit de centrat ca in imagine) la poalele caruia convietuiesc doua mici comunitati de omuleti. Casutele vor fi confectionate din nuca de cocos, plantarea va fi progresiva, dinspre vale catre vulcan, mult coral moss, multe Anubias Bonsai, Bucephalandre, Anubias Pangolino, Alternanthera Mini, ... asadar plante care nu necesita o manopera foarte complicata sau frecventa. Un aspect interesant va fi acela ca, la unele casute, vor fi niste mici hornuri prin care va iesi un subtire fuior de CO2 sau O2, ca un fum, gratie unui sistem de distributie (pomeneam mai sus de el) mascat in substrat si alimentat de distribuitoare de gaz din exterior.

OK, sunt multe de discutat, de dimensionat, de calculat. Nu vreau sa ma gindesc la replicile legate de partea artistica
Insa, ce parere aveti de partea tehnica, enuntata mai sus? Asta m-ar interesa in primul rind. Orice sfat, comentariu, critica, circoteala, ... foarte binevenita!

Desi putea sa fie intr-o limba mai ... acatarii multumesc frumos, am inteles perfect principiul vortex.
Multumesc frumos pentru toate comentariile si sfaturile! Chiar sunt impresionat de atitudinea voastra si va multumesc inca o data.
Am luat notite, am discutat toata dimineata, chiar si cu putin timp in urma, cu multi oameni, mai cu seama pentru partea tehnica.
Mi-am facut un plan, care se refera atit la partea tehnica cit si la cea artistica (scuze Gabi, vor fi si niste casute pe acolo, asta e,
nu m-am putut abtine ) si revin peste putin timp cu ipotezele de lucru dar si cu ceva idei ... care sa fie dezbatute! Inca o data,
multumesc si revin.
In acvariile plantate, cel putin in opinia mea, fara sa pretind mai stiu eu ce abilitati in domeniul estetic, pestii nu au alt rol decit sa puna in valoare scape-ul. Asadar, daca suntem de acord cu acest principiu, nu avem nevoie de copaci care sa mascheze padurea. Cel putin eu asa vad lucrurile. Cit despre CO2, am spus mai sus, aici e de gindit bine. Daca vom folosi doua Eheim din alea mari, spray bar-uri puse la mijlocul acvariului, orintate catre laturi, unde sa stea sorburile, poate ar forma un flow bine definit. In functie de asta, doua puncte de injectie a gazului ar fi suficient? Practic ma gindesc la a trata problema ca “doi in unu”, din perspectiva masei de apa si a mobilizatii ei.

PS: Numarul plantelor nu e o problema, nici bugetul!
um02122 wrote:
Silviu Man wrote:Nu l-am vazut functional, acestea sunt poze mai vechi. Acum, ca prietenul meu s-a hotarit la un acvariu plantat ... asta e! Sa vad cum pot sa-l ajut. Multumesc pentru raspunsuri tuturor.
Daca mai sunt sfaturi tehnice si nu numai, va rog, le astept cu placere. In rest ... e de munca acolo.

Cred ca la plantat trebuie sa renunti la sump. Caderea de apa iti risipeste CO2 dozat.
Deci dai sump-ul cu totul si cumperi vreo doua canistre mari de la Eheim Pro.

Daca ajungem la o solutie de plantare masiva, cu multe plante easy si Bucephalandre, Anubias, Lobelia , ... doua Eheim din alea mari, cu doua prefiltre externe, ar rezolva situatia. Cea mai mare problema mu se pare CO2. Volumul este mare, trebuie echpamente serioase. Aici as dori, daca se poate, niste solutii.
Antecume wrote:Mda, cred ca la un acvariu asa mare s-ar preta mai bine niste ciclide.
Ca doar n-o sa pui in el 500 neoni si 1000 de creveti.

Da, avem si variante cu discusi sau scalari. Desi nu inteleg de ce vreo 100 de neoni si 100 de Ember tetra nu ar fi o solutie ca sa pui in valoare o plantare frumoasa.
Artur wrote:Sau, ii arati pozele din jurnalul meu si ii faci un bazin cu Oscari

Sa stii ca asta a fost prima varianta pe cate i-am sugerat-o, fara gluma. Niste radacini mari, groase, bolovani, plante plutitoare. Dar i-am aratat si acvarii plantate, a intrat pe creme de la creme, ... ei, si atunci s-a rupt filmul, ca s-a bagat pe fir “sefa” : gradina, nu basin de pescuit! Asa ca ...
Nu l-am vazut functional, acestea sunt poze mai vechi. Acum, ca prietenul meu s-a hotarit la un acvariu plantat ... asta e! Sa vad cum pot sa-l ajut. Multumesc pentru raspunsuri tuturor.
Daca mai sunt sfaturi tehnice si nu numai, va rog, le astept cu placere. In rest ... e de munca acolo.
Nici Spiral Horn, nici Oto nu pot fi inmultit, ca sa nu mai vorbim de Amano. Poate ca ii gasesti la donatii, dar in nici un caz inmultiti.
Posibil sa ai dreptate. Depinde de marimea particulelor care ajung la acele spatii. Eu cred ca, cu cit spatiile sunt mai mari, cu atit si particulele care patrund sunt mai mari si de aici colmatarea
sau mai corect spus, obturarea acelor spatii sau canale. Repet, cred ca orice condideratie legata de eficienta unui material filtrant, natural sau sintetic, pleaca de la conditia unei prefiltrari bune.
Salutare!

Am un prieten care a avut un acvariu marin destul de mare (cred ca are undeva in jur de 1000 de litri) de care s-a cam saturat si l-a si neglijat (lipsa de timp + o firma care
asigura intretinerea lui ... mai pe duca). S-a hotarit sa-si faca un acvariu plantat. Pina aici, toate bune si frumoase. Insa are niste echipamente pe acolo care ar putea fi folosite.
Nu am experienta in acvarii marine, am reusit sa inteleg cam la ce folosesc acele echipamente dar as avea nevoie de o identificare mai clara, eventula ce e ok si ce nu dar mai
ales ce ar trebui adaugat. Inca lucram la partea artistica dar pina atunci cred ca trebuie facuta ... curatenie. Asadar, un ajutor din partea voastra ar fi nepretuit in aceasta situatie.
Mentionez ca bugetul nu este un factor limitativ.

image

image image

image
Spiral Horn poti comanda la nevertebrate.ro. Nu stiu insa daca mai livreaza in conditiile de acum.
Cei mai buni creveti ar fi Amano, dar si aici ar putea fi o problema de compatibilitate.

Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to: