Message |
|
Severus wrote:
realmode wrote:Griji cum le denumesti tu cam toti ne facem cand suntem in stadiul de achizitii. 
Si eu am deschis o rubrica asemanatoare cand mi-am luat filtru si sfaturile colegilor mi-au fost foarte utile.
Multa bafta
Tu cu ce te-ai "ales" pana la urma?
Mai am totusi o intrebare de ridicat, este suficient pentru un acvariu plantat de 180L ?
|
 |
|
Severus wrote:
Cred ca iti faci prea multe griji in ce priveste filtrul JBL.
Salut,
Nu este o grija, vreau doar ceva care sa imi dea mai putine batai de cap si sa isi faca treaba. Griji cum le denumesti tu cam toti ne facem cand suntem in stadiul de achizitii.
Poti sa inlocuiesti furtunele cu unele asemanatoare (transparente) de la Practiker, Bricostore etc si scapi de griji.
Eu am inlocuit furtunele de la inceput, a fost nevoie sa le curat dupa o luna si de atunci nu am mai avut nici o problema cu ele (nu observ nici o scadere a debitului).
O informatie foarte utila, daca gasesc dimensiunile furtunelor cu siguranta le schimb, momentan nu imi bat capul sa tin minte cat are JBL diametrul furtunului, cand il primesc ma ocup si de aceasta problema.
Filtrarea biologica nu o face filtrul, ci materialul filtrant care este in el.
Totusi cred ca si felul in care trece/curge apa prin filtru joaca un rol important in calitatea filtrului si a filtrarii in sine.
Grosso modo da, filtrarea efectiva este in grija materialului filtrant.
PS Nu contest ca si EHEIM este un filtru foarte bun, dar daca nu ai loc pentru el ... ?
...iar aici am cazut de acord ca trebuie sa fac un compromis legat de spatiu, altfel alegeam EHEIM. Sunt convins ca si JBL-ul o sa isi faca treaba, daca nu il schimbam si gata.
Cu multumire tuturor pentru sfaturi.
|
 |
|
Lucian wrote:
Black wrote:Uite un video,iti faci o idee,ai acolo si ceva bile umplute cu burete,daca sti cat de cat engleza te lamuresti rapid,daca nu este suficient sa vezi ce are omu pe masa.
http://www.youtube.com/watch?v=SOE9tpX-yoA
110% marketing. Buretii mai pot gazdui colonii de bacterii dar plasticele=0. Cat despre celelalte... Daca imi demonstreaza si mie cineva cum ajunge apa in mijlocul acelor carnaciori ceramici de 1cm diametru dau o bere. Cand aud si citesc material de marketing cu Km patrati de suprafata, bla, bla... dar nimeni nu dovedeste cum circula apa prin acele cavitati micrometrice si de ce ele nu se colmateaza???
Iti recomand sa mergi pe materiale clasice si testate: inele ceramic din care Siporax-ul este ieftin si bun sau spre premium EHEIM Substrat Pro Biomedium... dar mai intai cumpara-ti filtrul extern 
Este pe drum un E901 JBL. Ma doare putin sufletul ca imi doream EHEIM professional 3 350 (2073) dar nu aveam loc pentru el in mobilier. Varianta cu tinutul langa mobilier a cazut (sotia  )
Cate sertare sa umplu cu EHEIM Substrat Pro Biomedium? Sunt disponibile 3 la JBL E901.
|
 |
|
Lucian wrote:Acum am cautat si se pare ca doar ala este un mediu bun pentru bacterii. In rest poti sa speli linistit buretii bine de tot (eventual pe rand o saptamana cei de sus saptamana urmatoare cei de jos). Nu inteleg ce spui despre stoarcere, etc.
Daca poti sa pui si altceva decat buretii de jos (daca permite filtrul), cumpara medii de filtrare biologica (cum ar fi Sera Siporax) si pune-i acolo pana cumperi filtrul extern  Ramai doar cu buretii de sus pentru filtrare mecanica.
Cand am spus stors, ma refer nu doar la o strangere simple a buretelui scufundat in apa scoasa din bazin. Strans consecutiv de 3-4x pana observ ca nu mai lasa mizerie multa.
Urmeaza filtrul JBL e901, insa nu cred ca am sa renunt la cel intern, am sa il folosesc pe post de filtrare mecanica.
Problema este cum rezolv curentii de apa, probabil sorb-ul in pun in dreptul filtrului intern, insa returul sau spray bar-ul dupa cum gandesc eu doar pe sticla din spatele acvariului pot, sa fie in curentul stutului de la pompa interna. Altfel nu cred ca este posibil... sau ?
|
 |
|
Lucian wrote:Imi pare rau sa te dezamagesc dar niciunul  sau mai exact "rol de filtru biologic" poate sa-i dea orice regizor de marketing al producatorilor, mai ramane de vazut daca si stie sa joace acest rol...
Pe scurt nici cosuletul cu Cirax nu are acel rol? Totusi unde sunt bacteriile adunate?
Intreb pentru ca uneori vad ca exista niste particule in suspensie, odata la luna si nu stiu exact care burete pot sa il storc mai sanatos in apa scoasa din acvariu.
Nu as vrea sa storc mai temeinic buretele care are bacteriile necesare...
|
 |
|
Salutari,
Va rog sa ma ajutati sa inteleg cateva chestiuni care nu imi sunt clare deloc.
Atasez imaginea filtrului impreuna cu asezarea mediilor de filtrare, exact cum sunt in imagine asa le am cu precizarea ca am renuntat la filtrul de carbon (cel negru) si am un cosulet cu CIRAX.
Vreau sa stiu care din cei 3 bureti albastrii (2 cu porozitate mica aflati in partea de jos si 1 aflat sus cu o porozitate mai mare) are rolul de filtru "biologic" si in "salasuiesc" bacteriile?
Atasez si imaginea producatorului care pe mine cel putin ma induce in eroare.
|
 |
|
Intradevar, acum insa sunt decis sa adaug un filtru extern. Multumesc.
|
 |
|
narcis wrote:Nu trebuie sa imbraci nimic, doar se pune in o bucata de perlon sau burete din acela albastru cu porozitate mai mare, sa nu se colmateze repede, in ultimul tronson al sorbului care este ca un fel de sita inainte de a intra apa in canistra, pentru a nu intra mizerie in canistra, resturi de vegetatie moarta sau altceva. Si perlonul cat si buretele, indiferent ce vei alege este bine sa nu-l indesi, il lasi cat mai lejer ca sa nu tai debitul. O sa-ti dai repede seama la montaj, mi se pare ca s-a mai discutat, eventual poti sa cauti pe net la eheim au ei un sistem asemanator.
Este in regula, am inteles principiul. Merci.
|
 |
|
alexdell wrote:Salut, eu am tot Jbl e900 de aproape 3 ani , merge fara probleme.
In afara de consumul redus nu exista nici o diferenta intre e900 si e901?
|
 |
|
narcis wrote: asa ca poti sa pui pe sorb un burete sau ceva vata de perlon pe care o schimbi sau o speli saptamanal la schimbul de apa.
Narcis, incerc sa imi imaginez ca trebuie sa "imbrac" sorbul cu un burete de perlon?! E pentru prima data cand ma lovesc de aceste "probleme" si nici nu am vazut la nimeni de aceea vreau sa inteleg corect ceea ce imi transmiti.
Poti sa imi spui de ce este necesar acel perlon tras peste sorb?
Multumesc.
|
 |
|
Salutari,
E momentul pentru un upgrade, am ajuns la concluzia ca filtrul intern nu face fata.
Acvariul are 180L si exista deja un filtru intern de la juwel.
Am luat in calcul 2 produse intre care trebuie sa decid.
JBL E901 si EHEIM 2073 sau 350 Professionel 3.
Mai am in calcul si locul in care o sa fie depozitat, conform dimensiunilor date de producatori JBL e901 incape in mobilierul acvariului, EHEIM insa nu.
Nu stiu daca merita sa fac un compromis la calitate si filtrare din cauza locatie de depozitare, totusi doresc sa nu il tin inafara mobilei.
Tot cititd pe forumuri am concluzionat urmatoarele:
PRO JBL:
- silentios
- marimea imi permite incadrarea in mobilier
- accesorii mai generoase
Contra JBL:
- se colmateaza usor furtunele si scade debitul considerabil
- nu are o filtrare biologicala fel de buna ca si EHEIM
- mentenanta repetata
PRO EHEMI:
- filtrare biologica excelenta
- mentenanta scazuta
Contra EHEIM:
- dimensiune mai mare, nu imi permite incadrarea in mobilier
- accesorri deloc generoare
- mai zgomotos
- uneori mai curge pe la garnitura daca nu este gresata corespunzator
Intrebari:
1. Mai este ceva de adaugat la PRO vs CONTRA de care nu am luat eu cunostinta?
2. Merita sa aleg compromisul spatiului in detrimentul filtrarii? Adica sa aleg modelul JBL in locul celui de la EHEIM?
3. Nu doresc sa elimin filtrul intern juwel biofilter 3.0, o sa fie suficient unul dintre cele 2 modele (JBL E901 sau EHEIM 2073) ???
Multumesc.
|
 |
|
narcis wrote:Salut. Cand faci schimbul de apa incerca sa-l cureti cu un burete de bucatarie, cu partea aia tare, freaca-l bine, poti incerca si cu o periuta de unghi. Mia poti pune cu seringa direct pe partea afectata easycarbo, vei vedea rezultatele destul de repede.
Narcis, jos palaria... foarte usor s-a curatat cu un burete de bucatarie, nici nu a trebuit sa insist; cum am atins fuprafata filtrului cum au disparut.
Multumesc.
|
 |
|
narcis wrote:In bureti nu am incredere, decat daca-i folosesti ca filtre mecanice. Incarcatura biologica este mare, ai multi pesti. Filtrarea daca o supradimensionezi, este cu atat mai bine. Eu as lua in calcul un filtru extern pe viitor. O zi buna, Narcis.
Am reeditat postul extern unde am scris doar filtrarea bio. exista si filtrare mecanica.
Cirax-ul nu este burete, e un saculet cu niste medii care retin bacteriile.
Cum scriam in primul post, filtrul intern este un biofilter 6.0 juwel.
|
 |
|
narcis wrote: De curiozitate, ce materiale filtrante ai in acel filtru si ce cantitati?
Juwel Cirax + cei 2 bureti albastrii pentru filtrarea bio.
Filtrarea mecanica are 2 bureti, unul albastru cu porozitatea mai mare decat la cea macania, un burete verde iar deasupra vata de perlon.
|
 |
|
narcis wrote:Salut. Cu siguranta iti trebuie un filtru extern, dupa cum a spus si lucian nu ai loc in acel filtru intern sa pui materale filtrante care sa faca fata mizeriei produse de pesti. La 180 de litrii nici nu m-as fi gandit sa dau drumul fara o canistra. Dupa cum cred ca stii, eu de exemplu am o canistra jbl 900 la un bazin cu aproximativ 65-70 litri de apa. Filtrul intern Biobox2 nu facea fata singur, as ca am ales sa-l elimin.
Sa inteleg ca nu poate exista un exchilibru in acest bazin fara un filtru extern?
Din punct de vedere al filtrarii mecanice, fara sa am prea mare experienta, eu vad ca este in regula si cu acest filtru intern...
Ma intereseaza foarte mult acest aspect, pentru ca am comandat cateva specii de plante mai pretentioase...
|
 |
|
Lucian wrote:Tot ce pot sa-ti spun este ca nu am vazut bazin de peste 30l la care sa faca fata decent un filtru intern (pentru acvarii populate peste medie si slab plantate - cum pare al tau).
Nu vreau sa te trimit la metodele de calcul date de Dragos aici pe forum, prin care sa determini ce filtru ai nevoie sau materialul tau filtrant ce capacitate are. Nu vreau sa-ti te trimit sa-ti cumperi seturi de teste, etc... dar... Un filtru intern nu are volumul de material filtrant necesar sa faca si filtrarea mecanica si filtrarea biologica. Am un coleg de la firma care l-a recomandarea mea a luat un filtru extern Tetra (cel mai mic) la un acvariu de 50l. Dupa o luna mi-a spus ca nu-si mai recunoaste acvariul: apa cristal fara suspensii si miros, plantele cresc bine => pestii fericiti.
Algele de pe filtru (si din acvariu) apar din cauza dezechilibrelor... Titlul topicului ar trebui schimbat un pic, in loc de "Curatarea algelor de pe filtrul intern." as fi pus "Ce sa fac sa nu-mi mai apara alge" si in mod cert discutia vira de la bureti, lame de curatat si alte alea la eliminarea cauzelor, cu alte cuvinte in loc sa cauti antinevralgic sa scapi de durerea de cap mai bine ma duc la doctor sa vad de ce ma doare capul 
Tot nu ai raspuns punctual la intrebare.
Am teste de apa, toata gama. Nu am miros neplacut in acvariu, apa este curata pestii sanatosi, plantele cresc etc etc etc. Din ce ai scris tu mai sus la 180l cat are acvariul si cu filtrul intern actual ar trebui sa fie alta situatia... totusi, nu imi dau seama daca intradevar necesita acvariul un filtru extern.
|
 |
|
Lucian wrote:
Nu confunda calculul calculul empiric pentru popularea unui acvariu care arata "spatiul vital" de care are nevoi un peste de capacitatea de filtrare a filtrului...  sau poate ai la filtru un tabel cu numarul de pesti ?
Lucian, se prea poate sa ai dreptate, insa spune-mi te rog cum va puteti da seama ca sunt mai multi pesti intr-un bazin doar din poze?
Daca tot ai punctat acest aspect ajuta-ma sa imi dau seama daca intradevar filtrul intern este insuficient?! La ce trebuie sa fiu atent?
Multumesc.
|
 |
|
narcis wrote:Totusi mi se pare ca ai cam multi pesti si daca ai doar filtrul intern s-ar putea sa nu faca fata. Eu as mai baga ceva plante cu crestere rapida, macar o perioada.
Nu este suprapopulat, am calculat conform tabelului si mai am chiar loc ce inca 4-5. Asa cum il vezi in poze este ultima "defrisare", m-am suparat foarte tare pe cabomba aquatica care lepada frunzele intr-una. Acum ma gandesc la alte plante, e pacat sa arunc CO2-ul doar pe cateva, gazonul in schimb se inmulteste exponential. de la 5 poturi in 3 saptamani s-a intins foarte frumos. Insa ramane vesnica problema de a procura plante in Arad sau Timisoara. La hornbach ce mai gasesc, doar ca au plante foarte uzuale, nimic deosebit.
Revin in weekend cu update dupa ce frec putin cu un burete de bucatarie.
Merci inca odata.
|
 |
|
narcis wrote:Salut. Cand faci schimbul de apa incerca sa-l cureti cu un burete de bucatarie, cu partea aia tare, freaca-l bine, poti incerca si cu o periuta de unghi. Mia poti pune cu seringa direct pe partea afectata easycarbo, vei vedea rezultatele destul de repede.
Buna idee, am sa incerc sa adaug si easy carbo.
Merci Narcis.
|
 |
|
borsec wrote:
poti pune o poza sa vedem si noi?
|
 |
|