[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ezatemi
Forum Index » Profile for ezatemi » Messages posted by ezatemi
Message
Butelia propriu-zisa de tip G (stingator cu CO2) este identica dpdv constructiv cu una obisnuita de CO2. Rezista la 250 bari. Difera doar robinetul. Relativ la utilizarea robinetului standard de extinctor, e loterie. Poate sa reziste mult si bine, poate sa cedeze din start.
In ceea ce priveste garniturile recomandate, sunt de doua tipuri: cauciuc de inalta puritate sau teflon/poliamida/acetal/delrin, in nici un caz klingherit.
Filtru extern Eheim 2028 pentru acvarii de maxim 600 litri
Debit 1050 l/ora
25 W/ora
Filtrul este complet: furtun, tevi, burete, perlon, ceramica.
380 lei.
Filtru extern pentru acvarii de maxim 250 litri.
700 l/ora
13 W
Accesorii incluse: furtune, materiale filtrante, tevi.
250 lei
Rezolvat
Rezolvat.
Rezolvat.
Cand spuneam firma din Cluj, ma refeream la Linde Gas. Ei fac inspectia tehnica ca la carte: vizuala cu camera video si apoi verifica integritatea peretelui buteliei cu ajutorul unui...sonar. Firmele facute de pompieri iesiti din serviciu, cu nume in coada de genul ceva+sting nu imi inspira incredere. Aici e mult de discutat: cei pe care ii cunosc eu NU vor sa puna poansonul pe butelii. Nici macar nu dau robinetul jos de pe butelie pentru verificarea capacitatii. Motivele le stiu, dar asa se procedeaza cand legea e doar pentru unii.
Relativ la incarcarea buteliilor, fiecare centru procedeaza in functie de dotarea tehnica. Cel care are minim pompa de frig se descurca. Treaba cu "pierde gaz" are in ea un sambure de adevar. In procesul umplerii, o parte din CO2 lichefiat trece in stare gazoasa si se acumuleaza in rezervor. Majoritatea centrelor de incarcare de la noi nu au echipamentul necesar lichefierii acelui gaz care, in esenta, devine reziduu si se inregistreaza ca pierdere. Cat de mare este acea pierdere, nu stiu insa. Nu in ultimul rand, stresul la care este supusa pompa de frig in cazul incarcarii unor butelii de capacitate mica este mult mai mare decat in cazul incarcarii buteliilor mari.
Verificarea buteliilor, conform ISCIR, este executata corect numai de catre o firma cu sediul in Cluj. Numai ei au echipamentul necesar.
Chestiunea cu 10 ani verificare valabila este relativa. Unii dau 3, altii 5, rareori 10 ani. Celor care au dreptul sa faca revizia le este frica.
A fost un caz pe vremea lui Ceasca: explozia unor butelii la un IAS, morti, pagube, oameni trimisi in judecata, condamnari. De atunci oamenii se feresc sa dea maximum la verificare (10 ani). In Iasi, de pilda, nimeni nu da mai mult de 5 ani.
Mai este un lucru: nici o butelie nu are voie sa depaseasca 30 ani de exploatare din momentul in care a fost produsa.
Incarcarea buteliei se face cu ajutorul unei pompe (asa-numita pompa de frig) care scade temperatura gazului la -25 g Celsius. Daca presiunea la iesire trece de 45 bari, instalatia se opreste automat. Cedeaza valvele.
Transvazarea gazului dintr-o butelie in alta se face cu conditia ca butelia depozit sa stea la rece, iar cea supusa incarcarii este racita in prealabil la -25 g Celsius.
Acum sa va relatez un caz: folosesc un aparat de uz casnic numit Wasser Maxx pentru producerea de bauturi carbogazoase. Utilizeaza butelii mici de 325 grame. Buuun. Necazul este ca nici un centru de incarcari gaze lichefiate nu incarca butelia respectiva. Asa ca sunt nevoit sa transfer gaz din butelia pentru acvariu (6 kg) in cea mica. Daca nu racesc butelia mica in prealabil, nu reusesc sa transfer in ea mai mult de 125 g, dintr-un maxim posibil de 325 g. Daca o racesc, maximum transferat este de 220 g. Cu alte cuvinte, fara pompa de frig eficienta este mica.
De retinut: o butelie corect incarcata, inghetata, abia decuplata de la pompa, are in ea gaz la presiunea de maxim 40 bari. Cand o transportati spre casa, aveti mare grija sa evitati gropile, denivelarile si sa conduceti masina la viteza moderata. Balansul permanent duce la cresterea presiunii pana la un nivel la care poate ceda supapa de siguranta. Inca un lucru: Inainte de montarea reductorului pe butelie deschideti robinetul acesteia timp de 2-3 sec. pentru a evacua o parte din gazul ce poate crea suprapresiune. Pierderea este infima, nu conteaza.
Filtru Fluval 305, impecabil pastrat, folosit 7 luni, cu medii filtrante noi si toate accesoriile incluse.
Caracteristici:
- pentru acvarii de pana la 300 litri
- debit 1000 l/h
300 lei
Rezolvat.
Filtrul se repune in vanzare.
Filtrul se repune in vanzare.
Cand am dat comanda de acvariu, am intrebat la furnizor despre sticla recomandata. Raspunsul a fost ca de pilda un geam format din 2x6 mm este mult mai rezistent decat o foaie de sticla de 12 mm. Foile de sticla sunt lipite cu o rasina numita balsam de Canada. Asa sunt construite geamurile antiefractie de la ghiseele bancilor, de pilda. Singura problema: pretul. Din aceasta cauza am apelat pana la urma la sticla de 10 mm.
Rezervat.
Rezervat.
Filtrul a fost achizitionat anul trecut de afara, de nou. A functionat la un acvariu cu creveti, desfiintat saptamana trecuta. E bine pastrat, silentios. Materiale filtrante: burete poros, ceramica de doua feluri, perlon. Dat fiind faptul ca l-am luat din Austria, nu vad cum ar putea fi executata garantia, cata a mai ramas.
Filtru Eheim 2224 profesional pentru acvarii de maxim 250 litri.
700 l/ora
8 W
Accesorii incluse: furtune, materiale filtrante, tevi.
280 lei
Filtru Eheim 2222 professional pentru acvarii de maxim 150 litri.
500 l/ora
8 W
Accesorii incluse: furtune, materiale filtrante, tevi.
250 lei.
Filtrul este NOU, complet, in ambalajul original.
370 lei.
Rezolvat.
 
Forum Index » Profile for ezatemi » Messages posted by ezatemi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com