[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ezatemi
Forum Index » Profile for ezatemi » Messages posted by ezatemi
Message
andrei_dum wrote:
te inseli amarnic.

Am un acv de 390l brut f bine plantat. Mi.am cumparat Jbl 1501 greenline. nu am teatat la inceput adevaratul volum de filtrare.Nefiind multumit am cronometrat . Rezultatul dezastru 480 l / ora. Medii filtrante ceramica.2 sertare micromec si sus la bureti putina vata perlon.

Este clar au redus consumul de electricitate miscorand puterea motorului.



1. TOTI producatorii/comerciantii de filtre pentru acvaristica mint. Eheim ocupa un loc fruntas in aceasta breasla. De pilda, Eheim 2026, 2028, 2226, 2228 au acelasi consum notat pe eticheta produsului (20 w cele produse in urma cu 3-4 ani sau 25 W cele noi), bobina are fix aceleasi dimensiuni, rotorul este exact acelasi. Ce difera insa la descrieri, tot de pe eticheta: debitul. La 2026 avem declarati 950 l/ora, la 2028 avem 1.050 l/ora la consum de 25 W. Cum se poate? Ca doar avem aceeasi bobina si acelasi rotor.
Toata treaba e din scripte. Au vazut ca alti producatori au supralicitat si atunci au procedat si ei la fel. Eu am adus filtre Eheim 2026 si 2226 pe care scria 20 W (nu 25 W cat declara acum producatorul) si debit 950 l/ora. Astea scoase pe piata recent (ma refer tot la modelele de mai sus) consuma chipurile 25 W si scot tot 950 l/ora. La fel cu modelele 2028 si 2228.
Inca un lucru: m-am apucat si am masurat consumul: 20 W la toate modelele prezentate de mine, indiferent de anul fabricatiei.
In ceea ce ma priveste, consider ca pe vremuri Eheim isi respecta blazonul si fabrica lor din Germania. In ultima vreme insa, datorita concurentei acerbe, au fost nevoiti sa reduca din costuri, fapt reflectat in calitatea produsului finit (de pilda la seriile Eco, Professional 2 si 3). Restul (descrieri, debit, consum etc.) tin doar de marketing.

2. Relativ la filtrele JBL, a existat candva o serie de buna calitate (CristalProfi 125, 250, 500). In cartea tehnica a acelor modele este mentionata cu lux de amanunte situatia descrisa mai sus de catre @Lucian.
Seria E700, 900 si 1.500 a fost un dezastru in ceea ce priveste rotoarele. Au primit de la producator un lot de proasta calitate. Lagarul in care intra axul este format din doua parti care...au diametrul interior diferit. De aici apare un joc si acel zgomot acuzat de multi utilizatori.
Seria ulterioara (Greenline) are rotoare de buna calitate, insa eu nu cred in mitul consumului mai redus de energie fata de generatia anterioara. Consider ca iar e vorba de marketing. Cine sta sa verifice consumul unui E1.500 comparativ cu E1.501?
JBL a proiectat un filtru cu anumite specificatii si a lansat comanda la producatori in China, care producatori au scazut din cheltuieli cat au putut si de unde au putut: plastic mai subtire, rotor slab calitativ, bobina mica. Insa pe ansamblu produsul este unul reusit. Mie imi place mai ales sistemul aquastop de foarte buna calitate, mult mai bine gandit si realizat decat sistemul similar de la Eheim 2026-2028 sau profi 3.

Chestiunea nemultumirii dumitale la capitolul debit nu ai cum o rezolva. Ca 1.500 l/ora sunt o minciuna stiam de mult timp. 480 l/ora reprezinta debitul real in conditii de utilizare normale.
Ma intreb insa daca ati mai fi achizitionat acest filtru in cazul in care producatorul ar fi fost cinstit si ar fi specificat pe eticheta datele corecte...Eu unul nu cred. Repet: totul tine de marketing si de pretentiile noastre. Un macaronar imi spunea candva ca atunci cand vrea sa cumpere ceva doreste...the cheapest and the best. Ori asta nu se poate.
Reductorul poate fi reparat doar de o persoana autorizata si cum la noi nu cred sa fie asa ceva...ati pierdut banii investiti.
Eu am modificat un filtru extern in felul urmator: am scos sertarele si am facut o sita dintr-o bucata de plexic. Acea sita sta in partea de jos a galetii pe suportii cu care este dotata galeata. Circuitul apei este asigurat de o teava care face legatura intre stutul de IN al filtrului si spatiul ramas intre sita si fundul galetii. Peste sita am asezat siporax si Eheim substrat pro. Siporaxul l-am asezat in straturi ordonate pentru a folosi la maxim spatiul aferent. Pe furtunul de IN am interpus galeata unui alt filtru extern (Vitakraft) fara pompa, plina cu burete grosier si ceva perlon. De asemenea, pentru a usura accesul la ambele galeti, folosesc robineti dubli Eheim.
Vand reductor CO2 special pentru acvaristica, cu doua manometre si robinet special pentru reglaj fin. 220 lei. Garantie.
Reductor + electrovalva: 330 lei.
Pentru detalii: PM.
Vand reductor CO2 special pentru acvaristica, cu doua manometre si robinet special pentru reglaj fin. 220 lei. Garantie.
Pentru detalii: PM.
bitanu wrote:,,Acesta nu este un amestec de rasini schimbatoare de ioni sau adsorbanti,,
Ai citit asta?

Seamana dar nu rasare??? Pun pariu ca e vorba de acelasi produs.
Acest produs se gaseste deja pe piata romaneasca de ani buni. Este utilizat la filtrele pentru apa cu o incarcatura mare de minerale, pesticide, metale grele. Eu voi folosi aceste rasini pentru a scadea duritatea apei din fantana, probabil la anul.
In ceea ce priveste acvaristica, filtre cu rasini schimbtoare de ioni sunt folosite afara de ceva timp, la bazinele cu discusi si la cele marine. Practic e vorba de doua cartuse conectate la o pompa.
Reductorul si-a dat sfarsitul. Simptomele descrise de dumneata spre asa ceva conduc.
narcis wrote:se umple cu apa, se verifica sa nu-si mareasca volumul (nu mai stiu cu siguranta cu cat, este o limita admisa)

5% este limita maxima admisa conform regulilor ISCIR.
Daca tot se discuta din nou despre acest subiect, revin cu ceva informatii.
Am doua surse de apa: la bloc (KH 8, restul parametrilor se incadreaza in limitele admise de catre Min. Sanatatii, unele dintre date fiind de-a dreptul surprinzator de bune, la nivelul inferior al cifrelor oficiale) si la fantana - 12 km departare de Iasi.
La fantana am KH 27; nitritii in limite normale, dar conc. de 120 de ori mare decat la bloc (am scris bine!!!!). Nitratii nu i-am masurat inca. Fierul este foarte mare, extrem de mare concentratia. In plus, apa de la fantana imi provoaca probleme digestive. Nu am verificat inca daca sunt sau nu balauri in apa (eu asa banuiesc). Nu am testat pentru pesticide, metale grele etc., dar nu ma astept sa fie in limite normale deoarece zona respectiva a fost exploatata intensiv dpdv agricol pe vremuri (fertilizanti la greu, pesticide la fel).
Asa ca...pe viitor este obligatorie filtrarea: cartuse cu rasini schimbatoare de ioni, filtru cu canepa, osmozorul complet (inclusiv cartusul de remineralizare).
Partea ciudata a problemei: cartusul RO schimbat in toamna, o data cu restul elementelor filtrante. Apa rezultata (trecuta inclusiv prin cartusul de remineralizare) are KH 5. Cu alte cuvinte, ori acel cartus de remineralizare chiar e bun si isi face treaba adaugand in apa ceea ce trebuie si cat trebuie, ori...toate cartusele din osmozor is de tot rahatul si apa trece prin filtru precum voda prin loboda.
Mai e un lucru: membrana osmozoare pe care am scos-o din osmozor in toamna am desfacut-o. E de fapt un sul dintr-un soi de panza tesuta din fir de plastic fin, precum perdeaua. Eeee, dupa 2 ani de folosire era colmatata. Ochiurile acele panze erau pline cu un soi de pudra calcaroasa.
Una peste alta, eu zic ca merita folosit un osmozor atunci cand calitatea apei pe care o avem la dispozitie este indoielnica. Nu sunt de neglijat insa costurile pe care le presupune un astfel de sistem: cartusele nu sunt deloc ieftine si recomand schimbarea lor in timp util. De asemenea, mentenanta sistemului trebuie facuta la timp, conform specificatiilor producatorului (spalarea membranei o data la 2 saptamani), inlocuirea periodica a becului UV.
Ca fapt divers, tatal meu, care locuieste la Roman, a baut apa osmozata la mine acasa si mi-a spus ca e foarte rea. El, la Roman, are apa de la retea, provenind din put sapat la mare adancime.
E adevarat, apa osmozata si remineralizata nu e deloc stralucita la gust, insa noi ne-am obisnuit cu ea.
Vand reductor CO2 special pentru acvaristica, cu doua manometre si robinet special pentru reglaj fin. 220 lei. Garantie.
Pentru detalii: PM.
O valva a fost atinsa de batranete si trebuie schimbata.
Am citit candva faptul ca poate fi curatat de compusii absorbiti in timp. Se pare ca o coacere a acestei roci ar da oarece rezultate. Dar acestea sunt doar vorbe, nu le-am verificat.
Nu e cazul sa fiti ironic. Eu incerc sa ajut. Cu situatiile pe care le-am descris m-am confruntat la multe dintre filtrele si pompele care mi-au trecut prin maini.
Daca elicea are joc pe rotor (asa cum se intampla mai ales la filtrele Eheim si Fluval), se da jos elicea, se ingroasa axul pe care aceasta sta. Eu folosesc banda de teflon pentru aceasta operatiune si carpaceala aceasta da rezultate foarte bune. La sfarsit se monteaza elicea astfel incat sa intre fortat pe rotor.
Am intalnit si filtre/pompe la care elicea este extrem de bine fixata pe rotor, efectiv nu poate fi rasucita fara a o rupe (la filtrele Jebo 828).
Bineinteles ca toata aceasta poveste poate fi evitata prin cumpararea unui set nou ax/rotor. E foarte simplu.
Cine doreste sa scuteasca o cheltuiala suplimentara...pune capul la contributie, asta daca nu cumva il tine pe umeri doar pentru a nu fi plouat direct in gat (expresia nu-mi apartine, e de imprumut).
De confectionat un ax din inox...se poate, insa la un strung special pentru mecanica fina, pentru ceasornicarie.
Se pare insa ca in cazul dumitale problema o reprezinta jocul elicei pe rotor. Repet, aceasta nu are voie sa se miste pe rotor.
Zgomotul respectiv apare atunci cand diametrul lagarului in care intra axul rotorului este prea mare in comparatie cu diametrul axului. Toleranta permisa nu ar trebui sa fie mai mare de 0,1 mm. Altminteri apare un oarecare joc care duce, in cele din urma, la uzura rotorului, lagarul se largeste si zgomotul devine din ce in ce mai mare. De asemenea, elicea trebuie bine prinsa pe rotor, nefiind permis nici un fel de joc.
Exista si cazuri de rotoare noi (cele comercializate un timp de catre JBL pentru seria de filtre E700, 900 si 1500) care sunt defecte din fabrica. Lagarul rotorului este format la acestea din doua parti cu diametre diferite astfel incat jocul rotorului pe ax este imposibil de evitat. Efectiv, lotul respectiv de rotoare a fost un fiasco. Nu mi-a venit sa cred cand am facut masuratorile respective.
Si rotoarele noi care echipeaza seria de filtre externe Eheim Clasic 2213 au o problema. Lagarul format tot din doua bucati nu a fost bine lipit in interiorul magnetului.
Cauza: lacomia comanditarilor (ieftin, sa fie cat mai ieftin) duce la achizitionarea de componente proaste calitativ pentru filtrele lor.
E prea marunta sarea pentru muraturi. Cred insa ca ar trebui sa se gaseasca sare pentru hrana animalelor.
ssdonss wrote:si din aceasta cauza nu se mai invarteste?!

Scuze pentru confuzia creata. Ceea ce am scris este valabil pt userul @gty.
Relativ la problema dumitale, curata bine axul rotorului, lagarul si locasul in care sta rotorul, apoi lubrifiaza cu glicerina boraxata.
ssdonss wrote:pai...de ce as inlocui rotorul?
ce s-a stricat la el? e un magnet

In interiorul acelui magnet este un lagar unde intra axul. Acel lagar se largeste in timp datorita uzurii.
Datorita utilizarii indelungate a rotorului, lagarul in care sta axul se uzeaza si se largeste. De aceea apare un oarece joc acolo, rotorul se invarte necontrolat si de aici...zgomotul. Aceasta este una dintre posibilitati.
A doua: in lagar si pe rotor se depune un soi de pelicula biofilm ce actioneaza ca lubrifiant. Dumneata l-ai eliminat cu sarg.
Ce puteti face:
1. achizitionati alt rotor+ax
2. firma Eheim comercializeaza vaselina siliconica speciala pentru lubrifierea rotorului. Insa, pe langa faptul ca este scumpa, eu nu am gasit la noi in tara acest produs. Asa ca, mergeti la farmacie si cumparati glicerina boraxata (din cea fara propolis).
 
Forum Index » Profile for ezatemi » Messages posted by ezatemi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com