| Message |
|
|
|
Felicitari de proiect. Abia acum am dat de topicul tau.
Foarte similar cu al meu. Aproape identic as putea spune. Numai ca eu il am plin cu apa de 7 luni. Si atat.
In locul tau as fi pus niste polistiren sub acvariul in probe, nu stii cat de dreapta e podeaua.
Referitor la lumini: si eu m-am hotarat la lumini suspendate. Si eu am intarituri longitudinale si laterale si ca sa le acopar o sa fac un fel de capac mai inalt (vreo 10 -20 cm) dar fara tavan. Va fi ca o rama care acopera nivelul apei si se spijina pe buza acvariului. Vreau sa il fac mai inalt ca sa pot cobori lampa in interiorul ei astfel incat sa nu am lumina pe langa ea. Plus aparatorile laterale ale lampii.
Si inca un sfat: Nu face terase din materiale, fa doar din nisip. Oricum se niveleaza in timp. La mine s-au lasat pana la substrat.
|
 |
|
|
|
Te inteleg perfect. Daca nu gasesti pe nimeni sa ti-i ia pe toti, pot sa ii iau eu, opresc ce imi trebuie iar restul donez.
|
 |
|
|
Daca ii poti da separat, ma intereseaza foarte mult perechea de xipho verde. Dar daca sunt ca cel din poza, adica originali.
Eventual pomaceea.
Merci!
|
 |
|
|
|
Se poate inchide.
Multumesc!
|
 |
|
|
|
Pana vineri seara, pretul va fi de 30 ron pentru toti cei 5 SAE.
Sambata dimineata ii donez unui vecin.
|
 |
|
|
Pentru ca voi pleca 2 saptamani in concediu, am facut putin curat in acvariu. Am aranjat in pic unele plante, altele au ramas pe pozitie ca sa le inmultesc, altele au inceput deja sa de indeseasca.
Cam asa arata acum acvariul meu.
Abia aseara am descoperit ca se vede mult mai bine daca opresc instalatia de CO2: dispar bulele fine de CO2 care se plimba nestingherite prin tot acvariul. Dupa concediu o sa pun o poze la o calitate mai mare.
Pana atunci astept in continuare critici.
PS: Iar celor care pleaca sau au plecat deja le urez un concediu fantastic si o vreme impecabila.
|
 |
|
|
Eu am scapat de melci cu Dwarf Puffer (Carinotetraodon travancoricus). Adica de toti melcii, desi nu as fi vrut. Sunt niste bestiute de 1,5 cm care mananca melci. Mai mananca si cozile altor pesti daca ii las nemancati. Pe youtube gasiti un filmulet despre modul in care vaneaza ei. Merita vazut.
Nu mai spun cat de curiosi sunt, cand vin sa ii vad sau cand fac curat in acvariu. Trebuie sa fiu atent sa nu ii stalcesc sau sa ii trag cu sifonul.
|
 |
|
|
|
Vand 5 SAE (Siamese Algae Eater, Crossocheilus siamensis).
Dimensiuni: 7-9 cm.
Pret: 10 lei / bucata.
Mananca si alge si mancare.
|
 |
|
|
ok. merci. astept sa ma anunti. pana atunci ma intorc din concediu. 
|
 |
|
|
Incearca sa matuiesti peretii separatori 
|
 |
|
|
Bine ai venit!
Pentru ca nu ai pus poza (vezi ca exista buton de preview  ) o sa incep cu carcoteli pe "text impus":
Mie nu mi se pare ok valoarea aia de 10 la NO2. Urmareste-o pentru ca va mai creste. Acvariul tau nu este ciclat si este posibil sa ai probleme cu pestii, care sunt prea multi pentru cele 2 saptamani de la setup.
Nisip granulatie fina  . Acum depinde ce intelegi prin "fina". Daca e nisip de plaja, iti va sufoca radacinile plantelor. Daca e nisip 2-4mm e ok.
Nu exagera cu fertilizantul lichid (sper Feropol si Feropol24). Pana se adapteaza plantele, foloseste jumatate din cantitatea recomandata.
In rest, apa limpede!
PS: Schimburi de apa faci?
|
 |
|
|
In general, pompele de acvariu sunt de tip centrifugal. Asta inseamna ca daca reduci debitul de intrare (sau chiar il opresti) rotorul va functiona in gol fara nici o problema, atata timp cat are apa in camera rotorului (adica are cine sa opuna rezistenta). Altfel intra in fibrilatii (adica vibratii), se descentreaza si se rupe. Sau se supraincalzeste si se demagnetizeaza.
La toate pompele de acvariu, debitul se regleaza de la intrare. Ca sa puteti tine minte asta, ganditi-va la pompele de recirculare tip compact. Au un flaps (grila, aripioara, etc.) care obtureaza intrarea apei in pompa.
Rotorul pompei se invarte constant, cu aceeasi viteza, indiferent de cantitatea de apa absorbita.
PS: la serviciu am lucrat cu pompe centrifugale 
|
 |
|
|
tropikana wrote:Ai zis ca dai si alte plante. Cat e Eusteralis stellata?
Ai zis ca dai si alte plante. Mai ai Eusteralis stellata?
|
 |
|
|
Daca sunt bolnavi, mai bine tine-i! Nu toti au carantina sa ii tina 4-6 saptamani sub observatie!
Fa-i bine si apoi doneaza-i sau vinde-i. Iar un 25% schimb de apa e ok.
Eu as lua 50% apa din ala vechi si 50% apa proaspata pentru ala nou.
Si apropos de adus filtru nou la zi cu bacteriile: la cate chimicale ai pus in acvariu tare ma tem ca nu mai ai nici o bacterie folositoare acolo... 
|
 |
|
|
|
Daca as avea ce ai tu acolo, pana as afla din ce cauza mor pestii mei, as face schimb de apa ZILNICA de doar 10%. Daca ai nivele mari de amoniac, nitriti sau alte mizerii, o schimbare majora de apa ii va slabi si mai mult. Asa macar le reduci otrava treptat, nu ii mai sochezi si cu schimbari bruste de pH. Mai sunt si niste solutii antistres care se toarna in acvariu, dar nu am folosit si nu pot recomanda.
Poate ai filtrul deciclat. Testele de apa o sa-ti arate asta. Mai e posibil ca silver molly sa fie mai sensibili la toxine decat ceilalti, fiind mutatie genetica.
|
 |
|
|
|
Daca nu ai teste de apa, acum e momentul sa le cumperi. Daca ai, fa-le si zi-ne si noua ce ai acolo. Ma refer la amoniac, nitriti, nitrati, pH, Gh, kH. Desi nu sunt bune, pentru inceput poti lua teste 5 in 1. Asta ca sa iti faci o prima idee despre ce ai in acvariu.
|
 |
|
|
Iti ramasesem dator cu un raspuns.
Daca am inteles eu bine, turul (adica teava care duce apa la filtru) este "infipt" in fundul acvariului. Daca este asa, ai aici un link care iti arata cum sa contruiesti teava.
Daca vrei sa folosesti CO2, trebuie sa elimini efectul de ploaie, bagand teava sub nivelul apei. Daca acvariul va fi sanatos, nu vei avea nevoie de oxigenare, pentru ca se vor ocupa plantele de asta.
|
 |
|
|
geo13 wrote:Eu am deocamdata doar butelia si reductorul, urmeaza sa-mi iau controller-ul PH si electrovalva. Ma gandeam sa-mi pun ''droselul'' la reductor. Apropo, ceva sfaturi de unde sa cumpar si de care, controller si electrovalva?
De exemplu, eu nu am inca controler. Dar folosesc indicatorul permanent de la JBL. Electrovalva am luat-o tot de la SMC. Stiu ca o sa ma intrebe lumea cat am dat pe ea. Asa ca le-o iau inainte: nici un leu. E piesa de schimb la utilajele de la serviciu  .
O electrovalva o poti cumpara de oriunde, de la pet-shop sau de pe eBay. Partea grea vine la adaptarea filetelor. Nu uita sa pui la socoteala si un numarator de bule si o supapa unisens.
Eu iti recomand sa pui droselul dupa electrovalva.
|
 |
|
|
|
Azi dimineata am comandat 3 drosele. Saptamana viitoare voi lua legatura cu voi ca sa intrati in posesia lor. Pretul unitar va fi cel din factura, pe care o sa o aveti in copie xerox.
Deoarece droselul are filet M5, pot incerca sa fac o reductie pe strung de la M5 la un alt filet, care va trebuie voua. Trebuie doar sa sa imi spuneti la ce filet vreti.
PS: Va rog sa va grabiti, deoarece eu plec in concediu in perioada 13-28 iunie si vreau sa le aveti pana atunci.
|
 |
|
|
|
Ai zis ca dai si alte plante. Cat e Eusteralis stellata?
|
 |
|
|