[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Bayek
Forum Index » Profile for Bayek » Messages posted by Bayek
Message
Biofilmul se curata instant cu 8 servetele de bucatarie, lasate 2 sec sa pluteasca si scoase rapid si aruncate inte-o galeata. Pe rand, normal. Dar asta trateaza efectul, nu cauza. Se regleaza de la sine daca mai faci pauza de mancare. Il mananca cu pofta melcii mici (ramshorn, physa marmorata) si pestii molly, mai ales daca sunt infometati.
Volumul in cm cubi este 30x19x21=11970. 1 litru are 1000 cm cubi, deci volumul in litri este 11,97.
Gata, se poate inchide forumul, a venit ciatgipidiul.

Noapte buna!
Arata super, cu mijlocul incarcat si restul liber. Sunt puse in valoare si vegetatia, si pestii.

Staurogynele se incapataneaza sa stea pe loc, cele mai afurisite plante ever.
Acelasi acvariu am si eu la creveti, ca cel de betta al tau. Eu i-am scos furtunul de aer si am astupat gaura aia prin care ies bulele cu o bucatica de lemn de pluta dintr-un dop de vin. Astfel, toata apa din filtru se duce sus, de unde cade inapoi in acvariu prin cele 8 gaurele sau cate sunt.

In vasul de sus am pus un saculet cu siporax mini, sub acel perlon cu care vine acvariul (si care mai trebuie spalat in apa din acvariu la schimbul de apa). Astfel, ai o filtrare mai buna. De ce in saculet? Ca sa le scoti mai usor si sa le speli, pentru ca se aduna mizerie in timp.

Eu as muta nuca de cocos in acvariul asta, sa se ascunda betta. Lumina de la acvariul asta nu e foarte puternica, e un led amarat, dar daca betta e mai sensibil, atunci poate i-ar prinde bine coaja aia.
Cu Eheimul asta faci minuni in acvariul tau: https://www.nevertebrate.ro/filtru-acvariu-extern-eheim-classic-250-2213-6413

Daca esti din Bucuresti, il gasesti la Coralis la pret bun. Sau la Hornbach. Iti mai trebuie 4 robineti speciali, sa iti usureze mentenanta filtrului.

Si da, pune o radacina cu multe ramuri in centru, nu prea mare, si leaga de ea anubias si bucephalandre. Cauta variantele pitice, sa nu ai mare bataie de cap cu forfecitul.

E frumos acvariul si are potential. Daca vrei eficienta maxima la alge, ia 3 creveti amano. Sunt de neoprit, baga in ei ca spartii.
Sau kokedama, o alta treaba foarte interesanta.
Abia dupa 4-5 saptamani acvariul este ciclat. Putine plante rezista in perioada asta. Dar e ok ca ai inceput ciclarea cu plante, din descompunerea frunzelor rezulta papica pentru bacterii.

Daca ai pus doar nisip, vei avea nevoie de fertilizare la radacina, studiaza care sunt plantele care se hranesc preponderent din substrat (cryptocoryne de exemplu, dar nu numai).

Sa nu bagi pesti in perioada asta, in saptamana 3 poti sa bagi 1-2 melci, dar riscul sa moara nu e zero.

Ai rabdare, stiu ca acvariul gol e stresant, dar trec repede 5 saptamani. Ideea e sa nu arunci cu banii pe fereastra, pastreaza-i pentru cand e pregatit acvariul pentru fauna si flora.
Dupa ce ajunge substratul fertil, eu zic asa: pui un rand de nisip pe marginea acvariului, cat mai in margine, de 1 cm inaltime, dupa care pui substratul fertil pe restul suprafetei, tot asa 1cm. Poti sa pui si 2 cm, in functie de cate plante cu radacini bogate vrei sa bagi (gen cryptocoryne sau echinodorus). Ideea e sa nu se vada substratul fertil prin sticla, o chestiune estetica. Apoi pui nisip peste tot. Incearca sa-i dai o panta, sa ajungi la o grosime de 3 cm in fata si vreo 5 in spate. Cu o rigla poti sa faci asta usor. Dupa care aranjezi pietre, lemne si adaugi apa. Plantele pune-le dupa 2 saptamani o parte si dupa 4 saptamani restul, nu te grabi ca dai bani degeaba.

Cand legi plantele epifite de lemn si pietre, le scoti cu grija din acvariu, legi plantele cu ata de culoare asemanatoare si le aranjezi la loc. Completezi cu apa si astepti pana la 5 saptamani de la startare sa adaugi pestii. Melci poti sa pui din saptamana 3.

dan.pavelescu wrote:
Este un nisip inert, il folosesc si eu. Nu are proprietati specifice plantelor si necesita imbogatirea lui. Vezi ca speli la el pana iti da sangele pe nas


Tocmai de aia i l-am recomandat, ca am vazut ca l-ai folosit. Ok, il spala in cateva ape si gata, nu poate fi o corvoada. Si plantele stem pot supravietui si in substrat inert, mai ales dupa cateva luni in care se acumuleaza material biologic. Pentru inceput, recomand plante epifite legate sau lipite de lemn si pietre. Dupa 6 luni plante stem infipte in nisip. Sau cryptocoryne, caz in care trebuie bagate in substrat 1-2 capsule de ingrasamant.

Daca tot nu a ajuns inca nisipul, cred ca merita totusi luat si niste substrat fertil, macar 2 litri, JBL e super ok si se gaseste usor la orice Hornbach. Se aseaza la baza acvariului, 1 cm grosime, peste el se pune nisipul. Plantele isi vor dezvolta mult mai bine radacinile din prima.
Substratul pe care ti l-am recomandat nu e ceva de speriat, dar e foarte potrivit daca vrei plante multe.

Si in loc de asta, poti sa pui ceva ce a folosit recent colegul de forum Dan Pavelescu, un om care are ceva ani buni de experienta si stie ce face:
https://www.nevertebrate.ro/pietris-dupla-ground-nature-midland-ground-0-8-mm-5kg-51249

Chiar daca nu folosesti substrat activ si folosesti nisip de granulatie variata ca in linkul de mai sus, poti sa umpli acvariul de plante. Doar sa pui si o cioata si niste pietre mai mari. Ai o multime de plante care se leaga de hardscape (epifite), invata putin despre ele. Ai plante stem nepretenioase, care isi dezvolta radacini si in nisip si care au radacini laterale, in apa, de unde isi extrag nutrientii. Cu timpul, dupa ce nisipul se incarca cu materie biologica, o sa le mearga chiar bine plantelor, doar sa ai rabdare.

Poti sa alegi si varianta neplantat (sau cu 1-2 plante mari pe mijloc - cryptocoryne, microsorum, schismatoglottis), cu accent mai mult pe pesti. Cum zice Eversad, alt om cu experienta. Nu e pe gustul meu varianta asta, dar e o lume libera. Si poate sa iasa ceva misto, daca aranjezi hardscape-ul cum trebuie.

Cat se poate de corect Eu mai evit si transaminazele, ma enerveaza.
Acum ai inca timp sa faci lucrurile bine, dar trebuie refacut aproape totul.

Substratul nu e bun, inlocuieste-l cu Prodibio AquaGrowth Soil. Atat, fara altceva.

Pietrele scoate-le cele albe aproape sigur subt calcaroase si nu e ok. Cumpara cateva pietre mai mari de lavastone si un lemn mare si frumos, sa-ti placa tie aranjamentul. Mopan sau red moor. Fierbe lemnul 2 ore inainte.

Golesti tot acvariul, pui substratul de mai sus, dupa care aranjezi pietrele si lemnul dupa cum iti place. Cauta pe net idei de aranjare, chiar si aici pe forum, du-te si la postarile mai vechi, avem baieti talentati pe acvariu.ro. Si fete

Eu asta as face in locul tau, acum cat inca nu s-a ciclat. Nu o sa regreti. Dupa ce aranjezi, il lasi pur si simplu in pace 4 saptamani, mai pui mancare de pesti foarte putin o data la 3 zile, sa hranesti bacteriile. Foarte putin inseamna cat abia iei intre degete. E un acvariu maricel si frumos, e pacat sa nu-l faci sa arate bine. Dupa 2 saptamani poti sa pui 2 melci neritina, dupa alte 2 cativa pesti, dupa alte 2 restul de pesti. Mai mult de 12 pesti de 2-4 cm nu are sens sa bagi.

La substratul recomandat poti sa pui si plante frumoase, dar asta e alta discutie. Buchephalandra si anubias legate pe lemn si pietre, un gazon nepretentios in fata, staurogyne la mijloc la baza pietrelor, si alte plante in spate. Pe nevertebrate.ro ai plantele impartite pe categorii, de acolo poti sa alegi. Orienteaza-te pe plante easy si nu incarca din prima, unele nu rezista in faza de ciclare.
Stiu ca bicarbonatul de sodiu creste putin ph fara sa afecteze kh si gh. Dar carbonatul de calciu nu stiu ce efecte are. Mai stiu ca un kh mic inseamna un ph instabil, deci mai bine lucrezi la cresterea kh, dupa care stabilizezi ph in range-ul dorit.
Nu e cam multa chimie aici? Unde mai e bucuria acvaristicii, daca incercam sa controlam chiar totul si chiar din prima?
Am cautat, dar e liniste si la portofel.
Pune link si aici, sigur e de interes, ca vine sezonul.
Acvariu cu pamant de flori si fara schimburi de apa, fara filtrare, este o bataie de joc. Nu are nici o treaba ci echilibrul, bine zis in mesajul de mai sus.

Youtube e plin de sarlatani.
flo, pune si un filmulet cu sablarea, ca e interesant. Nu vezi in fiecare zi asa ceva.
Eu nu realizez de cata lemnaraie e vorba, de aia ziceam de cutitas, dar se pare ca e treaba industriala.
S-a imbatat pana si inteligenta artificiala

Cat despre lemne, ia-le frumos cu un cutitas ascutit si indeparzeaza scoart manual, metoda japoneza, cu multa rabdare, fara chimicale.
 
Forum Index » Profile for Bayek » Messages posted by Bayek
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com