[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Message
pomi, e prea mic bazinul ala pentru cele 2 perechi, comportamentul lor nu va fi natural... stiu ca o sa ma cert cu lumea , da' asta e parerea mea!
Aseara am fost cu Lofty la Sedinta de sfarsit de an a Clubului nostru de offroad... si-am venit ashea, mai tarziu si mai osteniti ... da' acum am urcat filmuletul, enjoy!

- o puteti vedea pe Rita incercand cu disperare sa apere puii "mici",
- il puteti vedea pe Carlos, furios, alergand puii cei "mari",
- puteti observa tupeul si obraznicia puilor "mari"... se reped si mananca din fratii lor mai mici.
- daca ar fi fost vara (sa am disponibila apa la temperatura potrivita), as fi golit bazinul si as fi prins toti puii "mari"... e timpul sa plece la alti amatori de cichlidae... asa, o sa ma chinui sa-i adun de o sa ma ia mama naibii .

Exceptional de frumos!
Rita si Carlos si-au scos puii la plimbare, prin bazin... sunt draguti si grijulii cu ei, insa se vede ca au scapat "haturile din mana":

- Puii cei mari se invart "ca rechinii" si ii mananca pe cei mici.
- Parintii incearca sa protejeze ponta cea noua... lucru care nu s-a intamplat data trecuta... atunci puii mari au facut ce-au vrut, fara ca parintii sa reactioneze violent.
- De data asta, Rita, dar mai ales Carlos, ii alearga pe cei "mari"... in incercarea de a asigura securitatea celor "mici".
- Cred ca se apropie "intarcarea" puilor mari.


Bag 2 poze, absolut banale... am si un filmulet (foaaaarte meserias si concludent in ceea ce priveste comportamentul adultilor), da' trebui intai sa-l urc pe net...

image

image
Bravo, felicitari!...
Cred ca nu am fost prea clar in exprimare:

- tevile si coturile sunt lipite intre ele, cu o solutie speciala (folosite in instalatii)... cum s-ar zice, sunt fixate bine si acolo "or sa moara"
- ca sa pot avea acces la ele, ar trebui sa golesc acvariul si sa mut tot stativul undeva mai in mijlocul camerei... acum, tevile sunt la 2 cm distanta de perete, deci accesul la ele este imposibil.

image



PS: Nu sunt convins (si nici Lofty ) ca tevile alea-s cauza problemei... am spus deja ca furtunele de dedesubt sunt curate.
Carlos si Rita ingrijesc, de mama focului, inca un rand de pui "proaspeti" ... inca n-au iesit cu ei "la plimbare", da' nici departe nu e clipa aia.
Ca regula generala, agresivitatea depinde foarte mult de volumul de apa / nr. exemplare... sunt 2 teorii aici, fiecare dintre ele fiind valabila in felul sau si, fiecare dintre ele, suferind de "avantaje" si "dezavantaje":

a) bazine cu litraj redus - numar mic de pesti - decor cu ascunzatori multe ... fiecare mascul isi "alege" cate un teritoriu pe care-l apara.
b) bazine cu volum de apa mare - numar mare de pesti - decor fara ascunzatori... agresivitatea se "disipa" iar pestii se comporta mai curand ca "un banc".


Nu ai specificat ce bazin ai la dispozitie si cati pesti vrei sa bagi acolo... cat sunt pui, pot fi tinuti fara probleme toti pestii mentionati de tine mai sus.
Hmm, ciudate sunt caile Domnului!

Am aceeasi problema, adica un debit scazut considerabil (mi se pare mie) fata de momentul T0 (adica atunci cand am instalat filtrele)... datele problemei sunt:

- 2 canistre Eheim, model 2028 (debit al pompei 1050 l/h)
- ca mediu filtrant, nu am DECAT ceramica... fara burete, fara perlon, fara nimic!
- canistrele sunt amplasate sub acvariu, distanta fata de luciul apei ~ 100-130 cm
- amorsarea se face corect, filtrele "nu trag" aer.

image image

1) Ambele filtre "sufera" de aceeasi boala, deci ideea ca s-a stricat ceva, la vreunul dintre ele, pica de la sine.
2) Singura idee care-mi vine este aceea ca s-au colmatat tevile de IN si OUT (cele care-s pozate pe spatele bazinului - vezi poza 1).

- totusi acolo e intuneric, deci cade varianta cu algele depuse in timp.
- furtunele de legatura cu corpul canistrei (cele din interiorul mobilei - vezi poza 2) sunt curate "lacrima"... nu vad de ce n-ar fi la fel si tevile.


Opinii?
Sugestii?


PS: Cu ce-as putea curata traseul tevilor din spate (ca sa elimin 100% aceasta potentiala cauza)?... tineti cont ca acolo sunt si coturi (90 grade), deci nu cred ca merge varianta cu "sarpele" (http://www.acvamax.ro/product_info.php?products_id=2733).
Nu ma bag in discutie pentru ca ma depaseste "tema data" ... da'-s tare curios daca s-o mai gasi cineva care sa faca acelasi observatii ca si mine, pe vremea cand am dezbatut impreuna acest bazin.
"- Hai copii, la masa!"

Ridic capacul de lemn si incep sa hranesc pestii... puii vin gramada, cand vad miscarea mea... se inghesuie frenetic, unul intr-altul, incercand sa smulga o bucata cat mai mare din mixtura minune a lu' Oprescu ... in bazin e o forfota vesela.

Ma uit, amuzat, la smecheriile native pe care puii le dezvolta in scopul de a manca cat mai repede si cat mai mult ... imi dau seama, la un moment dat, ca Rita si Carlos "nu servesc" masa ... pestii stau in cuibul lor, in spatele buturugii, si se uita cu indiferenta la mancare... Hopaaaa, imi iau repede ochelarii si belesc ochii cu atentie.

Mda, au depus iarasi!
Bah, e nasol!

- Sangele in intestine NU poate sa provina de la vreo lovitura!... daca pestele s-ar fi lovit atat de tare incat sa-si lezeze grav un intestin, atunci sangele i s-ar fi scurs in cavitatea abdominala.
- Prezenta sangerarilor abundente intestinale are urmatoarele cauze posibile: ulceratie sau intoxicatie.

Ulceratia poate fi produsa de o lezare puternica a stomacului, sau a intestinului... cauzele pot fi diverse (ulcer, infectie bacteriana, etc.) si e greu de apreciat asa, pe vorbe.
Intoxicatia deasemenea poate produce sangerari abundente si poate fi cauzata de ingerarea vreunui compus toxic... sau de o apa improprie, foarte, foarte acida.


Faptul ca si femela e apatica poate fi pus pe seama faptului ca a ramas singura, insa eu as verifica totusi parametrii apei din acvariu.
Excludem mancarea din posibilele cauze, deoarece zici ca nu mananca decat un singur tip de granule.
Ai bagat ceva nou in acvariu? Suspectezi ceva in sensul acesta?
Imi pare tare rau, stiu cum este!

- esti sigur ca a inghitit nisip?... mi se pare extrem de improbabil, mai curand as suspecta o ocluzie intestinala, datorata mancarii in exces.
- incearca sa-l diseci, ca sa-ti dai seama exact de cauza mortii... oricum, e greu de acceptat cand iti moare un asemenea peste (nu stiu de ce, dar daca ai 50 de neoni si mor jumatate din ei, nu te necajesti atat de tare ca in cazul in care iti moare un peste de talie mare).


Succes cu gasirea altui mascul!
... poti face iarasi pereche, eu am reusit sa imperechez femela ramasa "vaduva" cu un nou mascul. Si, au scos si pui!
brutusanf wrote:... Daca imi permiti sa pun si eu o poza cu baiatul meu care a devenit agresiv.

Sigur ca da, fara probleme!... ai reusit sa vorbesti cu Bogdan, pentru o femela?
Baietii, hai cu pozele!
Baietii, hai cu pozele!
Este extrem de clar, pentru mine, ca pestii nu s-au oprit din crestere ... sper ca, pana la vara, sa avem o pereche de Hypselecara temporalis mare si frumoasa, asa cum scrie la catastifu' lu' Sandu ... undeva pe la 25-30 cm.
Parerea mea:

- as lasa filtrul intern acolo unde e... filtrele Juwel sunt silentioase, eficiente si bine finisate... iti rezolva si problema curentilor de apa, nu as pune vreo pompa suplimentara.
- filtrul extern l-as umple doar cu Siporax (asa am eu acasa, la cele 2 canistre Eheim ale mele)...
- as pune teava de OUT (a filtrului extern) in zona filtrului intern... pentru ca el (filtrul intern) sa imprastie in acvariu apa "filtrata" de canistra.


Ref. pesti, eu as porni pe 2 familii de mbuna (pesti de Malawi)... sunt mai putin pretentiosi si mai usor de crescut:

- 1 mascul + 4 femele Labidochromis caeruleus (culoare galbena, atat femelele cat si masculii)
- 1 mascul + 4 femele Pseudotropheus elongatus (culoare albastra, atat femelele cat si masculii)

... combinatia de "albastru+galben" arata foarte bine in acvariu, pestii ambelor specii sunt relativ pasnici si grupul comun se va suda relativ repede... am avut asa ceva si am fost multumit de combinatie, uite aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/5503.page
Da, da... un acvariu de o tona este o floare deosebit de suava in gradina unui acvarist ... iti tin pumnii si-ti doresc un sincer "La mai mare!"


PS: Foarte misto acvariul, felicitari!
Salut,

- paradoxal, tocmai bazinul mare e inamicul puilor mici ... mancarea se risipeste in masa apei, iar puii sunt descumpaniti si nu stiu unde sa se duca dupa ea.
- deja intrati in a 2-a saptamana de viata, puii vor incepe sa se comporte firesc si sa "stie" unde si cand e rost de hrana. In mod normal, nu ar mai trebui sa moara din ei (scoatem din ecuatie ipoteza ca parintii "se dau" la pui).
- este o idee buna sa separi un numar de 10-15 pui... o sa vezi ca, desi hraniti la fel, puii din "separeu" se vor dezvolta mai repede.



PS: Vrem poze!
 
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com