[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Message
Parerea mea:

- vrei sa vezi parintii cum isi cresc puii, timp de cateva luni?
- vrei sa vezi puii crescand la un loc cu parintii, sa-i vezi cum se maresc de la o saptamana la alta?
- vrei sa vezi cum se comporta parintii vis-a-vis de pui, atunci cand intervine o alta ponta de icre?
- vrei sa vezi un card de pui umbland linistiti prin tot acvariul, sub obladuirea parintilor?

Daca DA, atunci scoate ceilalti pesti si lasa doar perechea de parinti + puii.

(Oricum ai privi lucrurile, pleco-ul acela e "din alt film").


Daca ii lasi doar pe ei in acvariu (parinti + pui), atunci le poti da orice fel de hrana pe care o poti marunti intre degete... eu am hranit puii de "ciocolati" cu hrana granulata Sera.
Eu cred ca dimensiunea acvariului e strans legata de agresivitatea parintilor fata de puii "batrani"... probabil ca, intr-un bazin mai mare, parintii n-ar mai fi perceput vechea generatie de pui ca pe o amenintare la adresa pontei de icre. Probabil ca puii "batrani" s-ar fi tinut aproape de parinti inca o buna bucata de vreme. Asta trebuie sa fie comportamentul lor natural, ai vazut cum s-au comportat ciocolatile mele.
Ancistrusii mananca icrele, dar NU se ating de pui!

Solutia este sa lasi o veioza aprinsa toata noaptea, langa bazin... sau sa montezi o lampa de "veghe" (un bec mic, de frigider, este suficient) care sa le dea posibilitatea parintilor sa fie vigilenti si noaptea.
Pestii respira "repede" si daca apa e prea calda...
Dragos, nu vreau reef!... doar pietre, pesti si cateva anemone ("ciupercute" si "iarba").
O sa caut poze, ca habar nu am cum 'reaku se numesc toate alea .







PS: Am aflat ce e cu ciupercutele (zoanthus) si cu "iarba" (clavularia)... doar pentru astea + anemone + pesti, mai imi trebuie toate nenorocirile alea?
Dap, la multi ani si de la mine! ... in scurt timp o sa implinesc zece ani de forum, parca-i si vad pe baieti la mine la usa, "sa dau si eu o bere, ceva acolo..."
Daca lista aia enumerata de Dragos mai sus este "la probele impuse", nu ma las de nici o cichlida, sta' tranquilla! ...
Urarea de "Welcome to the club" nu se impaca deloc bine cu lista aia de echipamente pe care mi-ai insirat-o acolo ... ideea de a auzi "bolboroseli" si "galgaituri" nu-mi surade deloc, indiferent de cat de bine ar arata bazinul . Multumesc frumos pentru sfaturi, mai citesc si apoi mai intreb cate ceva.
La jumatatea lunii ianuarie am plecat cu bunul meu prieten Lofty pan' la Viena... ca sa bem un schnapps si sa mancam un strudel cu mere ... evident ca am vizitat si celebrul de-acum (prezentat si de catre mosu) "House of the sea". Ne-a placut prezentarea recifului, asa ca acum sunt intr-o faza de documentare vis-a-vis de ideea de a transforma "Cutia cu ciocolate" intr-un bazin marin. Nevasta a percutat la ideea unor "Nemo" in sufrageria apartamentului conjugal, deci ceva aprobare ar fi .

Concret:

- bazin de 550 litri - 200*50*55 cm
- decor de polistiren - vreau sa-l pastrez
- 2 canistre Eheim 2028


Cochetez cu ideea unui bazin low-tech ... pietre, pesti si cateva anemone.

Ce mi-ar trebui?
Ce as putea "taia" de pe lista de echipamente?
Costuri de inceput?
Costuri lunare?

Salutare!

O treaba "profi", facuta cu multa documentare si cu multi bani bagati in "fundul" echipamentelor... bravo Dragos, felicitari!




PS: Salutari de la Bibi (Cristian Osiac)!
scarabell wrote:Si inchei acest topic cu happy end: azi dimineata noua pereche a depus

Bah, nu merge asa! ... tre' sa ne-arati poze, sa comentezi depunerea... sa ne tii la curent cu evolutia pontei... treburi d-astea.
Dupa cat de ud este padul acela, nu e vorba de cateva picaturi scapate pe dinafara bazinului... suspectez o intrerupere (un por, o gaura) in cordonul de silicon, datorata poate faptului ca bazinul o fi stat multa vreme nefolosit (uscat). Sugerez "curatarea" lipiturilor (pe interior), degresarea suprafetelor si aplicarea unui nou cordon de silicon.
In mod teoretic, femela elimina in apa niste feromoni atunci cand se "maturizeaza" icrele in ea ... masculii simt ca "momentul e propice" si incep sa o curteze asiduu.

- asa se explica "demolarile" si caratul nisipului...
- asa se explica agresivitatea crescuta fata de ceilalti pesti din acvariu...

Ceea ce nu se incadreaza in tiparul normal este comportamentul "de cuplu" al celor 2 "masculi" mari... de aceea eu zic ca aia s-ar putea sa fie de fapt o pereche (si nu doi masculi):

- ar fi trebuit ca "femela" cea mica sa fie intre ei... jucandu-se cu ei, lasandu-se fugarita de ambii "masculi".
- faptul ca si ea se ascunde, precum si faptul ca este tratata la fel ca ceilalti pesti, pe mine ma duce cu gandul ca cei 2 "masculi" au exclus-o din planurile lor de imperechere.


Daca ai posibilitatea sa separi pestii, incearca sa separi doar cei 2 masculi mari... lasa-i singuri, vezi ce fac!
Esti convins ca-s doi masculi?... din ceea ce povestesti tu acolo, mie imi miroase a comportament de imperechere... s-ar putea sa fie o pereche, "ready" pentru reproducere.
Dragilor, dupa ce trece nebunia Sarbatorilor de Iarna, o sa ma apuc de treaba...

- tre' sa golesc bazinul si sa vad cum 'reaku fac sa curat tevile alea ale filtrelor... nu merge sa bag sarpe (am coturi la 90 grade)... nu se pot desface (sunt lipite)... cred ca voi baga sare (multa) in apa si voi lasa pompele sa lucreze cateva zile... mi-aduc aminte ca, pe vremea astronotusilor, am avut nevoie sa le-aplic un tratament cu sare (lui Samson si lui Delilah)... tevile canistrei Fluval pe care o aveam atunci s-au curatat perfect de depuneri (apa sarata le-a "spalat" de alge).
- am vorbit cu Lofty sa-i dau in grija ghiveciul cu Echinodorusi (care au deja frunze ce ies afara din acvariu )... nu vreau sa omor plantele cu apa sarata.


Am de dat vreo 20-25 de pui de "ciocolati", cam pe la 5-6 cm lungime... daca e careva amator, sa faca bine si sa-mi spuna... daca nu, o sa-i donez baietilor de la IMGB (de unde-am luat parintii).



Sarbatori fericite si "La Multi Ani!"
Am venit la serviciu, mi-am pus o cafea si am deschis forumul... domnilor, BRAVO!... o discutie misto, argumentata elegant, fara patima ... doza de explicatii stiintifice este servita in cantitate moderata, astfel ca toata lumea intelege cu ce se mananca treaba asta... una peste alta, superb!


Observatiile mele, legate de aranjamentul acvariului... sunt pareri personale si subiective:

- Coltul din stanga nu se potriveste, "estetic" vorbind, cu cel din dreapta... ma refer la aranjamentul pietrelor si la numarul lor. Nu mi se pare fireasca alaturarea pietrelor din partea dreapta!
- As lasa liber mijlocul acvariului.. pietrele acelea de pe centru nu au nici un rol... mai mult, micsoreaza inutil "plaja" pe care pestii ar trebui sa o aiba la dispozitie (pentru harjoneala).
- As monta sorburile canistrelor (furtunele de IN) in centru, amandoua, la distanta de 3-4 cm intre ele... tevile sunt negre, fundalul e negru, se pot "dilua vizual" in peisaj fara sa deranjeze... as lasa o distanta de ~ 15 cm, de la nivelul nisipului si pana la sorb.
- As monta refularea (OUT) in lateralele bazinului, orientate amandoua catre centrul-fata al acvariului... in felul acesta se realizeaza 2 curenti care muta masa apei oarecum natural si simetric.


Despre ciclare s-a vorbit deja destul, nu mai adaug nimic... succes!
In timpul scurs de la inceperea acestui topic, aparatele foto au mai evoluat... totusi, cred ca tehnica ce sta la baza fotografierii acvariilor noastre a ramas cam aceeasi... Va propun sa "actualizam" cateva din informatiile de pe acest topic:

- Ce aparat folositi?... este important sa dati acest detaliu.
- Ce setari folositi?... obiective (daca e cazul), diafragma, timp de expunere, filtre (daca e cazul), blitz (daca e cazul), etc.
- Alte "trucuri" utilizate?


De mare folos in exemplificare ar fi si cate o poza, doua... care sa fie insotita de explicatiile aferente.
Dragilor, avem un topic special pentru tehnica fotografica: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/404.page

Chiar sunt uimit de rezultatele scoase de unii dintre colegii nostri, asa ca hai sa-l mai animam putin!
brutusanf wrote:Vedeti ce pesti dresati am ?
Le-ai pus filme? ... au mai crescut, sau mi se pare mie?



PS: Cum se comporta "ciocolatile"?
Dap, foarte frumosi pesti... sa-ti traiasca!

Nu ai si niste poze "de ansamblu"??
 
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com