alinutz80 wrote:Eu folosesc la un bazin de 450L 2 filtre eheim 2080 (de fapt un 2080 si 1 2180 care e tot ca si 2080 ....
In trecut am folosit un astfel de filtru la un bazin de 500 litri cu discusi. Acolo il foloseam insa doar pt filtrare biologica iar filtrarea mecanica era facuta cu filtre interne. Daca as dori canistre pt filtrare biologica intre FX6 si 2080 clar as opta pt 2080/2180......asa insa...nu stiu ce sa fac.....poate iau un 2080 si un FX6 sa fiu sigur ca nu imi pare rau
Asa cred ca e cel mai bine! asa macar esti linistit ca le ai pe ambele
Salutari, demult studiez si eu problema....dar inca nu m am incumetat sa mi scumpar un Ph controler cu sonda. Detin de mult timp un Ph metru Hanna model HI98107 si mai nou mai am alt Ph metru Hanna model HI98103.
Ambele Ph Metre le folosesc foare rar....stau in dulap ca mi lene sa le scot sa masor Ph ul mai masor asa cand am chef sau e ceva bai mare pe la acvarii.
Dar, tare mi-ar place un Ph controller cu sonda si asa am tot timpul la vedere Ph-ul mai ales pentru acvariul mare de 450L.
Eu folosesc la un bazin de 450L 2 filtre eheim 2080 (de fapt un 2080 si 1 2180 care e tot ca si 2080 doar ca are si incalzitor in capac).
Sunt foarte multumit, dar eu nu le folosesc doar pentru filtrare mecanica ci pentru filtrare biologica si mecanica mai putin.
Poate pentru ce ai tu nevoie e mai ok Fluval FX6, dar nu pot sa ma pronunt in acest sens.
Eu zic ca ambele metode sunt ok. In acvariile mici unde am creveti folosesc metoda cu furtunasul de la filtrul intern...dar am si valurire
Dar, valurirea pare sa fie ce mai ok metoda. Eu ambele le folosesc si totul e bine.
Mai folosesc si oxigenarea cu pompa de aer cu piatra la capatul furtunului (in acvarii cu multi pesti si unde nu pot face valurire la suprafata).
Am reusit zilele trecute o filmare cu acvariul de 450L in care am mutat tot de cateva zile cei 8 tineret de mancapuru red back alaturi de cei 6 rio nanay maturi.
In acelasi timp am mutat si vreo 6 cory sterbai si 7 cori adolfoi....tot in acvariul mare. Intre timp am achizitionat inca 7 cory black venezuela maturi...sunt la carantina in acvariul steril de 100L.
Acum, am comandat si cei 40 buc de rhodostomus.....astept sa ajunga saptamana viitoare apoi ii voi tine in carantina cam 1 luna sau mai mult si apoi hopa sus cu ei in acvariul de 450L.
Stiu ca am prea multi pesti acolo.......darrrrrrrr......voi mai selecta din nanay si manacapuru si vreau sa dau si 2 geophagusi (numa sa vad cum dzo am sa ii prind ca nu cred ca reusesc la ce am acolo)...plus tre sa mai dau un gibbiceps mare, dar iar nu reusesc sa imi fac timp sa il prind.
Filmarea nu e profi, dar sa zicem (poate daca scoteam din cutie si trepiedul era altfel)
Stefan1984 wrote:Au ap?rut pe r?d?cina de lemn ni?te puncte albe. Ce sunt ?
Fara poze si descriere cu ce ai prin acvariu e ffff greu sa ghicim.....hai cu poze.
Pot fi oua de melci neritina...pot fi icre de la ceva pesti....multe pot fi....sau pot fi altceva.
narcis wrote:Sincer, la ce plante ai acolo, cred ca mai bine era sa scoti toate plantele si sa le faci o baie scurta in spirt. Aspiri substratul cu ocazia asta, cureti filtrul, furtune, plasticuri, lemne, pietre. In maxim 2,3 ore era totul luna.
Am curatat filtrul si unul din lemne....si asa a durat mai mult decat era cazul (in timpul serviciului)......e destul asa. 3 ore pt mine e ffff mult si acum chiar nu am timp de asa ceva...si nici rabdare.
Eu zic ca o sa si revina, daca nu......asta e.
Ieri a fost prima zi, azi a doua si continuam conform schemei de mai jos pt cei 160L de apa net (aproximativ)
Ziua 1 – 5 Jan 2022: 80 picaturi din Flacon A
Ziua 2 – 6 Jan 2022: 19 picaturi din Flacon A
Ziua 3 – 7 Jan 2022: 19 picaturi din Flacon A si 16 picaturi din Flacon B
Ziua 4 si Ziua 5: Pauza de tratament
Ziua 6 – 10 Jan 2022: 40 picaturi din Flacon A si 32 picaturi din Flacon B
Ziua 7 – 11 Jan 2022: 19 picaturi din Flacon A. Sfarsitul tratamentului
Ce ma ingrijoreaza putin este ca ieri s-a facut apa verzuie dupa ce am adaugat picaturile...si azi din ce mi-au spus colegii e tot verde.
Oare e normal sa fie asa? A mai facut cineva acest tratament?
Din prospect nu scrie ca ar trebui sa se faca apa verzuie....sau poate nu am citit eu cum trebuie.
Salutare si bine ai venit!
Dupa cum am spus si colegii mai sus, ai inceput gresit din start. Din pacate acea vanzatoare habar nu are de acvaristica si numai vrea sa vanda.
Asa ca idee, 1 caras la maturitate are nevoie de 50L de apa net. Deci in cei 300L vor fi ok.
Acum, ori treci repede la acvariul de 300L si pastrezi pestii ori dai pestii acestia din acvariul de 30L si faci totul ca si la carte...substrat, plante, lemne etc. Apoi ciclare si apoi adaugi ceva pesti de talie mica sau 1 betta.
Eu as renunta la Tetra Glow aia (la toti) si si la thoracatum si ceva sydontis daca nu ma insel......astia nu i-as mai adauga.
As pune un substrat fin (0,8-1mm) si as merge pe langa ce mai ai cu ceva scalari mai deosebiti.......sau daca nu vrei scalari atunci ceva pesti de banc gen neoni rosii etc. Sau poti incerca si ceva xipho lyra rosu, frumosi.
Caramizile pt Luri le as masca mai bine sa nu se vada asa...sau le-as inlocui cu pesteri speciale pentru Luri si ancistrusi.
Uite: https://www.facebook.com/ingineru.daniel - discuta cu el ca face niste aquacaves superbe, dar si pretul pe masura.
dan.pavelescu wrote:La Eheim exista cel mai mare avantaj: pisele de schimb. Gasesti orice, de la canistra in sine pana la ultima saiba amarata.
Dar, sa nu influentam omul, trebuie sa faca un pic de research si sa aleaga ce trebuie. Adica Eheim, evident.
Fadds wrote:Filtrele acestea cu rasini schimbatoare de ioni sunt pentru masini de spalat, centrale termice etc.
Practic schimba ionii de Ca si Mg cu Na (sodiu), iar eu nu vad niciun beneficiu pt apa de acvariu sa ai o gramada de sodiu. Poate chiar sa dauneze plantelor, dar nu sunt sigur.
Fadds, eu nu neaparat m-am referit la acele instalatii de dedurizare cu schimbare de ioni, sigur sunt si alte metode de filtrare a apei care reduc duritatea (in afara de osmoza).....trebuie studiat mult si cautat si discutat cu cei de la firmele specializate in instalatii de filtrare.
Eu am oferit 2 linkuri asa la o cautare rapida pe internet, dar colegul va trebui sa studieze in detaliu subiectul, mai ales ca este o investitie destul de mare si e si pt apa pe care o foloseste zi de zi.
Sincer nu stiu daca Na (sodiu) este bun pentru acvarii sau nu.....nu ma pot pronunta daca nu cunosc si nu am avut de a face cu asa ceva. Apa in Cluj la robinet are Gh 2 si Kh 0-1.
Asteptam colegi care au asemenea instalatii de dedurizare sa ne spuna daca chiar Na este o problem si care sunt paramentrii apei filtrate cu aceste instalatii....sau ce instalatii de dedurizare sunt ok atat pt apa de baut cat si pt acvaristica (cu toate ca dupa logica mea daca apa de baut e ok pt om atunci eu zic ca e buna si pentru acvaristica - aici excludem instalatia de osmoza inversa dedicata acvaristicii a carui apa filtrata nu e buna pt uz uman)