[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Ca idee generala, ia-ti 2 pompe identice (ca sa ai "rezerva")... nu vrei sa stii cat de nasol este sa-ti moara pompa.

- strict la obiect, pompa aia o sa aiba un debit real de doar 1,200-1,500 litri/ora (in functie de inaltimea la care e asezat acvariul)... eu as lua o pompa mai mare.
- Bean Animal pe teava de 32 e prea mult pentru debitul recirculat propus... o sa stai cu robinetul aproape inchis si instalatia e "mare si groasa".
- daca n-ai gaurit inca, acu' e momentul sa te razgandesti... foloseste tevi de 25.

PS: Ti-am trecut locatia, la profil... parca ziceai ce esti clujean.
Thereau wrote:Poti sa ma lamuresti mai in amanunt ce inseamna un mediu "anaerob" am cautat ceva pe net dar nu ma prind daca sunt pe drumul cel bun

Sigur ca pot, da' nu e cazu' sa te stresezi cu asta.
- In cazul nostru (acvaristica), un mediu anaerob e un mediu lipsit de oxigen care permite dezvoltarea anumitor colonii de bacterii care halesc nitratii si-i "neutralizeaza" (transforma) in azot si oxigen.
- Ciclul azotului, ala pe care-l tot discutam noi si care guverneaza procesele biologice din acvariile noastre, presupune niste colonii de bacterii (diferite) care fac urmatoare lucruri:
1) Resturile organice (mancare neconsumata, mortaciuni, rahat, etc) sunt transformate in amoniac (extrem de toxic, letal).
2) Amoniacul e transformat in nitriti (foarte toxici)
3) Nitritii sunt transformati in nitrati (destul de inofensivi, pana la un anumit prag).
Ei bine, nitratii sunt eliminati (de catre acvaristi) prin schimburile de apa... un schimb de 50% iti reduce nitratii la jumatate.
Cam asta e ceea ce face "ciclarea" si cam aici trebuie sa ajunga oricare acvarist.
4) Exista anumite colonii de bacterii care transforma nitratii in azot si oxigen... acestea (bacteriile) au nevoie de un mediu lipsit de oxigen (asa numitele "reactoare").
- "Reactoarele" sunt incinte inchise, pline cu material de filtrare biologica si alimentate cu un debit de apa foarte mic (50-100 litri/ora).
- Din cauza ca debitul este foarte mic, bacteriile alea au timp sa "manance" nitratii si sa-i descompuna... la iesire, apa nu mai are nitrati.
- Nu e usor de lucrat cu ele si, in general, aceste reactoare sunt folosite de catre baietii cu bazine marine... pentru ca ei nu-si permit sa faca schimburi masive de apa.
- In cazul nostru (acvaristii de apa dulce), reducerea de nitrati se face excelent si eficient prin schimbul de apa... cam asta e, pe scurt!

Thereau wrote:... eu tot timpul ma gandeam ca daca nu este un circuit bine definit prin sump bacteriile mor pentru ca nu mai sunt "curenti" in sump...

- Nu exista asa ceva!... atata vreme cat exista o miscare (cat de mica) a apei, bacteriile traiesc fara probleme. Oriunde au o suprafata solida pe care sa se dezvolte
- Gandeste-te ca aceleasi bacterii sunt bagate in porii pietrelor din acvariu... in nisip, pe lemnele alea ale tale... pe plasticele filtrelor interne... oriunde!
- Ca sa ajungi la mediu "anaerob" e de munca, nu merge asa usor!

@lukitza: Aia 5mm se refera la nivelul din display (acvariu)... da' camera pompei ii ramane fara apa intr-o saptamana, asa ca acolo era problema.
Thereau wrote:Explica-mi te rog cum ar functiona mediile filtrante fara peretii aceia si daca tu zici ca este acelasi lucru asta seara ma duc si ii dau jos

- Saculetii aia cu material filtrant biologic ar functiona la fel de bine si daca i-ai pune in acvariu, direct pe nisip.
- Peretii aia ti-ar fi fost de folos doar pentru filtrarea mecanica, ca sa poti controla felul in care apa trece prin perlon si bureti. Atat si nimic mai mult!
- Eu am sump deschis (fara niciun fel de perete) in care am niste saculeti cu spartura de lava si siporax si matrix si plm... apa intra printr-o parte si iese prin partea cealalta.
Thereau wrote:... Problema este ca nici cand acvariul este full eu nu am camera nr 3 plina ci este cam 70% apa iar pe masura ce trec zilele scade cam 15% / zi ceea ce este groaznic.

- Este normal ca acel compartiment sa nu fie plin... si da, daca se evapora apa, doar acolo "vezi" acest lucru!... Restul acvariului ramane la nivel constant!
- De aceea ti se pare ca "e o scadere mare", pentru ca volumul de apa "evaporata" este reprezentat practic de suprafata "petecului de apa din camera pompei" x inaltimea stratului de apa care se evapora.
- Deoarece suprafata aia e mica, rezulta ca "inaltimea" e mare (acel procent de 15% zilnic).

Prima si cea mai de common sense solutie este sa elimini peretele dintre camera #2 si #3.
- practic, acei pereti nu te ajuta cu nimic, deoarece tu ai acolo doar materiale de filtrare biologica.
- daca ma intrebi pe mine, sincer, eu as scoate si primul perete... oricum e inutil.
- as lasa sumpul ala ca o singura camera, "deschisa"... in care as pune materialul filtrant si pompa.
- nu te gandi ca peretii aia "dirijeaza" apa mai bine prin porii materialului filtrant.
- ai sa vezi ca nivelul in camera pompei va ramane undeva la 90% din valoarea de start si ai sa vezi ca intervalul de timp intre 2 "completari" va creste substantial.
Thereau wrote:Sump-ul functioneaza dar cam 5 zile din momentul in care schimb apa iar ultimul sertar ramane jumatate mai tot timpul. Am scos toti buretii, am pus pompa pe minim, am taiat si piaptanul ala din sump, in 4-5 zile ramane pompa fara apa, ma gandeam la o pompa mult mai mica pentru ca nu stiu exact la ce dumnezeu mi-a trebuit una atat de puternica

Nu-mi dau seama ce se intampla acolo, dar cred ca e vorba de evaporare...
- zici ca acu', fara buretii aia, treaba merge bine vreme de cateva zile?... si ca, dupa aia, camera pompei ramane fara apa?
- e clar ca e vorba de evaporare si e clar ca ai nevoie de ATO... sau, sa completezi ceea ce se evapora, saptamanal.

Pana rezolvi problema cu ATO, eu as pune o "derivatie" pe furtun si as intoarce inapoi o parte din debitul pompei...
- adica, in loc sa schimbi pompa (cu una mai mica), mai bine pui un "T" pe furtunul de iesire si re-alimentezi camera aia care ramane fara apa... cu un robinet poti sa reglezi debitul "de intoarcere".
Daca e la 12/24V verifica-i "sursa"... se poate ca pompa (corpul) sa fie ok, da' sa se fi bulangit sursa de curent.
dan.pavelescu wrote:No, cam atat fuse, cred.. Pompa de recirculare a inceput sa faca nasoale, am curatat-o dar tot degeaba.
Bani de pompa n-am, sa imprumut o pompa slabe sanse, astept sa vad ce se intampla.

Daca se opreste pompa de tot, raman asa:

- 2 pompe de valuri in acvariu
- o pompa mica in sump, care circula apa din ultima camera in prima

E suficient sa supravietuiasca asa 1-2 luni?

Plm, cred ca am zis de o mie de ori ca tre' sa ai "dubluri" la toate pompele, in cazu' bazinelor marine... sa te sparg la nas!
- cu pompa mica din sump, care recircula apa pe-acolo, e in regula... sumpu' o sa ramana functional.
- da' sus in display iti trebuie musai si-o pompa de aer. Nu poti sa te lasi doar in baza celor 2 pompe de valuri...
- asta merge ca solutie temporara, pentru 12-24 de ore... eu NU as sta asa 2 luni!

Norocu' tau e ca am eu o Jebao de 9000 ("dublura" mea)... daca iti moare saracia aia a ta de pompa, ti-o imprumut eu pe asta imediat.
Imi cumperi una noua, peste 2 luni, atunci cand faci rost de bani. Esti ok asa?
Thereau wrote:Salutare, vin la voi cu o intrebare putin mai ciudata dar nu pot sa imi dau seama dac? pestii mei au suficient aer sau nu. Am un fx6 care este îndreptat spre luciul apei ?i “valuieste” apa si înc? o pompa mica de aer. Credeti ca este suficient sau am nevoie de ceva mai puternic? Cum pot oare sa imi dau seama?

- Teoretic, nu ar trebui sa fie nici un fel de probleme cu oxigenarea apei.
- Filmarea se pune pe Youtube si aici vii cu linku'.
Mda, deosebite creatiile astea! Jos palaria!
Da, socoteala cu "litrii necesari" nu este intotdeauna fericita... la cichlidele astea, e vorba de "teritoriu", asa ca tot ce conteaza este "spatiul lor vital"... volumul de apa conteaza mai mult doar cand te referi la calitatea apei.
Adica, pe scurt, daca vorbim de bazine cu volum identic, atunci un bazin lung si/sau lat este intotdeauna de preferat unui bazin inalt.
Incearca sa pui (in spate, cat mai ascunse vederii) 2 ghivece cu fundul spart... ca femela sa aiba unde sa se refugieze si sa nu fie stresata non-stop.
Daca-s pereche, atunci comportamentul lor mie-mi spune ca femela nu e pregatita sa depuna... icrele nu-s maturizate in ea. De aia o alearga masculul (el vrea "sa depuna", iar ea "nu e gata").
Daca nu se vor intelege intre ei, atunci sa stii ca bazinul e mic si masculul poate sa o omoare... fii cu ochii pe ei si fii pregatit sa o scoti daca e cazul.
Intr-un bazin mare, femela se poate refugia in "ascunzatori" pana cand lucrurile revin la normal. La tine nu prea are un' sa fuga.
Ca varianta de mancare congelata, incearca sa le dai "larve de libelula" (Chironomus).
Vezi pe la magazinele care vand "decoratiuni interioare".
Masculu' ala de Labiatum e femela... si, se pare vrea sa depuna!

Bah, sunt nevinovat, va jur! ... ieri, dimineata, zaceam linistit pe canapea si incercam sa-mi revin dupa "nenorocirea" de sambata noaptea. Bausem cu Radu o intreaga "colectie" de beri artizanale.
Colegu' nostru de forum Lucian (barbosu') era pe undeva pe la munte si-a inceput sa trimita poze d-alea "enervante". ... colegu' Dragos (kirucd) era la Vama Veche si n-a vrut sa se lase mai prejos, asa ca pozele nu conteneau sa curga pe telefonu' meu.
Plm, atunci m-am enervat teribil si mi-am zis: "Ce, io-s mai prost?"

- am imbarcat familia in masina si-am luat-o catre munte, spre Ploiesti... vroiam sa ma opresc la o destinatie gen "han", unde sa fie mancare romaneasca si sa stau "in natura".
- la plecarea de-acasa, cele 2 optiuni pe care le aveam in cap erau "Conacul Domnitei Ralu" (din Chitorani, pe Drumu' Vinului), sau "Pensiunea Cetatuia" (din Magura, pe langa Buzau).
- evident ca am ales drumu' clasic pan' la Ploiesti (pe DN1), in defavoarea autostrazii A3... mie-mi place sa merg incet, sa trec prin sate si sa vad "lumea". Nu ma grabesc niciodata.
- pana sa ajung in Ploiesti, mi-am adus aminte ca cineva imi povestise de un han aflat pe drumu' de Targoviste - Sinaia... am cautat pe net si l-am gasit relativ repede: "Hanul din meri" - in Buciumeni.
- de la Ploiesti, traseul clasic era pe DN1 pan' la Breaza, unde faceam stanga si-o luam prin satele alea de pe judeteanul 710 - Valea Tarsei, Adunati, Bezdead, etc. Am fost pe-acolo de cateva ori, e un drum frumos prin sate de munte.
- ca sa evit portiunea de drum national dintre Ploiesti si Breaza, am iesit de pe centura de Vest si-am luat-o pe judeteanul 1011 - prin Buda, Filipesti, Minieri pan' la Moreni... si de-acolo, pe judeteanul 710A - Moreni, Iedera, Valea Lunga, Ulmetu, Miculesti, Buciumeni.
- bah, partea asta de 710A (de la Iedera la Buciumeni) este un vis, manca-v-as gura!... sate mici, insirate "ca pe atza" intr-o depresiune aflata intre dealuri... totul e verde, plin de liliac inflorit si campuri de rapita galbena ca paiu'. Rar de tot, mai vezi cate o masina pe strada...
- pe la 13.00 am ajuns in Buciumeni, la hanul ala... sunasem de pe drum, ca sa fac rezervare (si bine-am facut!)... o locatie "remote", aflata pe un deal, undeva in afara satului... un drum prafuit se termina intr-o parcare destul de mare.
- hanul are camere la etaj si carciuma (sala) la parter... in spate are "curte boiereasca": dupa ce strabati tot restaurantul de la parter iesi "in spate" unde se gaseste o curte mare, patrata, cu mese asezate de jur imprejur, ca in filmele alea cu Margelatu.
- locatia este destinata cu precadere evenimentelor, deoarece spatiul ala din mijloc e perfect pentru dantzuiala & dezmatz.
- m-am felicitat pentru faptul ca am sunat si-am facut rezervare, deoarece parcarea era plina (aici m-a durut la bascheti, pentru ca am urcat Jeepu' pe un tapsan inaccesbil masinilor mici si aia a fost ) iar carciuma era full.
- din ce-am vazut eu prin parcare, se pare ca locatia e o destinatie de "weekend" pentru oamenii din Targoviste, Fieni, Pucioasa, Moroeni... ca un fel de "Snagov" pentru bucuresteni.
- am mancat "romaneste": ciorba de vacuta, MBS (mamaliga cu branza si smantana), fasole-n paine, mici cu mustar, ceafa de porc cu cartofi si salata de ardei copti... fetele mele au vrut peste: somon (fii-mea) si crap prajit (nevasta)... 1 litru de limonada, o sticla mica de vin alb (nevasta) si 2 beri NA pentru mine (nu beau niciodata alcool, atunci cand sunt sofer).
- mancarea a fost foarte buna, portiile sunt mari iar preturile sunt "de provincie"... toata treaba asta a costat 200 de lei cu tot cu spaga ospatarului.

La intoarcerea acasa am luat-o "pe Targoviste" - Fieni, Pucioasa, Doicesti, Targoviste, Tartasesti, Chitila... drumu' gol, relaxat.
Am ajuns acasa pe la ora 17.30 iar la ora 20.00 eram pe terasa din spate de la Carturesti (Verona) si beam Stela bruna... asta e declaratia pe care o dau, sustin si semnez.
dan.pavelescu wrote:Redecoratul presupune munca, si na..

Atat va zic, munca e facuta pentru negri si tractoare ... Hanu' din meri - Buciumeni.
Am modificat titlul topicului... frumusele fatzele alea!
Foarte buna ideea ta, multumim!
Eu sunt cu ochii pe toate topicurile cu iazuri si crapi, deci il voi urmari si pe acesta.
Sa-i vedem si pe astia, la fel de mari si de frumosi!

PS: Am modificat titlu' topicului.
Hehe, frumusel bazin! ... sa-ti traiasca si sa se faca mari si frumosi!

PS: Daca vrei sa modificam titlul topicului, sa-mi spui...

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: