Dragilor, am ajuns in Iasi
Spre marea mea fericire si bucurie, acvariul n-are absolut pic de alga. Nu tu GSA, nu tu hair algae (precum am avut iarna trecuta de am scos doi pumni de alge), nu tu BBA...nimic nimic
Am mers cu morcovu' infipt adanc pe drum, am intrat fuguta, deja eram oarecum pregatit sa ma resemnez, in gandul meu "plm, doua saptamani jumatate singur singurel, fertilizanti cam mult deodata atunci cand am plecat..." da' uite ca n-a fost sa fie asa. Destul de multa apa evaporata, mai mult decat de obicei, cam mare valurirea la suprafata, drept urmare si pH-ul era pe la 7.07 (fata de 6.5 - 6.55 cat il tin eu de obicei), dar curios lucru ca BBA-ul n-a profitat de lucrul asta.
Plantele in mare arata bine, unele chiar foarte bine. A suferit Rotala walichii (mai mult firele care le-am tuns inainte sa plec si n-aveau radacini, ca sa traga ceva din substrat), insa la ea ma asteptam sa comenteze, ca-i sensibiloasa de fel. Rotala macrandra a pierdut ceva frunze la baza, dar am varfuri faine ca sa replantez. Cryptocoryne flamingo a pierdut si ea cateva frunze si s-a cam inverzit. Prosperpinaca e viguroasa, dar s-a cam inverzit (asta si pentru ca phyllantus fluitans s-a extins in draci si a blocat lumina catre ea).
In rest, totul arata bine: pinnatifida arata bine, ludwigia super red arata chiar foarte bine si s-a dezvoltat foarte mult, polygonumul e si el ok si tot asa, nu le mai enumar pe toate
Cu alte cuvinte, pentru mine e o confirmare ca am facut o alegere buna atunci cand am investit ceva mai mult in fertilizantii Dennerle, care se pare ca sunt bine echilibrati si tin un acvariu stabil. La finalul setupului, sau ma rog, peste ceva timp am sa incerc si un raport cost/durabilitate (cat timp m-au tinut flacoanele), incep sa am impresia ca nu ies cu mult peste ce am folosit pana acum...dar asta vom vedea la timpul oportun.
Ma bucur si pentru ca am inceput aditia de bacterii regulata, la doua saptamani, cred ca si asta a avut un rol pozitiv.
Un lucru vreau sa punctez, cred ca e relevant in cazul de fata si e un lucru care imi intareste inca o data una dintre convingerile mele legate de acvaristica...si anume, folosirea substratului fertil. Spuneam mai sus de Rotala walichii. Am doua tufe, una e cea veche, cu sistem radicular dezvoltat, pana in substratul fertil si una plantanta (varfuri tunse de vreo 10-15 cm) inainte sa plec, toate varfuri sanatoase, colorate, dezvoltate bine. Deci aceeasi planta, acelasi bazin, aceleasi conditii pentru fiecare dintre cele doua tufe (ba chiar sunt si la distanta mica intre ele, vreo 15 cm). Tufa veche, cu radacini dezvoltate arata mult mai bine, mai carnoasa si mai colorata. Concluzia mea e ca in urma lipsei de fertilizant in coloana de apa (pentru ca dupa cum spuneam intr-un post anterior, am dozat cantitatea pentru aprox o saptamana si jumatate, iar eu am fost plecat doua) cea fara radacini n-a mai avut de unde lua, evident...in timp ce tufa veche, avand radacini, a putut sa extraga nutrienti din substrat si astfel sa reziste mai bine si sa creasca in continuare.
Just ca circulatia apei duce nutrienti in substrat, dar in cazul asta vorbim de o lipsa de nutrienti in coloana de apa, pe motiv de concediu/vacanta
Si acum pun vreo doua, trei poze, trase pe fuga cu telefonul, doar asa ca idee...sa se vada jungla

Culorile sunt mai spalacite in pozele de pe telefon, poate o sa fac ceva si cu aparatul foto, daca nu mi-e prea lene
Se vede ca apa e limpede, geamul e foarte curat, totul e in regula
Acum ramane sa indrept carentele (fier, potasiu si ce mai e pe acolo), dar de asta nu ma tem, se rezolva.
Trebuie sa trag o tunsoare si poate usor usor sa mai scot din buruieni si sa incerc sa le aranjez un pic.