[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Faye
Forum Index » Profile for Faye » Messages posted by Faye
Toata pestimea a trecut cu bine peste prima runda de tratament. I-am carantinizat pe specii, pentru ca in prospectul medicamentului este specificat ca pestii fara solzi ar putea fi sensibili la ingredientul activ (Praziquantel). Dar si cory si ancistrusii au tolerat medicatia fara probleme, la fel si carasii.
De ce sa creasca temperatura in tratamentul contra fin rot? Bacteriile prospera la temperaturi ridicate.
Corydorasii au trecut cu bine de prima faza a tratamentului. Dupa 2 zile de spitalizare i-am mutat inapoi in bazinul mare si sunt foarte energici, totul pare in regula. Maine va trebui sa mut ancistrusii in spital. Probabil ma apuca seara pana ii prind pe toti. De reactia lor in contact cu medicamentul chiar mi-e frica.
Porcu wrote:Pot spune ca majoritatea pestilor nostri traiesc bine cu paraziti pe ei si in ei. Daca-s bine intretinuti, de regula, nu prezinta simptome de boala.

Eu chiar nu stiu ce sa le mai fac astora. E clar ca nu stau bine cu sistemul imunitar, daca i-a afectat pe toti explozia asta de paraziti. Nu chiar pe toti, ancistrusii nu dau semne ca ar fi deranjati, cel putin nu inca. Parametrii apei sunt ok, fac schimburi de apa regulate cu sifonarea de rigoare de fiecare data, neavand plante lumina nu e suficient de puternica sa constitue factor de stres. Mananca mai diversificat decat mine; 4 tipuri de hrana uscata, 3 tipuri de hrana congelata + ce se mai gaseste prin bucatarie (mazare, morcov, dovlecei, castraveti, salata, spanac).
Singurul lucru care s-a schimbat un pic in ultimul timp a fost temperatura. A crescut de la 22 la 24-25 in perioada asta mai calduroasa.
Unde gresesc?
Cam tarziu. Intre timp "chestia" s-a eliminat complet si s-a dus in filtru, doar o mica parte mai falfaie printre bule. Am facut poza, dar nu stiu daca se intelege ceva. In spital nu am lumina, poza e facuta cu lanterna.
Chestia:
image
Si dansul, dar fara "chestie":
image
Unde dai si unde crapa!

Am adaugat si restul de medicament, acum e doza completa. Cory continua sa se comporte normal, sunt vioi, au mancat si nu i-am mai vazut sa se frece de decor, desi am cam stat cu ochii pe ei. Aseara am internat impreuna cu cory si carasul care prezenta semne de scarpinici. Eh, pot sa spun ca n-am facut tratamentul degeaba. La vreo 10 ore de la incepere, carasul a inceput sa elimine o chestie, vierme sa fie? Au trecut 5 ore si inca nu l-a eliminat complet. A ajuns la 45 cm lungime deja.

@Porcu Sunt 99% sigura ca e vorba de gill flukes. Saptamana asta am citit tot ce-am gasit pe net despre parazitul vietii. Vinovatul - Dactylogyrus are un ciclu de viata simplu. Eclozeaza in 3-5 zile (in functie de temperatura), isi gaseste o gazda, iar dupa alte 10 zile e matur sexual. Deci dupa calculele mele daca reiau tratamentul peste 7-9 zile, omor si larvele proaspat eclozate si nu le mai dau sansa sa depuna oua. Eventual il fac si a treia oara, ca sa fiu sigura.
Ieri cand am fost la Maxi Pet sa iau Gyrodol, m-am uitat si la bazinul cu cory trilineatus de unde i-am luat pe ai mei. Toti sunt decolorati, au aripioarele franjurate si respira foarte rapid. Din grupul de 6 cory pe care i-am cumparat, unul a tras pe dreapta in punga, pe drumul spre casa, care a durat vreo jumatate de ora. Trebuia sa imi pice fisa de atunci ca ceva nu e in regula si sa-i bag la carantina. Dar na, doar desteptii invata din greselile altora, eu invat din ale mele.
Mda, o saptamana in care am schimbat zilnic 20L de apa si 45L cu sifonare in ultima zi. Cory trilineatus(cei noi) continua sa se scarpine, ba au inceput si panda. Nu sunt sigura daca nu am vazut si un caras frecandu-se de substrat. Epidemie sau o fi paranoia?
Asa ca azi m-am dus si am luat JBL Gyrodol. Am mutat toti corydorasii intr-un acvariu spital (jumate apa din acvariul mare, jumate proaspata), cu pompa de aer si filtru intern, probabil ciclat. Deocamdata le-am dozat doar jumatate din doza specificata de producator, pentru ca scrie pe prospect ca sunt sensibili catfish'ii la ingredientul principal, si mi-a fost frica sa nu-i dau cu rotile-n sus. Deocamdata sunt bine, jucausi, comportament normal. Maine le dozez si cealalta jumatate.
Acum... nu stiu ce sa fac dupa asta! Tratez toti pestii? Inclusiv ancistrusii? La ei nu se vede niciun semn, nici nu am gasit pe nicaieri referiri la pleco cu paraziti in branhii, dar nici nu scrie nicaieri ca ar fi imuni.
psihoactiv wrote:..am schimbat filtrul cu unul extern..

Ar fi binesa tii ambele filtre in paralel, macar pana se cicleaza cel extern. Eu as pastra si internul, doar pentru fitrare mecanica.
Ce materiale filtrante ai bagat in extern?
Nu degeaba eram eu geloasa pe lemnul ala! (si pe-al sotiei)
Felicitari! Un loc meritat pentru un acvariu superb.
Daca as fi in bocancii tai eu as pune galaxy langa betta. Sunt frumosi foc, micuti (2,5 cm), poti sa pui o gasca maricica, iar pe tabel scrie ca ar fi compatibili.
image
Ar iesi mult mai frumos in evidenta si pestii si decorul, daca fundalul n-ar fi fost asa pictat. Ceva simplu, doar o culoare, ar da mai bine.
Anubiasul nu se baga in substrat. Se leaga pe o cioata/piatra, sa stea cu rizomul afara.
varol wrote:Adica tu preferai sa ai un acvariu dezechilibrat ca sa iti fie mai usor sa identifici o problema?

Nu, as fi preferat ca dezechilibrul acvariului in sine sa fie problema, sa nu fiu nevoita sa recurg la medicamente.
Oricum, am hotarat sa nu ma arunc cu capul inainte deocamdata. O sa-i tin vreo cateva saptamani asa, cu apa curata, hrana foarte diversificata, vitamine, in speranta ca se scutura singuri de paraziti. Daca problema persista o sa-i tratez. Sper sa nu pierd niciunul.

In alta ordine de idei, as avea nevoie de o recomandare pentru un filtru extern cu capacitate pentru medii filtrante mare, dar debit foarte mic. Stiu ca pot regla debitul la orice filtru, dar parca n-as vrea o pompa puternica care sa mearga sugrumata. Neavand plante deloc, la mine in bazin nu are are cine sa consume nitratii. Mi-as fi dorit inca un extern dedicat denitrificarii.
Rezultatele nu ma multumesc pentru ca imi indica o problema de sanatate la cory. Temperatura e batuta in cuie la 24 de grade, asa a fost toata vara. As fi preferat sa fie bazinul destabilizat, imi era mai usor sa rezolv cu schimburi frecvente de apa.

Dar cand vine vorba de tratamente si chimicale mi se ridica paru' pe ceafa.
Poate ar trebui sa postez la boli si tratamente, dar parca nu-mi vine sa deschid 100 de subiecte, pentru fiecare intrebare care-mi vine in minte.

Am cumparat teste, pentru ca scarpiniciul corydorasilor nu ma lasa sa dorm. Rezultatele nu sunt imbucuratoare.
NH3/NH4=0
NO2=0
NO3=2
PH=7.2
Deci parametrii apei sunt ok, ceea ce inseamna ca astia mici au alte motive sa se scarpine.

Am scotocit netul dupa cauze, iar simptomele seamana cu gill fluke(paraziti ai branhiilor) faza incipienta. Problema o au numai cory trilineatus deocamdata, pe care i-am cumparat de curand de la Maxipet. Sa-mi fie invatatura de minte pe viitor, cand cei vechi zic "carantina" stiu ei de ce. Din ce am citit, pestii sunt atacati de paraziti cand conditiile apei nu sunt optime. Deci acum ma chinuie o galagie de intrebari.
Daca apa e ok se vor vindeca de la sine?
Se vor molipsi si ceilalti?
Ma apuc sa-i tratez sau mai astept?
Tratamentul ar fi Gyrodol de la JBL. Sa tratez tot acvariul odata sau sa-i carantinizez pe rand si sa-i tratez pe specii? Unii ar putea fi mai sensibili ca altii la medicament.
Daca ii tratez separat in acvariul spital, nu se imbolnavesc iar in momentul in care ii introduc in comunitar?
Am repetat in nestire cuvantul "tratez".
Am robinet de debit la aspiratorul de substrat, dar daca reduc debitul nu-mi mai ridica bucatile mai mari de resturi. Nu-i bai, il sifonez in rate asa cum se recomanda.
Nu reusesc sa aspir tot intr-o sedinta nici daca as vrea. Se termina apa inaintea substratului. Trebuie tinut cont ca vorbim de carasi aici. Au fost 5, mai sunt 4, sper sa raman in final cu 3. Iar ancistrusii sunt si ei un alt soi de porci. Voi opri probabil tot 3 din cei 6 pe care-i am acum.
In orice caz, la o zi de la schimb si sifonare, substratul e mizerabil.

In ceea ce ii priveste pe raiosii aia mici de cory, partea ciudata e ca se scarpina imediat dupa schimbul de apa. A doua zi par sa nu mai aiba nimic, de parca i-ar deranja apa proaspata.
Am priceput! Multumesc mult.
Deci bacteriile din substratul meu au avut viata grea, traite numai in transee.
kazaku wrote:Faye, ma refeream la raphael catfish.

Bun asa. Ala creste de doua ori mai mare decat un ancistrus, ajunge la 20 cm. Unui singur Raphael ii trebuie un volum de minim 130L.
Eu zic sa ne oprim cu contrele, nu mai intelege omu' nimic din propriul topic.
Pai eu ma chinuiam sa adun absolut toate resturile din substrat, nu ca mi-ar fi reusit. Ce ramane acolo in adancime nu-mi strica si mai rau parametrii apei?
Si au inceput problemele.

Acum cateva zile am umblat la substrat, practic am mai scos din el, pentru ca mi s-a parut ca stratul era prea gros si nu reuseam sa-l aspir cum trebuie. Operatiunea asta s-a soldat cu o gramada de mizerie ridicata in masa apei, fapt pentru care in ultimele 3 trei zile am facut schimburi succesive de apa, cate 45 l zilnic cu sifonarile de rigoare. Am curatat ambele filtre, cel intern si cel extern, apa a revenit la normal, e clara, dar am observat corydorasii ca se scarpina de pietris.
Nu au gris, nu au nimic vizibil pe corp, nu pot sa-mi dau seama de ce se scarpina, mai ales dupa schimburi asa dese de apa.
Bazinul 180 L
Fauna 4 carasi, 6 ancistrusi, 7 cory... toti sunt puiandri.
Filtrare: 1L siporax, 2L matrix + burete grosier in filtrul extern si pe sorb. Filtru intern cu burete pentru filtrare mecanica curatat saptamanal.
Pana acum am facut 2 schimburi de apa pe saptamana de 45 litri fiecare + sifonare.

Nu am cumparat teste de apa, pentru ca am gandit eu ca oricare ar fi problema, tot prin schimburi de apa se rezolva, ceea ce oricum faceam. Dar de data asta am cam intrat in panica. Trebuie sa cumpar teste pentru ca nu inteleg ce nu le convine. Dar ce teste sa cumpar? No2, NO3, PH si mai ce? Test de amoniac? Ce altceva i-ar mai putea face sa se scarpine?

Forum Index » Profile for Faye » Messages posted by Faye
Go to: