| Message |
|
|
|
Nu este indicat a se tine betta cu alti pesti. Este un peste solitar, care este stresat de pestii cu multa activitate si rapizi(asa cum sunt viviparii) si pot iesi scantei intre el si pesti voalati ca si el(gen masculii de guppy sau sa fie batut de xipho). Ca sa eviti decesele mai bine il tii separat. Impreuna se bat, se musca de codite sau chiar se pot omora. Daca ii tii impreuna nu o sa te poti bucura de frumusetea lor in totalitate.
Deci sfatul meu este sa ii tii separat, dar tu faci cum consideri.
Stima si ape limpezi
|
 |
|
|
|
Salut. Daca e la prima fatare, e posibil sa fie si putin stresata si sa nu dea drumu la pui. Si eu am vreo 5 acum care sunt in aceeasi situatie. Dar stai linistit ca o sa fete. Daca sta de prea mult timp si zici ca e umflata rau, cel mai bine o lasi sa faca prima ponta in apa, chiar daca o sa ii pierzi, dar salvezi femela. Oricum, daca ai conditii bune pt ei in acvariu in 27-30 de zile o sa fete dinou. E mai greu cu ele la prima fatare. Multa bafta si sa te bucuri de ei. Stima
|
 |
|
|
|
Il freci bine cu sare si apa calda....am mai auzit si cu otet, dar nu stiu ce rezultate sunt....dar cu sare am spalat eu unu si pot spune ca a iesit super. Multa bafta. Stima
|
 |
|
|
|
Ti s-a spus ce e de facut. Acum tu faci cum vrei. Stima
|
 |
|
|
|
Salut. Eu sunt fost posesor de betta si din proprie experienta, cred ca mi-a adus cele mai multe satisfactii. Imi plac la nebunie si o sa reincep cresterea lor cat de curand, pt ca sunt foarte frumosi si ni stiu cum sa spun, dar m-a cucerit aceasta rasa de pesti.
Betta este un peste lenes. Ii plac apele linistite si calde. E este un peste cam solitar, enervandu-l compania altor pesti, mai ales cei voalati ca el sau cei rapizi de aceea e recomandat sa stea singur in acvariu. Stiu ca multi il baga in acvariu comunitar si pot chiar sa nu existe conflicte, dar e de ocolit acest tip de crestere. Are nevoie de un acvariu cam de 15-20l, plantat mediu, cu plante cu frunze maricele ca sa poata lenevi pe ele, dar in care sa se si ascunda. Apa e bine sa fie pe la 27-28de grade. Este un peste rezistent fara prea multe pretentii, dar are totusi si el ceva tabieturi. Mancare e bine sa o diversifici, granule pt betta, fulgi, cipsuri dinalea cu spirulina, mancare vie si congelata. Filtru acvariului nu trebuie sa fie cu debit mare, deoarece el e foarte voalat si greoi, inoata doar cubaripioarele mici si astfel un debit mare il arunca prin acvariu putand sa se raneasca, in plus il si streseaza la culme apa agitata.
In acvariu se tine singur, femela de betta bagandu-se cu el doar la depunere. De ce? Este foarte violent cu ea(chiar si in timpul depunerii o poate agresa pana la deces, depinde si de caracterul lui) o alearga si o musca pana se lasa cu decese. Trebuie sa ai grija la schimburile de apa, apa maturata, schimburi 20% odata pe saptamana sau 10% cam la 4zile, sa fie la aceeasi temperatura cu cea din acvariu. Sa pui in acvariu si o nuca de cocos taiata, ii place sa se bage in ea pe perioada noptii dar si ziua se mai ascunde in ea.
Pe scurt, ai nevoie de:
- un acvariu 15-20l minim.
- termometr si incalzitor setat la 27-28grade
- substrat cu plante, printre care sa fie si unele cu frunze mari
- o nuca de cocos sau vase dinale ceramice in care sa se bage
- filtru cu debit mic, dar sa filtreze bine apa, apa curata il fereste de boli
- o lapa cu lumina, pt el si plante
In caz ca vrei si femela e bine sa faci/cumperi acvarii dinalea separate in 2(cauta pe google acvarii compartimentate pt bett si o sa vezibdespre ce vb) separati de un perete opac, ca sa nu se vada. Astfel ii cresti pe amandoi iar la inmultire ii pui impreuna, dar aste e un alt capitol.
Cred ca nu mi-a scapat nimic, dar cam asta e tot. Daca mai ai intrebari te asteptam.
Bafta si sa te bucuri de ei. Stima
P.s am uitat sa spun, sa nu ii dai mancare multa, mancarea in exces il imbolnaveste.
Scuze pt greselile de ortografie, scriu de pe telefon si sunt tastele mici. Stima
|
 |
|
|
|
Sarea se pune in caz ca exista un motiv. Nu se recomanda sarea in mod preventiv. In acelasi timp sarea poate afecta unele plante, nu toate.
Parerea mea e ca daca ai vreo problema cu unul sau mai multi pestisori, ii pui in acvariu carantina si le faci ori bai ori tratament cu sare. Stima
|
 |
|
|
|
Cumpar un capac pt acvariu, cu dimensiunile 60cm x 30cm. Nu ma intereseaza neonul si nu vreu capace diy. Ofer 40lei si taxele de transport suportate de mine, evident.
Astept oferte prin PM. Stima.
|
 |
|
|
|
Inca nu am facut tratamentul pt ca nu gasesc in oras JBL Argudol. Cred ca o sa fac azi varianta "hard" ca dureaza mai putin in cazul meu. Azi oricum ii mut in alt acvariu sibastfel scapbde problema. Stima.
|
 |
|
|
Deci situaitia este cam asa, pt cei care o sa se loveasca de aceasta problema:
Paduchele acesta se indeparteaza de pe peste/planta/substrat cu o penseta. Dupa ce considerati ca i-ati cules pe toti se foloseste JBL Argudol, acesta este eficient impotriva viermilor plati (Trematoda), paduchi (Argulus) si viermi ancora (Lernaea). Dupa tratament se recomanda JBL Acclimol, pentru vindecarea ranilor si pentru a proteja impotriva infectiilor bacteriene.
In aceasta situatie(infectia cu paduchi) NU SE FOLOSESTE TRATAMENTUL CU SARE NEIODATA, doar tratamentul enuntat mai sus sau in loc de JBL Argudol,se mai pot folosi medicamente pe baza de Diflubenzuron, substanta prezenta si in Argudol.
Cam asta este rezolvarea usoara a problemei.
Si mai exista varianta hard, in care dupa curatirea pestilor de paduchi, se desface tot setupul, se sterilizeaza foarte bine(substratul si lemnele/pietrele/etc se fierb foarte bine, acvariul se spala intens cu sare si se lasa la uscat 4-5 zile(parazitul rezista foarte mult si pe uscat), filtrul si restul la fel, se spala temeinic si se lasa la uscat o perioada la fel de mare ca la acvariu.)
P.S. rog un moderator sa schimbe titlul topicului in "Tratament Paduche Argulus" sau ceva sugestiv, pe o gasire mai usoara in caz ca cineva are aceasta problema, ca daca ramane cum l-am numit eu.....nu o sa il gaseasca nimeni  .
Multumesc mult colegului Humbert pt raspunsul sau rapid sivde ajutor. Stima si ape limpezi.
|
 |
|
|
|
salutare si bine ai venit....sunt innebunit dupa betta...poate ne arati si noua ceva poze cu betanii tai. stima si ape limezi.
|
 |
|
|
|
da humbert....este ceea ce e in poze....paduchele asta. mama lui.
dar cum o fi aparut? pestii ii am de 2 luni si nu au avut nimic, nu am bagat alti pesti cu ei, in celalalte acvarii nu am asa ceva....chiar nu stiu de unde au aparut.
acum intrebarea mea este: CUM SCAP DE EL/EI daca or mai fi prin acvariu oua sau ceva urme deale lor?
UPDATE: Am luat paduchele cu penseta de pe peste. acum e in regula pestisorul, dar cum stiu sigur ca am scapat de ei? ce solutie sa pun in acvariu? parakill-ul asta o rezolva ceva? se poate sa il fi luat de la petshop, am cumparat niste plante si le-am pus la ei in acvariu...mai mult ca sigur asa au ajuns in acvariu....dar asta a fost acum 2-3 saptamani...deci sigur au avut timp sa se inmulteasca....
|
 |
|
|
|
UPDATE: Acum l-am pus intr-un bol cu apa din acvariul mare(25grade) si 5 picaturi de Parakill. Ce este si ce fac sa scape de "treaba" asta?
|
 |
|
|
|
Buna Ziua. Acum 5 minute in timp ce priveam la piticii mei am observat ceva ciudat pe aripioara unuia din ei.
Este vorba de un carasel auriu cam de 3.5cm si are ceva pe aripioara, este ceva verde, se vede cel mai bine in poze.
Nu stiu ce este, daca s-a mai vb de asa ceva, pt ca nu am mai stat sa caut. Sper sa nu fie ceva grav si nici sa nu se transmita....
ASTEPT CAT SE POATE DE REPEDE PARERI
|
 |
|
|
|
Intrebare de om prost(adica eu):
Nu o sa fie nici o diferenta intre primul acvariu setat complet si ultimul? Adica incepi sa il faci pe primul si pana ajungi la ultimul trece ceva timp. Nu stiu, intreb si eu.
P.S. indiferent de "carcotele" spuse si gandite de unii, vreau sa stii ca ai tot respectul si admiratia mea pt idee si munca depusa la acest proiect. Nu stiu cati ar face asta, luand in calcul timpul, efortul fizic si financiar.
Totusi omul are o viata, care si asa e scurta, si in loc sa stea cu sotia/logodnica/prietena/prietenii isi bate capul sa arate un lucru important(zic eu) intr-un hobby ca acesta.
Inca odata, tot respectul pt tine si munca ta. Stima si multa bafta in continuare.
|
 |
|
|
|
Bai dar ce aveti de va aprindeti asa bai? Omul cauta rezolvare la problema lui, nu cearta vostra in ale acvaristicii, oricum amandoi sunteti la inceput(si eu la fel). Nu bagati omul in ceata cu prostii.
|
 |
|
|
|
Sal. Am si eu ub sun sun identic cu al tau. Nu am nici cea mai mica problema cu zgomotul. Este super silentios. Poate al tau are ceva la rotor. Al meu nu se aude ca merge decat daca pui urechea la 10cm de acvariu. Ciudat. App frumos acvariu. Bafta in continuare. Stima
|
 |
|
|
|
Masculi de guppy si molly poti tine ca nu au treaba, dar masculii de xipho si platy se bat. Eu am pierdut 2 masculi de xipho ontr-un acvariu de 200l plantat. A ramas doar cel mai rau. Stima
|
 |
|
|
|
Imi poate da cineva un raspuns?
Multumesc. Stima
|
 |
|
|
Un filtru cascada si 2 masculi frumosi de guppy si 3-4 melci pomaceea.
Imi place mini-nanoul tau  bafta
|
 |
|
|
|
Salut. Chiar daca multi o sa ma blameze, eu consider ca mai bine mergi pe DIY. Eu ti-as recomanda un acvariu homade de 60x35x35, substrat fertil aqia basis plus + manado/volcanit, un filtru extern decent si un capac din comatex cu 4 neoane. Stima
|
 |
|
|