M-am intors acasa pentru o pauza de 2 zile si plec iarasi.
- a ramas un singur pui,
- masculul "se imparte" intre cele 2 femele... si le bate, pe rand, pe amandoua (se pare ca ideea cu "paratraznetul" a functionat).
- nisipul e imprastiat peste tot, ca la razboi.
- mancarea putina (soacra a fost instruita sa hraneasca pestii cu zgarcenie) a condus la faptul ca ancistrusii au "albit" peretele de piatra.
- una peste alta, sunt multumit de ce-am gasit "acasa".
- Am venit acasa pentru 2 zile si vad ca inca ai necazuri... ti-am zis de la inceput ca n-o sa mearga treaba cu severumii aia... da-i reaku'.
- Mare parte din problema provine si din stres... astronotusii au crescut si-au inceput "sa faca legea", asa ca cei mai mari severumi incep sa fie priviti/tratati ca niste intrusi.
- Un peste care e stresat se imbolnaveste repede si "din senin"... aia mici nu au inca nimic deoarece nu sunt stresati (astronotusii inca nu-i vad ca pe niste dusmani).
Boon, maine plec in Grecia. - situatia sta in felu' urmator: 1 pereche Synspilum + 8 pui (i-am numarat exact)... 1 femela Labiatum... nijte Ancistrus (pe astia clar va trebui sa-i raresc, pentru ca se impuiaza in draci si sunt din ce in ce mai multi).
- ma reintorc la sfarsit de august, atunci cand o sa evaluez posibilitatea de a lasa in bazin doar perechea de Synspilum.
- am facut schimb de apa 100%... am spalat sumpul... am completat rezerva ATO.
- voi lasa in functiune o pompa de aer cu 2 "iesiri": in bazin si in sump... asta e o masura de precautie pentru cazu' in care moare pompa de recirculare (sa nu se sufoce pestii si sa nu mierleasca bacteriile din sump).
- soacra a fost instruita sa hraneasca pestii o singura data pe zi... cate un crevete, "de caciula". Nu boabe, nu altceva.
E de la "apa", nu de la "crengi"!... pestii au crescut si fac mai multa mizerie, asa ca ori maresti frecventa schimburilor de apa, ori ii mai raresti pe baboi.
- Mda, adevarul este ca nici eu nu stiu daca treaba o sa functioneze... da' nici nu m-a dus capu' la altceva. O sa vedem noi, peste o luna de zile, daca am avut o idee buna sau nu.
- Fiind prima oara cand cresc Synspilum, nu mi-a venit sa ma iau doar dupa ce scrie "in carti"... oricum, temperamentul lor este destul de agresiv, e clar ca tre' sa fii cu ochii pe ei.
- Daca ma intorc si "treaba e buna", atunci o sa incerc sa elimin si femela aia de Labiatum. Ca sa las doar perechea de Synspilum in bazin... da' asta o sa fie doar din septembrie incolo, ca sa fiu acasa si sa pot sa urmaresc evolutia situatiei.
Dan P wrote:... Da niste nume nu le dai? ...
Bah, sa stii ca io ma tot gandesc la asta, da' inca nu mi-a venit inspiratia "aia buna".
- Dragule, inteleg ce zici ... DA, si eu as fi fost tentat sa las doar perechea aia de Synspilum in bazin. Si atat!
- Ca pe vremea cand ii aveam pe Carlos & Rita (Hypselecara Temporalis)... o pereche de cichlidae mari, care-si cresc puii intr-un bazin generos.
- Insa eu plec in vacanta sambata asta... Grecia, Sardinia si Grecia iar. Plm, o sa vin inapoi la sfarsitul lui august.
- Sincer, mi-a fost frica sa las perechea singura in bazin (din cauza masculului)... nu stiu cum reactioneaza si n-am vrut sa risc sa-si omoare femela.
- Labiatumu' ala are rol de "paratraznet" pe toata perioada asta, ca sa tina perechea "unita"... nu stiu ce sa zic, o fi bine, o fi rau. Plm, atat m-a dus capu'.
PS: Daca o vrei sa sa te apuci de "americani mari", o sa-ti dau pui din perechea asta... pestii-s tineri, au abia un an de zile si o sa se tot impuieze.
- Perechea de Synspilum depune iarasi, pe aceeasi piatra... puii (au ramas vreo 15 exemplare) stau in urma femelei si MANANCA icrele!
- Nici femela si nici masculul NU reactioneaza negativ la treaba asta!... e prima oara cand vad un asemenea fenomen.
- Am mai avut perechi de cichlidae care au depus icre, ei avand in acvariu si pui dintr-o generatie anterioara... dar, intotdeauna, icrele erau protejate de catre parinti si ma trezeam cu cate 2 generatii de pui in acvariu.
Daca aveti 2 minute de pierdut, asta e clipu'.
Later edit:
- Daca tot plec in concediu, le-am facut o mare reducere de nitrati. - Am dus astronotusii la Ionut, in Clinceni... in ultimele zile isi luau "omorul" 24/24.
- In bazin a ramas perechea de Synspilum si femela de Labiatum... plus puii... plus nejte ancistrusi (da' nu stiu cati, ca astia se impuiaza non-stop).
Zilele astea sunt ocupat cu pregatirile pentru concediu, asa ca abia acum am vazut ultimele noutati.
- DA, imi place noua "combinatie" cu lemnele... o sa vezi cat e de comod sa le faci curatenie.
- Daca nu li se pune pata pe Echinodorus, atunci planta aia o sa creasca bine-merci... nu are nevoie de fertilizare sau atentie speciala.
- Pestii arata tare bine!
^^^ Da, asa este, sunt foarte frumosi si ma bucur ca am reusit sa "fac" o pereche din PUII DE AICI (luati de la colegul smileyface). Am vorbit cu Ionut de la Clinceni si o sa duc astronotusii la el... va tin la curent.
@Gabi C: E greu de spus ce "varianta" de Wrangler e masina aia din poza.
- Wrangleru' se vinde in 3 "grade de echipare": Sport, Sahara si Rubicon... toate arata la fel.
- modelu' Sport = Wrangleru' cel mai basic...
- modelul Sahara = un Wrangler Sport + optiuni "de confort": climatizare, oglinzi electrice, scaune incalzite, tapiterie de piele, "navigatie" mare, etc.
- modelul Rubicon = Wrangler + optiuni "de offroad": 2 diferentiale blocabile, bara stabilizatoare decuplabila, CT "dedicata" (rapoarte 4:1), punte fata Dana44 (mai groasa).
- din cand in cand, fabrica scoate cate o editie "aniversara" de Rubicon... practic, pune si optiunile "de confort" (de la Sahara) pe langa cele "de offroad". La acelasi pret, cum ar veni.
Eu am prins o oferta din asta, masina mea fiind un Rubicon-X... am pe ea toate "fitzele", dar si toate dotarile "offroad".
======
@Dan P: Mda, baga-mi-as ... e clar ca tre' sa dau astronotusii.
- Masculul de Synspilum "i-a aliniat" pe toti la colt si se mai duce din cand in cand pe la ei... ashea, ca sa le traga cate-un cap in gura.
- Nu ma indur sa dau perechea de Synspilum, pentru ca s-au facut superbi si pentru ca-s niste parinti minunati... deci, o sa plece astronotusii.
- Cei 20-25 de pui inca rezista cu succes... au crescut (1cm) si sunt oarecum independenti, da' tot se mai grupeaza pe langa parinti.
- Pan' sa depuna, ei incep sa-si stabileasca "ierarhiile" si sa "se incerce"... cum ar veni, un fel de "ia bah, sa va vad... care sunteti jmekeri?"
- Masculu' poa' sa linga piatra saptamani la rand... femela devine interesata de situatie doar la depunere.
- "Gaurile" din cap semnaleaza de obicei o apa nasparlie... la tine nu e cazul, deci poa' sa fie vorba de simple cicatrici. Nu m-as ingrijora.
Masculul de Synspilum a intrat in killmode si e jale... eu o sa plec in concediu peste 2 saptamani, asa ca n-am timp sa urmaresc situatia si sa intervin.
Tre' sa dau astronotusii si tre' sa-i dau acu'. Situatia nu este critica INCA, da' e foarte clar ca ei NU fac fata agresiunii manifestate de masculul Synspilum.
Vad ca femela de Labiatum joaca in alta liga, "nici nu riposteaza, da' nici nu fuge".
Deci, care vrea 3 astronotusi de 20-22 cm? ===
...Am vazut si eu la un prieten ce are un Wrangler suprainaltat ce inseamna sa faci offroad ..... cred ca nici in 1000 de ani nu as putea sa fac asa ceva cu Tucsonul.
- Gabi, Wranglerul este o masina "de teren": are reductor, are punti rigide, are sasiu. Chiar in configuratia "standard", Wranglerul este o masina foarte potenta.
- Daca este si model Rubicon, atunci are si alte "minunatii" care te ajuta in offroad: diferentiale blocabile, bara stabilizatoare decuplabila, alte rapoarte in cutia de transfer (Low), puntea din fata este mai "solida" (planetare mai groase).
- Tucsonul este un SUV, adica o masina "cu garda la sol" mai mare... NU este o masina de teren, NU a fost gandita pentru asa ceva si nici nu face fata unor provocari serioase.
Ref. lemne: DA, lemnele sunt prinse de niste bare de aluminiu (care sunt sprijinite pe marginile acvariului)... le pot muta / aranja / grupa dupa cum "vrea muschii mei".
Ref. masina de teren: In mod normal, daca nu iesi "la offroad", atunci nu prea merita sa-ti iei masina dedicata... pentru un picnic pe marginea drumului "merge" si-un Logan / orice SUV. N-are rost sa intru in detalii, decat daca vrei neaparat sa intelegi care e diferenta dintre un SUV si o masina de teren.